25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PIONUL OTRAVIT – Numarul 1 de pe lista de protestatari la discriminarile salariale practicate de Guvern impotriva magistratilor i-a “ars” la bani pe numarul 2 si 3 de pe aceeasi lista. Cititi Decizia prin care presedintele Forumului Judecatorilor din Romania, judecatorul Dragos Calin, i-a "facut" pe judecatorii Bogdan Mateescu si Ionut Militaru, respingandu-le cererea de acordare de drepturi salariale (Decizia)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

24 August 2016 20:25
Vizualizari: 12027

Cel care astazi este cap de lista al Memoriului pentru aplicarea nediscriminatorie a OUG nr. 20/2016, prin care judecatorii cer Ministerului Justitiei sa elimine anomaliile din domeniul Justitiei si sa fie emise ordine de salarizare care sa corespunda real si efectiv rigorilor prevazute de legile in vigoare este si cel care in trecut a taxat la drepturi salariale mai multi judecatori, refuzandu-le drepturile banesti, conform cresterilor salariale de 5%, 2% si 11% dispuse in 2007. Este vorba despre co-presedintele Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania, judecatorul Dragos Calin (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti care, in 2009, a respins recursurile declarate de nu mai putin de 28 de magistrati care isi cerereau drepturile salariale, in baza OUG nr. 10/2007.


Motivul pentru care judecatorul Dragos Calin, impreuna cu judecatoarele Daniela Georgeta Enache si Silvia Georgiana Ignat de la Curtea de Apel Bucuresti au respins cererile de acordare a drepturilor banesti cuvenite este unul halucinant:Curtea retine ca acestea sunt tardive... constatam ca a fost depasit termenul de 10 zile prevazut in mod imperativ de lege”. Aceasta este explicatia Completului CAB pentru care s-au respins definitiv cererile a 25 dintre judecatorii care isi cerereau drepturile salariale.

Aspectele de mai sus se regasesc in Decizia nr. 4375R pronuntata in sedinta publica in data de 17 iunie 2009 in Dosarul nr. 2330/2/2009 solutionat de judecatoarea Daniela Georgeta Enache, in calitate de presedinte al Completului, si judecatorii Dragos Calin si Silvia Georgiana Ignat de pe rolul Sectiei a VII-a civila pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale a CAB, Hotarare pe care Lumeajustitiei.ro o prezinta exclusiv la finalului articolului.

Culmea, printre cei 25 de magistrati care si-au pierdut definitiv drepturile salariale obtinute in baza OUG nr. 10/2007 se afla si judecatorul Ionut Militaru, coleg de instanta si de Asociatie cu Dragos Calin, fiind la randul sau co-presedinte al Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania si semnatar al Memoriului adresat Ministerului Justitiei pentru aplicarea nediscriminatorie a OUG nr. 20/2016.

In motivarea Deciziei nr. 4375R, Completul format din judecatorii Calin, Ignat si Enache au retinut ca sanctiunea nerespectarii termenului de 10 zile o reprezinta decaderea din dreptul de a mai exercita calea de atac. Practic, decaderea din dreptul de a mai beneficia de drepturile salariale ce le reveneau magistratilor conform OUG nr. 10/2007.

Pe de alta parte, pentru trei dintre cei 28 de magistrati care si-au solicitat drepturile salariale, judecatorii Calin, Ignat si Enache au respins cererile apreciind ca nu se incadreaza in categoriile vizate de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007, iar pe cale de consecinta, nu pot beneficia de drepturile acordate prin acest act normativ.

Printre cei trei magistrati care si-au cerut drepturile salariale, insa au ramas cu ochii in soare pe motiv ca “nu se incadreaza”, se afla si presedintele Judecatoriei Ramnicu Valcea, judecatorul Bogdan Mateescu, la randul sau semnatar al Memoriului pentru aplicarea nediscriminatorie a OUG nr. 20/2016 si candidat la demnitatea de membru al CSM.

Altfel, la sedinta Plenului CSM din 23 august 2016 au participat si au fost destul de vocali pentru apararea drepturilor magistratilor atat judecatorul Bogdan Mateescu, cat si judecatorul Ionut Militaru, cei doi fiind semnatarii numarul 2 si 3 ai Memoriului. Pe prima pozitie in lista semnatarilor Memoriului il regasim pe judecatorul Dragos Calin, cel care in 2009 refuza drepturile salariale ale colegilor lor si cel care in 2016 se alatura demersului sutelor de magistrati... si cel care nu a luat parte la sedinta Plenului CSM din 23 august 2016.

Oare ce l-a determinat pe judecatorul Calin sa isi schimbe optica judiciara? Ce parere aveti?

Prezentam in continuare pasaje din Decizia nr. 4375R din dosarul nr. 2330/2/2009 de pe rolul Curtii de Apel Bucuresti:

"Analizand intregul material probator administrat in cauza, in raport de criticile formulate si de temeiurile de drept invocate de catre recurenti, cat si din oficiu, conform art.3041 C.pr.civ., Curtea retine urmatoarele:

In privinta recursurilor declarate de recurentii Puschin Corina, Feldioreanu Mariana, Rudareanu Mariana, Corneliac Elena, Mazilu Gabriela Cristina, Chirita Sandu Nicoleta Monica, Zeca Dorina, Popa Cornelia, Niculae Rodica, Marinescu Raluca Adriana, Militaru Ionut, Voina Victor Ionut, Rahaian Mihaela Oana, Giurchita Silviu Dumitru, Faget Liviu Eugen, Colina Petre, Cozma Mihai Paul, Carpinis Petre Danut, Popa Mocanu Iuliu Otonel, Popescu Lucian Dumitru, Zidaru Liviu Gheorghe, Ludusan Manuela, Ciubotaru (Perjaru) Mirela Monica, Cmeciu stefan Ciprian, Moteanu Luiza Ioan, Curtea retine ca acestea sunt tardive.

Astfel, sentinta recurata a fost comunicata recurentilor la data de 10.07.2008, iar recursurile , declarate prin aceeasi cerere, au fost depuse la data de 25.07.2008.

Potrivit art. 80 din Legea nr. 168 din 12 noiembrie 1999 privind solutionarea conflictelor de munca, termenul de recurs este de 10 zile de la data comunicarii hotararii pronuntate de instanta de fond.

Avand in vedere data comunicarii hotararii instantei de fond si data declararii recursului, precum si dispozitiile art. 101 alin 1 Cpc. si ale art. 104 Cpc., constatam ca a fost depasit termenul de 10 zile prevazut in mod imperativ de lege.

Sanctiunea nerespectarii acestui termen este decaderea din dreptul de a mai exercita calea de atac, cf. art. 103 Cpc. care prevede ca „neexercitarea oricarei cai de atac si neindeplinirea oricarui alt act de procedura in termenul legal atrage decaderea, afara de cazul cand legea dispune altfel sau cand partea dovedeste ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa ei”, in speta neexistand vreo dispozitie legala contrara, iar recurenta nefacand dovada vreunei imprejurari mai presus de vointa sa.

Prin urmare, Curtea va respinge recursurile ca tardiv declarate.

In ceea ce priveste recursul declarat de recurentii Roman Adrian, Lascu Gabriela, Mateescu Bogdan Mihai, Curtea retine urmatoarele:

Prin cererea de chemare in judecata, recurentii reclamanti au solicitat obligarea paratilor la acordarea de majorari salariale in procentele prevazute de dispozitiile art.1 al.1 din Ordonanta Guvernului nr.10/2007, respectiv 5% , 2% si 11%.

Curtea constata ca prima instanta a facut o interpretare si aplicare corecte a dispozitiilor legale relevante. Astfel, Ordonanta Guvernului nr. 10/2007 stabileste chiar in primul articol domeniul sau de aplicare sub aspectul categoriilor socio-profesionale si anume personalul contractual din sectorul bugetar, ale carui drepturi salariale sunt stabilite potrivit OUG nr.24/2000, privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar aprobata prin Legea nr.383/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si personalul care ocupa functii de demnitate publica, ale carui indemnizatii sunt stabilite potrivit anexelor nr.II si III la Legea nr.154/1998, privind sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost majorate potrivit OG nr.3/2006.

Rezulta cu claritate ca recurentii reclamanti nu se incadreaza in aceste categorii vizate de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007, pe cale de consecinta, nu pot beneficia de drepturile acordate prin acest act normativ.

In speta, nu se aduce atingere principiilor egalitatii de tratament sau al nediscriminarii, asa cum sustin recurentii reclamanti, deoarece acestia nu se pot raporta decat la persoane aflate in situatii identice sau comparabile. Or, recurentii nu pot pretinde sa li se recunoasca anumite drepturi acordate altor categorii profesionale atat timp cat au un statut diferit de al acestora din urma, nu au aceleasi drepturi si nu sunt tinuti de aceleasi obligatii. Discriminarea nu este o cale de a beneficia de un anumit drept acordat altei persoane, ci inseamna a beneficia de un anumit drept ca o consecinta a identitatii sau similitudinii situatiei in care cele doua persoane se afla. Or, dupa cum in mod corect a retinut si tribunalul, recurentii nu se afla intr-o situatie identica sau similara cu cei vizati prin Ordonanta Guvernului nr. 10/2007.

Pentru aceste considerente, Curtea va respinge recursul formulat de recruentii Roman Adrian, Lascu Gabriela, Mateescu Bogdan Mihai, ca nefondat, nefiind incident vreunul din motivele de recurs prev. de art. 304 Cpc si neexistand un alt motiv de nelegalitate sau netemeincie a sentintei recurate".

*Cititi aici integral Decizia CAB

Comentarii

# dorian date 24 August 2016 20:43 +6

....

# Vladi Mârrr... date 24 August 2016 20:55 +4

???

# Caline, lasa-ne! date 24 August 2016 21:11 +9

asta chiar ca le intrece pe toate cele facute de tine. E bine sa te vada acum toti colegii carora le tii prelegeri despre discriminare

# Discriminaaaare! Discriminare! date 24 August 2016 21:43 +2

Vai ce discriminare e acum. Dar in 2009 pe aceeasi ordonanta nu era tot discriminare???  Cata sminteala poate fi in 2 luntri?!

# Apel catre B Mateescu date 24 August 2016 22:29 +8

D Calin e spargatorul de greva din anul 2009 de la CAB. intereseaza-te la colegii tai, e indecent tot ce face.

# Vladi Mârrr...!!! date 24 August 2016 20:53 +7

Si astia au drept de "viata" si de "moarte" asupra semenilor lor care-i îmbuibă in nestire ... ! Dupa cum se vede de la o posta, 35% este o apreciere supradimensinata.

# hypo date 24 August 2016 21:00 +13

Calin este un judecatorul care a respins intotdeauna cererile magistratilor. este un las. a inceput sa admita dupa ce toate instantele faceau asta cu mult inainte. cu mult cinism se mai si lauda cu ele. acum a preluat tema in scop pur electoral

# avocat date 24 August 2016 21:05 +14

Asta i marea problema a voastra a judecatorilor....va atacati intre voi,sinteti egoisti,individualisti..si nu uniti ca procurorii....dezbateti un subiect si terminati prin a va ataca intre voi..uitand de problema in discutie....de ce va mirati ca nu va ia in seama nici ministrul vostru ?..acum aveti noroc cu procurorii..dar daca voi a ti fi fost in locul lor..se umflau gradele si invocati cat de magistrati sinteti si procurorii nu..sper sa invatati ceva din lectia asta..cat despre protest ..cine sa creada??!!!

# Omida date 24 August 2016 21:15 +13

Un om lipsit de caracter. Lupta doar pentru el si nevasta-sa. pe dansa o vrea alaturi la curte. si ea da hot la fel. te face cu CEDO in mana

# si dai si lupta date 24 August 2016 22:31 +5

cum sa te afirmi si tu altfel?

# georgel date 24 August 2016 21:33 +2

foarte tare. si eu mi-am judecat toti colegii de birou( de altfel si 90% din juzii si procurorii din circumscriptia instantei), dar n-au castigat sau pierdut doar pentru asta. au castigat sau pierdut in functie de cum au avut sau n-au avut dreptate. un jude adevarat nu da dreptate unei parti doar pentru ca o cunoaste.

# norocel date 24 August 2016 21:49 +9

esti f bun georgel, dar nu este cazul lui calin. el din asta traieste, se bucura. iar despre caracterul lui pot spune multe fostii lui colegi de la unjr

# Un grefier din Tribunalul Bucuresti date 24 August 2016 21:45 +8

Maine voi trimite si eu la Luju hotararea unui grup de 20 de grefieri rasi, tunsi, frezati de dinsul. Omul uraste grefierii. 

# Pozitia 10 din lista de protestatari date 24 August 2016 21:48 +8

Madame Calin, consoarta, cu cerere de valirificare pentru posturi pr care sotul le voia pentru duduia. Scandalul din curte s-a aflat si la sectia noastra de la tribunal!

# Na'ela date 24 August 2016 23:00 +4

Asa.. si? LuJu, ce ai dorit sa demonstrezi? Ai cautat material de scandal? Poate pentru cei naivi, da.  Insa hai sa nu ne abatem de la problema discriminarilor salariale. Ea exista si este recunoscuta la nivel legislativ, chiar pentru justitie. Asa ca discutia nu are rost, decat la nivel de can-can.

# ema date 24 August 2016 23:24 -2

Articol toxic si mani******tor.Nu există vreo legătură cu situația adevărata si cea vizata de memoriu.Să sperăm că nu sunt multți proști care să pice în plasa acestui articol

# ema date 24 August 2016 23:28 -3

Postați doar ce vă convine...nici nu mă gândeam altfel. Mulți vă citesc si tot mulți își dau seama de toate manipulările voastre. Așa că nu vă bucurați că aveți mulți cititori

# Patrick date 24 August 2016 23:33 -16

Mateescu e in sevraj. E peste tot frustrat nevoie mare. Nu va ajunge la csm. Asta e supararea.

# Tibi date 25 August 2016 01:39 +17

Va ajunge, sunt sigur de asta! Si merita pe deplin!

# Edleweiss date 25 August 2016 00:35 +8

„Vorbiți, vorbiți?” Inga de asta-i bine să fie prezentați în articole distincet TOȚI aspiranții la ungerea cu mirul adus de la Muntele CSM: mai află urbea et orbea despre ce hachițe și apucături au Duomnii și Duoamnele magiștri. Până acum stăturăm la pândă pe Net cu aplombul purcelului din popșoi ( după metoda brevetată de niște magiști bukowineni) și afalrăm așa: - că_Călin e ticălos și spărgător de grevă, dar e famelist nevoie mare, își iubește nevasta ca ocișorii din cap, îi sângur la nevastă, n-are înlocuitor la comandă, așa că toată ziua-bună-siua îngână pe holurile CAB hiturile lui Marcel Pavel – „Frumoasa mea” și „Te vreau lângă mine”, respectiv Ovidiu Komornik – „Ești mireasa vieții mele” - că Lia este o băsistă incorigibilă - că Mateescu a eficientizat activitatea instanței iar Bălan a eficientizat programul flexibil de o formă care elimină anacronismul trașului stahanovist la șaibă 8ore/ zi, 7zile/7; - că în lista cadetelor sunt cel puțin 6 ofițerese;

# Edelweiss date 25 August 2016 00:37 +4

- că Duaomna Ghena o fackut niște năszbîtii imobiliare riverane cursului inferior al Dunării; - că_Coțofana, aidoma oricărei mullieri, nu uită niciodată „first-time-ul”, expresie valabilă atât în referință la primul liubov neplatonic, dar și față de primul raport informativ întocmit; - că Gabriela, din postura ei de sancționată, îi numai bună de prezidentă a CSM, ba mai mult, niște zvonulețe de la Bursa de Mărfuri Brent de la Tokyo spun că atunci când O SĂ AJUNGĂ în CSM, o să aibă grijă să reediteze de câte ori este nevoie romanul „Baltagul” al lui Sadoveanu. Cu ea în rolul principal al Vitoriei Lipan și cei din Inspecția Judiciară în rolurile secundare ale lui Calistrat Bogza și Ilie Cuțui; - că pe Adina-Daria Lupea Aghinița iară se poate pune „betting on the true tips”, mai mult de atât, cică ea, chiar de vine de la Kolozsvar, realmente este pasionată de literatura pașoptistă, din care pot fi enumerate ca referințe de căpătâi învătățurile existențialiste din „Alexandru Lăpușneanu”

# Edelweiss date 25 August 2016 00:39 +3

a lui Costache Negruzzi; (vasilică trebuie să-și ceară azil politic în Uganda). La toate astea, ca un umil postac - cititor pasional al reeditării romanului lui Gabriel Garcia Marquez – „Două secole de gulag” (în referință la pârnaiele primite de gulerele albe din magistratură în ultimii 3 ani), adaug o frântură de informație despre Adina -Georgeta Calotă-Ponea, năszbâtie infamă și calomnioasă, reținută pe partea periferică a memoriei de scurtă durată, ceva referitor la dosarul lui duicu – nu-mi mai aduc aminte exact despre ce era vorbire, că povestea o aveam scrisă pe o buca' de hârtie pe care am prăpădit-o în căpița cu Fănuță.

# Edelweiss date 25 August 2016 00:40 +3

Mai vrem, LuJu, mai vrem! Puneți câte un articol pentru fiecare cadet, care să fie loc de „Bang head here” pentru toți mucaliții, cîrcotașii, guralivii, iepurașii, delatorii sau dectractorii. Iar la urmă să-i aliniați pe toți în linie de front și, pe acordurile înălțătoare ale Mati Rassia Ghimn ( Rassia sviașcenaia nașa derjava… you know) puneți-i pe toți să zică gradul, matricola și Unitatea Militară de care aparțin. ------- Decret unic: Până pe 1 nov 2016 suspendăm de facto prevederile art. 90 /L303/2004 „Vorbiți, vorbiți?”

# Marin ŢULUŞ, Olt date 25 August 2016 11:58 -6

Este criticat nedrept  dl.magistrat  Călin. Una  este   să pronunţi hotărârea de acordarea  drepturilor salariale pe legislaţia veche,alta  este să se respecte drepturile pe noua legislaţie. De ce Procurorul General nu a formulat  recurs  în interesul legii pentru uniformizarea jurisprudentei?  Cine a greşit  instanţele care  acordau drepturi  salariale sau cei care erau împotrivă?!Procurorul General era interesat să fie respectate drepturile  clanului UNBR Ghe  Florea  şi să facă din profesia de avocat o proprietate a acestui clan, în detrimentul a cetăţenilor  cu studii superioare, dar şi câţi mai mulţi condamnaţi pe nedrept, încălcând drepturile acestora! Ca şi în perioada   bolşevică!Însă l+am cunoscut bine  pe  dl magistrat Călin, fiind  consătean  cu părinţii dânsului şi consider că este un om drept, fără goana nebună după bani,  cum  sunt  alţii.Ce este  rău în statul român este  tocmai goana  după înavuţire şi lipsa de respect faţă de cetăţean al funcţionarului statului  româ

# Oltene-nene date 25 August 2016 14:36 +5

stai jos!

# Taranu de la Tara date 25 August 2016 21:24 +2

Ce vede lumea zi de zi la VOI? SPAGARI, TURNATORI, EXECUTANTI POLITICI, GOLANI, NESATUI SI ORDINARI !!! VOI ATI ADUS JSTITZIA UNDE E! MAI MARE RUSINEA! VOI VETZI RASPUNDE! NICI MACAR VOI, NU SUNTETZI VESNICI... O adunatura de gunoaie. DE SCARBE!

# eu date 26 August 2016 14:43 0

recursuri declarate de judecatori,respinse ca tardive.....ce pretentii sa mai ai???

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva