29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ULTIMUL CARTUS – Cuplul Ghica-Haineala si-a facut datoria la ICCJ in dosarul lui Toni Neascu. Haineala: "Nu ma consider in stare de dusmanie cu niciuna dintre parti. Desi am facut o plangere penala impotriva uneia dintre parti, starea de dusmanie este o chestiune subiectiva". Ghica: "Relatiile cu Neacsu au fost ca si inexistente... Era o persoana greu de gasit la telefon... Nu aveam fizic posibilitatea de a verifica prezenta la serviciu a inculpatului Neacsu"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 January 2015 19:40
Vizualizari: 6511

Nu mai e mult pana cand Inalta Curte va pronunta decizia definitiva in dosarul in care fostul judecator Adrian Toni Neacsu a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, fiind acuzat ca ar fi falsificat cinci foi colective de prezenta si cinci diurne de detasare in baza carora ar fi incasat suma de 66.942 lei. Completul de 5 al ICCJ condus de judecatorul Ionut Matei, din care mai fac parte judecatoarele Simona Daniela Encean, Florentina Dragomir, Lucia Tatiana Rog si Alina Ioana Ilie i-a notificat luni, 26 ianuarie 2015, pe avocatii din dosarul lui Toni Neacsu sa pregateasca concluziile pentru urmatorul termen, care va avea loc in data de 27 februarie 2015, dat fiind ca au mai ramas doar trei martori de audiat, respectiv actualul vicepresedinte al CSM Bogdan Gabor, secretarul general Roza Marcu si un al angajat al Consiliului. Pana atunci, trebuie precizat ca la termenul de luni, 26 ianuarie 2015, au fost audiate doua dintre cele mai asteptate martore din dosar, respectiv judecatoarea Alina Ghica (foto stanga) si procuroarea Oana Andrea Schmidt-Haineala (foto dreapta), aceasta din urma starnind zambete in sala de judecata atunci cand a explicat ca desi a facut plangere penala impotriva soferului lui Toni Neascu, Angel Rosca, la randul lui inculpat in acest dosar, nu considera ca se afla in stare de dusmanie cu niciuna dintre parti. Totodata, la ICCJ au fost audiate si directoarea Directiei Economice din CSM Rodica Zaharia Motoc si consiliera DEA Roxana Modoran. In timpul audierilor de luni, judecatorul Ionut Matei a pus accentul pe caracterul foilor colective de prezenta, incercand sa afle, probabil, daca necompletarea acestor documente atrage raspundere penala, ori daca au un caracter pur formal. Raspunsul a venit chiar din partea Rodicai Zaharia Motoc, care activeaza in cadrul CSM de mai bine de zece ani, si care a afirmat in fata Completului de 5 al ICCJ ca nu considera foile colective de prezenta un document justificativ: "Doi ani am facut plati fara aceste foi", sustine Rodica Zaharia.


Alina Ghica sustine ca exista o decizie CSM prin care membrii sunt obligati sa completeze foi colective de prezenta

Procedura de intocmire a foilor colective de prezenta a fost prezentata pe larg de fiecare dintre martorii audiati, insa ne-a atras atentia declaratia fostei sefe a CSM, judecatoarea Alina Ghica, care a justificat nota imperativa si legala sub care erau completate aceste documente printr-o decizie a CSM, adoptata in 2011, dupa un control al Curtii de Conturi. Conform sustinerii Alinei Ghica, care a afirmat ca a vazut decizia presedintelui CSM din 2011, judecatorul Horatius Dumbrava, documentul prevedea ca toti membri sunt obligati sa semneze foi colective de prezenta care sa ateste prezenta lor la serviciu. Aceeasi decizie, sustine judecatoarea Alina Ghica, ar arata si ca in baza foilor colective de prezenta sunt incasate si diurnele de detasare de catre membrii care nu au domiciliu in Bucuresti.

In urma acestei declaratii, ICCJ a incuviintat, la solicitarea avocatului Alexandru Chiciu, aparatorul lui Adrian Toni Neacsu, trimiterea unei adrese la CSM in baza careia sa fie transmis documentul la care Alina Ghica a facut referire in declaratia sa. Motivul acestei cereri a fost justificat de avocatul Chiciu prin aceea ca este necesar sa se ia la cunostinta ce contine acea decizie, daca este prevazuta metodologia de implementare si aplicare a foilor colective de prezenta, daca este specificata necesitatea ca aceste documente sa fie avizate de ordonatorul de credite, si daca este cuprinsa prevederea expresa ca foile colective de prezenta stau la baza calculului diurnei acordate membrilor CSM.

ICCJ l-a achitat la fond pe Toni Neacsu, motivand ca fapta de care DNA l-a acuzat nu este prevazuta de legea penala

Cel mai probabil, documentul, daca exista intr-adevar, va fi clarificator in acest dosar, in conditiile in care la fond judecatorii ICCJ Sandel Macavei, Maricela Cobzariu si Sofica Dumitrascu, acesta din urma fiind pensionata, l-au achitat pe Adrian Toni Neacsu in baza art.17 alin.2) din Codul de procedura penala raportat la art.16 lit.b) din aceeasi lege penala, dupa ce au ajuns la concluzia ca nu poate fi catalogata drept infractiune si nu poate atrage raspunderea penala o fapta ce nu este prevazuta de legea penala. De altfel, in motivarea sentintei pronuntate in acest dosar, judecatorii supremi au concluzionat ca nu exista norme juridice ferme in ce priveste foile colective de prezenta, iar in absenta unor astfel de reglementari, nu poate fi tras la raspundere penala un membru CSM.

Mai mult, trebuie totodata amintit ca instanta de fond a stabilit la acea data ca CSM nu a fost obligat de Curtea de Conturi sa intocmeasca foi colective de prezenta pentru a atesta prezenta sau absenta de la serviciu a membrilor CSM, cu atat mai mult cu cat acestia au statut de demnitar.

Ramane de vazut care va fi decizia Completului de 5 al ICCJ!

Prezentam in continuare declaratiile date in fata instantei supreme de Alina Ghica, Oana Haineala, Roxana Modoran si Rodica Zaharia Motoc:

Judecatoarea Alina Ghica – membru CSM

"Din punctul meu de vedere, activitatea unui membru CSM se desfasoara zilnic si include, pe langa participarea la sedintele de Plen, sectie, materie disciplinara si alte activitati, precum participarea la comisiile din cadrul CSM, deplasari in teritoriu, intalniri cu reprezentatii instantelor sau parchetelor.

Sedintele CSM, din punctul meu de vedere, nu se pot pregati de acasa. Eu personal nu pot pregati o sedinta doar de pe E-map! Apar suplimentari ale ordinii de zi, noutati care nu sunt postate imediat pe platforma E-map pentru ca nu este timpul fizic pentru a fi introduse. Cele mai multe documente exista, intr-adevar, pe platforma E-map, dar sunt si multe alte documente care nu se pot publica rapid, chestiuni care apar de pe o zi pe alta. Plus de asta, pe E-map nu se publica documentele privind deontologia.

Participarea la vreuna din comisiile CSM nu este obligatorie, insa in masura in care iti exprimi vreo optiune pentru vreuna din comisii trebuie sa mergi la lucrarile acelei comisii. Daca te afli in imposibilitatea de a te prezenta poti da mandat de reprezentare unui alt membru al CSM".

Judecatorul Ionut Matei: Care a fost relatia dumneavoastra cu Adrian Toni Neacsu?

Alina Ghica: Relatiile cu Adrian Toni Neacsu au fost ca si inexistente. A existat un moment de tensiune in februarie 2012 cand Adrian Toni Neacsu a stat doua saptamani acasa. A urmat o sedinta de plen tensionata in care mi s-a reprosat de catre acesta si de catre Horatius Dumbrava si George Balan ca nu am o atitudine colegiala. Ceilalti membri CSM mi-au impartasit punctul de vedere. Cel mai vocal a fost judecatorul Mircea Aron care i-a spus atunci lui Adrian Toni Neacsu: "Sa veniti la serviciu ca sa va luat bani, nu sa stati acasa si sa luat mai mult decat ceilalti".

Nu am incercat sa abordez problema lipsei de la serviciu a inculpatului Neacsu, dar acesta era o persoana greu de gasit la telefon, chiar si de aparatul tehnic.

In 2011, a existat un Raport al Curtii de Conturi in care s-a constatat ca exista nereguli in activitatea ordonatorului principal de credite, inclusiv cu privire la acordarea diurnei de detasare, precum si legate de lipsa unor documente justificative prin care sa se evidentieze prezenta membrilor CSM.

Foile colective de prezenta au reprezentat o obligatie impusa de Curtea de Conturi cu termen de indeplinire in 2012, iar eu am considerat ca intocmirea acestor foi este benefica atat pentru angajat cat si pentru angajator.

A existat o decizie a presedintelui CSM, din toamna lui 2011, care impunea ca fiecare membru CSM sa semneze foi colective de prezenta, asumandu-si pe propria raspundere prin semnatura a celor mentionte in cuprinsul foii. Nu putea nimeni altcineva sa faca o asemenea completare. Imi amintesc ca nu a existat nicio obiectie din partea membrilor CSM fata de aceste foi, nici in 2011, nici in 2012. Foile colective de prezenta erau avizate de mine. Eu am vazut acea decizie din 2011.

Judecatorul Ionut Matei: De ce i-ati acordat diurna lui Adrian Toni Neacsu lunile urmatoare?

Alina Ghica: In iarna lui 2012 lipsa de la serviciu a fost o chestiune confirmata chiar de catre Adrian Neacsu. Eu nu aveam fizic posibilitatea de a verifica prezenta la serviciu a inculpatului Neacsu in toata perioada pentru care a solicitat diurna de detasare. (...) Dupa deschiderea dosarului si pana in 2014 eu nu am mai semnat propria foaie colectiva de prezenta. Nu imi convine acest lucru. Circuitul acum e de la Directia Economica la presedintele CSM. Practic, acum CSM nu isi asuma nici prezenta, nici absenta. Eu nu am locuinta in Bucuresti. Dupa ce mi-am mutat domiciliul in afara Bucurestiului am facut cerere de acordare a diurnei. Personal primesc diurna de detasare. Sper ca plata diurnei sa se faca in functie de prezenta mea efectiva la serviciu. Precizez ca ori de cate ori lipsesc toata ziua de la serviciu, imi fac cerere de concediu, iar aceasta trebuie sa fie luata in vedere la plata diurnei. In prezent, cand se intocmeste o cerere de acordare a diurnei se precizeaza luna, fara indicarea zilelor.

Oana Andrea Schmidt-Haineala – membru CSM

"Nu ma consider in stare de dusmanie cu niciuna dintre parti. Desi am facut o plangere penala impotriva uneia dintre parti, Angel Rosca, starea de dusmanie este o chestiune subiectiva, independenta de modul in care am actionat in calitatea oficiala de presedinte al CSM. (...)

Nu am stat niciodata sa urmaresc daca domnul Neacsu venea sau nu la serviciu. Nu am verificat in cursul anului 2012 daca domnul Neacsu vine la birou. Nu am facut statistica cand vine si cand nu.

A existat un eveniment la inceputul anului 2012 cand s-a discutat informal despre faptul ca Adrian Toni Neacsu a solicitat diurna, desi a absentat o saptamana sau doua, motivand ca soseaua era inzapezita. Eu am venit din Bacau pe acelasi drum si nu am intampinat probleme sa ajung la CSM.

Adrian Toni Neacsu a considerat abuziva masura de a nu i se acorda diurna, si imi amintes ca a contestat verbal acesta sanctiune. Nu cred ca a anuntat oficial ca nu vine la Consiliu. Nu a existat nicio opinie contrara deciziei de a nu i se plati diurna. (...)

Fiecare membru decide daca opteaza pentru o comisie si daca participa la aceasta. Imi amintesc ca domnul Neacsu a renuntat, la un moment dat, in 2012, la toate comisiile.

Foile colective de prezenta nu existau in prima jumatate a anului 2011. Decizia de a se intocmi a fost luata in a doua jumatate a anului 2011, de catre presedintele de atunci, ca urmare a controlului Curtii de Conturi fara a putea preciza daca a fost impusa si in forma scrisa acesta masura.

Foile colective de prezenta se tin si in prezent. Eu iau diurna, si dupa stiinta mea, indiferent daca sunt judecatori sau procurori, toata lumea completeaza aceste foi. Reprezinta practic o declaratie pe propria raspundere a membrilor CSM prin care atesta sub semnatura prezenta sau absenta de la sediul CSM. Avizul dat de presedintele CSM pe aceste foi colective de prezenta are valoarea unui "bun de plata". Presedintele nu are obligatia legala de a verifica prezenta sau absenta unui membru CSM la serviciu. (...) Teoretic, sedintele pot fi pregatite si de pe E-map, dar din punctul meu de vedere, nu este suficient. Pot fi mai multe situatii cand nu exista timpul fizic pentru incarcarea documentelor pe acesta platforma. Nu imi amintesc cat de bine era pregatit Adrian Toni Neacsu la sedintele CSM si nici daca au existat probleme de cvorum din cauza inculpatului Neacsu."

Rodica Zaharia Motoc – Director Directia Economica si Administrativ

"Nu consider foile colective de prezenta un document justificativ. Doi ani am facut plati fara aceste foi. In 2012, foile colective de prezenta stabileau drepturile salariale dar si celelalte drepturi, diurna de detasare si altele. Atunci se faceau la Directia Economica si Administrativ si apoi erau trimise la cabinetul fiecarui membru CSM pentru semnare, pentru ca apoi sa ajunga la cabinetul presedintelui sau vicepresedintelui pentru aprobare.

Completarea foilor colective de prezenta, care sunt de fapt foi individuale de prezenta, se completau prin excluderea zilelor in care membrul CSM s-a aflat in concediu de odihna sau in deplasare interna sau externa. Eu nu am de unde sa stiu daca au existat situatii in care membrii CSM au lipsit de la serviciu intr-una din zile. Se trecea cifra 8 in dreptul fiecarei zile lucratoare. Au existat situatii in care s-a cerut verificarea unor foi colective de prezenta, cand membrul a fost trecut prezent, desi s-a aflat in deplasare interna, insa nu au existat situatii in care sa fim sesizati cu absenta nemotivata pentru a rectifica prezenta.

In prezent, foile se tin, dar din ianuarie 2014, judecatorii nu mai semneaza, ci se semneaza de presedintele CSM, iar prezenta este atestata prin "X", in timp ce pentru procurori se noteaza cu "P". Acest sistem de notare este aplicabil din 2013.

Foile colective de prezenta erau folosite si pentru decontarea diurnei.

Platile pentru decontarea diurnei se faceau in baza unei cereri in care se trecea diurna aferenta lunii, fara indicarea zilelor exacte din acea luna. Calculul se facea la nivelul Directiei Economice, luand in considerare foile colective de prezenta pentru luna pentru care se solicita diurna.

Imi amintesc ca, in 2005, a existat o discutie deschisa de Monica Macovei, care a pus problema platii indemnizatiei si s-a ajuns la concluzia ca activitatea de membru CSM este o activitate nenormata, dat fiind caracterul functiei de demnitar.

In prezent, la nivelul conducerii CSM exista dorinta ca foile colective de prezenta sa nu se mai tina pentru membrii CSM, insa sa se extinda si pentru modalitatea de intocmire a cererii de decont diurna, in sensul in care sa fie la fel ca la personalul Consiliului, unde se specifica numarul de zile exacte pentru plata diurnei. Procedura aceasta pentru personalul CSM a fost introdusa in 2014.

Tin sa precizez ca, in prezent, daca un membru CSM procuror nu intocmeste foaie colectiva de prezenta nu primeste diurna, ci doar drepturi salariale.

Practic, in prezent, foile colective de prezenta se tin pentru plata diurnei".

Roxana Modoran – consilier Directia Economica si Administrativ – Serviciul salarizare si buget

"Foile colective de prezenta au aparut in decembrie 2011, dupa Raportul Curtii de Conturi. Imi amintesc ca, in 2005, se intocmeau foi colective de prezenta de catre presedintele si vicepresedintele CSM, care erau obligati sa completeze astfel de foi. La acea vreme, doamna ministru al Justitiei, Monica Macovei, a sustinut ca membrii CSM sunt demnitari si ca nu trebuie sa aiba foi colective de prezenta. In 2005, foile colective de prezenta erau facute de personalul cabinetelor membrilor CSM cu activitate permanenta. Foile au fost introduse pentru toti membri la finalul lui 2011, motivat de necesitatea existentei unor documente justificative pentru plata salariilor.

Au existat situatii in care foile colective de prezenta au fost returnate de unii membri CSM cu observatia ca au fost trecuti prezenti sau in concediu, desi situatia fusese diferita.

In prezent, foile colective de prezenta ajung doar la membrii CSM procurori, nu mai ajung si la judecatori. Eu intocmesc foi colective de prezenta pentru toata lumea, cu deosebirea ca, in cazul judecatorilor, foile merg la presedintele Consiliului Superior al Magistraturii pentru semnatura. In cazul procurorilor procedura este la fel ca in 2012: sunt semnate intai de procurori si apoi de viceprepresedintele CSM.

Prezenta in foile colective de prezenta se faceam prin mentionarea cifrei 8 pentru fiecare zi lucratoare, cu precizarea ca, in prezent, pentru judecatori prezenta se noteaza cu "X" pe zi lucratoare, iar la procurori cu "P". Mai precizez ca in 2012, Adrian Toni Neacsu nu a avut nicio reclamatie fata de modul de intocmire a foilor colective de prezenta".

Comentarii

# GINA MAGIRESCU date 27 January 2015 20:30 +15

sa vedem cand se vor turna baso-csmistii intre ei

# TITULESCU date 27 January 2015 20:52 +15

VA SPUN SINCER CA IMI DORESC SA VINA UN CUTREMUR SA RADA ROMANIA DE PE FATA PAMANTULUI FIINDCA O TARA CARE PLATESTE ACEASTA JUSTITIE SI NU E IN STRADA PENTRU PROTESTE PANA CAND SUNT DATI AFARA DE LA FEMEIA DE SERVICIU LA INALTA CURTE SI TOT C.S.M.-UL,O ASEMENEA TARA NU MERITA SA EXISTE. DE CE PENTRU A DOVEDI CA IADUL E AICI,DECI NU SE MAI POATE CU ACEASTA JUSTITIE FARA RASPUNDERE ,E INFERN ,NU STIAM CAT DE RAI SI NEMERNICI POT FI MULTI DAR MULTI ROMANI PANA NU AM AVUT TANGENTA CU JUSTITIA SI AM INTALNIT AICI O CATEGORIE DE OAMENI DE O MIZERIE SUFLETEASCA SI MORALA DE NEDESCRIS, PUR SI SIMPLU DIAVOLI,GOLUM.DOAMNE ,DUMNEZEULE ,UNDE ESTI DE NU-I VEZI!

# obiectiva date 28 January 2015 06:06 +5

INTREBARE CARE SOLICITA RASPUNS URGENT.....este CRISTIAN VINTILA, SRI istul prins cu trafic de armament catre COLUMBIA, fostul, actualul, viitorul, prezumtivul SOT al JUDECATOAREI FESAN PAULA CRISTINA de la tribunalul BACAU ???? 

# obiectiva date 28 January 2015 06:30 +5

cere si ti se va da.......am si gasit RASPUNS.........in 5 secunde....DA.....VINTILA CRISTIAN , teroristul cu trafic de arme in COLUMBIA, arestat in muntenegru, omul lui HREBENCIUC, este/a fost sotul judecatoarei FESAN PAULA CRISTINA..........au si averea la comun....este JUSTITIA si SRI un clan MAFIOT transnational ??? acu` ramane COLDEA sef de trib.......sper sa avem parte si de demisia lui !  ;-)

# obiectiva date 28 January 2015 11:41 0

ce va zisai eu , ca, in opinia kiovesiana,  PROFESORII si MEDICII sunt cei mai mari CORUPTI AI TARII ????? iaca vine si KIOVESI sa dea la MCV acelasi raport ???  bai, si PE CARE MAI PRIND CA IMI FURA NICK ul de pe LUJU, si scrie rahaturi sub numele meu,  il blestem sa moara cu toata familia lui de aspergiloza invaziva...........daca tot aveti admnitsrator care citeste comentariile inainte de a le publica, de ce PERMITE furtul de nick uri ??????? haaa ?   :eek:

# obiectiva date 28 January 2015 11:58 +2

grupul de CRIMA ORGANIZATA din cadrul TRIBUNALULUI BACAU , iar imi REFUZA eliebararea de copii din dosarele mele......la primul REFUZ a durat 8 LUNI pana au catadicsit sa mi le comunice..desi era judecat la foc automat.......8 LUNI.......de la depunerea cererii si a taxelor judiciare de timbru........ :eek: :eek: :eek:

# Marishica date 28 January 2015 14:36 +1

Tu intrebi , tu-ti dai raspunsul...ametiti rau astia din Bacau, probabil de la rachiu. Obiectivo vorbeste cu UNUL si-ti face copii fara numar...... :P :P :P

# obiectiva date 28 January 2015 16:16 +2

@marishico, dar vad ca si tu imi raspunzi  :P :P :P, nu vorbesc singura, sau tu esti ametita de la rachiu si nu vezi bine  ??? am sa vorbesc cu unul si o sa ii comunic propunerea ta, mie imi place sa am copii......sut SCOPUL unic al vietii pe Pamant, nu crezi ??? daca nu crezi, ia Biblia si citeste de la GENEZA ! :P

# obiectiva date 28 January 2015 16:24 +2

@marishicooooooo, tu esti GELOASA/GELOS....depinde de sex, dar eu zic ca esti masculin.....daca esti gelos , esti EUGEN PAN,  :P :P :P

# Dan date 28 January 2015 10:33 +8

Doamne unde am ajuns,se discuta de "pontajul" judecatorilor sau a procurorilor ,oameni platiti cu mii de euro pe luna care sunt la fel de meschini ca si nevoiasii tarii si incerca sa mai obtina un banut dintr-o diurna pe care nu are drept sa o incaseze intrucat nu intruneste conditii iar sefa CSM vine ca martor intr-o asemenea cauza .Rusine sa va fie nesimtitilor!

# Vasile Alicsandri de Bacau date 28 January 2015 12:15 +4

Sa ajungem sa traim si ziua cand Neacsu va fi martor in procesul Gastii basisto-berlineza...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva