20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MUNCA IN POLITIA JUDICIARA, VECHIME IN MAGISTRATURA – Trei deputati PSD vor sa includa ca vechime in magistratura perioada in care judecatorul sau procurorul a activat ca politist judiciar cu studii superioare juridice. In proiectul de completare a Legii 303/2004, initiatorii acuza discriminarea dintre politistii judiciari si celelalte categorii profesionale care pot fi luate in calcul la vechimea in magistratura. Initiativa a trecut tacit de Camera Deputatilor si va merge la CSM pentru aviz

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

31 May 2022 19:28
Vizualizari: 6013

Perioada in care un judecator sau procuror a activat ca politist judiciar dupa absolvirea facultatii de Drept ar putea fi luata in considerare la calculul vechimii in magistratura.



Asta propune un proiect de lege depus la Camera Deputatilor in februarie 2022 de catre deputatii PSD Eugen Neata, Nicu Nita si Eduard-Andrei Popica (foto de la stanga la dreapta). La 16 mai 2022, initiativa de act normativ a trecut tacit de Camera Deputatilor, expirand termenul de 45 de zile in care ar fi trebuit dezbatuta. Joi, 2 iunie 2022, proiectul va fi dezbatut de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru avizare.

Mai exact, cei trei parlamentari propun completarea art. 82 alin. 2 si a art. 86 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, adaugand politistii judiciari cu studii juridice superioare in categoria profesiilor care pot conta la calcularea vechimii in magistratura a unui judecator sau procuror.


Iata mai intai actuala forma a celor doua pasaje din Legea 303/2004:


- art. 82 alin. 2:

Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator la Curtea Constitutionala, judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul de la Curtea Constitutionala, judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult”;


- art. 86 alin. 1:

Constituie vechime in magistratura, aplicabila si persoanelor prevazute la art. 82 alin. (1) si (2), perioada in care judecatorul, procurorul, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1) sau magistratul-asistent a indeplinit functiile de judecator, procuror, judecator la Curtea Constitutionala, judecator financiar, procuror financiar, consilier de conturi in sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, auditor de justitie, personal de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), magistrat-asistent, grefier cu studii superioare juridice, avocat, notar, asistent judiciar, consilier juridic, personal de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadru didactic din invatamantul juridic superior acreditat”.


Redam si forma propusa de deputatii PSD (vezi facsimil):


- art. 82 alin. 2:

Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator la Curtea Constitutionala, judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul de la Curtea Constitutionala, judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult si ofiter de politie judiciara cu studii superioare juridice;


- art. 86 alin. 1:

Constituie vechime in magistratura, aplicabila si persoanelor prevazute la art. 82 alin. (1) si (2), perioada in care judecatorul, procurorul, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1) sau magistratul-asistent a indeplinit functiile de judecator, procuror, judecator la Curtea Constitutionala, judecator financiar, procuror financiar, consilier de conturi in sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, auditor de justitie, personal de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), magistrat-asistent, grefier cu studii superioare juridice, avocat, notar, asistent judiciar, consilier juridic, ofiter de politie judiciara cu studii superioare juridice, personal de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadru didactic din invatamantul juridic superior acreditat”.

 



Actuala forma a legii ii discrimineaza pe politistii judiciari


In esenta, dupa cum veti citi in expunerea de motive anexata mai jos, deputatii Eugen Neata, Nicu Nita si Eduard Popica argumenteaza ca politistii judiciari sunt discriminati in raport cu celelalte categorii profesionale care pot fi luate in calcul la vechimea in magistratura (judecator CCR, judecator sau procuror financiar, consilier de conturi, asimilat, magistrat-asisten, grefier, avocat, notar etc.). In plus, cei trei PSD-isti amintesc ca in 2018, odata cu marile modificari la legile justitiei, Parlamentul i-a scos pe politistii judiciari din categoria profesiilor ce pot conta ca vechime in magistratura, insa fara ca Legislativul sa justifice in vreun fel aceasta schimbare.


* Cititi aici expunerea de motive

Comentarii

# Cetateanul date 31 May 2022 21:32 -10

Se poate, înainte, să învățați pe unii dintre ei chestiuni elementare, cum ar fi diferența dintre plângere și denunț? Asta ca să nu mai vorbim de cocălăreala din vorbe și veșminte. Acum dacă din subofițeri și secretare s-au făcut chestori... și magistații tre făcuți din ceva :lol: PS Face sens să vb de personaje care au primit aviz de pol judiciară doar ptr sporul la salar? Sigur nu la ele se referă mărețul proiect

# Ioana M. date 1 June 2022 09:37 +2

" Vechime in magistratura" , activitatea judiciara a politistului? Doar daca a facut si treaba procurorului :) Din categoria : sa mai dam ceva la amaratii de magistrati !

# Av TN date 1 June 2022 10:05 +1

Inițiatorii proiectului de lege trebuiau mai întîi să lămurească dilema: „Dacă polițiștii-profesori titlul de unor magistrați (protejați/recomandați de serviciile secrete), studenții acelorași polițiști-profesori devin și ei magistrați”?

# Felix date 1 June 2022 20:04 +38

Rușinos. O persoana care a stat doar câțiva ani judecător sau procuror va ajunge sa se pensioneze identic cu magistrati cu 25 ani vechime.

# Pdv date 2 June 2022 03:04 +20

Judecătorul face parte din puterea judecătorească ca una din cele trei puteri în stat, este independent și înfaptuiește justiție numai pe timpul când exercită efectiv funcția la o instanță (art. 1 alin. (4), art.124 alin.(3), art. 126 alin.(1) din Constituție). Procurorul reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor numai pe timpul când exercită efectiv funcția la un parchet unde îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalitãţii, al imparţialitãţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei (art. 131 și art. 132 alin. (1) din Constituție). Funcția de judecător sau procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior (art. 125 alin. (3) și art. 132 alin. (2) din Constituție). Prin urmare, vechimea în magistratură nu poate să conțină perioade asimilate.

# lului date 2 June 2022 18:11 -1

cat tupeu sa ai? militianu e militian

# X date 3 June 2022 23:35 -2

Mai oameni buni ce ați fumat? Nu mai gândiți, nu mai aveți simțul măsurii, sunteți sănătoși la cap? Ati asimilat aitistii cu magistrații , acum vreți și milițienii sa fie magistrați. Nu, ca a-ți înnebunit iremediabil!

# X date 3 June 2022 23:44 -1

Mai corect ar fi sa faceți acest lucru cu notarii. Ori ăștia nu arestează și nu aveți niciun interes.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva