19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SENTINTA PENTRU ROMANII CU CREDITE IN FRANCI ELVETIENI – Tribunalul Bucuresti a obligat Credit Europe sa incaseze ratele unui credit la cursul valabil la momentul semnarii contractului si sa emita un nou grafic de rambursare care sa prevada restituirea creditului in lei. Avocatul Avram Codrut: „Solutia reprezinta un precedent important, putand fi invocata ca practica judiciara in cazul tuturor contractelor in moneda straina, care contin clauze de risc valutar” (Minuta)

Scris de: G.T. | pdf | print

6 October 2015 11:57
Vizualizari: 8125

O noua solutie in instanta extrem de importanta pentru romanii cu credite in franci elvetieni, dupa cea din iulie 2015, cand Tribunalul Bucuresti a obligat OTP Bank sa incaseze ratele creditului la cursul valabil la momentul semnarii contractului. Si de aceasta data, solutia a fost pronuntata tot de Tribunalul Bucuresti.

Concret, la 1 octombrie 2015, prin sentinta civila nr. 5311/01.10.2015 pronuntata in dosarul nr. 11307/3/2015, instanta a obligat Credit Europe sa incaseze ratele unui credit in franci elvetieni la cursul de 2,0950 lei/CHF, valabil la momentul semnarii contractului si sa emita un nou grafic de rambursare care sa prevada restituirea creditului in lei. Sentinta, care nu este inca definitiva, a venit ca urmare a unei actiuni declansate de un client al Credit Europe, reprezentat in instanta de avocatul Avram Codrut (foto), din Baroul Bucuresti.


De asemenea, Tribunalul Bucuresti a hotarat ca banca trebuie sa restituie toate sumele incasate in plus, rezultate din diferenta de curs valutar, comisionul de acordare, dobanda legala aferenta acestor sume si cheltuielile de judecata. In acelasi timp, banca este obligata sa calculeze ratele si toate rambursarile viitoare la cursul de 2,0950 lei/CHF si sa incaseze ratele conform unui grafic de rambursare, emis in lei.

Prezentam minuta Tribunalului Bucuresti:

Admite actiunea astfel cum a fost precizata. Constata nulitatea absoluta a clauzelor 6.1 si 6.1.3 din conditiile speciale ale contractului de faciltate de credit si garantie nr. 101509 din 12.2007 si a clauzei 6.1 ind 1.3 din Actul aditional nr. 1/15.09.2011, avand in vedere caracterul abuziv al acestora. Dispune inghetarea cursului de schimb valutar CHF-lui pentru efectuarea platilor in temeiul contractului mentionat la valoarea de la momentul semnarii contractului (curs valutar de 2,0950 lei/CHF) respectiv calcularea si plata ratelor si a tuturor rambursarilor la valoarea in lei a francului elvetian de la data semnarii contractului, pe intreaga perioadă de valabilitate a acestora. Obliga paratele la restituirea catre reclamanta a tuturor sumelor platite in plus, rezultate din diferenta de curs valutar dintre cursul valabil la momentul efectuarii fiecarei plati si cursul valabil la data semnarii contractului (54.099,79 lei), la care se adauga dobanda legala de la data incasarii fiecarei sume nedatorate si pana la achitarea debitului de către parate.

Obliga paratele sa emita un nou grafic de rambursare, care sa prevada restituirea creditului in lei, conversia creditului din CHF in lei facandu-se la cursul CHF-leu de la data semnarii contractului.

Constata nulitatea absoluta a clauzei 5.1 lit b din conditiile speciale ale contractului si obliga paratele la restituirea catre reclamant a sumei platite cu titlu de comision de acordare (10001,33 lei) suma la care se adauga dobanda legala calculata de la data incasarii acestei sume nedatorate si pana la achitarea debitului de către parate. Constata nulitatea absoluta a clauzei 5.2 din Conditiile speciale ale contractului, avand in vedere caracterul abuziv al acestora.

Obliga paratele sa plateasca reclamantului suma de 6.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.

Cu apel in 30 de zile de la comunicare. Apelul se va depune la registratura sectiei a VI-a Civila a Tribunalului Bucuresti. Hotararea se va pune la dispozitia partilor prin intermediul grefei instantei”.

Avocatul Avram Codrut: „Practica judiciara in cazul tuturor contractelor in moneda straina”

In urma sentintei Tribunalului Bucuresti, avocatul Avram Codrut a explicat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca solutia reprezinta un precedent important pentru toate procesele de acest gen. In opinia avocatului, sentinta poate fi invocata ca practica judiciara in cazul tuturor contractelor in moneda straina, care contin clauze de risc valutar.

Nu in ultimul rand, avocatul Avram Codrut sustine ca aceasta sentinta confirma hotararea Tribunalului Bucuresti in cazul bancii OTP, despre care aminteam la inceputul articolului:

Solutia reprezinta un precedent important pentru toate procesele de acest gen, putand fi invocata ca practica judiciara in cazul tuturor contractelor in moneda straina, care contin clauze de risc valutar.

Aceasta hotarare confirma sentinta pronuntata in data de 01 iulie 2015, in dosarul nr. 11552/3/2015 de catre aceeasi instanta, impotriva OTP, prin care aceasta banca era obligata sa incaseze ratele unui credit in CHF, al unui alt consumator reprezentat de Cabinetul de avocat Avram Codrut, la cursul de de 1,8894 lei/CHF”.

Comentarii

# DOREL date 6 October 2015 14:59 -7

Hotararea e gresita, daca ramane definitiva, CEDO o sa oblige statul sa plateasca oalele sparte. Instanta facea mai bine daca gasea o intrebare prealabila si, daca CJUE dadea un raspuns bun, solutia ar fi tinut. Asa insa, nu ! Si, b): poate drege lucrurile intr-un fel instanta de apel ! Parerea mea ...

# Nu uita ca esti român date 6 October 2015 15:51 +6

Bravo Dorele! Ce esti de meserie? Postac?

# unul din lumea cea mare date 6 October 2015 17:24 -3

ptr Nu uita ca esti român// de ce este postac??? vrei sa/ti spun eu CA SISTEMUL MERMELIT JURIDIC DIN MERMELICA NU ACEPTA PRECEDENTUL!!!!!!!!!!IMI SPUI TU MIE CA NU MILITAU MERMELITORII DIN CSM PENTRU NEUNIFORMITATEA LEGI????mermelica a ajuns in ultimul stadiu de descompunere,si ii mai aud pe unii comentaci mermelitori ca vorbesc de disolutia statului moldovica.nu/i mermelica de la herodot incoace cel mai JMECHERIT(jmenuit stat) dintre traci???.o sa iasa miine poimiine guvernatorul vinului(ala de si/a vindut toata productia proprie de vinuri bnr) si o sa inceapa sa ne spuna de apocalipsa financiara a mermelicei daca se da cistitg de cauza celor cu credite in franci elvetieni.......asa ca mermelacii din mermelica sa crape(de ce sa nu taiem gaina care ne face oua???!!!)

# Blame it on the boogie! date 6 October 2015 17:12 -4

E bine, dar nu e 100% corect. Daca ar fi ajuns francul 50 de bani nu se trezea nimeni sa plateasca mai mult bancilor. Ignoranta se plateste intotdeauna, dar sa nu-ti asumi un minim de vina in decizia personala de a te indatora e tipic mioritic.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 6 October 2015 19:52 +6

PTR Blame it on the boogie!// imi dai voie sa te intreb daca ai citit sau ai auzit vreodata de contracte de mortgage din sua? este lege federal EXPRESA in care se prevede ca banca nu are voie sa treaca de o anume limita!!!!!mi/ai da voie sa te intreb cum ar sari in SUS protectia cumparatorulu in APARAREA GAINII CARE FACE OUA DE AUR???CINE IMPINGE SOCIETATEA INAINTE? NU CUMVA CONSUMATOTUL?ai auzit de unul dintre cei mai importanti indicatori ai economiei americane? SA/TI SPUN CA SE NUMESTE,, INCREDEREA CONSUMATORULUI,,!!!!ce pirghii avea cel care a contractat un credit CA SA SE APERE CE CONDITIILE ABUZIVE IMPUSE DE NESATULELE BANCI???DE CE IMPERIUL RAULUI A IMPRUMUTAT BANI DE LA F.M.I. PE SPATELE GAINII CARE FACE OUA ?(A FOST INTREBATA GAINA DACA VREA?) DE CE BANII IMPRUMUTATI DE IMPERIUL RAULUI AU MERS SA ACOPERE DATORIILE LA BANCI???(adu/ti aminte ce mai cotcodacea imperiul raului de conventia de la vienna) oare ASTA A FOST CORECT 100%??? astept eventual o replica ,,economica

# Boogieman date 7 October 2015 11:14 -2

De principiu, daca tu ma imprumuti cu 100 CHF e abuziv sa-mi ceri inapoi 100 CHF (nu lua dobanda in calcul ca apar alte discutii la "calcul"). Sigur, ai accepta si lei, dar la cursul de la data platii nu de acum 5 ani. Gresesc sau nu? Asta e singura chestie cu care nu sunt de acord. Suplimentar, din cate stiu, creditarea in Romania se face dupa regulile BNR nu ale Fed-ului. In rest, numai bine!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva