25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MILA LUI IONUT MATEI – ICCJ a redus pedepsele inculpatilor din dosarul "Privatizarilor Strategice", dar le-a dat cu executare. Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, a primit 4 ani si 8 luni pentru tradare, dupa ce la fond fusese condamnat la 6 ani. Zsolt Nagy, ex-ministrul Comunicatiilor, a fost condamnat la 4 ani pentru aderare la grup infractional, cu 1 an mai putin decat la fond. Pedeapsa lui Stamen Stanchev a scazut de la 11 ani la 5 ani si 2 luni pentru spionaj (Minuta)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 January 2015 11:54
Vizualizari: 4821

Zi fatidica la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru doi fosti ministri! Completul de 5 al ICCJ condus de judecatorul Ionut Matei (foto), din care mai fac parte judecatorii Marius Foitos, Geanina Arghir, Sorina Mirela Popescu si Maricela Cobzariu a pronuntat marti, 27 ianuarie 2015, in sedinta publica, hotararea definitiva in dosarul "Privatizarilor strategice". Inalta Curte a decis condamnarea la 4 ani si 8 luni de inchisoare cu executare a fostului ministru al Economiei, Codrut Seres, si la 4 ani de inchisoare cu executare a ex-ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy.

Toti inculpatii au primit pedepse cu executare, chiar daca acestea au fost reduse fata de sentinta de la fond. Cea mai semnificativa scadere a pedepsei este in cazul consultantului bulgar Stamen Stanchev, de la 11 ani la 5 ani si 2 luni.


Iata pedepsele aplicate de ICCJ in dosarul "Privatizarilor strategice":

-Codrut Seres - 4 ani si 8 luni de inchisoare

-Zsolt Nagy - 4 ani de inchisoare

-Stamen Stanchev – 5 ani si 2 luni de inchisoare

-Mihai Dorinel Mucea – 4 ani si 6 luni de inchisoare

-Don Vadim Beniatov – 4 ani si 6 luni de inchisoare

-Radu Mihai Donciu – 5 ani de inchisoare

-Gabor Kerekes – 4 ani de inchisoare

-Mustafa Oral -3 ani cu executare

-Michael Susak -4 ani si 8 luni de inchisoare

-Mihai Calin Flore -4 ani si 6 luni de inchisoare

Initial, Inalta Curte a anuntat ca va da o hotarare definitiva in dosarul "Privatizarilor stregice" in data de 5 ianuarie 2015, insa acest lucru nu s-a intamplat, pronuntarea fiind amanata pentru data de 21 ianuarie 2015. Nici la data de 21 ianuarie 2015 judecatorii ICCJ nu au pronuntat o decizie, amanand pronuntarea pentru data de 27 ianuarie 2015. Este si de inteles amanarea pronuntarii unei decizii, data fiind greutatea dosarului.

La ultimul termen din dosar, care a avut loc in data de 17 decembrie 2014 cu prelungirea sedintei si in data de 19 decembrie, motivat de faptul ca avocatii nu reusisera in cele aproape 14 ore cat a durat sedinta de judecata sa puna concluziile finale, au fost ridicate de catre avocatii inculpatilor din dosar mai multe probleme referitoare la calitatea interceptarilor, a lucrarilor din dosar, a filajelor si in final a stilului de lucru dubios al procurorilor DIICOT. Acesta poate a fost si motivul pentru care ICCJ a amanat peste doua saptamani pronuntarea unei hotarari.

Decizia definitiva pronuntata de judecatorii supremi vine la mai bine de un an de la data la care Completul de 3 de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, format din judecatorele Francisca Vasile, Leontina Serban si Magdalena Iordache, a decis, in 3 decembrie 2013, condamnarea fostului ministru al Economiei, Codrut Seres la 6 ani de inchisoare cu executare pentru tradare si 5 ani pentru aderare la grup infractional si a fostului ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy la 5 ani de inchisoare cu executare pentru aderare la grup infractional.

Tot atunci, Completul de 3 al ICCJ a mai dispus condamnarea cetateanului bulgar, consultantul Stamen Stanchev, la 11 ani de inchisoare pentru spionaj – fiind si cea mai dura pedeapsa din acest dosar, dar si a lui Michael Susak la 4 ani si 10 luni pentru initierea unui grup infractional transnational si 10 ani de inchisoare pentru complicitate la spionaj, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea; Mihai Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetatean romano-englez, la 4 ani si 10 luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si 9 ani si 6 luni pentru complicitate la spionaj, instanta comasand pedepsele si dispunand aplicarea pedespei de 9 ani si 6 luni; Don Vadim Beniatov la 10 ani de inhisoare; Radu Mihai Donciu la 7 ani de inchisoare si Gabor Kerekes si Mustafa Oral la cate 5 ani de inchisoare. Mihai Dorinel Mucea a fost condamnat de Completul de 3 al ICCJ la 6 ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational.

Amintim ca dosarul "Privatizarilor strategice" a fost deschis in aprilie 2007, cand potrivit procurorilor, Vadim Benyaton a initiat si constituit un grup infractional din care ar fi facut parte Stamen Stanchev, Susack Michael, Mustafa Oral, Mihai Dorinel Mucea si Mihai Radu Donciu. Grupul infractional s-ar fi ocupat cu obtinerea de date si informatii secrete referitoare la privatizarea unor societati stategice romanesti din domeniul energetic si de comunicatii, precum privatizarea SC Electrica Muntenia SUD SA, vanzarea unor actiuni Petrom, procese de privatizare si restructurare a Romaero Bucuresti si SC Avioane SA Craiova, etc. Acestia au fost trimisi in judecata sub acuzatia de constituire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si spionaj, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si transmitere de secrete.

Anterior emiterii actului de sesizare a instantei, la data de 4 aprilie 2007 s-a dispus disjungerea cauzei in ceea ce ii priveste pe Seres si Nagy, dosarul fiind instrumentat de procurorii DIICOT, care au dispus, in martie 2009, trimiterea in judecata a fostilor ministri, sub acuzatia de aderare la grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete. Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2005-2006, in calitate de ministru si presedinte al Comisiei de privatizare a SC Electrica Muntenia Sud SA, Codrut Seres ar fi contribuit intelectual si material la culegerea, obtinerea si transmiterea de date si informatii confidentiale, secrete economice si comerciale. Interceptarile SRI au aratat ca fostul ministru Seres a avut raporturi directe cu cetateanul bulgar, Stamen Stanchev, si a relevat si aranjamentele facute pentru privatizarea unor firme din domeniul energetic, inclusiv promovarea proiectului de hotarare de Guvern privind vanzarea pachetului de 8% din actiunile societatii Petrom. Codrut Seres a demisionat din functia de ministru in luna decembrie 2006.

*Cititi aici minuta ICCJ din dosarul ”Privatizarilor strategice”

Comentarii

# Marishica date 27 January 2015 14:31 0

Incepe sa-mi placa tot mai tare JUSTITIA Romana !!!

# georgfischer date 27 January 2015 14:36 +4

au fost acte de inalta tradare! trebuiau date condamnari de 20 de ani! minim. vai de tarisoara noastra si de-al nostru popor!

# Dinu date 27 January 2015 14:55 +5

Cam putin au primit. Astia nu sunt simpli borfasi, care fura un seif dintr-o locuinta. Dar tot este bine.....

# taken3 date 27 January 2015 15:55 +2

dar domnul Neagoe, Neagoe...ce zice? pai e bine domnu Neagoe? dar doamna Neagoe? e bine in CSM doamna Neagoe? ofofofofofofof....viata grea ....)))) ;-)

# TITULESCU date 27 January 2015 17:28 +4

SI SOCIETATILE PRIVATIZAE CE S-A INTAMPLAT CU ELE? S-AU ANULAT PRIVATIZARILE ? CE S-A DISPUS PE LATURA CIVILA ? Sau cum poftim putina inchisoare si banii raman la cine trebuie,cine l-a trimis pe bulgarul ala in Romania ca eu daca plec maine in Bulgaria nimeni nu ma pune sa privatizez nimic,cine e dincolo de aceste nume? CE S-A INTAMPLAT CU SOCIETATILE PRIVATIZATE IN URMA ACESTOR HOTARARI?

# spioni date 27 January 2015 18:24 +3

Au primit cam mici pedepse pentru tradare si spionaj ,trebuia cel putin 10 ani.In alte dosare pentru tradare au primit 12 ani.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva