DESCOPERIREA ACOPERITILOR DIN AVOCATURA – Presedintele UNBR Gheorghe Florea, somat sa interzica avocatilor colaborarea cu serviciile de informatii. Initiativa apartine profesorului Corneliu-Liviu Popescu. Florea a amanat deja de doua ori discutarea propunerii de interzicere a acoperitilor in avocatura. Popescu: "Apararea sigurantei nationale nu se poate face prin violarea legii si a drepturilor omului"

Joi, 30 mai 2019 16:36 | Scris de E.D. | pdf | print | email

Peste o saptamana, in zilele de 6 si 7 iunie 2019, la Bucuresti se va desfasura Congresul Avocatilor organizat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) sub conducerea avocatului Gheorghe Florea (foto dreapta). Cu prilejul acestui eveniment, avocatul Corneliu-Liviu Popescu din Baroul Bucuresti a decis sa supuna spre analiza Congresului Avocatilor si Consiliului UNBR o serie de propuneri care privesc "apararea demnitatii si independentei avocaturii ca serviciu de interes general si ale Corpului Avocatilor, precum si efectivitatea dreptului la aparare" si urmaresc adoptarea unor hotarari de catre organele de conducere ale profesiei de avocat.


Propunerile avansate spre dezbatere de avocatul Corneliu-Liviu Popescu (foto stanga) sunt totusi destul de sensibile in UNBR, daca tinem cont de faptul aceleasi solicitari au fost facute si in 2014, dar si in 2016, fara a avea vreun rezultat, desi tema este extrem de sensibila si necesar a fi dezbatuta.

Sustinem aceasta intrucat, astfel cum reiese din cererea transmisa de avocatul Corneliu-Liviu Popescu in atentia presedintelui UNBR Gheorghe Florea, se solicita ca in cadrul Congresului Avocatilor din 6-7 iunie 2019 sa se completeze Statutul profesiei de avocat in sensul introducerii exprese a interdictiei ca un avocat sa fie membru ori colaborator al organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale, colaborator cu o alta identitate decat cea reala al organelor de urmarire penala, ori informator al organelor de urmarire penala sau informator al politiei. Cu alte cuvinte, avocatul Corneliu-Liviu Popescu cere sa li se interzica avocatilor sa fie "acoperiti", iar in acest sens sa completeze declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu fac parte din categoriile enuntate mai sus. In caz contrar, propune avocatul Corneliu-Liviu Popescu, avocatilor sa li se interzica inscrierea in avocatilor cu drept de exercitare a profesiei si excluderea din profesie.

Pentru perfectarea propunerii privitoare la interzicerea avocatilor de a colabora cu serviciile de informatii, avocatul Popescu solicita sa se propuna Guvernului initierea unui proiect de lege prin care sa se completeze Legea nr. 51/1995, in sensul introducerii in mod expres in Legea nr. 51/1995 a "interdictiei de la pct. 1 si a indatoririi si sanctiunilor de la pct. 2".

Apreciem ca propunerea avocatului Corneliu-Liviu Popescu este nu doar intemeiata si necesara, dar nu mai suporta nici amanare, date fiind vremurile actuale, in care toate institutiile sunt suspectate ca ar avea in interiorul lor persoane care au si calitatea de lucrator/colaborator al serviciilor de informatii.

Speram ca macar in acest an propunerea avocatului Corneliu-Liviu Popescu sa fie dezbatuta in cadrul Congresului.

Iata propunerea avocatului Corneliu-Liviu Popescu:

"Domnului Avocat Gheorghe FLOREA

Presedinte

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania

Stimate Domnule Avocat, Stimate Confrate,

Subsemnatul, Corneliu-Liviu POPESCU, avocat in Barourile Bucuresti si Paris,

Avand in vedere desfasurarea in viitorul apropiat a Congresului Avocatilor,

Am onoarea a reitera in mod expres cererile mele din anii 2014 si 2016 de a supune spre analiza Congresului Avocatilor si Consiliului UNBR urmatoarele propuneri privind apararea demnitatii si independentei avocaturii ca serviciu de interes general si ale Corpului Avocatilor, precum si efectivitatea dreptului la aparare, constand in adoptarea unor hotarari ale organelor profesiei de avocat prin care:

1. sa se completeze Statutul profesiei de avocat in sensul introducerii exprese a interdictiei ca un avocat sa fie membru al personalului care isi desfasoara activitatea acoperit in cadrul organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale sau al structurilor ministeriale interne de informatii, politist lucrand sub acoperire, investigator sub acoperire, ca lucrator operativ din cadrul politiei judiciare sau al organelor de stat care desfasoara activitati de informatii, colaborator cu o alta identitate decat cea reala al organelor de urmarire penala, informator al organelor de urmarire penala sau informator al politiei;

2. sa se completeze Statutul profesiei de avocat in sensul introducerii exprese a indatoririi pentru avocatii aflati in exercitarea profesiei de a depune anual la baroul din care fac parte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu fac parte din categoriile enumerate la pct. 1, sub sanctiunile neinscrierii in tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei si excluderii din profesie;

3. sa se propuna Guvernului initierea unui proiect de lege prin care sa se completeze Legea nr. 51/1995, in sensul introducerii in mod expres in Legea nr. 51/1995 a interdictiei de la pct. 1 si a indatoririi si sanctiunilor de la pct. 2.

Amintesc faptul ca, in anul 2016, in timpul procesului legislativ de modificare a Legii nr. 51/1995, am adresat o petitie Camerei Deputatilor, prin care am solicitat adoptarea acestei solutii legislative, precum si petitii Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei, Consiliului Suprem de Aparare a tarii, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Departamentului de Informatii si Protectie Interna din MAI, Directiei Generale de Informatii a Apararii din MAN, Serviciului de Protectie si Paza si Serviciului de Telecomunicatii Speciale, prin care am solicitat acestor autoritati ca, in limita competentei, sa sustina adoptarea acestei solutii legislative. Am informat atat UNBR, cat si Baroul Bucuresti despre demersurile mele si am solicitat aducerea lor la cunostinta Corpului Avocatilor.

Pana in prezent, toate aceste demersuri ale mele au esuat, dar eu insist sa le sustin.

Consider ca aceasta chestiune trebuie sa faca obiectul unor dezbateri reale ale intregului Corp al Avocatilor, motiv pentru care va solicit sa postati cererea mea pe site-ul oficial al UNBR si sa solicitati tuturor barourilor sa o posteze pe site-urile lor.

Prezentul demers nu submineaza securitatea nationala, deoarece intr-un stat de drept si democratic trebuie pastrat un just echilibru intre interesele generale ale societatii si respectarea drepturilor individuale, acestea din urma neputand fi suprimate. Apararea sigurantei nationale nu se poate face prin violarea legii si a drepturilor omului. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca "un sistem de supraveghere secreta destinat sa protejeze securitatea nationala creeaza un risc de a submina si chiar de a distruge democratia, pe motivul apararii ei."

Am onoarea a va ruga, Stimate Domnule Presedinte, Stimate Confrate, sa binevoiti a primi asigurarea deplinei mele consideratiuni profesionale.

Av. Corneliu-Liviu POPESCU"


Accesari:5982