16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SEFI DE INSTANTE, BENEFICIARI DE FONDURI UE – Mai multi presedinti de curti de apel si de sectii ale unor instante au beneficiat in ultimii 2 ani de zeci de mii de lei in cadrul unor proiecte europene derulate de Consiliul Superior al Magistraturii. Printre ei se numara seful CA Alba Iulia Liviu Gheorghe Odagiu, presedinta CAB Luminita Cristiu-Ninu, sefa AMR si a CA Targu Mures Andreea Ciuca, dar si fiica judecatorului Adrian Gluga, presedintele CA Craiova

Scris de: L.J. | pdf | print

6 September 2022 13:14
Vizualizari: 6003

Ultimii doi ani s-au dovedit fructuosi pentru o serie de judecatori din Romania, presedinti de curti de apel, dar si de sectii ale unor instante. Fiecare dintre ei a beneficiat de zeci de mii de lei in cadrul unor proiecte europene derulate de catre Consiliul Superior al Magistraturii.



Informatiile apar in declaratiile de avere ale magistratilor, scrie Presshub.ro intr-un material publicat luni, 5 septembrie 2022. Printre judecatorii vizati, se numara sefii CA-urilor din: Bucuresti (judecatoarea Luminita Cristiu-Ninu), Targu-Mures (judecatoarea Andreea Ciuca, cea care conduce si Asociatia Magistratilor din Romania), Alba-Iulia (judecatorul Liviu Gheorghe Odagiu, ales in viitorul CSM), Suceava (judecatorul Cristinel Grosu), Oradea (judecatoarea Laura-Simona Baican) si Iasi (judecatoarea Mihaela-Diana Micu-Cheptene). Ca presedinti de sectii, sunt mentionati magistratii Daniel Gradinaru (cel care conduce Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie) si Dorina Zeca (sefa Sectiei a IV-a civile de la CAB).

In articol apare si numele judecatorului Adrian Gluga, dar nu despre seful CA Craiova este vorba, ci despre fiica lui, Adriana-Mihaela, expert jurist la CSM.

Spre exemplu, presedintele Curtii de Apel Alba Iulia, Liviu Gheorghe Odagiu, ales membru in viitorul CSM, a primit anul trecut de la Consiliu suma de 51.795 de lei in baza unui „contract civil”. Alti 14.670 de lei au fost incasati de Odagiu din aceeasi sursa pentru „contract concurs functii conducere”. Salariul presedintelui CA Alba Iulia a fost anul trecut de 324.000 de lei.

La randul ei, Luminita Cristiu Ninu, presedinta Curtii de Apel Bucuresti, a incasat in 2021 de la CSM „onorarii proiect POCA” in valoare de 46.990 de lei si indemnizatii „comisii de concurs” in valoare de 33.000 de lei. Veniturile lui Cristiu pe anul trecut se ridica la 336.000 de lei, salariu si drepturi salariale restante.

Totodata, sefa AMR Andreea Ciuca a primit in 2021 de la CSM 62.154 de lei, reprezentand „onorariu expert in cadrul proiectului Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instante judecatoresti”. Valoarea totala a contractului incheiat intre Ciuca si CSM (valabil pana in 2 octombrie 2022) este de 368.280 de lei. Alte venituri ale Andreei Ciuca pe anul trecut: 746.616 de lei, reprezentand „drepturi salariale, inclusiv drepturi salariale restante stabilite prin hotarari judecatoresti”. In total, 808.000 de lei pe an, adica o medie de 13.700 de euro pe luna.

Nu in ultimul rand, Adriana-Mihaela Gluga (fiica presedintelui CA Craiova Adrian Gluga) a lucrat ca „expert asistent judecator program pilot”, post pentru care a primit anul trecut 73.271 de lei.


CSM a interpretat legea in favoarea magistratilor


La 13 martie 2008, prin Hotararea nr. 261/2008, Plenul CSM – condus pe atunci de judecatoarea Lidia Barbulescu – a stabilit ca „este posibila participarea, in calitate de experti in cadrul programelor cu finantare externa pentru justitie, a judecatorilor, procurorilor, grefierilor si a personalului de specialitate juridica asimilat magistratilor”. Asta in ciuda faptului ca art. 125 alin. 3 din Constitutie stipuleaza ca „functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior”. Prevederea constitutionala era si atunci, este si acum preluata in art. 5 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu o formulare aproape identica.

Iata forma textului legal in vigoare la 13 martie 2008: „Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii”.

Redam actuala forma a art. 5 alin. 1 din Legea 303/2004: „Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, asa cum acestea sunt definite de legislatia in vigoare”.


* Cititi aici intreaga lista de nume si sume din randurile presedintilor de instante si de sectii

* Cititi aici Hotararea CSM 261/2008

Comentarii

# Elena alexia date 6 September 2022 13:30 0

Nu doar ei au COVID DE LA PENALE EPPO LUXEMBURG...TOTI AU COVID DE LA PENALE EPPO LUXEMBURG...

# Expert date 6 September 2022 14:16 -40

Îmi aduc aminte că atât doamna judecător Graţiela Milu cât şi domnul judecător Mihai Ghica au fost experţi în proiecte TAEJ, finanţate din aceleaşi fonduri europene. Şi dânşii au încasat sume de bani pentru activitatea derulată în cadrul proiectelor TAEJ finanţate din fonduri europene şi achitate tot de acelaşi hulit CSM. Să nu fi ştiut autorii materialului de presă pentru a cerceta şi declaraţiile lor sau important era să-l atace pe unul dintre candidaţi? Sumele încasate de doamna Milu şi de domnul Ghica le regăsiţi în declaraţiile de avere sub titulatura "remuneraţie expert proiect TAEJ".

# maxtor date 6 September 2022 23:18 0

de la WOLTERS KLUWER Romania ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva