6 October 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVERTISMENT PENTRU MODORAN – Judecatorul Laurentiu Modoran de la Tribunalul Bucuresti a fost sanctionat de CSM pentru atitudini nedemne, dupa sesizarea formulata de avocata Ingrid Mocanu. Judecatorul Modoran a fost trimis in judecata disciplinara fiind acuzat ca: “A inteles sa mi se adreseze, pe ton rastit: 'Va dau amenda maxima. Nu sunteti in presa'... A tipat efectiv la petent, acesta fiind scos din sala, pe motiv ca ar fi privit procurorul” (Sesizarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 December 2021 14:29
Vizualizari: 11705

Judecatorul Laurentiu Modoran (foto) de la Tribunalul Bucuresti a fost sanctionat disciplinar. Decizia a fost luata miercuri, 15 decembrie 2021, de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara.


 

Concret, Modoran a primit “avertisment” pentru comiterea abaterii disciplinare art. 99 lit. c) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor constand in “atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”. Modoran a fost trimis in judecata disciplinara ca urmare a unei sesizari formulate de cunoscuta avocata Ingrid Mocanu, care a reclamat comportamentul avut de acesta in sala de judecata, cand a amenintat-o cu amenda si a dat afara un petent.


Iata minuta Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara:

 

 

Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Modoran Laurentiu Florin - judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti. In baza art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica domnului Modoran Laurentiu Florin - judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti sanctiunea disciplinara constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. c) din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata in sensul respingerii actiunii disciplinare formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Modoran Laurentiu Florin - judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. c) din Legea nr. nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, ca neintemeiate”.


Ingrid Mocanu, amenintata cu amenda

 

Asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in septembrie 2021, in sesizarea formulata la Inspectia Judiciara avocata Ingrid Mocanu l-a acuzat pe Laurentiu Modoran ca ar fi avut un comportament total neadecvat la o sedinta din 3 februarie 2021. O sedinta din dosarul in care Ingrid Mocanu a dat statul roman in judecata pentru acordarea de daune, pe motiv ca a fost arestata nevinovat mai multe luni, intr-un dosar in care in final a fost achitata definitiv. Mai exact, judecatorul Modoran ar fi avut un ton total nepotrivit la adresa avocatei Mocanu, amenintand-o ca ii va da amenda maxima daca mai indrazneste sa ia cuvantul fata sa i se permita si explicandu-i ca nu se afla in presa: “Dumneavoastra unde aveti impresia ca sunteti aici? Aveti impresia ca sunteti in presa sau unde credeti ca sunteti aici? V-am dat cuvantul? Doamna Mocanu va rog frumos daca mai scoateti un cuvant peste mine cand vorbesc eu va dau amenda maxima. Deci va rog frumos nu sunteti in presa aici, sunteti intr-o sala de judecata. Da? Vorbiti cand va dau cuvantul. Asa merge treaba aici!”.

In acest context, Ingrid Mocanu arata ca tonul folosit de judecatorul Modoran a devoalat o atitudine de dispret la adresa sa, manifestata prin judecati de valoare depreciative. De asemenea, arata Ingrid Mocanu, Modoran a dovedit ca desconsidera presa in ansamblul sau, in special in ceea ce priveste rolul acestei adevarate institutii in devoalarea abuzurilor din justitie.


Petentul dat afara din sala


Pe de alta parte, in aceeasi sesizare sunt retinute alte doua incidente. Unul dintre ele priveste modul in care judecatorul Laurentiu Modoran ar fi dat afara din sala un petent pe un motiv de-a dreptul incredibil. Mai precis, Modoran ar fi fost nemultumit ca petentul ar fi privit spre procurorul de sedinta atunci cand incerca sa depuna o serie de inscrisuri.

Cel de-al doilea incident se refera la modul in care acelasi judecator Laurentiu Modoran i-ar fi cerut pe un ton rastit procuroarei DNA de sedinta sa se ridice in picioare. Asta desi era evident ca procuroarea oricum ar fi facut acest lucru.

 

Iata fragmente din sesizarea avocatei Ingrid Mocanu impotriva judecatorului Laurentiu Modoran de la Tribunalul Bucuresti, pe care o atasam integral la finalul articolului:


“Astfel, in sedinta de judecata din 03.02.2021 judecatorul Modoran Laurentiu Florin a avut o atitudine nedemna atat fata de procurorul reprezentant al Ministerului Public cat si fata de subsemnata. Mai mult, faptul ca o instanta se antepronunta direct in sedinta publica, chestiune ce pare a fi a intrat deja intr-un cotidian judiciar care instituie de facto o anormalitate legala si procedurala, nu absolva manifestarile nu doar nepotrivite ci si cu iz penal pe care le adopta judecatorul in scaun.

In concret, cu privire la procurorul reprezentant al Ministerului Public, atunci cand judecatorul Modoran Laurentiu Florin a cerut procurorului sa puna concluzii pe admisibilitatea cererii subsemnatei si pe cererea de suspendare, desi era evident pentru toate persoanele aflate in sala de judecata ca magistratul procuror urma sa se ridice, judecatorul Modoran Laurentiu, pe un ton rastit a cerut acesteia sa se ridice in picioare. Faptul ca judecatorul Modoran Laurentiu intelege sa apostrofeze nejustificat un coleg magistrat procuror, direct in sedinta publica, tine probabil de modalitatea particulara, sfidatoare si neprincipiala, in care se raporteaza judecatorul la pretoriu.

Aceeasi atitudine sfidatoare si neprincipiala a caracterizat si actiunea judecatorului Modoran Laurentiu in ceea ce priveste strigarea si judecarea unei cauze anterioare, din aceeasi sedinta de judecata. Astfel, in dosarul 26993/3/2020 strigat cu prioritate, judecatorul Modoran Laurentiu a tipat efectiv la petentul Morari Vasile acesta fiind efectiv scos afara din sala de judecata, pe simplul motiv ca acest petent, in opinia judecatorului, ar fi privit spre procurorul de sedinta atunci cand incerca sa depuna o serie de inscrisuri.

Cat priveste atitudinea judecatorului Modoran Laurentiu fata de subsemnata arat ca acesta a avut o atitudine nepotrivita si nedemna pentru un magistrat. In concret, la dezbaterile pe fondul cauzei judecatorul s-a adresat subsemnatei cu replica 'Va depasiti atributiile. Va depasiti atributiile doamna'. Desi am cautat indelung prin norma procesual civila cat si prin jurisprudenta in materie civila nu am regasit atributiile ce incumba statutului de reclamant in litigii civile.

In plus, atunci cand subsemnata, in mod absolut cuviincios m-am adresat instantei, judecatorul Modoran Laurentiu a inteles sa mi se adreseze, pe ton rastit, cu afirmatia: 'Nu v-a intrebat nimeni doamna. Dumneavoastra unde aveti impresia ca sunteti aici? Aveti impresia ca sunteti in presa sau unde credeti ca sunteti aici? V-am dat cuvantul?'.

Parandu-i-se probabil insuficienta atitudinea absolut deplasata si afirmatiile nedemne de o sala de judecata, judecatorul Modoran Laurentiu a continuat afirmand ca 'Doamna Mocanu va rog frumos daca mai scoateti un cuvant peste mine cand vorbesc eu va dau amenda maxima. Deci va rog frumos nu sunteti in presa aici, sunteti intr-o sala de judecata. Da? Vorbiti cand va dau cuvantul. Asa merge treaba aici!'

Dincolo de amenintarea fatisa la adresa subsemnatei, manifestata prin ton, atitudine si scop, apreciez ca modalitatea in care judecatorul Modoran Laurentiu intelege sa se raporteze la persoana unui simplu cetatean, justitiabil, este una profund dispretuitoare.

Din faptele judecatorului Modoran Laurentiu reise nu doar partinirea cu privire la activitatea proprie de judecata in speta subsemnatei dar si desconsiderarea presei in ansamblul sau, in special in ceea ce priveste rolul acestei adevarate institutii in devoalarea abuzurilor din justitie. Faptul ca subsemnata a fost la un moment dat prezenta in aparitii mass-media devoaland aspecte scandaloase din activitatea sistemului judiciar, in considerarea libertatii de exprimare, nu indreptateste niciun judecator, nici in scaun si nici macar din Inspectia Judiciara, sa formuleze judecati de valoare depreciative cu privire la persoana subsemnatei si la actiunile mele. Si acestea cu atat mai putin in sedintele publice de judecata.

Cat priveste chestiunea despre cum merge treaba nu pot a nu mentiona ca subsemnata a avut pozitii publice asumate, conforme statutului de la momentul respectiv, niciodata cerand public bani, foloase ori alte beneficii. Judecatorul Modoran Laurentiu, din pozitia de judecator in scaun si de promotor al unei organizatii neguvernamentale intr-un interviu public dadea de intele ca anumite entitati private ar trebui sa ia aminte probabil la calitatea sa de magistrat si sa isi achite anumite asa-zise obligatii, afirmand ca 'Trebuie si ei sa inteleaga ca sunt anumite costuri care trebuie achitate...Stiu ei echipele la care ma refer'. Mai mult, spre a completa, chiar partial, tabloul persoanei aparent preocupate mai mult de activitatile extrajudiciare ale justitiabililor arat ca intr-un alt interviu public judecatorul Modoran laurentiu se devoaleaza ca profund implicat in activitati incompatbile cu statutul de magistrat, afirmand ca 'Apropo, individul care le-a propus sa le duca acolo intai a venit la mine ca sa ducem noi acolo. Cand am auzit de 100 de euro de persoana zic cred ca ai incurcat destinatia...Deci beneficiile tin in primul rand de partea financiara, sa spunem asa'. Acestea sunt interviuri ale judecatorului Modoran Laurentiu date in calitate de presedinte al Asociatiei Liga Prieteniei”.

 


Comentarii

# bebino date 15 December 2021 15:17 +9

:D zici ca.i bombardier....offff,

# Cetateanul date 15 December 2021 17:14 +7

Pentru cei ce au curiozitatea a se plimba prin sălile tmb se va afla că bombardierul nu este deloc un singular. Circari, saltimbanci, katatiști, dătători de plăcuțe suedeze, iubitori de 69 ... după care onorata vrea respect! Pe bune !?

# Gilu date 15 December 2021 18:00 +4

Reguli de propus : petitionarii sa tina capul in jos ; eventual sa stea in genunchi / La soare te poti uita , dar la magistrat,ba ! Judecătorii ar putea fi dotați cu toporisti sau ... Kalashnikoave.

# Prometheus date 15 December 2021 19:04 +2

Mama, ce pitecantrop! Astia ne judeca pe noi? Vai de *&*(&^ noastra.

# Prometheus date 15 December 2021 19:49 +6

@Gilu "Reguli de propus : petitionarii sa tina capul in jos ; eventual sa stea in genunchi / La soare te poti uita , dar la magistrat,ba ! Judecătorii ar putea fi dotați cu toporisti sau ... Kalashnikoave." Ce spui tu aici incepe sa sune incomfortabil de mult ca ce se intampla in filmul Idiocracy. Mi-e teama ca suntem deja partial acolo.

# Justitiabilul date 15 December 2021 20:19 0

Atitudinea marlaneasca a acestui trist personaj ajuns magistrat, este mai mult decat cunoscuta ...fosti lui colegi de la Judecatoria Giurgiu pot confirma.....s-au bucurat cand a plecat... Din pacate nu este un caz singular..

# Militian judecator in civil? date 15 December 2021 22:32 -1

Omul nu stapaneste nici cele mai elementare notiuni de drept civil. A fost militian si a ajuns sa judece in civil. Si, asa este, are manifestari de circ in sala de judecata. Acestea vin nu din evidenta nestiinta de carte, ci din educatie si, eventual, din filarea unor lampi. Sanctiunea este un slab remediu. Va judeca, probabil, multi ani de acum incolo si va tot macelari dosare. Iar sistemul permite.

# Băran Gheorghe date 16 December 2021 06:12 +3

Nu a avut ciocanelul pe masa? Domnilor judecatori, folositi ciocanelul nu amenintarile! Da puteti atrage atentia cu ciocanelul urmand cu avertizarea , sau chiar corectia legala , dar uneori va preamariti statutul. Memento mori! Tempus fugit.

# bbuxx date 16 December 2021 12:25 -2

mai aspru este un pedepsit un copil de gradinita...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.10.2022 – Tudoran loveste din nou. Un judecator numara lunile pana la pensie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva