nadamas

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

EXECUTANTII DE AZI SA IA AMINTE – La mai bine de 50 de ani de la crimele si torturile comise impotriva detinutilor politici inchisi la Penitenciarul Ramnicu Sarat, tortionarul Alexandru Visinescu a fost condamnat la 20 ani inchisoare pentru tratamente neomenoase. Cu opinie separata, ICCJ a mentinut decizia Curtii de Apel Bucuresti. Cazul Visinescu este dovada ca nicio crima si niciun abuz nu raman nepedepsite (Sentinta)

Miercuri, 10 februarie 2016 12:49 | Scris de G.T. | pdf | print | email

Decizie definitiva in instanta pentru tortionarul Alexandru Visinescu (foto), fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat. In varsta de 91 de ani, Visinescu a fost condamnat, miercuri 10 februarie 2016, la 20 de ani de inchisoare pentru tratamente neomenoase, la mai bine de 50 de ani de la crimele si torturile comise impotriva detinutilor politici inchisi la Ramnicu Sarat.

Practic, judecatorii ICCJ Iulian Dragomir, Horia Valentin Selaru si Francisca Vasile au mentinut sentinta Curtii de Apel Bucuresti, care, in 24 iulie 2015, a dispus condamnarea lui Visinescu la 20 ani inchisoare, schimband insa incadrarea juridica din infractiuni contra umanitatii in tratamente neomenoase (sentinta CAB este atasata la finalul articolului). Conform unor surse, decizia ICCJ a fost data insa cu opinie separata in sensul ca faptele de care este acuzat tortionarul s-ar fi prescris.


Altfel, cazul Visinescu este o dovada ca nicio crima si niciun abuz nu vor ramane nepedepsite. Executantii de azi, personajele care se cred intangibile si carora nici prin cap nu le trece ca la un moment dat ar putea raspunde pentru ceea ce fac ar trebui sa ia aminte de ceea ce i s-a intamplat fostului comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat. Sa ia aminte cum un om care, la randul sau candva se credea intangibil, a ajuns sa plateasca atunci cand nimeni nu credea ca mai este posibil. Visinescu va sfarsi intr-o puscarie, asa cum au facut-o multi dintre cei pe care el a avut grija sa-i extermine in iadul de la Ramnicu Sarat.

PICCJ: „Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic”

Alexandru Visinescu a fost trimis in judecata, in 18 iunie 2014, de procurorii de la Sectia de urmarire penala si criminalistica din PICCJ. In comunicatul de presa prin care au anuntat trimiterea in judecata a lui Visinescu, procurorii PICCJ au prezentat pe scurt ororile comise la Penitenciarul Ramnicu Sarat in perioada in care acesta era comandant. Potrivit PICCJ, detinutii erau supusi unor adevarate torturi, urmarindu-se lichidarea fizica a acestora. Procurorii arata ca regimul impus de Alexandru Visinescu nu asigura conditiile minime de supravietuire pe termen lung, iar decesul detinutilor survenea in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic.

Iata comunicatul PICCJ din 18 iunie 2014:

In cauza avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc impotriva numitului VISINESCU ALEXANDRU, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea acestuia in judecata sub aspectul savarsirii de infractiuni contra umanitatii.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

In perioada 1956-1963, inculpatul, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic. Astfel, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate. Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate.

Principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, asa cum reiese chiar dintr-o nota a inculpatului adresata Consiliului Securitatii Statului din anul 1967, erau: fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile P.N.T. si P.N.L.; fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive; foste cadre de conducere dupa 23 August 1944; foste cadre M.A.I. dupa 23 August 1944; fosti conducatori ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate.

Conditiile de viata din Penitenciarul Ramnicu Sarat, asa cum reies din documente si au fost descrise si de fostii detinuti, au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, soldate in cateva cazuri cu decesul, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, lt. col. (r) Visinescu Alexandru.

Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani. Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic.

Pana in prezent, din documentele studiate a fost identificat un numar de 138 de detinuti care au trecut prin Penitenciarul Ramnicu Sarat in timpul mandatului lui Visinescu Alexandru.

De mentionat este si faptul ca regulamentele in materia conditiilor de detentie ce erau in vigoare in acea perioada alcatuiau doar premisele organizarii regimului de exterminare in penitenciare si colonii de munca, sau il imbracau intr-o forma oficiala, in timp ce masurile concrete luate pentru anihilarea detinutilor politici erau lasate in grija comandantilor de penitenciare si doar amendate prin ordine si recomandari neoficiale venite pe linie de partid.

Practic, organizarea si functionarea regimului de exterminare, neputand fi reglementate prin acte oficiale, depindeau de eficacitatea si inventivitatea comandantilor de penitenciare, dar si de obedienta acestora si fidelitatea aratata fata de partid.

Repartizarea la conducerea penitenciarelor se facea si prin raportare la calitatea detinutilor politici si interesul Partidului pentru eliminarea lor rapida. Se remarca faptul ca in cadrul Penitenciarului Ramnicu Sarat erau incarcerate preponderent personalitati ale vietii politice, lideri ai partidelor istorice, fapt ce a determinat necesitatea numirii unui comandant de penitenciar experimentat in reeducare si de incredere. Asa se explica duritatea extrema a comandantului Alexandru Visinescu si rezultatele tulburatoare obtinute in procesul de exterminare pus la punct de acesta”.

*Cititi aici sentinta CAB de condamnare a lui Alexandru Visinescu

Accesari:2549

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 10 februarie 2016 13:12 +19

CIND JUSTITIA SE FACE FOARTE ,FOARTE TIRZIU SE NUMESTE INJUSTITIE!!!!!!!

# unul din lumea cea mare date 10 februarie 2016 16:52 +1

uitindu/ma printre comentarii AM AJUNS LA CONCLUZIA CA VIATA/I CHIAR UN MARE PARADOX (uneori).cum dracu sa/l condamni pe asta la puscarie,detentie!!!cind asta din tinerete si pina a iesit la pensie A TRAIT IN PUSCARIE,el era pedepsit FIIND IN libertate.EL NU PUTeA SOCIALIZA DECIT CU CITIVA ,,VIETASI CA SI EL,, acum reintorcindu/se din mediul din care a plecat o sa poata SOCIALIZA CU O MARE GRAMADA,ba mai mult acum fiind in majoritatea lor, detinuti ,,tineri si frumosi,, care fura si tilharesc,VOR ASCULTA LECTII DE ISTORIE VIE(deci ii va inrai si mai rau pe detinuti,caci o sa le povesteasca cine erau detinutii de atunci,liberali,taranisti,chiaburi care furau saracimea si traiau la paris/elvetia.deci lucrurile de atunci tinerii infractori le vor compara si le vor gasi ADEVARATE!!!!!NU M/AR MIRA SA FIE CONSIDERAT MARTIR.multi poate vor zice ca n/am dreptate,ma intreb ce ziccei care au inteles ideea(se vede si se intelege la ce duce coruptia insuportabila??tot asa era si inainte de )

# Cu o floare nu se face primăvară date 10 februarie 2016 13:14 +13

Sunt destui torţionari ... şi securişti - ce au făcut poliţie politică ... care își mănîncă liniştiţi ... pensiile babane. Fără să-i deranjeze nimeni ... cu dosare despre crimele lor :sigh:

# Dura lex vax est date 10 februarie 2016 13:20 +14

"nicio crimă si niciun abuz nu rămân nepedepsite". De unde aţi mai scos-o şi pe asta? Pentru 99,99 % dintre criminalii torţionari ai regimului comunist li s-a acordat răgazul în cei peste 26 de ani de la revoluţie, să moară de moarte bună. Doar Vişinescu şi Ficior sunt cei care au torturat şi ucis deţinuţi politici? 26 de ani din decembrie 1989 nu s-a făcut nimic şi numai după ce 99,99 % din criminali au trăit liniştiţi până la adânci bătrâneţe, au mai fost găsiţi doi ţapi ispăşitori. Fraierii din ţară vor spune că în felul acesta au fost condamnate toate atrocităţile comuniste.

# Lex!!! date 10 februarie 2016 13:25 +3

Cum se aplică Codul penal din 1968 pentru fapte petrecute în anii 1956-1963? Retroactiv?

# mulder, agentul mulder date 10 februarie 2016 13:29 +10

dar cu securistii dintre noi, aia care au facut politie politica si sunt: ba judecatori de drepturi si libertati (zinica trandafirescu!), ba parlamantari (sub numele de turnător Bratosin, PSD-istul Ciprian Nica!!), ba fii/fiice de securisti nenoriciti care au furat si devalizat tara? de astia cine se ocupa? ii dati unui mos 10000 de ani de puscarie si lui codlea care taie si spanzura si ne da degeaba la straini (acompaniat de ko, se stie!!!) nici macar nu aveti curaj sa il chemati in comisia sri (nu de control ca e invers!). Cred ca mai bine e cu rusii, domnu...pamatuf! 8)

# unul din lumea cea mare date 10 februarie 2016 14:08 +9

ptr mulder// mulder,ti/am sters un rosu.din nefericire,multe din cele ce le spui nu/s comprehensive pentru multi dintre cititori.ai rabdare sa scoata NENOROCITII DE TEHNOC.CATI ISTORIA DIN SCOLI SI APOI SA VEZI . atunci apolodor din damasc la drobeta o sa fie trecut ca fiind opresu si cu basesc(podul grand),de anghel saligny vor sti doar francezii ca a fost chemat de gustav eiffel,de brincusi o sa se stie ca/i ala care oficiaza casatoriile in tg jiu,de avram iancu o sa se stie ca a fost un terorist din ardeal(nu ca a fost si avocat)in rest ca decebal ,scorilo,t vladimirescu,kogalniceanu,mihai viteazau,astia vor fi eliminati sau poate vor fi in folclor ca ceva de gen ninja,stefan cel mare o sa fie trecut la vreun meniu la kfc sau mc donald.vor ajunge in cartile de ,,istorii,,cherita ca avea silicoane si bahmuteanca ,,balcoane,,....si am incalecat pe o sea si V/AM SPUS ISTORIA ASA..HAPPILY EVER AFTER

# asdf date 10 februarie 2016 14:10 +4

Justitie? Cum sa il condamni pe un om la o infractiune care nu era prevazuta in codul penal de la momentul savarsirii faptelor ? Cum sa il condamni la un om la o infractiune prevazuta de Carta Drepturilor omului cand NOI NU ERAM PARTE LA EA la momentul savarsirii infractiunilor ?

# o pensionara date 10 februarie 2016 14:24 +7

astept cu nerabdare sentinta in cazul ursu si deasemenea cea in cazul sorin crivat

# unul din lumea cea mare date 10 februarie 2016 14:33 +7

pentru o pensionara// doamna... chiar o sa aveti ceva de asteptat!!o sa se intimple asta cam pe cind o sa se termine autostrada arad constanta.(am tras concluzia asta din faptul ca s/a incercat punerea in circa -moartea lui ursu- procurorului iccj piciorus ilie,LUCRU TOTAL NEADEVARAT)

# TITULESCU date 10 februarie 2016 14:37 +9

DOAR VISINESCU LA PUSCARIE??????????????? JUDECATORII CARE AU TRIMIS IN PUSCARIA LUI VISINESCU SI IN ALTE ASEMENEA PUSCARII OAMENI DESPRE CARE STIAU CA VOR FI SUPUSI LA TORTURI INGROZITOARE SI CA VOR FI OMORATI, NU CUMVA sunt la fel de vinonati ca si Visinescu ,NU SUNT ACEI JUDECATORI COMPLICII LUI VISINESCU,NU EI I-AU DAT ,,materialul de lucru''. SA AJUNGA IN PUSCARIE TOTI JUDECATORII CARE IN ANII'50 AU TRIMIS IN INCHISOARE SI IMPLICIT LA MOARTE ELITELE ROMANIEI,SA AJUNGA IN PUSCARIE SI RESTUL COMANDANTILOR DE INCHISOARE SI GARDIENII CARE AU OMORAT OAMENI,TOTI PARTICIPANTII LA ACELE CRIME . PANA ATUNCI CEEA CE S-A INTAMPLAT azi poarta un singur nume MASCARADA.

# DODI date 10 februarie 2016 15:40 +5

Vișinescu este exemplu viu pentru Hăhăilă. Sper să nu mai treacă atâtia ani până vor învăța și trepădușii din procuratură să rezolve dosarele celui mai mare hoț pe care l-a avut țara noastră, care a ”rezolvat” flota, voturile în 2004, 2009, 2012, Nana, ARO și ...știe el mai multe.

# adi date 10 februarie 2016 15:45 +1

Pai faptele nu s-au prescris?Tot il baga dupa gratii?

# asdf date 10 februarie 2016 21:09 +1

omorul nu se prescrie

# mordekai date 11 februarie 2016 16:59 +1

- potrivit noului cod penal art. 153 omorul nu se prescrie, - potrivit codului penal din 1968 art. 121 omorul se prescrie, nu si infractiunile contra pacii si omenirii (din acelasi cod art. 356 - 361) - potrivit codului penal  in vigoare la data faptelor lui Visinescu art 165 prescriptia "stinge incriminarea" (nefiind incriminate infractiuni contra pacii si omenirii. Despre ce vorbim?? 

# prescriere date 21 februarie 2016 00:37 0

Cu opinia separată, în sensul admiterii apelului declarat de inculpatul Vişinescu Alexandru, împotriva sentinţei penale nr. 122/F din 24 iulie 2015 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală, în dosarul nr. 3986/2/2014 (2103/2014), numai în ceea ce priveşte latura penală a cauzei, desfiinţării sentinţei penale şi, în baza art. 16 lit. f teza a II-a Cod procedură penală, încetării procesului penal pornit împotriva inculpatului Vişinescu Alexandru, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 2312 Cod penal de la 1936, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale.

# mordekai date 10 februarie 2016 17:55 +7

procesul lui Visinescu, la fel ca cel al Ceausestilor, peste un timp se va constata ca a avut la baza vicii grave de procedura (in special privind aplicare in timp a legii penale)

# kfk date 10 februarie 2016 21:10 +5

Justitia romana de azi : individ condamnat in prima instanta la 8 ani de puscarie si achitat(!) la apel; om de 90 de ani condamnat la 20 de ani de puscarie dupa fapte (rele tratamente...!?) savarsite cu 50(!) de ani in urma etc. etc. etc. ASTA E POLITICA ORDINARA, NU JUSTITIE.

# ce sa zic... date 14 februarie 2016 20:49 0

Cazul Visinescu este dovada clara ca in Romania multe nelegiuiri raman nepedepsite. Sa gasesti un singur tap ispasitor pentru ororile din inchisorile comuniste e o ... absurditate, un paradox, orice altceva, nu o dovada ca justitia chiar functioneaza in Romania. Atunci cand ea functioneaza doar selectiv, pentru unii, inseamna ca, practic,per ansamblu, ea  nu functioneaza. Opinia mea.  :-*

# Dumitru Ghinea date 21 februarie 2016 22:48 0

Vreau sa imi raspunda cineva de ce a fost reclamat in 2014 in timp avem libertate de exprimare din 1990. Tot la fel vreau sa imi raspunda cineva pentru masacrul dictat de PNL IN 1907 LA FLAMANZI si in 1933 la Grivita si la Ploiesti. Nu tot romani erau care isi cereau drepturile ?

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Accidentul lui Dan Condrea a fost:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 29.05.2016 – Coldea pe faras. Dosare din zona medicala, sesizate de SRI, zac la Parchetul Capitalei

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER