26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAYA TINE CSM IN RAFALA – Fosta judecatoare CCR Simona Maya Teodoroiu denunta nelegalitatea interimatului lui Bogdan Mateescu la sefia CSM: “Constitutia si legile nu prevad acest lucru... Poate a intervenit si o oboseala institutionala”. Anterior, Maya Teodoroiu le ceruse explicatii membrilor CSM: “Cum respecta art.133 al. (3) din Constitutia Romaniei, care arata ca presedintele CSM este ales pentru un mandat de un an. Care nu poate fi reinnoit?” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 January 2022 13:40
Vizualizari: 4672

Interimatul judecatorului Bogdan Mateescu la sefia Consiliului Superior al Magistraturii este atat neconstitutional, cat si nelegal. Nu o spunem noi, ci chiar un fost judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei. Este vorba despre Simona Maya Teodoroiu (foto), in prezent deputata PSD.


 

Intr-un interviu acordat duminica seara, 16 ianuarie 2022, la emisiunea Off/On The Record, realizata de jurnalista Sorina Matei la Aleph News, Simona Maya Teodoroiu acuza membrii CSM de lupte interne sterile in conditiile in care se afla pe final de mandat, de practici netransparente si atrage atentia ca ceea ce se intampla in momentul de fata in Consiliu arunca o umbra asupra institutiei.

In ceea ce priveste mentinerea lui Bogdan Mateescu in functia de presedinte interimar al CSM si dupa expirarea mandatului legal, Simona Maya Teodoroiu precizeaza ca aceasta posibilitate nu este prevazuta de Consititutie sau de lege.


Iata declaratia deputatei PSD Simona Maya Teodoroiu, fosta judecatoare CCR, cu privire la situatia din CSM:

 


Cu pregatirea si expertiza mea imi este greu sa inteleg ce se intampla acolo (n.r. - in CSM). Am vazut comunicate de presa, am vazut ca sunt sapte membri alesi ai CSM care acum contesta conducerea, mai precis interimatul presedintelui. Daca mie imi este greu sa inteleg ce se intampla - bine, cunosc textul Constitutiei si m-am si exprimat pe Facebook in luna decembrie, vazand ca nu este ales un nou presedinte, ci se doreste sa fie numit un interimar, in conditiile in care Constitutia si legile nu prevad acest lucru -, deci daca eu nu inteleg, cred ca este foarte greu si pentru un cetatean de rand, si pentru un justitiabil care petitii, cereri in Justitie, are petitii in fata CSM, sa inteleaga ce se intampla. Si aici cred ca este una dintre principalele probleme pentru ceea ce inseamna o institutie atat de importanta, pentru care am luptat cu totii in perioada de preaderare la UE, legea a fost scrisa foarte atent, cu multe consultari externe, cu multe discutii in sistemul judiciar si in societate, e pacat ca toate aceste lucruri sa treaca in umbra datorita unor practici netransparente si care sunt greu explicabile. Deci cred ca ar fi bine ca membrii CSM sa explice de ce se ajunge la asemenea blocaje si care sunt aspectele care trebuie lamurite. Oricum, sa nu lase sa se rostogoleasca in spatiul public un conflict ale carui ratiuni nu le intelegem si care pana la urma arunca o umbra asupra unei institutii fundamentale pentru ce inseamna buna functionare a Justitiei.

Sunt in ultimul an de mandat (n.r. - membrii CSM), poate a intervenit si o oboseala institutionala. (…) E foarte important ca membrii CSM sa spuna ce se intampla acolo, de ce in ultimul an de mandat, cand ar trebui sa fie o perioada de sinteza, de bilant, in care sa arate ce au facut, ce lasa mostenire, ei sunt in niste lupte sterile. De neinteles pentru ce putere, pentru ca sunt pe final de mandat”.


Membrii CSM, chemati sa explice cum respecta Constitutia


Nu este prima data cand Simona Maya Teodoroiu comenteaza situatia in care a ajuns in prezent Consiliul Superior al Magistraturii. Amintim in acest sens ca in 17 decembrie 2021, dupa ce majoritatea care conduce CSM a refuzat sa aleaga in functia de presedinte al Consiliului pe una dintre judecatoarele Gabriela Baltag si Andrea Chis, instalandu-l pe Bogdan Mateescu sef interimar, Simona Maya Teodoroiu le-a adresat o intrebare publica membrilor CSM, cerandu-le sa spuna cum respecta prevederile din Constitutie privind conducerea Consiliului. Mai exact, art. 133 alin. (3), conform caruia mandatul de presedinte al CSM este de un an si nu poate fi reinnoit:

 

Respectand dreptul la auto-reglementare al institutiilor sistemului judiciar, in limitele legii, as adresa totusi o intrebare magistratilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care ieri, desi au avut doua candidaturi perfect eligibile (potrivit informatiilor publice), le-au respins si au ales (sau numit?!) un 'presedinte interimar al CSM':

cum interpreteaza si respecta art.133 al. (3) din Constitutia Romaniei, care arata ca presedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an. Care nu poate fi reinnoit?”.

Comentarii

# Alexia date 17 January 2022 14:23 -1

Antena 3 sa renunțați la a mai dezinforma lumea cu minciunile popilor, guvernanților plavanilor etc. Adevărul sta doar în știință de carte ce nu o au. Trebuie sa ai biblioteca vastă și căi pentru a folosi știința de carte.Ei nu o au și răspândesc știri false cu consecinte legale asupra trustului și fondatorului. Opriți dezinformarea și transmiteți adevărul.

# DODI date 17 January 2022 14:26 +210

Greu la deal cu boii (de la CSM) slabi. Dacă-i ordin (de la SRI) cu plăcere. Chiar dacă la noi Constituția n-o cere.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva