14 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Amintiri de la Curtea de Apel: Ionut Matei, judecator ”de serviciu” in dosare de rasunet, a admis un recurs al Parchetului, care fusese deja judecat de Tribunalul Bucuresti! (Document)

Scris de: | pdf | print

6 December 2010 14:25
Vizualizari: 5943

Recent, Lumeajustitiei.ro atragea atentia asupra unui aspect interesant care se petrece la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde majoritatea dosarelor grele, unde e vorba de nume de rasunet din politica sau cu magistrati implicati pe post de inculpati, ajung sa fie judecate de catre magistratul Ionut Matei, cu precadere in completele in care acesta este presedinte. A naibii, repartizare aleatorie a dosarelor! Acest lucru se intampla, insa, si pe vremea cand Ionut Matei era judecator la Curtea de Apel Bucuresti. Dovada ca asa este, va prezentam azi una dintre deciziile penale luate de completul de la Curtea de Apel, al carui presedinte a fost Ionut Matei. Decizia de care facem scriere, cu numarul 1357, a fost data in dosarul nr. 8776/2/2006, privind pe Sorin Ovidiu Vantu. Deci, personaj celebru, extrem de controversat, nume sonor, plus cererea expresa a parchetului... Nu punem in discutie aici cauza de fond a acestui dosar, ci modul in care s-a judecat recursul inaintat de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Acest recurs a fost admis, cu toate ca Tribunalul Bucuresti, in privinta exceptiilor de neconstitutionalitate, isi exercitase deja atributiile de instanta de recurs.  

 

S-a marjat pe recursul aberant (inadmisibil) al Parchetului. Recursul la recurs nu putea fi posibil!

De altfel, decizia prin care s-a admis acest recurs, nu a fost intru totul insusita de catre ceilalti doi judecatori din completul condus de Ionut Matei. Chiar daca, pe langa Ionut Matei, celalalt judecator Cristina Rotaru a fost de acord cu opinia acestuia, al treilea judecator, Viorica Costiniu (foto) a facut opinie separata.

Judecatorul Viorica Costiniu a explicat categoric si profesionist ca acest recurs nu putea fi admis. Si iata si motivele sale:

Inca in fata instantei de fond (a se vedea incheierea din 17 mai 2006 a Judecatoriei Sectorului 1) inculpatul a invocat execeptia de neconstitutionalitate a art. 75 alin. 2 C.p. Iar prin recurs si pe parcursul solutionarii recursului si-a extins cererea si cu privire la alte texte legale, despre care a aratat ca incalca principii constitutionale. Ca urmare, Tribunalul Bucuresti Sectia a II-a Penala, judecand ca instanta de recurs – aspect esential, cu consecinte asupra solutionarii cauzei – a pronuntat incheierea din 14 septembrie 2006, prin care a dispus trimiterea cauzei la Curtea Constitutionala in vederea solutionarii exceptiilor de neconstitutionalitate a prevederilor art. 52 si a art. 29 alin. 6, din Legea nr. 47/1992 invocata de recurentul inculpat Vantu Sorin Ovidiu. S-a dispus de asemenea suspendarea judecarii cauzei pana la solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate. Impotriva acestei incheieri, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a declarat recursul de fata. El a fost admis in opinia majoritara, insa apreciez ca el trebuia respins ca inadmisibil pentru cel putin doua considerente. Astfel, sub un prim aspect, recursul impotriva unei incheieri prin care instanta considera admisibila exceptia de neconstitutionalitate si trimite cauza pentru solutionarea acesteia la Curtea Constitutionala este inadmisibila in raport de prevederile art. 29 alin.6 din Legea nr.47/1992, modificata si republicata. Textul precizeaza ca doar incheierea prin care se respinge, ca inadmisibila, exceptia poate fi atacata cu recurs la instanta imediat superioara in termen de 48 de ore de la pronuntare. Per a contrario, admiterea exceptiei de neconstitutionalitate, in raport si de natura sa de exceptie de ordine publica, nu este supusa caii de atac a recursului. Aceasta dispozitie de ordine publica a recursului prevaleaza asupra prevederilor art. 303 ainiat 6 Cod procedura penala. Pe de alta parte, este de necontestat ca, in privinta exceptiilor de neconstitutionalitate, Tribunalul Bucuresti, prin incheierea data, si-a exercitat atributiile de instanta de recurs. Or, dispozitiile procesual penale – art. 305 si urmatoarele art. 385/1 si urmatoarele sunt fara echivoc, in sensul ca incheierile premergatoare judecarii cauzei ale instantelor de recurs au caracter definitv si nu pot fi atacate cu un alt recurs. In consecinta, penrtu cele doua considerente esentiale aratate, recursul trebuia respins ca inadmisibil”.

Cu toate acestea, judecatorii Ionut Matei si Cristina Rotaru au decis contrariul. Au admis recursul Parchetului Tribunalului Bucuresti, au casat hotararea recurata, a respins ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate si a trimis dosarul la Tribunalul Bucuresti. Cei doi au aratat, printre altele, ca in formularea exceptiei de neconstitutionalitate, ”inculpatul pleaca de la o premisa gresita, anume aceea ca instanta nu s-a pronuntat asupra exceptiei ce i-a fost ridicata” si ca Sorin Ovidiu Vantu a incercat prin mai multe cereri de recuzare si prin exceptia ridicata sa tergiversese dosarul.

* Cititi aici decizia judecatorului Ionut Matei, cu opinia separata a judecatorului Viorica Costiniu!

Comentarii

# pompiliu bota date 6 December 2010 15:31 +1

1. ,,tergiversarea dosarului" nu există de jure.
2. Ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate este o armă juridică, un drept al părţilor.
3. Nu îmi vine să cred că ICCJ pronunţat o astfel de decizie!

# covin date 7 December 2010 08:17 -1

era vorba de CAB, nu de ICCJ


Citeza pe pompiliu bota
1. ,,tergiversarea dosarului" nu există de jure.
2. Ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate este o armă juridică, un drept al părţilor.
3. Nu îmi vine să cred că ICCJ pronunţat o astfel de decizie!

# rob date 6 December 2010 15:36 -4

ahahhah, il arde pe idolul vostru Vantu. Si Costiniu e spre faras; ahahahaha

# Terence date 6 December 2010 17:34 +3

Nu se poate!!!! Ionut Matei a admis un recurs la o hotarare data in recurs? Pai daca-i ordin cu placere!!! Ce va mai mirati oameni buni? Si Cristina Rotaru e o alta executanta care da ani de puscarie la nevinovati cand are ea interesele. E plina de sesizari la CSM da de luat, nu se ia nimenea de ea, Aiasta-i justitia noastra oameni buni! Slugile e numai pe functii mari!!! :-*

# petric silviu date 7 December 2010 07:01 +5

Cei dinauntrul justitiei cunosc judecatorii care fac ce "trebuie", chiar fara sa li se zica. Ionut Matei este unul dintre acestia, foarte slab profesional si intelectual, dar abil in a servi interese. Pentru aceasta abilitate a si fost promovat la iccj, de vreun an si ceva, de catre grupul de interese din sectia penala a iccj.

# dinu date 6 December 2010 16:16 -3

costiniu e o judecatoare competenta? hm ! nu stiam :D :lol: :-)

# gabi date 6 December 2010 16:20 -4

doar in ionut matei n-ati improscat cu noroi pana acum .

# rababoc date 6 December 2010 17:00 +2


Citeza pe gabi
doar in ionut matei n-ati improscat cu noroi pana acum .


Noroi, unde? Pe roba celui mai tare, adevarat, cinstit si perfect Ionut Matei? Ala care lua un fost premier la bascalie in sala, ca a facut dreptul cu el de mana? L-am vazut cu ochii mei in sala si a dat foarte urat pentru imaginea unui judecator care se vrea impartial.. Cred ca avea de atunci noroiul pe roba.......... da se scutura el un pic si ii trece

# Judecatoarea uimita date 6 December 2010 16:36 -4

O mizerie de articol si o mizerie de site! V-ati propus sa-i demolati chiar pe toti magistratii? Vreti sa va judece unii noi pregatiti la Spiru Haret! Ionut Matei chiar este un profesionist nu ca voi care umpleti de noroi fara nicio mila. Mi se pare rusinos sa fii platit ca jurnalist sa scrii asemenea mizerii. Cred ca dormiti bine noaptea si va vedeti frumosi cand va uitati in oglinda, dar sunteti de toata jena.
PS Ma intreb de ce nu se sesiseaza CSM dupa ce scrieti asemenea porcovanii

# boroi date 6 December 2010 16:45 +4

Nu mai fi asa uimita. Mai bine uite-te dumneata in oglinda si gandeste-te bine cate hotarari gresite, aberante si care au nenorocit oameni ai dat. Voi magistratii ar trebui sa mergeti mai des la biserica si sa nu va mai mirati de ce nu crede lumea in voi.
Iara despre Matei "profesionistul", nu-i asa ca toti sunteti profesionisti? In aranjat dosare nu va intrece nimeni. Si mai sunteti si obraznici (unii) pe deasupra. Daca nu-ti place mizeria de site, "mergi" in locuri mai curate, alea de la etaj de la curtea suprema unde judecatorii de la penal se pupa bot in bot cu procurorii de la DNA inaintea procesului si dau solutii cum le cer aceastia. Mucles!

# nuti date 6 December 2010 17:26 +3

Sunteti judecatoare???? Pe bune??? Ma iertati, vb cu doamna care se numeste "judecatoarea uimita". Daca tot ati facut Dreptul, ceea ce inseamna ca ati trecut de primele 3 clase, ia spuneti-ne dvs cum se spune (scrie) corect: noi pregatiti sau nou pregatiti?? Ca sa va ajut, va mai dau o ghicitoare: nou nascuti sau noi nascuti??? Bafta la dezlegarea misterului. Si inca o rugaminte: invatati sa scrieti corect romaneste inainte sa va laudati cu functia pe care o aveti. Toate cele bune

# Procuror date 8 December 2010 21:25 -1

vad ca comunistii astia de avocati de pe site cu refularile lor au inceput sa stearga mesajele scrise.

avocati de 2 bani/

PS: Nuti, e corecta exprimarea. pune mana pe carte inainte sa mai faci observatii.

# marean date 6 December 2010 18:13 +5

http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/19_11_2010__36172_ro.htm

Ca sa elucidam misterul, dna judecator Rotaru a fost promovata la ICCJ- Sectia Penala, asa ca se reface completul care probabil va mai pronunta si alte solutii "legale".!

# legesiordine date 6 December 2010 20:03 -1

e timpul ca judecatorii sa inceapa judecarea fondurilor dosarelor. Ajunge cu justitia pe exceptii.E nevoie de sange proaspat care sa deymorteasca anumiti magistrati care se complac intr+o comoditate relaxanta si cautand nod in papura ca sa scape de dosar. A fi judecator inseamna sa+ti asumi responsabilitati si sa ai curaj. Cei care au prea multe prietenii printre avocati, mediu politic sau de afaceri nu au ce cauta in justitie. E timpul reformei de mentalitate, in care noul val de magistrati trebuie sa se impuna.

# juristul date 7 December 2010 07:40 +4

mai cititi o data articolul 303 al. 6 din codul de procedura. vedeti ca madam costiniu nu are dreptate. orice incheire prin care instanta dispune suspendarea judecatii pe motiv de constitutionalitate este supusa recursului. textul nu distinge.
pe de alta parte din cele aratate in articol "pe parcursul solutionarii recursului si-a extins cererea si cu privire la alte texte legale, despre care a aratat ca incalca principii constitutionale", insemnand ca recursul de la ICCJ este admisibil.

# covin date 7 December 2010 10:20 -2

DAR ESTE VORBA DE CAB. NU ESTE VORBA DE ICCJ


Citeza pe juristul
mai cititi o data articolul 303 al. 6 din codul de procedura. vedeti ca madam costiniu nu are dreptate. orice incheire prin care instanta dispune suspendarea judecatii pe motiv de constitutionalitate este supusa recursului. textul nu distinge.
pe de alta parte din cele aratate in articol "pe parcursul solutionarii recursului si-a extins cererea si cu privire la alte texte legale, despre care a aratat ca incalca principii constitutionale", insemnand ca recursul de la ICCJ este admisibil.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.05.2025 – Arest pentru incalcarea controlului judiciar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva