28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRIMUL INTERVIU CU NOUA SEFA A INALTEI CURTI – Judecatoarea Cristina Tarcea: “Imi doresc ca Inalta Curte sa fie instanta in care toate drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului sa fie respectate. Si nu doar in procesele penale!... Justitia nu inseamna doar cauze penale!... Un fapt este cert! Coruptia exista si in Romania!... Mi se pare un pas urias ca exista hotarari definitive prin care au fost solutionate fapte de coruptie”

Scris de: L.J. | pdf | print

12 October 2016 13:06
Vizualizari: 10653

Judecatoarea suprema Cristina Iulia Tarcea (foto) a acordat primul sau interviu de cand a fost aleasa presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru urmatorii trei ani. Publicatia Qmagazine a realizat un interviu cu noua presedinta a Inaltei Curti, ocazie cu care judecatoarea Cristina Tarcea a povestit cum a fost copilaria sa, de cand a stiut ca isi doreste sa devina judecator, cum se desfasoara activitatea la instanta suprema dar si care sunt planurile pe care le are in aceasta functie.


Prezentam in continuare interviul acordat de judecatoarea Cristina Tarcea publicatiei Qmagazine:

Veniti dupa un mandat controversat al Liviei Stanciu. Cum va fi ICCJ sub mandatul dvs.?

Vreau sa subliniez un lucru de la inceput in ceea ce-l priveste pe fostul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Am apreciat-o si o apreciez pe Livia Stanciu pentru pregatirea profesionala, corectitudinea si onestitatea sa. Acesta este si motivul pentru care in anul 2013 mi-am depus candidatura pentru postul de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie: doream sa fac echipa cu ea. Si nu imi pare rau nici astazi pentru aceasta optiune. Cum va fi Inalta Curte de Casatie si Justitie sub mandatul meu? Imi este greu sa spun acum, la inceput. Tot ceea ce pot spune este cum imi doresc sa fie Inalta Curte sub mandatul meu… Ei bine, imi doresc sa fie instanta in care toate drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului sa fie respectate. Si nu doar in procesele penale! Si imi mai doresc ca orice cetatean care este parte intr-un dosar care ajunge la Inalta Curte sa aiba increderea si convingerea ca drepturile si libertatile ii vor fi respectate. Si mai cred ca primul pas pe care il pot face pentru respectarea acestui ideal este ca eu insami sa demonstrez ca respect drepturile si libertatile fundamentale si ca privesc justitia ca pe un serviciu public in slujba cetateanului. Sunt convinsa ca nu pot stavili acuzatiile, incercarile de manipulare si intimidare. Este mai putin important ce pret voi plati eu. Este important, insa, ca judecatorii Inaltei Curti sa fie puternici si verticali, iar justitiabilii ce au trecut pragul instantei sa fie convinsi ca acolo se face, s-a facut si se va face dreptate.

A contat faptul ca Livia Stanciu conducea ICCJ in procesul cu Mariana Rarinca? Cum ati privit acest proces?

Nu cunosc altfel decat din presa dosarul Mariana Rarinca. Nici nu aveam cum. Legea nu-mi permite. Asa ca nu pot face comentarii cu privire la evolutia acestui proces. Orice judecator care se respecta nu-si spune parerea despre un dosar ale carui piese nu-i sunt cunoscute. Si mai mult decat atat, potrivit legii, un judecator face aprecieri in fapt si in drept doar prin hotararea pe care o pronunta si doar asupra unei cauze pe care el insusi a judecat-o. Libertatea de exprimare a judecatorului este mult ingradita de rigorile legii si, probabil, acest lucru este speculat. Nu conteaza… Important este ca altii sa poata beneficia de libertatea de exprimare. Cat despre faptul ca presedintele instantei supreme a fost parte in proces, imi place sa cred ca acest fapt nu a contat sub nicio forma. Aceasta ar fi normalitatea.

Tot mai multi dintre noi avem sentimentul ca vocea procurorilor este mai puternica decat a judecatorilor, creand chiar impresia, in mod fals, ca justitia o fac procurorii. De ce judecatorii au pierdut statutul real, acela de infaptuitori ai justitiei?

In mod normal, nici procurorii, nici judecatorii nu ar trebui sa aiba „voci”, in sensul comun al expresiei. „Vocile” justitiei ar trebui exprimate prin actele de procedura indeplinite potrivit legii si propriilor competente. De aceea, nu sunt de acord cu afirmatia ca judecatorii si-au pierdut statutul real de infaptuitori ai justitiei. Potrivit Constitutiei, justitia se infaptuieste prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante stabilite de lege. Atat timp cat judecatorul este cel care pronunta o hotarare de condamnare sau de achitare, instantele sunt cele care fac justitie, iar asta nu poate fi schimbat. Stiti… uneori cei care tac au mai multa forta decat cei vocali… Dar repet! Justitia nu inseamna doar cauze penale! Justitia inseamna si cauze civile, in care procurorul nu are niciun rol, sau, daca are, rolul sau este minor. Iar cu privire la acest aspect, trebuie sa subliniez faptul ca educatia juridica a cetateanului si corecta informare a opiniei publice isi au propriul rol, deloc de neglijat. Libertatea de exprimare este garantata de Constitutia Romaniei, precum si de art. 10 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale. Atat Constitutia Romaniei, cat si Conventia permit restrangerea libertatii de exprimare, dar impun ca aceste restrangeri sa urmareasca scopuri anume determinate si sa fie proportionale cu scopul urmarit. Si ma voi opri aici, pentru ca, asa cum am aratat, judecatorii sunt cei dintai care au libertatea de exprimare ingradita prin lege si orice alt comentariu nu ar face altceva decat sa depaseasca sfera principiilor generale. Am vrut doar sa reamintesc reglementarea europeana pentru a facilita emiterea unor proprii judecati de valoare celor mai putin familiarizati cu institutiile de drept.

Ati trait vreodata cu senzatia ca in Romania un om acuzat este judecat deja si iremediabil compromis inca inainte de sala de judecata? Cum reuseste un judecator sa nu se lase influentat de opinia publica si sa nu-si formeze prejudecati?

Ei bine… in sala de judecata acest fapt nu trebuie sa se intample niciodata si sub nicio forma. Iar judecatorul stie asta… Ati auzit vreodata vreun judecator pronuntandu-se asupra vinovatiei unei persoane altcumva decat prin hotarare judecatoreasca? Nu cred… Acest fapt se invata din primii ani de facultate. O cauza – fie ea penala sau civila – nu poate fi solutionata decat in baza probelor.

Sunt situatii in care instinctul iti sopteste faptul ca adevarul este altul decat cel care rezulta din probele pe care le-ai administrat temeinic si cu mare grija. Instinctul trebuie ascultat si te determina sa fii mult mai atent si minutios in analiza, dar de multe ori, in ciuda acestor eforturi, nu poti sa-ti probezi instinctul. De aceea, niciodata adevarul judiciar nu se suprapune peste adevarul absolut. Important este, insa, sa nu ai prejudecati, sa nu fii superficial, sa nu gresesti si sa ai constiinta faptului ca ai facut tot ceea ce era legal si omeneste posibil pentru aflarea adevarului. Stiti, orice meserie are particularitati specifice care presupun talent si experienta. Un judecator cu vocatie nu se va lasa impresionat sau intimidat de elemente externe dosarului, iar experienta acumulata nu face altceva decat sa te caleasca in fata unor astfel de riscuri. Desigur, uneori pretul este greu, pentru ca poti tu insuti sa devii tinta atunci cand nu raspunzi unor asteptari publice, dar menirea unui judecator nu este aceea de a da solutia pe care o doreste opinia publica, ci solutia corecta, intemeiata pe dispozitiile legii si pe toate probele administrate in cauza. Este normal sa fie asa… este democratic sa fie asa… daca nu ar fi asa, judecatorul nu si-ar justifica rolul social, iar judecatile ar avea loc in piata publica.

Au fost cateva procese in care, desi nu au existat probe directe, acuzatii au fost condamnati pe motivul ca erau persoane „publice” si trebuia dat un exemplu. Vi se pare corect principiul?

Asa cum am aratat, orice solutie judecatoreasca este data numai in urma analizei aprofundate a probelor administrate in cauza. Si nu a oricarui fel de probe, ci a probelor obtinute legal si care, coroborate, sustin in mod necesar solutia pronuntata, indiferent de calitatea persoanei vizate. Sunt convinsa ca nu s-au pronuntat hotarari nesustinute de probe, indiferent de stilul literar al motivarii. Ati auzit vreodata vreun judecator pronuntandu-se asupra vinovatiei unei persoane altcumva decat prin hotarare judecatoreasca? Nu cred…

Sustineti o lege a raspunderii magistratilor? Este ea necesara?

Cred ca ar trebui sa precizam inca de la inceput faptul ca raspunderea magistratilor este reglementata de lege. Sunt ample discutii in spatiul public legate de ideea ca in prezent nu exista o lege a raspunderii magistratilor, dar aceste discutii pornesc de la o premisa falsa. Legea exista si nu face altceva decat sa reglementeze procedura si conditiile in care se poate antrena raspunderea magistratilor, astfel cum a fost gandita prin reglementarile constitutionale. Potrivit art. 52 alin. 3 din Constitutia Romaniei, statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare, iar raspunderea statului nu inlatura raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta. Dispozitiile Constitutiei si mecanismul constitutional al raspunderii magistratilor au fost transpuse in legea privind statutul judecatorilor si procurorilor care, in art. 96 alin. 3 si 4 prevede ca persoana vatamata are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare savarsite in procese penale, potrivit Codului de procedura penala. Dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale nu se va putea exercita decat in cazul in care s-a stabilit, in prealabil, printr-o hotarare definitiva, raspunderea penala sau disciplinara, dupa caz, a judecatorului sau procurorului pentru o fapta savarsita in cursul judecatii procesului si daca aceasta fapta este de natura sa determine o eroare judiciara.

Deci practic cadrul legal exista, insa nu este actionat?

Exact. Problema reala legata de acest subiect este aceea de a sti daca mecanismul raspunderii conceput de norma constitutionala este unul eficient. Atat timp cat continutul art. 52 alin. 3 din Constitutie este cel actual, nu poate fi reglementata prin lege o alta procedura de antrenare a raspunderii magistratilor. Este important ca aceia care lucreaza in justitie sa fie puternici, drepti si verticali.

Vi se pare normal ca un procuror care a instrumentat un dosar in care s-a dispus arestarea cuiva, gasit ulterior nevinovat, sa nu aiba nicio raspundere?

Potrivit art. 96 alin. 3 si 4 din Legea nr. 303/2004, orice magistrat care a actionat cu rea-credinta sau grava neglijenta constatate de organele competente si a comis, astfel, o eroare judiciara, este pasibil de raspundere, inclusiv patrimoniala.

Presedintele Traian Basescu a declarat deseori ca statul de drept s-a intarit in perioada celor doua mandate prezidentiale ale sale. Cum ati perceput influenta fostului presedinte asupra justitiei?

Intotdeauna am avut convingerea ca doar oamenii care fac justitie vor reforma justitia, si aceasta pentru faptul ca justitia este cea care asigura echilibrul si stabilitatea unei societati democratice. Politicienii vin si pleaca, la fel si guvernantii. De aceea, este important, asa cum am mai aratat, ca aceia care lucreaza in justitie sa fie puternici, drepti si verticali.

Cat de corupta vi se pare Romania, ca om care traieste in aceasta tara si se uita la televizor?

M-as feri de astfel de ierarhizari. Un fapt este cert! Coruptia exista si in Romania! Si un alt fapt este cert. In societatile aflate in tranzitie riscul coruptiei este major. Mi se pare un pas urias faptul ca societatea constientizeaza si ca are reactie la acest fenomen. Mi se pare un pas urias ca exista hotarari definitive prin care au fost solutionate fapte de coruptie. Dar nu pot sa nu subliniez ca pedepsirea faptelor de coruptie este doar unul dintre mijloacele prin care fenomenul coruptiei poate fi diminuat. La fel de importante sunt actiunile de prevenire a faptelor de coruptie. Si aici ma intorc din nou la educatie.

Unde vreti sa duceti Inalta Curte?

Imi doresc ca judecatorii Inaltei Curti sa fie puternici si verticali, iar justitiabilii care au trecut pragul instantei sa fie convinsi ca aici se face, s-a facut si se va face dreptate.

Interviul integral acordat revistei Qmagazine de judecatoarea Cristina Iulia Tacea poate fi citit aici.

Comentarii

# Nicolae Clivet date 12 October 2016 15:17 +3

JUDECATORII AU PUS DNA DEASUPRA LEGII De aceea imi permit sa o contrajic pe distinsa doamna judecator, cu privire la influenta pe care o au parchetele asupra judecatorilor in cauzele civile dar mai ales cele penale. In dosarul 28188/301/2013 am solicitat anularea deciziilor de sanctionare emise de DNA cu incalcarea flagranta a Constitutiei Am reclamat si la PICCJ abuzurile savarsite de DNA imotriva mea prin infractiuni. Dosarul 624/P/2013 a ajuns la un judecator de la ICCJ care mi-a respins cererea de infirmare a solutiei de clasare.Nicio instanta de civil si nici judecatorul de camera nu mi-a admis nicio proba depusa de mine. De ce am fost retinut de organe de politie sub amenintare cu folosirea fortei si sechestrat timp de 14 zile intr-un spital de psihiatrie?Mi s-au administrat medicamente care mi-au pus viata in pericol, urmarea administrarii acestor medicamente este "porfiria" boala mult mai grava decat "ciclotemia" care nu necesita pentru tratare internarea fortata.

# DODI date 12 October 2016 20:22 +6

Este cel puțin penibil ... adresat fostei șefe, chiar dacă este spus fără tonul de procuror comunist cu care ne învățase ...a DNA-ului. Îi doresc să mă contrazică și să schimbe fața acestei instanțe supreme, dar după pornirea cu stângul este cam greu să schimbi pasul din mers. Judecătorii acoperiți știu asta.

# mulder, agentul mulder date 12 October 2016 15:25 +8

om trai si om vedea. Pana acum, in tara asta, la inceput de mandat, toti sunt perfecti, inteleg rolul si locul lor in "sistem", dar pe parcurs au, sau sufera, de amnezii grave, darunindu-si loialitatea - pe vecie - celor (nevazuti) care i-au propulsat in functii si unui altfel de sistem, care nu apara deloc ceea ce doamna in cauza crede ca va servi - DREPTURILE SI LIBERTATILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI ("Ei bine, imi doresc sa fie instanta in care toate drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului sa fie respectate.") Pana acum nu avem ce sa reprosam...vedem ce face campul tac-tic, tac-tic, care are aceleasi nazuri cu si fara dumbravi minunate (oricum ,ma intreb de ce dracu e tot la fel de des vazut asta prin instantele bucurestene?! daca tot nu mai are treaba cu Directia Juridica a sri?!)

# Edelweiss date 12 October 2016 15:33 +5

Ce frumos vorbește Duoamna șăfă la ÎCCJ. Diferența de la vorbe la fapte, la realitatea concretă este URIAȘĂ. Tocmai ce mi-am primit motivarea CA Suceava - jude Nechifor Veta, la respingerea unei plângeri pe 340 împotriva netrimiterii în judecată a unui milițian, Calenciuc Gică Ionuț - Secția 13 de miliție politică, a unu procuror - Bucșa Andrei-Sebastian de la parchetul Diribau și a rubedeniei acestuia - judecăcător Vicol Gabriela de la Judecăcătoria Rădăuți, cu toții autorii unei înfiorătoare activități de poliție politică în cel mai abject sens al sintagmei. Ei bine, comparând textul motivării, rezultă că este 100% COPY-PASTE după motivarea procurorului general al PCA sv, care la rândul ei este 99% copy-paste după ordonanța procurorului de caz. CONCLUZIE? ÎN ROMÂNIA DREPTURILE FUNDAMENTALE SUNT DREPTURI ILUZORII. Asta e! E ȚARA LOR, chit că le-am făcut-o NOI acum 26 de ani.

# Edelweiss date 12 October 2016 15:52 +3

Mai am câteva termene în niște dosare care deja nu mă mai interesează soluționarea lor după care, CU TOATĂ RESPONSABILITATEA, ÎN DEPLINĂ CUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ, ÎN DEPLINĂTATEA FACULTĂȚILOR MINTALE, FĂRĂ NICI UN FEL DE REGRET față de infecta țară a cârdașilor și șobolanilor judiciari - urmează TORȚA UMANĂ ÎN FAȚA MINISTERULUI JUSTIȚIEI. Conform art. 60 cod civil. N-are rost de întinat tălpile pășind în lumea imundă a gunoaielor și jegurilor din sistemul național de cârdășie judiciară. În momentul în care ACTIVITĂȚI NELEGALE, INTRUZIVE ÎN VIAȚA PRIVATĂ A UNUI CETĂȚEAN, CARE ADUC ATINGERE UNOR DREPTURI FUNDAMENTALE, NU SUNT SANCȚIONATE DE SISTEMUL JUDICIAR, atunci e clar că lumea asta este utopică iar drepturile CEDO sunt iluzorii. N-are rost! Fahrenheit 451 în variantă protestatară. :D :D :D

# Vladimârrr...!!! date 12 October 2016 15:48 +8

Un interviu care incepe cu formula: "Am apreciat-o si o apreciez pe Livia Stanciu, pentru pregatirea profesionala, ONESTITATEA si CORECTITUDINEA  sa ...", cel putin pe mine m-a lamurit pe deplin despre mizeriile care urmeaza !!!  Si asta mi-a fost de ajuns ...!!! Restul interviului i-l las spre delectare Doamnei Mariana Rarinca, sa-i dea Domnul sanatate si CEDO dreptate ! In rest trebuie sa constatam cu nespus regret, ca justitia romana a ajunsa in cel mai de jos punct al existentei sale continuandu-si fatalul picaj, sub cele mai "nobile si dezintersate" auspicii euro-atlantico-cotroceniene ...!!!

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 12 October 2016 17:16 +5

PTR DRAGUL MEU PRIETEN Vladimârrr...!!!// DRAGUL MEU!!!!!!in virtutea faptului ca o cunosc personal ITI DAU DREPTATE NECONDITIONAT!!!!!!!!! S/A facut limbangioaica si asta de cind a dat de putere si marire!!!!!!vladi, tota justitia a ajuns de un mare rahat.si daca cristina tarcea m/a ,,scuipat in ochi ,,..........,CREZINDU/NE PROSTI,CRED CA JUSTITIA/I TERMINATA!!!!!!!!,,ALEA JAPCA ESTE,,......INTR/O ZI CIND O VOI VEDEA O SA/I FAC CA UDREA ,DAR NU CU DEGETUL LA NAS CI LA OBRAZ!!!!!!!

# awa date 12 October 2016 15:56 +5

D.na e sora cu G.Boroi.

# Edelweiss date 12 October 2016 19:32 +2

În 1987 - 1988, când eram duși cu arcanul toți năstureii de LM la spectacolul omagial, pe 23 August, osana Plumbuitului și Sinistrey, l-am „prins” pe G. Boroi - căpitan - responsabil cu pregătirea fizică la regimentul de Inf. mec. de pe Olteniței - unde eram cazați noi. Asta era acum... câți ani? :-* ...28-29 de ani. O viață de om. (O viață de om irosită anapoda în Satrapia sapropelică a cărdășiilor neosecuriste și a oligarhiilor cripto-comuniste. Dă, Doamne, roata vieţii înapoi căci acum ştiu ce aş fi avut de făcut!)

# Carcotas date 12 October 2016 20:10 +5

Am intalnit destui judecatori din penal, la instantele de fond, care se pronunta asupra vinovatiei inculpatilor inca din prima sedinta: ei sunt cei care au respins in camera preliminara orice critica a muncii superficiale a procurorilor; ei sunt cei care fac observatii cu voce demonstrativ scandalizata cu privire la coruptia care ucide-de fapt scandeaza lozinca preferatat a DNA ca sa le arata procurorilor ca fac front comun, numai sa nu se ajunga la scheletele din fisete

# Carcotas date 12 October 2016 20:14 +3

Fac "glumite" in sala, complice cu procurorul de sedinta, pe seama modului in care arata sau se prezinta inculpatul; bat apropouri gretoase cu privire la valoarea prejudiciului din rechizitoriu in raport cu leafa de jude; intrerup avocatul cand acesta e prea penetrant; resping TOATE probele apararii; fixeaza teremenul functie de agenda procurorului, insa sunt intransigenti cand avocatul cere un alt termen; tin prelegeri despre lege, morala, ordine; pana si in ultimul cuvant al inculpatului intervin superior si deplasat

# Carcotas date 12 October 2016 20:18 +4

Ridica tonul catre aparare dar sunt plini de miere cand invita procurorul sa vorbeasca si nu-l intrerup niciodata; solicita avocatului sa justifice orice cerere insa primesc neconditionat si fara comentarii cererile procurorului; refuza sa se pronunte asupra cererilor de schimbare a incadrarii cand sunt puse n discutie de aparare, desi in urma dril 1/2006 nu mai au scuza ca ar deveni incompatibili

# Catcotas date 12 October 2016 20:21 +5

Dispun arestarea, prelungirea si mentinerea FARA sa citeasca intregul dosar; motiveaza prin copy paste dupa rechizitoriu sau dupa sentinta de la fond; au dialoguri cu procurorul in vazul salii, dupa ce au intrat in sala ca un cuplu. 

# Carcotas date 12 October 2016 20:24 +3

Asa ca eu STIU ca unii judecatori dispun de viata oamenilor cu lejeritate, iresponsabilitate. raspunderea magistratilor e praf in ochii fraierilor. daca luam politicienilor imunitatea, trebuie sa inasprim si normele ce contureaza cadrul in care apreciem si judecam conduita magistratilor.

# mishulescu date 12 October 2016 22:44 +7

Oaaa, ii multumesc noii sefe de la ICCJ ca ma lamurit si pe mine. Deci "Coruptia exista si in Romania" . Nu eram foarte sigur , dar acuma m-am lamurit. Cu celeritate. :)

# bogdan date 13 October 2016 22:35 +2

Desi vad ca v-ati dorit cu ardoare sa faceti echipa cu Livia, va rugam din suflet sa nu declarati ca ramaneti un partener de nadejde al DNA, macar asa de moral, sa credem si noi ca fraierii care va platesc salariile, ca mai avem o raza de speranta... Evident, nu doar in procesele cu penale...

# Elena date 14 October 2016 12:55 +1

Zau? Chiar se va schimba ceva? Atunci haideti d-na SEF al ICCJ sa incepeti sa faceti curatenie de aici .Dosar nr.1581/33/2014 se afla in procedura de filtru din iulie 2015.Ultima comunicare a fost in 02.10.2015 INCA NU A FOST FIXAT TERMEN DE JUDECATA!!! CUM EXOLICATI ACEASTA? Vedeti pe pagina ICCJ la dosare. Dar cate oare sunt in aceeasi situatie??? E posibil, Doamna? Despre ce justitie vorbim. Reformele trebuie sa inceapa de la ICCJ . INCEPETI!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva