25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAI CEVA CA FURNICILE - Judecatorii Lia Savonea si Daniel Gradinaru si-au prezentat bilantul pe 2014: "CAB inregistreaza gradul cel mai ridicat de complexitate al cauzelor la nivel national... Un judecator a rulat in medie 1.520 de dosare/ an, din care a solutionat 1.189... In materie penala, durata de solutionare este de 6 luni in 97,94% dintre dosare... Au fost arestate preventiv, in 2014, 2.147 persoane. Totodata, au fost condamnati definitiv 4.307 inculpati"

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

1 March 2015 12:02
Vizualizari: 4275

Curtea de Apel Bucuresti si-a prezentat, vineri 27 februarie 2015, raportul de activitate pe 2014. La evenimentul organizat in incinta Palatului de Justitie, au participat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, presedintele CSM, Marius Tudose (foto stanga), judecatorii Lia Savonea (foto) si Daniel Gradinaru (foto dreapta) presedintele si vicepresedintele CAB, Livia Stanciu - sefa ICCJ, alaturi de alti magistrati care activeaza la CAB sau la instante arondate. Bilantul a fost discutat in spatele usilor inchise, accesul jurnalistilor fiind permis numai dupa retragerea majoritatii invitatilor, in cadrul unei scurte conferinte de presa la care au ramas sa raspunda intrebarilor ziaristilor doar cei doi sefi ai Curtii de Apel Bucuresti si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii.


Au fost subliniate dificultatile intampinate in 2014 odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri in materie penala si impactul acestora asupra activitatii instantelor. In ciuda volumului de lucru in continua crestere si a complexitatii tot mai accentuate a dosarelor - in conditiile in care judecatorii s-au vazut obligati sa asimileze si sa aplice imediat aproximativ 1.500 de noi texte de lege (446 articole din NCP, 603 articole din NCPP si alte 359 articole din legile de punere in aplicare) - conducerea CAB a apreciat ca magistratii au trecut cu brio "testul".

In esenta, mesajul general transmis opiniei publice a fost acela ca activitatea Curtii de Apel Bucuresti si a instantelor circumscrise a fost marcata in anul 2014 de "progrese semnificative la cei mai importanti indicatori de calitate": cresterea semnificativa a operativitatii solutionarii cauzelor, diminuarea duratei de solutionare si a stocului de dosare, precum si scaderea indicelor de desfiintare si de casare. Iar toate acestea, pe fondul cresterii volumului de activitate, dat fiind ca in anul 2014, la CAB, s-au inregistrat cu 75.000 mai multe dosare decat in anul precedent (+15%).

Iata cateva aspecte relevante din activitatea CAB si a instantelor arondate, in anul 2014 (datele ne-au fost furnizate de Curtea de Apel Bucuresti):

"Volumul de activitate a fost, ca in fiecare an, cel mai mare la nivel national. Potrivit datelor oficiale ale CSM, pe rolul Curtii si al instantelor aflate in raza sa de activitate s-au aflat 25,60% din totalul dosarelor la nivel national (vezi facsimil).

Numarul total al dosarelor aflate pe rolul Curtii si al instantelor aflate in raza sa de activitate in anul 2014 a fost de 750.142 cauze, din care 139.018 doar la TMB.

Volumul mare de dosare este dublat de o complexitate sporita, potrivit indicatorilor pusi la dispozitie de CSM, CAB inregistreaza gradul cel mai ridicat de complexitate al cauzelor/ judecator la nivel national (fie prin raportare la judecatori care sunt in activitate efectiv sau la total scheme, fie prin raportare la volumul total de activitate sau doar la cauze nou-intrate), iar in raport de alte instante, inregistraza valori duble sau chiar triple.

Incarcatura medie/ judecator in raport de complexitatea cauzelor si numarul efectiv de judecatori:

CA Bucuresti – 6.622

CA Suceava – 5.890

media nationala – 5.162

CA Craiova – 4.217

CA Brasov – 4.097

Aceste date evidentiaza o inechitate rezultata din raportul volum de activitate-resurse umane.

Volumul de activitate a crescut constant, in special in materie penala. La sectiile penale ale Curtii a crescut cu 9% mai mult decat in 2013, iar la tribunale cu 36%, in timp ce la judecatorii a crescut cu 3%. La judecatorii a crescut in schimb volumul de activitate in materie civila, cu 23% mai mult decat in 2013.

Un judecator a rulat, in medie, 1.520 de dosare/ an, din care a solutionat 1.189.

Operativitatea a inregistrat o crestere semnificativa fata de anul trecut, cu deosebire la:

-sectiile CAB, cu aproape 7% in plus fata de 2013;

-tribunale arondate, 5% (cel mai bun procent fiind inregistrat la Tribunalul Ialomita – 85.93, urmat de Tribunalul Teleorman – 80%);

-cea mai mare crestere a operativitatii a inregistrat-o TMB, cu 7,27% mai mult decat in 2013, respeciv, de la 60,8% la 68%;

-la judecatorii, operativitatea a crescut cu doar 4% (cea mai mare crestere a inregistrat-o JS3 – cu aproape 10%, de la 82% la 92%).

Durata de solutionare a cauzelor

Peste 90% dintre dosare au fost solutionate intr-un interval de 1 an, din care 78% in primele 6 luni, ceea ce inseamna, in general, o durata de solutionare rezonabila.

In materie penala, durata de solutionare este de 6 luni in 97,94% dintre dosarele aflate pe rolul sectiilor CAB.

Indicele de desfiintare/ casare

In cazul Curtii, indicele de desfiintare a scazut de la 3,63%, in anul 2013, la 1,87% in 2014. Media indicelui de casare a fost in scadere, de la 1,02%, in 2013, la 0,68% in 2014. Acesti indicatori au fost in scadere si la judecatorii, cu 0,14% mai mic, in timp ce la tribunale a crescut nesemnificativ, cu 0,21%.

Activitatile de formare profesionala au fsot intensificate in cursul anului 2014, pe fondul atator modificari legislative, judecatorii instantelor participand la 165 de seminarii in cadrul formarii descentralizate, iar alte 61 de activitati au fost organizate in afara planului de formare. La acestea se adauga activitatile de invatamant profesional din cadrul fiecarei sectii/ instante.

Alte date:

In cadrul instantelor din raza CAB au fost arestate preventiv, in 2014, 2.147 persoane. Totodata, au fost condamnati definitiv 4.307 inculpati".

Comentarii

# DACA ASA SE CONSTRUIESTE VIITORUL ACESTEI TARI E GRAV date 1 March 2015 18:06 0

Daca am devenit tara in care ne etalam doar realizarile din asa zisa justitie independenta e grav si e timpul sa spune stop indobitocirii po******tieie. Noi numai stim sa etalam realizarile din universitati din licee , din industrie au avut tot astia grija sa numai avem si sa fim doar niste consumatori ai europenilor ca de ai au surplus suficient si noua ne dau de o calitate indoielnica dar la preturi mult mai mari decat la ei ,  Nu d-nilor care ca laudati cu realizari o tara curata si decenta inseamna o tara care investeste in EDUCATIE, SANATATE SI CULTURA , DAR CUM VOI NU VRETI SA INVESTITI IN ASA CEVA ACUM NE DATI DOAR REALIZARI DE DOSARE LA COMANDA SI NOI TREBUIE SA APLAUDAM SI SA NE MARITI SI TAXELE CA  DE AVETI NENEVOIE DE BANI MAI MULTI  INTELEG CA E UN SITE DEDICAT ACETSEI INDUSTRII MARI CARE MAI NOU NE CRESTE PIB-UL MULT DAR CE E PREA MULT STRICA  NOI STIM FOARTE BINE CAND AVEM CATE UN PROCES IN INSTANTE DUREAZA ANI BUNI CHIAR DACA SUNT UNELE DE FORMALITATE SI LEGALITATE 

# CHISCA date 2 March 2015 11:18 -1

Daca intrunirea a avut loc cu usile INCHISE departe de presa curioasa or fi fost PURTATE discutii si pe marginea opiniei separate a MAGISTRATULUI JUDECATOR DAN LUPASCU si de modul in care a fost solutionat in 2014 dosarul ICA?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva