28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MESAJUL CCIR DE ZIUA EUROPEI 2022 - Presedintele Camerei de Comert si presedintele EUROCHAMBRES au transmis un mesaj comun sistemului cameral din Romania: “Ar trebui sa fie un moment in care sarbatorim pacea si unitatea... Din pacate, aceasta zi este umbrita de conflictul armat din Ucraina, un razboi ce provoaca suferinte umane ingrozitoare si destabilizeaza redresarea economica post-pandemica pe intreg continentul... Inspirati-va din trecut pentru a rezolva provocarile de astazi”

Scris de: L.J. | pdf | print

9 May 2022 15:45
Vizualizari: 2022

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban (foto), si presedintele EUROCHAMBRES, Luc Frieden, au transmis un mesaj comun sistemului cameral din Romania, cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei.


 

Potrivit mesajului transmis, Camerele de comert si industrie au avut un rol foarte important in redresarea economica a Europei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. In paralel, Eurochambres a contribuit activ la procesul de integrare europeana care s-a dezvoltat de la cooperarea sectoriala intre sase tari la o uniune politica si economica construita pe cea mai mare piata unica din lume si care cuprinde 27 de state membre. Acestea sunt realizari de care europenii pot fi mandri si pe care camerele de comert le pretuiesc foarte mult.

 

Iata mesajul:

 

"9 mai, Ziua Europei, ar trebui sa fie un moment in care sarbatorim pacea si unitatea, mai ales pentru ca este aniversarea Declaratiei Schuman, instituita pentru a consolida cooperarea ca mijloc de evitare a razboiului. Din pacate, aceasta zi este umbrita de conflictul armat din Ucraina, un razboi ce provoaca suferinte umane ingrozitoare si destabilizeaza redresarea economica post-pandemica pe intreg continentul.
 
Camerele de comert si industrie au avut un rol foarte important in redresarea economica a Europei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. In paralel, Eurochambres a contribuit activ la procesul de integrare europeana care s-a dezvoltat de la cooperarea sectoriala intre sase tari la o uniune politica si economica construita pe cea mai mare piata unica din lume si care cuprinde 27 de state membre. Acestea sunt realizari de care europenii pot fi mandri si pe care camerele de comert le pretuiesc foarte mult.
 
Ne putem inspira din originile Europei in timp ce cautam solutii la provocarile de astazi. Integrarea europeana a inceput cu punerea in comun a productiei de carbune si otel; in 2022, ne-am luptat sa absorbim cresterile abrupte ale preturilor la energie, ne-am luptat pentru neutralitatea climatica. A venit momentul ca impreuna sa ne luptam pentru a elabora o strategie energetica europeana coordonata. Din perspectiva afacerilor, stocarea strategica si colectiva a rezervelor de energie ar permite Uniunii Europene sa joace un rol proactiv in tranzitia globala catre energiile regenerabile.
 
De fapt, nu trebuie sa ne intoarcem pana in anii 1950 pentru a gasi un precedent; Recent, Uniunea Europeana si-a dovedit capacitatea de a se organiza in contextul complex si extrem de presant al vaccinurilor si al echipamentelor medicale COVID-19, care au necesitat o serie de achizitii colective. Plecand de la aceasta experienta putem sa construim in timp ce cautam solutii la provocarea acuta a energiei.

 
Ziua Europei este un moment in care putem sa analizam punctele noastre forte si punctele slabe, oportunitatile si riscurile. Aceasta nu poate fi insa o reflectie introspectiva. De-a lungul deceniilor, Uniunea Europeana a devenit una dintre cele mai orientate economii si un puternic sustinator al unui sistem comercial multilateral bazat pe reguli. Aceste principii trebuie sa ne ghideze in continuare pe masura ce incercam sa ne redresam de la impactul daunator al pandemiei si al razboiului din Ucraina, pe masura ce abordam probleme inerente globale, cum ar fi schimbarile climatice si cautam sa fim pregatiti pentru potentiale noi crize.
 
2022 nu este cel mai bun an pentru Europa, dar Europa este mai importanta acum ca niciodata. Pe masura ce ajungem la mijlocul ciclului 2019-2024, este imperativ necesar ca atat Comisia Europeana cat si colegislatorii sa ramana foarte constienti de conditiile dificile de afaceri din Europa in a doua jumatate a actualului mandat legislativ al Uniunii Europene. Acesta a fost mesajul recent al Eurochambres adresat presedintilor Von Der Leyen, Metsola si Michel, iar reteaua camerelor de comert va continua sa lucreze cu factorii de decizie la nivelul Uniunii Europene si la nivel national pentru a sustine masuri care sa revigoreze economia si sa sporeasca competitivitatea intreprinderilor europene.
 
Uniunea Europeana are nevoie de o comunitate de afaceri sanatoasa si infloritoare, la fel cum companiile au nevoie de o Uniune Europeana sanatoasa si infloritoare”.

 
Mihai Daraban – Presedinte Camera de Comert si Industrie a Romaniei
 
Luc Frieden – Presedinte Eurochambres”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva