nadamas

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

INCA O CONDAMNARE GREA PENTRU SERES – Aflat in penitenciar, unde executa pedeapsa de 4 ani si 8 luni inchisoare din dosarul „Privatizarilor strategice”, fostul ministru al Economiei Codrut Seres a primit o noua lovitura. Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a mentinut sentinta judecatorilor Maricela Cobzariu, Lucian Macavei si Sofica Dumitrascu, prin care Seres a fost condamnat la 4 ani inchisoare cu executare in dosarul „Hidroelectrica”

Luni, 29 februarie 2016 16:51 | Scris de G.T. | pdf | print | email

Fostul ministru ale Economiei, Codrut Seres (foto), primeste o veste proasta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Seres a fost condamnat, luni 29 februarie 2016, la 4 ani inchisoare cu executare in dosarul „Hidroelectrica”. Practic, Completul de 5 judecatori al ICCJ a mentinut pedeapsa dispusa, in 31 martie 2014, de judecatorii Maricela Cobzariu, Lucian Macavei si Sofica Dumitrascu.

Decizia ICCJ nu il afecteaza pe termen scurt pe Codrut Seres. Spunem asta intrucat fostul ministru se afla deja in detentie. In prezent, Seres executa pedeapsa de 4 ani si 8 luni inchisoare primita in dosarul „Privatizarilor strategice”.


Pe de alta parte, in dosarul „Hidroelectrica”, alaturi de Codrut Seres au mai fost condamnati alti sase inculpati, fosti directori generali ai Hidroelectrica si fosti directori in cadrul companiei.

Codrut Seres si ceilalti inculpati au fost trimisi in judecata de DIICOT, la 30 septembrie 2011, pentru complot si subminare a economiei nationale, fapte presupus comise in perioada 2002-2004. Ulterior, ca urmare a intrarii in vigoare a noilor Coduri penale, incadrarile juridice au fost schimbate in constituire de grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, pentru Ioan Codrut Seres, respectiv constituire de grup infractional organizat si abuz in serviciu, pentru ceilalti sase inculpati din dosar.

DIICOT: „Inculpatii au pus in pericol Sistemul Energetic National si au cauzat un prejudiciu in suma de aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane USD”

Procurorii DIICOT l-au acuzat pe fostul director al Hidroelectrica Eugen Pena ca ar fi initiat si constituit o asociere infractionala, impreuna cu celelalte cinci persoane din conducerea societatii de stat inculpate in dosar, desfasurand activitati infractionale care au pus in pericol Sistemul Energetic National si au cauzat un prejudiciu de aproximativ 165 milioane de dolari. In ceea ce il priveste pe Ioan Codrut Seres, DIICOT a retinut ca demnitarul, in calitate de ministru al Economiei si Comertului, ar fi sprijinit gruparea constituita la varful Hidroelectrica, prin nedenuntarea si omisiunea sesizarii organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunostinta prin natura functiei detinute, ar fi dispus efectuarea de modificari asupra materialul realizat de Corpul de Control si nu ar fi luat masurile care se impuneau pentru ca activitatea Hidroelectrica sa se deruleze in mod legal.

Prezentam acuzatiile DIICOT:

In fapt, se retine ca inculpatul Pena Eugen a initiat si a constituit o asociere infractionala, impreuna cu inculpatii Oprea Traian, Geormaneanu Victoria, Asan George Lavinius, Opris Nicolae si Iosif Georgeta si, in virtutea functiilor de conducere detinute in cadrul S.C. Hidroelectrica S.A., societate comerciala cu capital integral de stat, au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societatii si bugetului consolidat al statului.

Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare a cantitatilor de energie electrica rezultate din productia proprie si din achizitiile de la alti producatori, in conditii total nefavorabile societatii si a condus la imposibilitatea asigurarii, in anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National - ramura strategica a economiei nationale, aspect de natura sa submineze economia nationala.

In sarcina inculpatilor se retine ca, in cursul anului 2003, in contextul aparitiei fenomenului de seceta hidrologica pentru fluviul Dunarea si a prognozelor meteorologice privind situatia hidrologica pe raurile interioare, nu au invocat clauza de forta majora inserata in contractele de furnizare a energiei electrice, pana la normalizarea regimului hidrologic, si nici nu au luat masuri in vederea renegocierii preturilor, cu consecinta inregistrarii unei pierderi financiare considerabile de catre S.C. Hidroelectrica S.A.

Astfel, in conditiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National, inculpatii nu au procedat la reducerea cantitatilor de energie electrica aferente contractelor comerciale incheiate cu consumatorii eligibili si furnizorii licentiati de pe piata concurentiala, ci au actionat in sensul onorarii in totalitate a cantitatilor contractate sau chiar depasirii acestora, prin achizitia de energie de la producatorii termo, la preturi mult mai mari decat cele stabilite conform contractelor de vanzare de energie electrica.

Se mai retine ca, in perioada 2002-2003, inculpatii au dispus cumpararea de energie electrica de la S.C. Termoelectrica S.A. la preturi mari si au revandut energia electrica catre furnizorii licentiati si consumatorii eligibili la preturi mult diminuate fata de preturile stipulate in contractele incheiate cu acestia.

In perioada 2003-2004, inculpatii au actionat in sensul incheierii in mod ilegal a unui numar de 4 contracte de furnizare de energie electrica, cu majorarea cantitatilor de energie electrica pe o perioada de 9-10 ani, desi S.C. Hidroelectrica S.A. nu avea dreptul sa incheie in aceasta perioada contracte pe piata concurentiala pentru furnizare de energie electrica si nici acte aditionale la contractele aflate in derulare.

In sarcina inculpatului Seres Ioan Codrut se retine ca, in calitate de Ministru al Economiei si Comertului, a sprijinit gruparea constituita la nivelul conducerii S.C. Hidroelectrica S.A., prin nedenuntarea si omisiunea sesizarii organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunostinta prin natura functiei detinute, a dispus efectuarea de modificari asupra materialul realizat de Corpul de Control si nu a luat masurile care se impuneau pentru ca activitatea S.C. Hidroelectrica S.A. sa se deruleze in mod legal.

Prin modalitatile descrise, inculpatii au pus in pericol Sistemul Energetic National si au cauzat un prejudiciu in suma de aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane USD”.

Accesari:1628

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 29 februarie 2016 17:05 -6

asta nu/i ala din scandalul cu biletelul cu udrea si tariceanu,in care/i spunea imperiul raului ,,sa/i dea legal banii,, lui bucsaru?sau cu rusii de la alro(cum o dai tot de,, CLOPOTEL,, TE LOVESTI,SI DE PROTECTORUL EI-ca nu cred ca are cineva curajul sa ma contrazica ,ca doar si/a asumta chiar imperiul raului

# obiectiva date 29 februarie 2016 17:33 0

saracu' inca un condamnat politic.... :P :P :P :P :P :P

# obiectiv date 29 februarie 2016 19:02 -2

Pentru unii hotii dovediti in justitie sunt de regula niste condamnati politici mancai-ar mama de ticalosi si de banditi ca au devalizat tara asta .Da rau tre sa fii dus cu pluta , sa nu realizezi de unde vine adevarul.

# basicuta date 29 februarie 2016 19:25 +3

cam la fel si pt baietii destepti din energie! e aceeasi reteta!

# DODI date 29 februarie 2016 20:22 +4

Și mâna lungă a lui Hăhăilă l-a ajuns și după gratii. Așa se răzbună nesimțitul de băse pe cei care nu i-au cântat în strună și i-au pus strâmbe la ALRO.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Accidentul lui Dan Condrea a fost:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 25.05.05 – Declaratia care a asmutit Divizia penala a SRI pe Tariceanu

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER