nadamas

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

Aruncarea patului pe fereastra si lucrarile stiintifice

Joi, 14 ianuarie 2016 11:54 | Scris de Adrian NASTASE | pdf | print | email

In Europa, se desfasoara in acest moment doua crize grave – una in Germania, unde, conform doamnei Merkel, guvernul a pierdut controlul asupra refugiatilor si alta in Romania, unde s-a pierdut controlul asupra lucrarilor stiintifice elaborate in inchisori (aproape 100 – carti, nu inchisori).


Situatia a devenit dramatica, astfel ca au trebuit sa intervina „intelectualul lui Basescu” – Gabriel Liiceanu, „intelectuala lui Soros” – Alina Mungiu Pippidi, insusi presedintele Uniunii scriitorilor din Romania – prietenul Nicolae Manolescu, opinia publica internationala, ziare si reviste, televiziuni, pana si obiectiva agentie de stiri, Hotnews. Cred ca doar candidatul perpetuu la Premiul Nobel nu a intervenit. Dar poate ma insel…Alerta la nivel planetar. Scandal de ultima ora, halucinant, incendiar, breaking news din ora in ora. Parlamentul s-a auto-sesizat. 18 parlamentari ronini – ce-si cauta un loc pe listele din toamna – au gasit solutia: eliminarea unei litere poznase din articolul 96 din legea 254/2013. Cine s-ar fi asteptat la o solutie atat de inteligenta si de simpla? Elimini o litera (litera f) si lucrurile se rezolva. Expunerea de motive este magistrala. Solutia ar fi necesara pentru ca legea permite „fentarea pedepselor”. Nu vreau sa v-o povestesc (expunerea). Merita citita. Este antologica.

Toata povestea asta imi aduce aminte de filmul (cartea) „Fahrenheit 451”. Cartile scrise in inchisori ar trebui arse. Tirajele, confiscate. Doar munca fizica ar trebui lasata sa duca la reducerea pedepselor. Munca intelectuala e periculosa. Ea te incurajeaza sa gandesti, ceea ce este riscant pentru un stat de drept original. La fel blogurile si face-bookul – acesta din urma ar trebui permis doar cu ocazia alegerilor prezidentiale. Odata cu eliminarea literei buclucase, care supara atat de tare procurorii DNA, ar trebui, de asemenea, ca, in ordonanta de guvern solicitata de ministrul justitiei, sa fie cuprinsa si decizia de deschidere a santierului canalului Bucuresti-Dunare, pentru re-educarea prin munca fizica a „gulerelor albe”.

Intr-un registru mai serios – chiar nu stie nimeni din ce motiv au aparut excesele in aplicarea literei f? Realizez ca nivelul de incompetenta a crescut alarmant dar oare nu a fost nimeni in stare sa citeasca si articolele din legea 254/2013, de dupa articolul 96? Spre exemplu, articolul 187? Nu este clar ca in urma adoptarii legii de excutare a pedepselor, se stabilea sa fie adoptata o hotarare de guvern care sa contina REGULAMENTUL DE APLICARE a legii si care trebuia sa stabileasca procedurile concrete pentru controlul corectitudinii si probitatii lucrarilor (referate de final din partea unor comisii academice, etc). Este de vina Gigi Becali pentru aceasta lacuna legislativa? Sau MM Stoica? Nu vreau sa judec nicio lucrare. Pot doar sa anunt ca lucrarile mele le tin la dispozitia oricui, desigur si a lui Nicolae Manolescu. Inclusiv manuscrisele – pe care le-am pastrat.

Intrebarea fundamentala in legatura cu procedura de la art 96 si lipsa, dupa aproape doi ani, a regulamentului de aplicare nu ar trebui sa preocupe comisiile de specialitate din parlament? Sau Ministerul Justitiei? Sau DNA? Sau CSM? Sau ANP? Sau ICCJ? Chiar nimeni de la aceste institutii nu a inteles ca exagerarile si abuzurile pot fi corectate rapid printr-o hotarare de guvern URGENTA si ca nu e nevoie de o ordonanta DE URGENTA pentru a rezolva aceasta chestiune?

Din punctul meu de vedere, varianta propusa de parlamentarii strengari si de ministerul justitiei, sub aspectul stabilirii vinovatiei si gasirii unei rezolvari, seamana cu solutia aruncarii patului pe fereastra in cazuri de adulter.

Adaug ca bibliografie, fara sa am pretentia ca aceasta este o lucrare stiintifica, textele complete ale art 96 si 187 din Legea 254/2013:

Partea din durata pedepsei care este considerata ca executata pe baza muncii prestate si/sau a instruirii scolare si formarii profesionale Art. 96

(1) Pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza:

a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;

b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;

c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;

d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;

e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;

f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate.

(2) Reducerea fractiunii de pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale nu poate fi revocata”.

Titlul VII – Dispozitii finale

Intrarea in vigoare Art. 187

(1) Prezenta lege intra in vigoare la data intrarii in vigoare a Legii nr.286/2009privind Codul penal si a Legii nr.135/2010privind Codul de procedura penala, cu exceptia art. 187 alin. (2) care intra in vigoare la 5 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(2) In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentului alineat, dar nu mai tarziu de data intrarii in vigoare a prezentei legi, Guvernul adopta hotararea privind organizarea, functionarea si atributiile Administratiei Nationale a Penitenciarelor, precum si, prin hotarare, regulamentul de aplicare a dispozitiilor prezentei legi.

(3) In termenul stabilit la alin. (2), Consiliul Superior al Magistraturii adopta regulamentul de organizare a activitatii judecatorului de supraveghere a privarii de libertate”.

Sursa: nastase.wordpress.com

Accesari:3078

Comentarii

# Gica Sculierul date 14 ianuarie 2016 15:21 +14

"noi muncim, noi nu gandim". Deci, fereasca sfantu' sa intri in puscarie si sa incerci sa scrii o poezie sau sa faci o "de lege ferensa".

# DODI date 14 ianuarie 2016 16:29 +24

Ce păcat că asemenea persoane și capacități intelectuale trebuie închise, iar ”somități” care și-a omorât mama (în poezie - poate vă amintiți de hăhăilă) trebuie adulate. Vă dați seama de profesionalismul ”prunelor” din justiție dacă nici măcar legea nu o citesc până în capăt și nu emit actele impuse de aceasta. Păcat de această țară care, de-a lungul istoriei, și-a prețuit valorile, din varii domenii, numai după ce au fost apreciate în străinătate sau, mai rău, au decedat. În România adevăratele valori nu au loc în față, aceste locuri fiind ocupate sau rezervate nulităților sau pseudovalorilor. 

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 14 ianuarie 2016 17:29 +23

ADORABIL UMORUL RAFINAT,DAR SI TRISTETEA RAZBATE IN ACELASI TIMP

# Bulau Mic date 18 ianuarie 2016 16:12 -5

Nostalgie de puscarias batran.. Cum o fi sa ai un miliar si sa nu poti sa te falesti cu "banii tai"..... adunatui din leafa aia minuscula ... de bugetar cinstit.... curat intelectual coane Fanica..... mana fina ne-a luat tot.si nici n-am simtit nimic... anestezie eco

# Goya date 14 ianuarie 2016 19:16 +18

Din declaratia d-nei Pruna am inteles ca, impreuna cu OUG de abrogare a respectivei prevederi, se va adopta prin HG si Regulamentul de aplicare a L 254/2013.Tot d-na Pruna declara ca la Regulament s-a tot lucrat inainte ca ea sa preia mandatul. Asadar, se poate presupune ca DNA i-a solicitat , pur si simplu, abrogarea prevederii, prin OUG, inexistand niciun interes ca Regulamentul care va fi adoptat sa mai detalieze procedurile concrete pt. controlul corectitudinii si probitatii lucrarilor stiintifice.Este jenant inlaturarea unui drept din lege, prin OUG, sub justificare ca situatia a scapat de sub control in lipsa unui regulament de aplicare. Culpa lacunei legislative apartine guvernului care nu a respectat termenul legal pt. aprobarea Regulamentului. Nicidecum celor incarcerati, care au valorificat, cum au stiut ei, respectivul drept legal, in lipsa existentei unor proceduri restrictive. Ar fi bine ca D-na Pruna sa gandeasca obiectiv situatia, fara presiunea DNA.

# Xenia date 15 ianuarie 2016 09:11 +12

Pacat ca in loc sa pretuim mintile luminate le eliminam uneori definitiv din viata publica.

# Marin date 15 ianuarie 2016 10:03 -21

Da,  dl. Năstase! Şi dvs.  cu  clanul politic doreaţi să faceţi  din poporul român  nişte  scalvi, iar măsurile dvs. încă sunt  în vigoare  şi acum! Aţi făcut magistraţi pe bandă  rulantă la  INM ,,ST.Gheorghiu"  şi avocaţi la grupul clientelar tip clan  şi nu la instituţiile  statului de drept! Ar trebui  să  vorbiţi despre teroarea pe care aţi girat-o  timp de peste  20 ani împotriva poporului român!Justiţia a fost subordonată acestor clanuri  şi se vede  din ce în ce mai mult efectele acesteia. Pentru  UNBR Bota aţi  fi  fost  şi  sunteţi toţi pentru deschiderea  unui canal unde să-i anihilaţi pe aceştia!Las-o baltă  cu teoria despre conspiraţie  şi stat de drept!

# Alina date 24 ianuarie 2016 01:46 -2

Patul de fapt era niste scanduri .. bune de pus pe foc. Ca un pat clar nu poate fi construit din lucrarile stiintifice de drept din Romania. Ci numai un foc mare. 

# Nici nu stiti sa va prefaceti..... date 30 ianuarie 2016 21:58 -3

@A.Nastasa -  Daca toti cunoasteti "drept international"(nu stiu daca e vorba de penal...dar veti fi priceput ideea)....poate aveti bunatatea sa ne informati daca undeva in lume...exista puscariasi cu 2 cuvinte=3 injuraturi...si care scriu 3 lucrari stiintifice pe luna... ?? DV. chiar va dati hidosenia si nesimtirea pe fata ?? CE gandire e incurajata la Mieme Stoica...cu lucrarea de 9 pagini ??? Dv. chiar credeti ca ne puteti duce cu presul ???  Ceea ce faceti....este un scuipat pe obrazul oricarui jurist !!! (nu genul de jurist...din tata-n fiu si care trece examenele "cu taticu' "... Nu va stiu parcursul de jurist...stiu doar ca ati fost profesor de drept (!)...chiar daca international (care nu e o materie fundamentala...) dar totusi.....!!! Chiar credeti ca eu vin din sesiune, de la drept ...rupt in doua ...si abia citind ...ceea ce se pare ca altii reusesc a scrie peste noapte ??...ca va inghit mizeriile astea scrise fara tact macar...RUSINE !!

# Dinu date 31 ianuarie 2016 12:44 -2

M-as fi asteptat ca d-l Nastase sa ia pozitie mai devreme fata de masurile luate de catre justitia romana vis-a-vis de pedeapsa aplicata celor din dosarul Trofeul Calitatii. Si aici fac stricta referire la Bogdan Popovici si a sa sotie.      Sau poate ca a luat si nu a aflat nimeni , mai stii ??!!

# Emil Bobu date 31 ianuarie 2016 12:48 +2

Daca Nastase iesea presedinte in 2004, Romania avea azi 10 ani inainte, adica ar fi fost in anul 2026! Asa a pierdut 10 ani cu teroarea basista, impusa din America. Nastase e modelul absolut al Romaniei, mare ca Iorga, Balcescu si Ceausescu la un loc, un bronz de cabinet!

# Bombi date 31 ianuarie 2016 14:47 -1

Ce nu intelege Bombonel e faptul ca, anulandu-se privilegiul reducerii timpului de executat pentru scrierea de asa zise lucrari stiintifice, nu inseamna ca detinutii nu mai pot scrie carti si publica. Ci doar ca, nu se vor mai da reduceri de 30 de zile pentru toate porcariile scrise si certificate la comanda de ”specialisti”. Acum acei care au certificat ca lucrari stiintifice acele ineptii, vor fi trasi laraspundere pentru favorizarea infractorului. Sa vedem ce de la carti or sa scrie acesti ”specialisti” in puscarie...

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Accidentul lui Dan Condrea a fost:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar -27.05.2016 – „Doamnele Justitiei” isi fac reclama la metrou (Foto)

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER