nadamas

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

„TROFEUL CALITATII” FACE INCA O VICTIMA – Completul de 5 judecatori ICCJ a dispus condamnarea fostului sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Adrian Balaban Grajdan, la 3 ani inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, pe motiv ca ar fi vrut sa-l scape pe Adrian Nastase. La fond, Adrian Balaban Grajdan primise aceeasi pedeapsa: „A emis catre Inalta Curte o adresa prin care ISC contesta existenta prejudiciului”

Luni, 22 februarie 2016 16:57 | Scris de G.T. | pdf | print | email

Celebrul dosar „Trofeul Calitatii” in care Adrian Nastase a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare face o noua victima. Este vorba despre fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Adrian Constantin Balaban Grajdan (foto). Acesta a aflat, luni 22 februarie 2016, decizia definitiva in dosarul in care DNA l-a trimis in judecata pentru favorizarea infractorului, pe motiv ca ar fi incercat sa-l scape pe fostul premier Adrian Nastase, in dosarul „Trofeul Calitatii”.

Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus condamnarea lui Adrian Balaban Grajdan la 3 ani de inchisoare. Nu este insa o pedeapsa cu executare, ci una cu suspendare. Practic, a fost mentinuta sentinta dispusa in iunie 2015 de Completul de 3 judecatori al ICCJ.


Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe fostul director al Inspectoratului de Stat in Constructii, Adrian Constantin Balaban Grajdan, in iulie 2013, pentru favorizarea infractorului. Balaban Grajdan a fost acuzat ca, in calitatea sa de sef al ISC, ar fi incercat sa il ajute pe fostul premier Adrian Nastase, in momentul in care acesta era judecat dosarul “Trofeul Calitatii”, ermitand o adresa catre Inalta Curte in care infirma existenta vreunul prejudiciu produs Inspectoratului de catre inculpatii din respectiva cauza.

Potrivit DNA, Balaban Grajdan ar fi premeditat savarsirea infractiunii, in conditiile in care primele ordine emise de acesta in calitate de sef al ISC ar fi vizat exclusiv facilitarea transmiterii catre instanta a adresei prin care ii favoriza pe Adrian Nastase. Procurorii sustin ca adresa lui Balaban ar fi crerat premisele administrarii de probe suplimentare si ar fi venit astfel in sprijinul apararii inculpatilor.

Iata acuzatiile DNA:

La data de 22 mai 2012, inculpatul Balaban Grajdan Constantin Adrian, in calitate de inspector general al I.S.C., a emis catre Inalta Curte de Casatie si Justitie o adresa prin care I.S.C. contesta existenta prejudiciului in cauza penala aflata in curs de judecare privind pe inculpatii Irina Paula Jianu, Gasparovici Diana, Nastase Adrian, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Mihail Cristian Vasile. Inculpatul a emis aceasta adresa la numai doua zile de la numirea sa in functie si inainte de preluarea efectiva a atributiilor specifice functiei de inspector general al I.S.C. De asemenea, documentul a fost emis cu incalcarea dispozitiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor si intr-un sens contrar intereselor legitime ale I.S.C.

Mai mult, inculpatul Balaban Grajdan Constantin Adrian a premeditat savarsirea infractiunii, deoarece primele ordine emise de acesta in calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii catre instanta a acestei adrese prin care ii favoriza pe inculpatii judecati de instanta suprema.

Conform documentului semnat de inculpat, in cauza penala respectiva, I.S.C. nu ar fi inregistrat nici un prejudiciu financiar – contabil si nu s-ar fi putut constitui parte civila in procesul penal, invocand in sprijinul afirmatiilor facute, printre altele, un Raport al Curtii de Conturi pentru anul 2004 care nu exista.

In acel dosar, prin Sentinta penala nr. 176 din 30 ianuarie 2012, Inalta Curte de Casație si Justiție ii obligase pe inculpatii Nastase Adrian, Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan in solidar cu SC EUROGRAFICA SRL la 3.337.452,5 lei (RON) despagubiri civile catre ISC si respectiv pe inculpații Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan in solidar cu partea responsabila civilmente SC A ROND SRL si inc. Vasile Mihai Cristian in solidar cu partea responsabila civilmente SC EUROGRAFICA SRL la 3.143.931,9 lei (RON) cu titlu de despagubiri civile.

In aceste conditii, adresa emisa de Balaban Grajdan Constantin Adrian crea premisele administrarii de probe suplimentare si venea in sprijinul apararii inculpatilor.

Efectele acestui document au fost inlaturate ca urmare a adresei de revenire transmisa de catre I.S.C. Ulterior, prin decizia penala nr. 60 din 20 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 judecatori a dispus condamnarea inculpatilor si obligarea acestora la plata de despagubiri civile catre I.S.C. in cuantumul sumelor mentionate mai sus”.

Accesari:1110

Comentarii

# mitica date 22 februarie 2016 17:15 +3

Dar Kovesi si Morar pe cand in instanta pentru favorizarea infractorului Basescu si Blejnar? :-? :-? :-?

# Camp tactic date 22 februarie 2016 17:38 +1

Dar favorizarea  prejudiciului de la Transgaz in cati ani se prescrie? Va spun eu -multi ani. Un Eva si o Bogdan condamna intr-un termen)

# DODI date 22 februarie 2016 20:02 +2

Și uite așa ne ”crește” încrederea în justiția independentă din România. Dacă ești corect și nu ai de-a face cu sistemul ești terminat (cel puțin profesional, dacă nu te trimit și la ”specializare” la Jilava). Sper că Prună și al ei guvern tehnocrat nu vor reabilitata penitenciarele ca să se bucure și Luluța (cu toată șleahta) de confortul acestora și să nu scrie ”amintiri din copilărie” pentru reducerea pedepselor.

# maria bezsan date 22 februarie 2016 20:31 +1

Sunt pe un site de specialisti! Va rog sa imi explicati  care este prejudiciul?! Mi-a sangerat inima pentru sotii Popovici!

# unul din lumea cea mare date 23 februarie 2016 00:37 0

daca acestuia i s/au dat cu suspendare 3 ani,cit o sa ia cu EXECUTARE gameluta??

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Accidentul lui Dan Condrea a fost:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 26.05.2016 – Avocatii se revolta pe dispozitiile lui Pruna!

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER