PROTESTUL AVOCATILOR – Peste 100 de avocati s-au adunat pe treptele Curtii de Apel Bucuresti, nemultumiti de onorariile extrem de mici acordate aparatorilor din oficiu. Presedintele UNBR Gheorghe Florea a stat in ultimul rand si fara roba. Avocatii avertizeaza ca vor merge chiar si pana la intreruperea intreruperea acordarii asistentei din oficiu pe termen nelimitat (Galerie foto)

Luni, 11 februarie 2019 19:10 | Scris de Valentin BUSUIOC | pdf | print | email

Intre 100 si 150 de avocati au protestat luni, 11 februarie 2019, pe treptele Curtii de Apel Bucuresti, nemultumiti de onorariile extrem de mici stabilite pentru aparatorii desemnati din oficiu, care nu au mai crescut din 2015 pana in prezent, desi intre timp salariile magistratilor au fost marite. Protestul a inceput la ora 13, unii participanti avand la ei documente ce atesta nivelurile scazute ale onorariilor. Un astfel de exemplu a fost adus de catre avocatul Victor Stanila, potrivit caruia Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit in august 2015 un onorariu de 6 (sase) lei pentru un avocat din oficiu desemnat in procedura camerei preliminare.


Actiunea a durat aproximativ 50 de minute. La protest a luat parte inclusiv presedintele UNBR Gheorghe Florea (foto 2), insa, surprinzator, acesta nu a stat in prima linie, preferand sa se aseze in spate. De asemenea, spre deosebire de alti colegi de-ai sai, Gheorghe Florea nu era imbracat in roba de avocat.

Pe de alta parte, la acelasi protest si-au facut aparitia si doi reprezentanti ai miscarii Diaspora Europeana”, organizatie care care in 2018 facea apel la protest pentru zilele de 10 si 11 august.

Protocolul din 2015 a ramas neschimbat

In ceea ce priveste nemultumirile avocatilor, trebuie spus ca in iunie 2015, onorariile din oficiu au fost convenite printr-un protocol semnat intre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Ministerul Justitiei, in fruntea caruia se afla atunci Robert Cazanciuc. Totusi, este de retinut ca valorile trecute in protocol (click aici pentru a citi) sunt strict orientative, ultimul cuvant apartinand judecatorilor sau procurorilor (in cazul in care dosarul se afla in faza de urmarire penala). Astfel, desi protocolul stipuleaza 260 de lei pentru avocatul din camera preliminara (vezi art. 5, alin. 1, lit. a), documentul nu prevede pana la ce nivel poate cobori acest onorariu. Ca dovada sta chiar cazul prezentat pe treptele CAB de catre avocatul Victor Stanila.

Nu mai putin de 14 barouri din tara au stabilit pe 31 ianuarie 2019 calendarul actiunilor de protest fata de starea precara a onorariilor. In luarea de pozitie publicata pe site-ul Baroului Timis, avocatii avertizeaza ca vor merge chiar si pana la intreruperea intreruperea acordarii asistentei din oficiu pe termen nelimitat.

Prezentam principalele revendicari ale celor 14 barouri (click aici pentru comunicat):

Va invederam necesitatea rezolvarii cu maxima celeritate a urmatoarelor disfunctionalitati intalnite:

1. Majorarea onorariilor cuvenite avocatilor pentru prestarea serviciilor mai sus enumerate.

2. Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneratiilor cuvenite curatorilor.

3. Eliminarea practicii judecatorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii”.

Redam calendarul protestelor asumat de cele 14 barouri:

In ipoteza in care nu veti raspunde pozitiv solicitarilor noastre, vom analiza in cadrul Consiliilor Barourilor aprobarea demararii unor proceduri de atentionare a factorilor responsabili, constand in mai multe etape, respectiv:

1. prezentarea avocatilor in cauzele respective, purtand o banderola alba pe brat in perioada 11.02.2019 – 24.02.2019;

2. asigurarea asistentei judiciare exclusiv in cauzele penale in care se discuta masurile preventive in perioada 25.02.2019 – 10.03.2019;

3. neasigurarea asistentei judiciare, la inceput cate 30 minute pe zi, timp de o saptamana, apoi pe termen nelimitat, pana la identificarea si aplicarea solutiilor la problemele de mai sus cu incepere din 11.03.2019”.

Iata galeria foto a protestului avocatilor:
Accesari:3521