25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CANDIDAT CU CARTILE PE FATA – Marian Vanghelie: "In Romania sunt mai multe institutii care se ocupa de dosarele politicienilor. De mine s-au ocupat cele conduse de Oprea, de Procurorul General Nitu, sub supravegherea atenta a lui Ponta... Au creat o forta paralela a DNA, prin PICCJ, MAI si relatiile interumane pe care le au in DNA. Au reusit sa influenteze procurorii DNA... Le-a venit randul unora si le va veni si altora, in ordinea 'inmormantarii'"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

29 May 2016 13:05
Vizualizari: 4393

Marian Vanghelie (foto), primar cu patru mandate la Sectorul 5, nu s-a lasat intimidat de spectacolul catuselor care a deschis campania electorala si la care, fara voia sa, a fost actor principal. Intrat pe fagasul firesc al dosarului, Marian Vanghelie beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la pronuntarea unei decizii definitive de catre instanta si striga cat poate de tare ca este nevinovat. Cu constiinta impacata si cu planuri mari pentru Sectorul 5, Marian Vanghelie isi propune sa mai ia un mandat la Primarie, al cincilea, si sa continue planurile de dezvoltare promise cetatenilor, garantandu-le si asigurandu-i pe acestia de justetea sa si de bunele intentii pe care le are pentru Sectorul pe care il pastoreste de 16 ani.

Lumeajustitiei.ro a stat de vorba cu Marian Vanghelie, candidat la Primaria Sectorului 5 din partea Partidului Dreptatii Sociale (PDS) despre intentiile sale in calitate de edil, despre cum a perceput campania electorala pana la acest moment, despre contracandidatii sai, despre politica in general, dar si despre Justitie, in mod deosebit.


Prezentam in continuare interviul realizat cu Marian Vanghelie:

Domnule Vanghelie, v-ati propus sa deveniti cel mai longeviv primar de Sector pe care l-a avut Capitala de dupa Revolutie? De ce credeti ca sunteti cea mai buna varianta la Primarie pentru locuitorii Sectorului 5?

Nu mi-am propus sa devin cel mai longeviv primar de sector. Cred ca Directia Nationala Anticoruptie m-a ajutat sa devin cel mai longeviv primar si totodata cred ca sprijinul oamenilor. Eu tin foarte mult la Sectorul 5, m-am nascut si crescut aici si chiar daca plec din Primarie si ma duc intr-o alta institutie a Statului, cum ar fi Parlamentul, voi continua sa ma ocup de oamenii Sectorului 5. indiferent de ce calitate voi avea. Asa cum a spus un om adevarat de stanga, Ion Iliescu, cand voi iesi din politica, voi iesi cu picioarele inainte si in mod obligatoriu reprezentand Sectorul 5 si interesele sale. Cred ca sunt varianta cea mai buna pentru pozitia de primar la Sectorul 5 si nu numai la Sectorul 5, ci in orice pozitie din administratia publica locala, in contextul in care am experienta de 16 ani in acest domeniu si am avut cel mai greu Sector din Capitala, cu un buget foarte mic.

Ce v-a determinat de fiecare data sa va inscrieti in cursa electorala si ce promiteti sa faceti in cel de-al cincilea mandat, daca cetatenii Sectorului 5 va vor alege din nou?

Intotdeauna nu m-au determinat decat oamenii. Sunt un om politic care, chiar daca suna ciudat, iubeste oamenii si se simte bine in jurul lor. Chiar imi propun sa rezolv problemele locuitorilor Sectorului 5 si sa dezvolt acest Sector. Spre exemplu, unul dintre cele mai frumoase proiecte pe care il am dupa 16 ani vine cu o viziune de 10 ani. Vrem sa facem un alt oras in Dectorul 5 pe cele 120 de hectare de teren pe care il avem prin Hotarare de Guvern de la MApN in zona Ghencea. Aici vrem sa construim un numar de 30.000 de locuinte, vrem sa facem un spital regional cu 850 de paturi, avem proiectul spitalului, un mall, un alt centru comercial cu piatra agro-alimentara si bineinteles, scoala, gradinita si tot ceea ce este necesar pentru un alt oras. Avem un parteneriat pentru acest proiect cu o societate de stat din China. Se va face licitatie, va fi un parteneriat public-privat unde Primaria va participa cu terenul, cu partea de infrastructura apa-canal-asfalt, iar firma respectiva va participa cu investitia in numarul de apartamente. Avem in momentul acesta un studiu de prefezabilitate. In baza acestui studiu putem sa concepem caietul de sarcini pentru parteneriatul public-privat, bineinteles putand participa si alte firme la aceasta licitatie. Al doilea proiect este de cotinuare a reabilitarii termice, constand in diferenta dintre 1263 de blocuri, fata de 550 care sunt deja finalizate. Aici avem deja studiile de fezabilitate finalizate pentru diferenta, urmand sa scoatem la licitatie proiectarea si executia acestora. Proiectul de suflet cu care am inceput a fost invatamantul. Voi continua aceasta investitie prin dotarea cu tot ce inseamna sistem IT de ultima perfomanta, similar celor de la institutiile de stat occidentale.

Credeti ca in acest moment sunteti in avantaj in fata celorlalti contracandidati, data fiind situatia in care va aflati?

Evident ca sunt in avantaj, in contextul in care am fost un primar foarte bun, un primar care a fost interesat de toate problemele, pornind de la cele sociale, pana la cele de dezvoltare a Sectorului si, de ce nu, am fost si sunt un primar popular. Asta mi-au dovedit-o oamenii prin sprijinul pe care mi l-au dat inclusiv cand am candidat indepedent.

Sloganul dumneavoastra de campanie este "Am curaj sa va apar drepturile". De ce ati ales acest slogan? Are vreo legatura cu drepturile care ati reclamat ca v-au fost incalcate de catre procurori?

Sincer, am plecat, impreuna cu oameni de specialitate care stiu sa construiasca sloganuri, de la nedreptatea care mi s-a intamplat. M-am dus mai departe la ceea ce se intampla in Romania, aceasta frica a tuturor politicienilor, a tuturor oamenilor care lucreaza in administratia locala si administratia centrala si in general a tuturor romanilor. Am dorit sa transmit un mesaj de forta. Azi eu am curaj si sunt sigur ca maine vor fi zeci si sute de oameni care vor avea curaj sa spuna lucrurilor pe nume. Frica despre care am vorbit este fata de sistem.

Despre ce sistem vorbiti?

Poate nu as vorbi de sistem daca ceea ce mi s-a intamplat mie nu s-ar corobora cu ceea ce se discuta in presa din Romania. Cu declaratiile unor oameni din sistem care au spus ca urmaresc dosarele de la inceput pana la faza finala a procesului, ceea ce cred ca pe orice om normal il poate ingrijora ca mai exista in Romania astfel de mentalitati. Si mai cred ca unii dintre noi trebuie sa ne asumam si riscul daca consideram ca am facut un pic de politica in Romania.

Vorbiti foarte mult de Romania si nu doar de Sectorul 5. Care sunt planurile de viitor pe care le aveti cu partidul?

Dorim sa facem dintr-un partid altceva decat ceea ce este astazi in Romania. Ne-am propus sa facem o fuziune, astfel inca intr-un singur partid sa strangem mai multe partide, reprezentanti din zona sindicala, societate civila, un partid care sa fie glasul a cee ce vor romanii. Vrem sa prezentam un proiect de tara, un proiect de securitate nationala, cu o viziune de guvernare de stanga reala. Ne dorim practic sa punem bazele unei clase de mijloc reale.

Se vorbeste in spatiul public despre o altfel de campanie electorala. Cea pe care o face sau, mai corect spus, o decide Directia Nationala Anticoruptie prin dosarele urmate de arestari pe care procurorii le fac, vizand posibile fapte savarsite acum multi ani. Cum percepti aceasta "campanie" si care credeti ca este rolul ei?

Mi se pare ca toata aceasta "campanie" nu are legatura cu Romania, cu romani si cu ceea ce ar trebui sa se intample intr-adevar intr-un stat de drept care face parte din Uniunea Europeana.

Dumneavoastra sunteti unul dintre primarii luati de DNA si defilati ca trofeu. De unde credeti ca a pornit dosarul de coruptie care va vizeaza si cum va explicati ca a fost scos in apropierea campaniei electorale?

In Romania sunt mai multe institutii care se ocupa de dosarele penale ale politicienilor. Institutiile care s-au ocupat de mine au fost cele conduse de domnul Oprea, de domnul Procuror General Nitu, sub supravegherea atenta a domnului Ponta. Asta s-a intamplat atunci cand am vrut sa construiesc o forta politica, stransesem deja 24 de parlamentari. Frica lor ca nu cumva sa ii rastorn de la putere, i-a determinat sa ma scoata din joc. Nu sunt singurii care se ocupa de asemenea scenarii in Romania.

Intelegem ca Oprea, Nitu si Ponta erau apropiati de DNA?

Au creat si au vrut sa devina o forta paralela a DNA, prin Parchetul General, Ministerul de Interne si relatiile interumane pe care le au in DNA. Au reusit sa influenteze procurori de la DNA sa fie de acord cu o mare parte din ancheta de la MAI si de la PICCJ. Din pacate, au dat senzatia ca au prins un mare caz de coruptie.

Ce pozitie ar trebui sa adopte liderii politici vizati de DNA? Este presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu un exemplu, privind din prisma reactiilor pe care le-a avut fata de actiunile Directiei Nationale Anticoruptie?

In general oamenii politici ar trebui sa adopte pozitii de lideri in functiile in care sunt si, de la caz la caz, sa aibe solutie pentru fiecare problema, fara sa tina cont de dosarele lor penale, ci de functionarea corecta a unui stat democratic. Si orice om, fie el politic sau nepolitic, trebuie sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie si sa nu ia in calcul in momentul deciziilor politice problemele pe care le are pentru a fi intimidat. In general, oamenii politici incearca sa aibe o atitudine de ghiocel in fata procurorilor, considerand ca statul de drept care exista astazi va fi mai indulgent cu ei. Cred ca pozitia lor este gresita, atitudinea fiecarui om politic trebuie sa fie una demna. Daca esti vinovat, judecatorul este cel care stabileste sa platesti, iar daca esti nevinovat tot judecatorul stabileste ca procurorul nu a avut dreptate. Trebuie sa invatam toti aceasta formula democratica. As da ca exemplu ceea ce spune ambasadorul Poloniei, privitor la intrebarea moderatorului, 'daca exista si la ei in Polonia institutii de forta precum DNA la noi in Romania'. Ambasadorul Poloniei a raspuns: 'La noi in Polonia avem institutii puternice care, in numele statului de drept, incearca sa aplice in primul rand formula de prevenire a oamenilor si nu de arestare preventiva. Rolul institutiilor la ei este de prevenire si nu de arestare. Eu cred in acest exemplu pe care il da Polonia pentru ca aceasta este normalitatea.

Pe cine vedeti responsabil pentru faptul ca Romania a devenit, cel putin la nivel de perceptie publica, statul in care procurorii stabilesc ordinea politica si sociala?

Responsabili ii vad pe toti oamenii politici care au fost in functie in diferite etape ale societatii romanesti. Acestia au responsabilitatea pentru ceea ce s-a intamplat si se intampla, considerand ca ei nu vor avea probeleme. In schimb, viata le-a demonstrat ca le-a venit randul unora si le va veni si altora, in ordinea "inmormantarii". Astazi, in randul populatiei, exista o perceptie ca in politica nu mai ramane decat ceea ce se doreste sa raman, iar cei care trebuie sa plece acasa, pleaca acasa, trecand binenteles printr-un mic cantonament pe la arestul preventiv.

Ce va asteptati sa se mai intample pana la finalul campaniei?

In fiecare dimineata ma astept sa se intampla orice. Atat cu mine, cat si cu alti oameni politici din Romania. Asta insa nu ma face o secunda sa ma opresc din batalia pe care o am si pe care vreau sa o duc in continuare cu minciuna. 

Comentarii

# DODI date 29 May 2016 19:56 +8

Dacă ar fi fost un ”candidat cu cărțile (în cap, nu) pe față”, ar fi avut șanse mai mari. Așa cărțile de barbut nu se pun, iar pe altele i le-a sechestrat DNA. Să sperăm că puținele cărți care i-au mai rămas nu sunt măsluite. Iar alegătorii văd bine.

# steluta date 30 May 2016 00:45 0

daca santajatul binomului din campul tactic Liviu Dragnea ar avea sange in instalatie in locul lui Zgonea nu l-ar propune pe Ponta (basist coabitant sub acoperire) ci pe Cataniciu sa le faca zile fripte basistilor

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva