29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PREDOIU PASTREAZA VECHIMEA PENTRU MARILE PARCHETE – Dupa ce in forma Legii privind statutul judecatorilor si procurorilor lansata in dezbatere in iunie 2022 propusese o vechime de 12 ani pentru numirea la conducerea PICCJ, DNA si DIICOT, ministrul Justitiei Catalin Predoiu s-a razgandit. Predoiu mentine vechimea de 15 ani prevazuta in actuala lege pentru preluarea conducerii PICCJ, DNA si DIICOT (Legea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

31 July 2022 12:06
Vizualizari: 5009

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto) s-a razgandit in legatura cu vechimea de magistrat ceruta pentru numirea la sefia marilor parchete. Dupa ce a a luat in considerare scaderea vechimii pentru numirea la conducerea PICCJ, DNA si DIICOT, Predoiu s-a razgandit.


 

Astfel, in noua forma a viitoarei Legi privind statutul judecatorilor si procurorilor, care va inlocui actuala Lege 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, adica forma lansata in dezbatere publica la 21 iulie 2022, ministrul Justitiei Catalin Predoiu propune ca cei care vor fi numiti in functiile de sefi ai PICCJ, DNA si DIICOT, de adjuncti si de sefi de sectie din aceste structuri sa aiba o vechime ca procuror sau judecator de 15 ani. Adica, fix vechimea ceruta si in prezent prin actuala Lege 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Asa cum precizam mai devreme, este practic o razgandire a ministrului Justitiei Catalin Predoiu. Si asta pentru ca in forma Legii privind statutul judecatorilor si procurorilor lansata in dezbatere publica in iunie 2022, vechimea ceruta pentru numirea la sefia PICCJ, DNA si DIICOT era de 12 ani, deci cu trei ani mai mica decat in prezent si decat in noua forma a legii, cea lansata in dezbatere in iulie 2022.


Iata ultima forma a prevederilor din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor referitoare la numirea la sefia marilor parchete (vezi facsimil 1):


“Art. 145 - (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adjunctii acestora, procurorii-sefi de sectie ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ai Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 15 ani in functia de procuror sau judecator, pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, in acelasi mod”.

 


Iata forma prevederilor referitoare la numirea la sefia marilor parchete din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor lansata in dezbatere in iunie 2022 (vezi facsimil 2):


Art. 145 - (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adjunctii acestora, procurorii sefi de sectie ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ai Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 12 ani in functia de procuror sau judecator, pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, in acelasi mod”.

 



Prezentam prevederile din actuala Lege 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor in legatura cu numirea la conducerea marilor parchete:


(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adjunctii acestuia, precum si procurorii sefi de sectii ai acestor parchete sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 15 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”.

 

 

* Cititi aici integral viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor

Comentarii

# maxtor date 31 July 2022 14:52 +2

aha,aha:cand o baga pe oug?

# DODI date 31 July 2022 17:31 +135

Vă înșelați dacă mai credeți că PERDOIU gândește hârtiile pe care le semnează ca și primarul din Sibiu. El NU este pus acolo să gândească ci să facă ce știe cel mai bine, adică să execute fără discuții ordinele venite de la șefii superiori prin intermediul vuvuzelei de la Cotroceni.

# maxtor date 1 August 2022 15:17 0

4.3:"judecatorii si procurorii isi desfasoara activitatea cu buna credinta si in mod impartial, asigurand inclusiv APARENTA de impartialitate " (in original NU ESTE CU MAJUSCULE!)

# maxtor date 1 August 2022 15:32 0

art. 45," judecatorii stagiari judeca "-au dat-o cu imperativul,haouileou!

# maxtor date 1 August 2022 15:38 0

art62.3-propunere de ne-refuzat!(mai e si instrumentul demisiei....)

# maxtor date 1 August 2022 16:05 0

ii plimba mai mult pe la piscicolog(evaluarea/testarea e parte a tratamentului inuman,degradant-asta o spunem noi!)

# maxtor date 1 August 2022 16:20 0

art233.2 e incomplet, lipsa "autoritatea judecatoreasca"(procurorii faceau jihad la tembeliziuni....)

# maxtor date 3 August 2022 14:06 0

revin:asta spune propunerea din art 45,sec: "judecatorii stagiari JUDECA:...", urmeaza o insiruire.asadar judecatorii STAGIARI sint pusi DEASUPRA in privinta repartizarii cauzelor- este imperativul,rea-credinta deci.textul propus NU APARE CA " judecatorii stagiari pot judeca.... ", insiruirea si numai insiruirea. in motivarea proiectului apare ca largirea sferei de litigii iar in litera-imperativul,exclusivitatea- reua-intentie a initiatorului,deci.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva