29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NUTRET PENTRU CRETINI – Pus in dificultate de Gabriela Baltag din CSM pe tema protocoalelor secrete dintre PICCJ si SRI, Klaus Iohannis s-a batut cu pumnul in piept ca in mandatul sau nu se semneaza niciun protocol: "Acea etapa cu protocoalele s-a incheiat demult si voi veghea sa nu mai revina niciodata". Nu zau? Protocolul din 2016, incheiat de Eduard Hellvig si Augustin Lazar si declarat partial neconstitutional, nu a fost cumva semnat in mandatul sau? Atunci la ce a vegheat?

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

10 December 2019 16:07
Vizualizari: 5853

Presedintele Klaus Werner Iohannis a dat-o cu bata-n balta intr-un mare stil, tocmai cand credea ca va culege laurii pentru manifestarea de curaj si determinare pe tema protocoalelor secrete a caror epoca a sustinut ca s-a incheiat. Dand asigurari in fata CSM ca nu va permite revenirea perioadei protocoalelor secrete, Iohannis nu a reusit sa demonstreze decat ca atunci cand trebuia sa vegheze ca in Romania sa nu mai fie semnate alte protocoale secrete de colaborare intre serviciile de informatii si parchete (cum a fost cel din 2009 semnat de fostul procuror general al Romaniei Laura Kovesi, cu directorii SRI George Maior si Florian Coldea – protocol declarat neconstitutional), tocmai acest lucru se intampla, la mare arta, in mandatul sau. Vorbim despre protocolul de colaborare semnat intre directorul SRI Eduard Hellvig cu fostul procuror general Augustin Lazar in 2016, care a reprezentat practic o continuare a protocolului parafat de Kovesi, Maior si Coldea, protocol care, la randul lui, a fost declarat partial neconstitutional.


 

Prezent la CSM marti, 10 decembrie 2019, pentru a lua parte la ultima sedinta a Consiliului sub conducerea judecatoarei Lia Savonea si a procurorului Nicolae Solomon, dupa ce a dat citire discursului sau – in care a vorbit despre relatiile tensionate din CSM, despre solutiile contradictorii date in Plen si in Sectii, dar si despre necesitatea membrilor CSM de a sustine implementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, MCV si GRECOKlaus Iohannis a fost interpelat de judecatoarea Gabriela Baltag din CSM care i-a cerut presedintelui sa dea semnalul catre puterea Executiva si Legislativa pentru ca Justitia sa nu mai fie subiect de campania electorala.


Totodata, Gabriela Baltag i-a amintit presedintelui despre suferintele cetatenilor romani care au avut ghinionul de a fi anchetati si judecati in perioada in care Statul paralel functiona intr-o veselie pe baza protocoalelor de colaborare secrete semnate intre Serviciul Roman de Informatii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau Inalta Curte de Casatie si Justitie, solicitandu-i sa vorbeasca deschis despre acest subiect, fara a-l ocoli.

Ceea ce a si facut! Fiti atenti! Luand cuvantul, Klaus Iohannis a sustinut ca acum poate vorbi despre problema protocoalelor pentru ca nu mai este in campanie electorala, si poate astfel sa dea asigurari ca "etapa cu protocoalele s-a incheiat demult si voi veghea sa nu mai revina niciodata". Chiar asa?

Daca "demult" inseamna luna ianuarie 2019, cand CCR a declarat neconstitutional protocolul semnat in 2009 de Kovesi, Coldea si Maior, si partial neconstitutional protocolul semnat in 2016 de Augustin Lazar si Eduard Hellvig, atunci putem avea incredere ca in cel de-al doilea mandat, presedintele Romaniei va fi mai vigilent.

Nu de alta, dar astfel cum este cunoscut, cel de-al doilea protocol secret de colaborare intre PICCJ si SRI a fost semnat tocmai in perioada in care Klaus Iohannis era presedinte al Romaniei, astfel ca nu intelegem cum a vegheat atunci, din moment ce in mandatul sau a fost semnat un protocol secret partial constitutional?

Atunci nu avea obligatia sa vegheze ca astfel de acte care aduc vadit atingere drepturilor omului nu au loc? Ori la acel moment nu avea cunostinta de existenta protocoalelor? Ca sa nu mai spunem ca acelasi Iohannis a mentinut in functie toti semnatarii acestor protocoale.

In final, credem ca este complet nefericita declaratia lui Klaus Iohannis facuta astazi la CSM pe tema protocoalelor secrete pentru ca ne poate face sa credem ca in primul mandat drepturile omului calcate in picioare prin aplicarea protocoalelor secrete nu reprezentau o prioritate.

Si ca tot vorbim de drepturile omului, ca o nuanta, in discursul sau din CSM, presedintele Iohannis a tinut sa sublinieze ca in urma cu doua zile s-au celebrat cei 28 de ani de la adoptarea Constitutiei, dar si Ziua Internationala Anticoruptie, omitand in schimb o importanta zi care se celebreaza chiar astazi!: "In urma cu doua zile am aniversat 28 de ani de la adoptarea Constitutiei, iar ieri, la nivel international, s-a celebrat Ziua luptei anticoruptie. Sunt doua evenimente importante, care ne amintesc, in fiecare an, ca pentru pastrarea democratiei este nevoie de un efort continuu".

Noi apreciem ca, pe langa aceste doua Zile, care desigur au importanta lor, era esential ca Iohannis, mai ales in contextul protocoalelor secrete care au adus atingere drepturilor fundamentale ale celor vizati de anchetele penale, sa mentioneze si ca astazi, 10 decembrie 2019, este sarbatorita Ziua Internationala a Drepturilor Omului.

Dar, na... la cate alte evenimente au loc, probabil ca a trecut cu vederea.


Prezentam in continuare dialogul dintre Klaus Iohannis si Gabriela Baltag:

Gabriela Baltag: Daca imi ingaduiti...

Klaus Iohannis: Ca de obicei (n.red. - interveniti)!

Gabriela Baltag: Da, nu este decat a doua oara.

Klaus Iohannis: Pai, asa se creaza un obicei.

Gabriela Baltag: Asa am si eu sansa sa discut cu dvs.

Klaus Iohannis: Sigur.

Gabriela Baltag: Probabil ca as fi crezut ca e reala dorinta dvs de a nu va implica, tocmai ce rostit cateva recomandari care par cumva imperative pentru noi.

Klaus Iohannis: Asa, ca de la presedinte la CSM.

Gabriela Baltag: Am urmarit intr-adevar raspunsul dvs cu privire la caracterul de recomandari al celor statuate prin Raportul Comisiei de la Venetia si acum, ascultandu-va, ma gandeam ca ati facut precizari publice, pentru ca atunci am fost surprinsa si am spus ca, 'iata, presedintele spune ca au caracter de recomandari', ceea ce este foarte bine.

Este adevarat, domnule presedinte, ca justitia a trecut printr-un an greu, foarte greu. De fapt, nu stiu cand a fost mai simplu, nici 2018 nu a fost o exceptie. Ne-am bucura foarte mult si am incredere ca dvs veti da semnalul catre cei din afara, catre celelalte doua puteri, in sensul ca justitia sa nu mai fie obiect si subiect de campanie eletorala. Ne-am bucura si cred ca pentru noi, ar fi cel mai important acest aspect. Pentru ca justitia intr-adevar, Justitia este subiect de campanie eletorala de prea multa vreme si ne-am intreba ce ar face politicenii daca nu ar exista Justitia? Probabil nu ar mai fi politiceni.

Vorbeati despre cetateni si nu pot sa nu ma gandesc ca in anii acestia care urmeaza sa va ganditi la suferintele acestor cetateni de care amintim fiecare, si dvs si noi, in toate discursurile publice, la impactul asupra lor, impactul unor interventii, am spus noi, oculte de natura protocoalelor secrete. As vrea ca presedintele tarii sa poata sa vorbeasca deschis despre acest lucru. Si am incredere ca dumneavoastra o veti face. Pentru ca este o realitate, domnule presedinte, nu trebuie sa ocolim acest subiect, dupa cum nu trebuie sa ocolim si trebuie sa ne gandim daca, pentru a avea o justitie independenta vom mai ingadui vreodata ca justitia sa fie supusa interventiilor serviciilor secrete.

Klaus Iohannis: Ati atins puncte sensibile. Si cred ca este un lucru bun sa se discute. Insa acum, dupa ce eu nu mai sunt in campanie, pot sa va spun sincer parerea mea. Acea etapa cu protocoalele s-a incheiat demult si voi veghea sa nu mai revina niciodata. Iar acea etapa de intrare cu bocancii a politicului sau a unor partide, ca sa nu generalizam, in organizarea justitiei, de asemenea s-a terminat si cat voi ramane eu, va garantez ca nu se va repeta. Si da, este foarte adevarat ca intr-o campanie eletorala, intr-o Romanie normala nu avem ce discuta despre justitie. Justitia se infaptuieste, nu se discuta.
Dar pen
tru asta, toti actorii implicati in aceste demersuri, nu numai politiceinii, ci si CSM de exemplu, trebuie sa isi asume pe deplin rolul si responsabilitatea pentru partea de care raspund in fata romanilor. Si da, cred ca in Romania normala, judecatorii judeca drept, justitia este independenta, isi face treaba fara sa fie comentata in varii circuite politice, niciun politician nu incearca sa diriguiasca justitia si niciun magistrat nu accepta discutii cu politicieni care incearca sa diriguiasca justitia. Cred ca impreuna acum chiar avem sansa sa realizam aceste lucruri si ma bazez mult pe dumneavoastra, de aceea am venit si de aceea am spus ce am spus.

Comentarii

# DODI date 10 December 2019 21:20 +8

După ce tocmai a intrat cu bocancii în CSM face pe niznaiul (tradus nemțește este grofăn ciolanis) și spune că nu a mâncat usturoi decât în campanie. Uită tembelul că el este tot timpul în campanie. Atâta știe, atâta face. Când nu tace....

# Insurgentul date 10 December 2019 21:40 +14

Unde ne sunt toti acei bravi, congresmeni, cumul "nec plus ultra" pregatiti desavarsit profesional si academic judecatori, parlamentari? Mii si mii de intelectuali in roba lor neagra, obtinuta cu sudoarea fruntii, ...de ce dorm, care le sunt activitatile in afara biroului si a salii de judecata?! Doar cateva voci, ecouri ferme, dar slabe ca impact, sunt oare domuinati de frica oculta de SRI, DNA!? Il citez pe un alt observator al articolelor de pe luju.ro, in oful sufletului rostind: - "Pentru că majoritatea judecătorilor, majoritatea bună credință și Onești, au ales ca de ani de zile sa tacă și să nu se lupte pentru principii și o justiție adevărată, de aceea s-a ajuns aici, și după aparențele momentului, va fi mai rău ca înainte! Dormiți în papuci domnilor judecători, să aibă parte copiii și urmașii voștri, de rezultatul somnului vostru laș!"

# Andrei date 10 December 2019 22:28 0

Manca-i-ați protocolul :D

# Iohannis minte cu un tupeu... date 12 December 2019 02:23 +2

Iohannis minte precum respira. Protocolul semnat de Edy si DNA e bine merci desi declarat neconsitutional de CCR si Iohannis ne spune ca "acea etapa cu protocoalele s-a incheiat demult" ! La roamni le plac mincinosii si ii voteaza cu bucurie. Ce mai aleraga diaspora snoaba si proasta la vot fericita ca voteaza cu un neamt !

# judy date 12 December 2019 07:18 +1

Cata nesimtire si tupeu la acest specimen! N-are nici-un Dumnezeu! De ce , Doamne, suntem blestemati sa fim condusi de doi straini de tara si neam!? Ce-i doare pe astia in c..r de nevoile poporului, care nu-i al lor? Vai de mama noastra!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva