nadamas

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

Nu ne ascundem dupa cuvinte

Joi, 18 februarie 2016 17:48 | Scris de Viorica COSTINIU judecator | pdf | print | email

Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia de judecatori a comunicat prompt opiniei publice ca a constatat incalcarea dispozitiilor art.18 alin.2 din Codul deontologic de catre doamna judecator Baltag Gabriela.


In comunicatul de presa, pentru edificarea opiniei publice, se aduce la cunostinta procedura ce urmeaza hotararii date, inclusiv contestarea acesteia la Plenul C.S.M., unde Sectia de judecatori este majoritara ca numar (?!) si careia i se alatura reprezentantii Inaltei Curti, Ministerului Public si Ministerului Justitiei.

Nu stim care sunt argumentele care au avut prioritate si au condus la acest verdict ce unora da satisfactie, dar pe cei mai multi ii nedumireste.

Doua aspecte si o intrebare sunt insa necesare a mai fi aduse la cunostinta opiniei publice:

1. Textul art.18 alin.2 din Codul deontologic consacra interdictia judecatorilor si procurorilor de a-si exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor.

Interpretarea fireasca, logica a acestui text de lege vizeaza situatia colegului a carui probitate profesionala si/ori morala sunt neintinate.

Or, in situatia in care nu numai in mentalul magistraturii dar chiar si la nivel general, al opiniei publice, probitatea profesionala ori morala a unui coleg de breasla este discutabila, prezinta aspecte contradictorii, nefaste, ce aduc grave atingeri imaginii justitiei, - a te ascunde sub umbrela obligatiei de rezerva si a nu-ti exprima nicio opinie este ca si cum ai impartasi conduita morala indoielnica a colegului, a accepta tacit consecintele vatamatoare pentru insusi statutul de judecator, cu vizibile prejudicii pentru justitie.

De aceea, nu numai noi judecatorii si procurorii dar si intreaga suflare romaneasca trebuie sa fim lamuriti in ce masura aspectele la care a reactionat doamna judecator Baltag pot fi ele insele incadrate in limitele conduitei deontologice fara sa riste, cel putin, o reactie din si in sistem.

2. Nu credem ca la nivelul magistraturii, al opiniei publice exista vreo indoiala cu privire la probitatea profesionala si morala a doamnei judecator Gabriela Baltag.

Fara a fi un „laudatio” (cum ar carcoti poate unii), afirmam punctual si de necontestat ca:

- in orice activitate s-a manifestat colega noastra ca judecator ori ca presedinte al A.M.R., nu a actionat decat cu buna-credinta, responsabilitate si curaj;

- doamna judecator Baltag si-a construit cariera prin munca de zi cu zi in instanta, a dat dovada de profesionalism, devotament, onestitate, preocupata pentru desavarsirea identitatii sale ca magistrat;

- doamna judecator Gabriela Baltag este dintre judecatorii care pot privi in ochi pe oricine si de a carei verticalitate si tinuta demna nu se indoieste nimeni.

In calitate de presedinte al A.M.R., doamna judecator Baltag si-a castigat respectul nu numai al colegilor de la judecatorie la Inalta Curte si al colegilor procurori, dar si din partea exponentilor puterilor legislativa si executiva, al societatii civile, al mass-mediei.

Cunoscator al problemelor cu care se confrunta justitia, doamna judecator Baltag ca presedinte al A.M.R. s-a comportat ca un reprezentant valid, puternic, determinat, corect si obiectiv al magistratilor, preocupata de solutii viabile si oportune pentru sistemul judiciar.

Judecatori si procurori ai Romaniei membri sau nu ai A.M.R. nu au de ce sa se dezica de Baltag Gabriela pentru ca tinuta doamnei judecator este ireprosabila si onoreaza functia de presedinte al unei organizatii profesionale care in cei 23 de ani de activitate si-a castigat la randul ei, in timp, respectul societatii romanesti si al justitiei europene.

3. In Noul Testament (Evanghelia dupa Ioan), Iisus spune: „Cine este fara de pacat sa arunce primul piatra”!

Vom primi oare si acest raspuns de la colegii nostri, vremelnic, membri ai Sectiei de judecatori?!

Presedinte de Onoare A.M.R.

judecator Viorica Costiniu

Accesari:4057

Comentarii

# Macovei date 18 februarie 2016 18:05 +45

Va dati seama ce "ilustrii" membri ai CSM au votat pentru umilirea unei adevarate doamne a Justitiei romane, Gabriela Baltag. Pacaliciul de Vasilica, mos Aron din cauza caruia o femeie nevinovata a stat 10 ani in puscarie, revocata de Alina, Bordea progenitura generalului de securitate si alte cotoroante. S-au simtit cu musca pe caciula ca toti judecatorii ii arata cu degetul si au vrut sa previna sa li se mai spuna verde-n fata ce poame sunt

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 20 februarie 2016 13:07 +6

VA DORESC ONORABILA JUDECATOR UN MUNTE DE SANATATE!!!!ca muntii de moralitate i/au ,,revendicat si s/au impropietarit altii,, pe baza cumpararii de ,,drepturi litigioase,,.si stim deja ce/i la,, ANRP,,(-csm nota mea-)si stim frauda de la anrp)

# zn-zn date 18 februarie 2016 19:09 +20

Aferim si ma aplec dorintei de mai bine si adevar, dreptate exprimate de stimata doamna Costiniu, alaturand insuflarea unui sens etern prin: Rugaciunea lui Iisus in gradina Ghetimani(Sfanta Evanghelie dupa Ioan, capitolul 17)

# DODI date 18 februarie 2016 19:11 +34

Stima și respectul meu pentru aceste adevărate doamne în sensul profesional al cuvântului. Totuși ar trebui să vă reamintesc ”principul” instituit de Hăhăilă că ”școala românească a scos numai idioți” și din acestă cauză inteligența, profesionalismul și coloana vertebrală a deranjat și deranjază în continuare. Câtă vreme o serie de funcții (începând cu președenția, ”guvernul meu” și chiar vârfurile justiției) sunt ocupate, sperăm vremelnic, de sfertodocți este grea ”lupta cu inerția”. Dar nu disperăm, doar sperăm. 

# Observator 001! date 18 februarie 2016 21:26 +28

Constituția (așa cum este ea, acum), suferința României profunde și îngenunchierea Poporului Român sunt mai presus, neterminaților, de codul vostru deontologic! Sărut mâna, Doamnă judecător Gabriela BALTAG! Sărut mâna, Doamnă judecător Viorica COSTINIU!

# petru date 19 februarie 2016 10:03 +14

Ar putea fi luate in considerare in acest an, in mod serios, candidaturile presedintilor AMR, ANJR, ANPR la functiile de conducere a PICCJ, DNA si ICCJ. Ar fi solutii adevarate!

# elena date 22 februarie 2016 18:19 +1

probabil au sanctionat-o ca sa nu poata fi promovata

# NJ date 19 februarie 2016 12:55 +14

De cativa ani se doreste - inclusiv de reprezentantii oficiali ai sistemului judiciar (ICCJ, CSM, PICCJ cu structura sa bicefala -DNA) - intimidarea si inlaturarea magistratilor profesionisti, intrucat numai acestia pot avea curajul de a lua atitudine in fata derapajelor evidente ale actului de justitie.

# raffaello date 19 februarie 2016 21:54 +12

Stimă enormă pentru d-na Baltag si altii care gindesc precum ea, dovada ca avem oameni cu multa carte in justitie dar nu au loc de oportunisti ori le este scirba. Cum a ajuns țața Livia Stanciu in functie am aflat de la Basescu: la un pahar de alcool cu Toader sau mai bine zis adusa de ape de la Galati  spre Bucuresti precum gunoaiele la inundații. Căutați în C.V -iul ei și daca pîna în 1989 n-a fost secretar 2 sau 3 al PCR pe la județ sau municipiu Galati, eu declar ca nu ma pricep la oameni.Pariu ???

# raffaello date 19 februarie 2016 21:59 +10

Stimă enormă pentru d-na Baltag si altii care gindesc precum ea, dovada ca avem oameni cu multa carte in justitie dar nu au loc de oportunisti ori le este scirba. Cum a ajuns țața Livia Stanciu in functie am aflat de la Basescu: la un pahar de alcool cu Toader sau mai bine zis adusa de ape de la Galati  spre Bucuresti precum gunoaiele la inundații. Căutați în C.V -iul ei și daca pîna în 1989 n-a fost secretar 2 sau 3 al PCR pe la județ sau municipiu Galati, eu declar ca nu ma pricep la oameni.Pariu ???

# Steluta date 21 februarie 2016 08:13 +11

mai oameni buni chiar nu puteti voi magistratii sa o propulsati pe Baltag sefa la CSM la viitoarele alegeri indepartand securistii basisti infiltrati intre voi ???

# Ioan date 21 februarie 2016 14:15 +10

Comentariul d-nei jud.Baltag a fost de bun-simț. Nu a cerut demisia ilustrei analfabete în ale justiției(”partenera”), cum tendențios s-a comentat de către unii, ci i-a propus acesteia să facă un gest de minimă moralitate și demnitate. Dar, ce să mai vorbim, dacă președintele afirmă că o sentință a justiției țării a cărei președinte este-din nefericire -nu este bună, pentru că ”nu ne satisface”, și o atacă pe cale extraordinară pentru a fi anulată.Păi acesta nu e trafic de influență, ținând cont de poziția contestatarului în stat?.Este f.trist, dar, atâta timp cât mai există judecători ca distinsa d-nă Baltag ș.a. trebuie să sperăm.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Accidentul lui Dan Condrea a fost:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar -27.05.2016 – „Doamnele Justitiei” isi fac reclama la metrou (Foto)

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER