MESAJ DUPA ACHITARE – Decanul Baroului Satu Mare Dan Suta indeamna la unitate dupa achitarea avocatului Gerenyi Istvan Peter: "Bunul Dumnezeu a vrut sa se faca dreptate in cauza colegului nostru Pisti Gerenyi, achitat de ICCJ dupa un proces de patru ani, cu umilinte, abuzuri incredibile, disperare, lacrimi si nopti nedormite... Prin decizia de ieri cred ca justitia ne-a apropiat de ea insasi, ne-a facut o mare dreptate si ne-a dat un semnal de incredere in profesia de avocat si in avocati"

Vineri, 15 martie 2019 13:11 | Scris de E.D. | pdf | print | email

Achitarea avocatului Gerenyi Istvan Peter din Baroul Satu Mare de joi seara, 14 martie 2019, a reprezentat un prilej de bucurie in randul avocatilor, care au primit solutia dispusa de Inalta Curte cu speranta ca Justitia se indreapta. Emotiile in randul avocatilor cu privire la solutia definitiva in cazul avocatului Gerenyi au fost cu atat mai mari cu cat dosarul a fost pritocit in DNA Oradea, rechizitoriul fiind semnat de procurorului Adrian Valentin Muntean si confirmat de seful acestuia de la acea data, procurorul Ciprian Man (zis manelistul DNA). Dupa ani de umilinte si abuzuri, dupa o sentinta la fond de condamnare a avocatului Gerenyi Istvan Peter la 3 ani si 6 luni cu suspendare pentru un pretins trafic de influenta, judecatoarele Simona Nenita, Rodica Cosma si Anca Alexandrescu de la Inalta Curte au decis achitarea definitiva a avocatului.


Dupa pronuntarea solutiei de achitare, dar si dupa nenumaratele mesaje de felicitare si de sustinere a avocatului Gerenyi Istvan Peter, decanul Baroului Satu Mare, avocatul Dan Mihai Suta (foto), a transmis un mesaj colegilor avocati in care isi exprima bucuria pentru dreptatea care s-a facut in cazul acestuia.

Prin decizia Inaltei Curti de joi, 14 martie 2019, afirma decanul Baroului Satu Mare Dan Suta, "cred ca justitia ne-a apropiat de ea insasi, ne-a facut o mare dreptate si ne-a dat un semnal de incredere in profesia de avocat si in avocati".

Acest lucru se datoreaza totodata si colegilor avocati care au "trudit laolalta" pentru demonstrarea realitatii si a adevarului in cazul lui Gerenyi in timpul procesului, respectiv avocatii Viorel Ros si Florin Vieriu.

Publicam in continuare mesajul decanului Baroului Satu Mare Dan Suta:

"Dragi colegi, avocati ai Baroului Satu Mare,

De multa vreme nu am avut posibilitatea de a va adresa un mesaj. Cauzele sunt multiple, intre ele inscriindu-se si stresul profesional, de care, fara doar si poate, sunteti si voi cuprinsi. Vremurile sunt dure, pretentiile clientilor tot mai mari pentru bani din ce in ce mai putini, iar reprosurile majore atunci cand treaba nu se rezolva cum ei isi imagineaza. Ca atare, presiunea la care suntem supusi este continua si din ce in ce mai apasatoare. Iar momentele de relaxare sunt putine si extrem de scurte. Adica, bucuria unei reusite profesionale se traieste scurt, intens si piere inghitita de problemele care vin la rand.

Bunul Dumnezeu ne-a daruit o astfel de bucurie atunci cand a vrut sa se faca dreptate in cauza colegului nostru Pisti Gerenyi, achitat de Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa un proces de patru ani, cu umilinte, abuzuri incredibile, disperare, lacrimi si nopti nedormite.

Le-am depasit pe toate cu credinta in Dumnezeu, care ne-a dat incredere in fortele proprii si ne-a indrumat pe calea catre dreptate.

A fost emotionanta seara de ieri cand, dupa aflarea succesului colegului nostru, ati transmis gandurile voastre. Am simtit unitate, am simtit gandul vostru bun si satisfactia castigului.

Va asigur ca prin aceasta decizie a instantei supreme profesia a dobandit prestigiu si este un mesaj explicit pentru necesara ei protejare. Judecatorii celei mai importante autoritati judiciare nationale au stabilit fara echivoc ca avocatul are dreptul la plata muncii lui, ca are dreptul de a pretinde sa i se plateasca eforturile pe care le depune in sustinerea clientului sau si ca nemultumirea lui pentru eventuala pierdere a procesului este inadmisibil sa se rasfranga asupra avocatului, prin ticluirea unor plangeri/denunturi/autodenunturi mincinoase, facute in scop de rafuiala si/sau razbunare.

Am pledat, asa cum am facut-o pe tot parcursul profesional de 32 de ani si indeosebi in ultimii 4 ani de cand am avut onoarea de a fi ales de catre voi in demnitatea de decan al Baroului Satu Mare, pentru dreptul avocatului la rasplata muncii lui, la dreptul de a pretinde si de a primi bani si la dreptul de a nu da socoata nimanui pentru dimensiunea onorariului pe care il incaseaza, chiar daca obtine castigul printr-o mica exceptie, chiar si cat doar o propozitie, intrucat pentru aceasta abilitate a lui a invatat ani de zile si invata continuu, fiind meritul lui exclusiv. Desigur, cu conditia ca demersurile lui sa fie licite, sa nu aiba conotatii ilicite, de natura penala, contraventionala sau disciplinara! Adica, buna credinta trebuie sa ghideze intreprinderile avocatului.

Prin decizia de ieri cred ca justitia ne-a apropiat de ea insasi, ne-a facut o mare dreptate si ne-a dat un semnal de incredere in profesia de avocat si in avocati.

Este cel mai mare castig pe care vi-l daruiesc si va doresc sa va bucurati de el asa cum Pisti, Cristi, colegii nostri din Bucuresti cu care am trudit laolalta - profesorul Viorel Ros si maestrul Florin Vieriu, carora le multumesc in numele tuturor avocatilor satmareni - si cu mine ne bucuram de aceasta uriasa reusita.

Sa auzim doar de bine!

Dan Suta”

Accesari:4157