28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CANDIDAT LA PRIMARIA GENERALA A CAPITALEI - Gabriela Firea: „Stiu cum sa lucrez in echipa si cum sa conduc... Cand restituim o proprietate trebuie sa ne asiguram ca avem o solutie, o locuinta sociala pentru chiriasi... Putem reduce foarte mult infractionalitatea! Primarul nu ancheteaza angajatii Primariei, dar poate impune un climat de eficienta si cinste!”

Scris de: L.J. | pdf | print

30 May 2016 19:44
Vizualizari: 8319

Gabriela Firea. Personalitate puternica, desteapta, ambitioasa, educata, intuitiva, frumoasa. Un profesionist care stie sa inchege o echipa si sa o conduca. Absolventa a Facultatii de Litere, specializarea Stiintele Comunicarii, pe care a absolvit-o in 1994, Gabriela Firea s-a specializat si in economie, urmand cursuri postuniversitare la Academia de Studii Economice. A fost un jurnalist complet, a fost aleasa in functia de consilier de imagine de catre guvernatorul BNR si cel mai tanar secretar de stat din guvernul Isarescu. Este senator. Un senator bataios. Iubeste oamenii si este un familist desavarsit, caracteristica a zodiei Racului. Data nasterii: 13 iulie 1972.

Candidatul PSD la functia de Primar General al Capitalei, Gabriela Firea, este casatorita cu primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele si au impreuna doi fii: David Petru (n.2012) si Zian Mihail (n.2015). Din casniciile anterioare, cei doi mai au trei fii. In total, un „consiliu” familial format din cinci baieti. O familie fericita, coagulata in jurul preceptelor crestine.

Lansata in cursa pentru Primaria Capitalei, in aceasta ultima saptamana electorala, Gabriela Firea a raspuns intrebarilor puse de Lumeajustitiei.ro axate pe problemele majore ale Bucurestilor:


Doamna Gabriela Firea, de ce credeti ca Primaria Generala ar avea o soarta mult mai buna daca ar fi condusa de o femeie? Ce ar aduce in plus experienta dumneavoastra profesionala in administrarea Capitalei?

In primul rand, vreau sa precizez ca eu nu le-am cerut bucurestenilor sa ma voteze pentru ca sunt femeie. Eu vreau sa fiu votata pentru ceea ce am facut eu in plan profesional pana acum si pentru solutiile concrete pe care le am pentru rezolvarea problemelor orasului. Vreau sa fiu votata pentru ca sunt o persoana care lupta pentru a realiza ceea ce si-a propus si care nu cedeaza pana nu ajunge la un rezultat pe care ni-l dorim cu totii. Experienta mea profesionala ma ajuta mult, pentru ca stiu cum sa lucrez in echipa si cum sa conduc. Deja in aceste saptamani, de cand mi-am anuntat candidatura, m-am intalnit cu managementul RADET, Metrorex, RATB, ELCEN, cu organizatiile sindicale din sanatate si educatie si cu managementul unor spitale. Cunosc bine problemele si stiu ce trebuie sa facem pentru a pune in aplicare cat mai repede solutiile pe care le propun. Daca bucurestenii imi vor acorda increderea, voi fi un primar pregatit sa intre direct in paine, cum se zice, din prima zi. Cred ca in raport cu toate acestea e mai putin important ca sunt femeie. Important e ce pot face eu pentru bucuresteni.

Primaria Generala a Capitalei a devenit, de-a lungul timpului, un viespar plin de coruptie. Care sunt masurile pe care le veti lua pentru a diminua acest fenomen? E posibila eradicarea lui?

Ceea ce voi face in calitate de primar, inca din primele 100 de zile ale mandatului, este transparentizarea intregii activitati a Primariei. Vreau ca toti bucurestenii sa poata urmari in mod real actul administrativ. Vreau ca orice bucurestean, orice jurnalist, orice persoana interesata sa poata vedea, in fiecare clipa, pe ce sunt cheltuiti banii: de la pixuri si creioane la contracte de milioane de euro. Transparenta este cea mai buna forma de preventie a coruptiei. Am fost jurnalist de investigatie si stiu foarte bine acest lucru. Daca totul e transparent iar unii dintre subordonatii mei a facut ceva in neregula, va asigur ca nu va trece neobservat, presa va semnala imediat, iar eu voi putea interveni la fel de repede pentru a rezolva problema.

De asemenea, voi fi exigenta cu toti angajatii Primariei si le voi solicita sa aiba un comportament ireprosabil. In acelasi timp, voi actiona pentru a incuraja si recompensa, inclusiv financiar, cinstea si performanta. Dar aici se opreste aria mea de interventie. Eu nu voi pretinde niciodata ca sunt organ de ancheta care sa-i cerceteze pe angajatii Primariei. Aici sunt alte institutii abilitate, care au atributiile si mijloacele judiciare corespunzatoare. Primarul nu ancheteaza angajatii Primariei, dar poate impune un climat de eficienta si cinste.

Va place cum arata Capitala? Ne referim la curatenie, in primul rand, acum, cand starea natiunii pare sa fie blocata in scandalurile privind infectiile de tot felul, bacterii, virusi si alti atacatori ai sanatatii. Ce proiecte privind educarea civica a cetatenilor aveti? Cum credeti ca veti reusi sa faceti cetatenii sa inteleaga modul in care trebuie sa se comporte in societate, pe strada, cand ies la plimbare cu animalele si parcurile sau trotuarele sunt o 'toaleta' dizgratioasa pentru patrupede?

Bucurestiul este de multe ori un oras sufocant pentru cei care traiesc aici. De dimineata, cand stau blocati in trafic, pana seara cand se intorc acasa si nu gasesc un loc de parcare, bucurestenii se simt ca intr-o cursa de obstacole. Aglomeratie, poluare, gropi, transport in comun cu probleme, caldura sau lipsa curateniei. Ca primar voi actiona din prima zi pentru ca orasul nostru, Capitala, sa arate ca o metropola europeana. Sigur ca vom face si aceste programe de educare a cetatenilor, ele sunt foarte necesare, dar inainte de asta Primaria Capitalei are datoria, impreuna cu primariile de sector, sa asigure curatenia si deratizarea. In acest moment, Bucurestiul este un oras murdar si asta nu e neaparat din cauza locuitorilor sai, ci din cauza administratiei care nu-si face datoria. Programele de educatie trebuie sa fie desfasurate in primul rand in scoli. Primaria Capitalei va initia colaborari cu scolile din Capitala pentru educatia copiilor cu privire la regulile de comportament civilizat in spatiul public.

Unul din proiectele pe care l-am propus in programul de guvernare locala se refera la terenurile neutilizate, care pot fi cedate sub forma de imprumut scolilor pentru ca, in cadrul orelor de protectie a mediului sau in cadrul programului „scoala altfel”, elevii sa invete cum se ingrijesc plantele si sa le transforme in mici gradini de flori, livezi sau gradini de legume.

Capitala are nevoie de masuri urgente legate de imobilele retrocedate si de asigurarea de locuinte sociale pentru fostii chiriasi. Multi dintre acestia au suferit enorm cand s-au trezit dati afara din casele in care s-au nascut si au locuit zeci de ani, precum doamna Aksan, care prin semnatura fostului primar general Traian Basescu, au ramas in strada si traiesc mai rau decat cainii. Aveti un plan pentru rezolvarea acestei probleme? Si ei sunt cetateni ai Capitalei...

Aceasta este o problema veche, din anii '90. Este regretabil ca ea n-a fost rezolvata nici pana astazi. Au avut de suferit fostii proprietari, au avut de suferit si chiriasii. Este revoltator ca multi oameni au fost lasati in strada, cu atat mai mult cu cat Primaria are directii care au obligatia sa rezolve astfel cazuri sociale. Inteleg foarte bine importanta garantarii dreptului la proprietate intr-o societate democratica. Dar nu putem ca in numele acestui drept fundamental sa incalcam alte drepturi fundamentale. Nu putem arunca pur si simplu oamenii in strada. Trebuie sa restituim proprietatile confiscate, dar trebuie sa facem neaparat ceva si pentru chiriasi, pentru ca nu e vina lor ca se afla in acea situatie. In regimul comunist, statul a gresit cand a confiscat proprietatile, dar la fel de gresit a procedat si cand a dat acelor locuinte altor oameni, care au fost corecti si si-au platit toate obligatiile. Trebuie sa reparam ambele greseli din trecut, nu doar una din ele. Atunci cand restituim o proprietate trebuie neaparat sa ne asiguram ca avem o solutie, o alternativa, o locuinta sociala pentru chiriasii care au locuit acolo. Nu e deloc un mesaj populist. Ganditi-va la o familie nevoiasa, cu copii mici, care a locuit intr-o astfel de locuinta. Putem accepta ca intr-o zi de iarna sa ii dam afara pur si simplu, pentru ca locuinta a fost restituita? Eu nu pot accepta asa ceva. Suntem o comunitate, zic eu civilizata, deci e de datoria noastra, a tuturor, sa ne pese de semenii nostri.

E nevoie de schimbari in structura si „fisa postului” Politiei locale? Aceasta instituie are dotari care bat cu mult pe cele ale Politiei Romane asa ca, nu credeti ca ar trebui sa fie mai vizibila si mai responsabila? Descongestionarea traficului si a trotuarelor care s-au transformat in parcari e o problema care pare imposibil de rezolvat...

Sustin o mai mare implicare a Politiei locale si, in primul rand, o mai buna coordonare a structurilor de la nivelul sectoarelor cu cea de la Primaria Capitalei.

Intr-un oras sufocat de trafic, asa cum a ajuns sa fie Bucurestiul, pietonul este pur si simplu discriminat. El pur si simplu nu mai are pe unde sa mearga pentru ca trotuarele sunt ocupate cu masini parcate. Solutia pentru a nu mai fi folosite trotuarele drept parcari tine mai putin de Politia Locala si mai mult de constructia de noi parcari, pentru a oferi soferilor o alternativa de parcare. Imi propun sa construiesc mai multe parcari de tip park&ride atat la intrarile din Bucuresti, cat si in preajma principalelor statii de metrou. Astfel de parcari vor decongestiona traficului si, de asemenea, vor reda trotuarele pietonilor.

O problema care pare sa ameninte intreaga planeta este nevoia de APA. Igienizarea Dambovitei este prinsa in proiectele Dumneavoastra?

Da, si primul lucru care trebuie facut este o colaborare cu celelalte autoritati si agentii cu atributii in domeniu. Pentru amenajarea sau igienizarea oricarui luciu de apa este nevoie de autorizatie de la Apele Romane. Pentru proiectul de igienizare a Dambovitei voi lucra strans cu Agentia Nationala Apele Romane pentru ca Bucurestiul are norocul de a avea un rau care trece prin mijlocul sau. in opinia mea, e un avantaj insuficient exploatat. Dambovita trebuie integrata in circuitul orasului pentru ca familiile bucurestenilor si turistii sa se bucure de ea.

Focarele de infectie care continua sa fie un pericol pentru sanatate, inclusiv gropile de gunoi, si inexistenta pubelelor sigilate pentru colectarea de medicamente expirate cum vor fi rezolvate? Ati luat in calcul masuri pentru remedierea acestor probleme majore?

In majoritatea tarilor europene, medicamentele expirate sunt duse inapoi in farmacii, care au obligatia sa le incinereze. Exista si in Romania un ordin al Ministerului Sanatatii care obliga farmaciile sa primeasca inapoi medicamentele care au expirat. Din pacate, de multe ori el nu se aplica. Ca primar, imi propun ca in urma discutiilor cu farmaciile, sa gasim o solutie, eventual punerea la dispozitia bucurestenilor a unor puncte de colectare. De asemenea, o campanie de informare in farmacii, in colaborare cu acestea.

Ce planuri aveti, de diminuare a criminalitati mici si medii, mai ales in cartierele rau famate?

Bucurestiul ocupa unul din ultimele locuri la nivel european in ceea ce priveste monitorizarea video. Problema este ca nu exista o coordonare intre primariile de sector si Primaria Capitalei. Impreuna cu primariile de sector voi demara un proiect prin care intersectiile mari, unitatile de invatamant, pietele si spitalele vor fi dotate cu camere de supraveghere atat in interior cat si in proximitate. Aceste camere vor fi si mai numeroase la nivelul cartierelor unde se inregistreaza mai multe acte de violenta sau alte incalcari ale legii. De asemenea, voi pune la punct un sistem integrat, dotat cu echipament modern si cu oameni bine pregatiti, dedicati acestei activitati. In prezent camerele de supraveghere pot fi instalate atat de Politia Capitalei, cat si de primariile de sector. Dar e important sa existe un centru unic de monitorizare a acestor camere de luat vederi, astfel incat sa existe si o comanda unica de interventie. De aceea e foarte importanta colaborarea dintre Primaria Generala si primariile de sector. Am convingerea ca printr-o buna coordonare si colaborare putem reduce foarte mult infractionalitate in Capitala.

Doamna Firea, cum ii veti responsabiliza pe functionarii Primariei? Pot fi ei transformati in „avertizori de integritate” in interiorul Primariei?

Vreau sa am un parteneriat real cu functionarii primariei, bazat pe respect reciproc si profesionalism. Am convingerea ca majoritatea functionarilor publici sunt corecti, de aceea cred ca acest parteneriat va functiona. Cine nu este de acord, nu il opreste nimeni cu forta la primarie. In acelasi timp, cred ca putem incheia un parteneriat cu organele judiciare specializate, care sa-si trimita reprezentantii in Primarie pentru a-i instrui pe functionari cu privire la aplicarea legii si la conduita care trebuie adoptata pentru prevenirea si combaterea coruptiei.

Nu vreau sa uitam ca este nevoie si de cresterea veniturilor functionarilor publici. si aici nu ma refer doar la Bucuresti, ci in toata administratia publica din tara. Avem printre cele mai mari cresteri economice din Europa si aceasta crestere trebuie sa se simta si la nivel salarial.

Va convine situatia referitoare la actualul sediu al Primariei Generale a Capitalei, a carui chirie costa imens? Pana acum, cu banii pe chirie se puteau ridica doua sedii confortabile. Si, apropos, veti posta „cerberi” la poarta, conform cutumei, care sa blocheze orice acces la dumneavoastra?

Am spus si repet: una din primele actiuni ca primar este sa analizez cu maxima atentie contractul actual si sa vad ce este de facut pentru ca Primaria sa nu mai plateasca suma exorbitanta pe care o plateste la momentul actual, aproape de 200.000 de euro. Este inacceptabil acest pret. Ca in multe alte probleme, acolo unde este vointa exista si solutii. Un lucru este sigur: primaria nu va mai arunca sute de mii de euro pe chirii lunar, asta in timp ce nu sunt bani suficienti pentru proiecte sociale sau pentru investitii in scoli si spitale.

Comentarii

# GEO date 30 May 2016 20:05 +4

E UN CANDIDAT ONEST. SI CARE A DVEDIT BUN SIMT, STIE INSA SA FIE SI TAIOASA. CA BRICIUL.F BINE!!

# pelin date 30 May 2016 20:52 +6

G.FIREA dispune de un nivel superior de cultura,ceea ce ii permite a se detasa de restul candidatilor,idiferent de tema abordata.In plan profesional,indiferent in ce domeniu a lucrat,a demonstrat calitati demne de urmat.Este sincera,devotata,curajioasa si tenace,ceea ce ma face sa cred ca va fi una din primaritele de exceptie,cu care bucurestenii se vor putea mandri.Ii doresc mult succes!!!!!!!!!

# DODI date 30 May 2016 21:22 +8

Personajul în sine are o serie de ”defecte” suportate greu de dreapta bucureșteană: este femeie, deșteaptă, frumoasă, iubită, prima în sondaje și, cireașa de pe tort, pesedistă. Din această cauză îi doresc să facă tot posibilul ca în capitala României să ajungă un primar femeie. Că apoi se vor găsi niște otrepe (gen luluța) să îi facă dosare este firesc, nefiind membră PNL.

# bine spus date 1 June 2016 11:39 +1

,,Om trai si om vedea"

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva