STATUTUL AVOCATULUI, AFECTAT DE PROTOCOALE – Vicepresedintele UNBR Ioan Chelaru: "Organele profesiei, in frunte cu UNBR, sunt pregatite sa protejeze statutul avocatului in societatea romaneasca! Nu e nevoie sa amintesc de diverse protocoale care ne-au facut si puteau sa ne faca si mai mult rau!... Avocatul fusese facut, parca voit, stalp de usa la DNA!... Este lunga mana legii, dar ea nu trebuie sa ii persecute pe avocati, periclitand prin aceasta intreg actul de justitie!"

Luni, 23 aprilie 2018 16:17 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Mesaj cutremurator din partea unuia dintre cei mai cunoscuti aparatori ai profesiei de avocat. Vicepresedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, decan al Baroului Neamt, av.dr. Ioan Chelaru (foto), a vorbit despre statutul avocatului in contextul protocoalelor incheiate intre diverse institutii ale Statului cu aplicabilitate in sistemul judiciar si despre felul in care aceste intelegeri intre servicii si parchete, si nu numai, au afectat avocatura. Intr-un mesaj adresat confratilor sai, dupa Congresul UNBR ce a avut loc la Bucuresti la 20-21 aprilie 2018, mesaj pe care Lumeajuridica.ro l-a publicat exclusiv, avocatul Ioan Chelaru, decan al Baroului Neamt, a precizat ca secretul profesional al avocatului - tema centrala a Congresului UNBR din acest an - trebuie sa ramana o valoare nenegociabila, violarea acestuia putand reprezenta distrugerea viitorului profesiei de avocat.


In acest sens, av.dr. Ioan Chelaru a vorbit despre unele aspecte intens dezbatute in mediul avocatilor, precum implementarea General Data Protection Regulation (GDPR), despre Cambrige Analytica si despre big data, care obliga avocatii romani sa se alinieze normelor europene din domeniu, care atrag pot atrage totodata si vulnerabilizarea secretului profesional.

Nu a fost ocolit de vicepresedintele UNBR, Ioan Chelaru, nici subiectul protocoalelor, acesta exprimandu-si fata de acestea convingerea ca au facut posibil ca avocatul sa fie transformat in "stalp de usa la Directia Nationala Anticoruptie": "Slava Domnului ca le-am pus zagaz si ne-am pastrat fiinta, in vremuri de restriste, cand avocatul fusese facut – parca voit - stalp de usa la DNA!"

Prezentam in continuare mesajul avocatului Ioan Chelaru, dupa Congresul UNBR din 2018:

"A fost, ca de fiecare data, o deosebita placere sa ma adresez Congresului UNBR, celor care, prin prezenta lor acolo, reprezinta si intruchipeaza intregul corp profesional al avocatilor din tara.

A fost un Congres cu totul special, un Congres in Anul Centenar al desavarsirii unitatii nationale. De aceea, adresez cu un mesaj de solidaritate, de unire in jurul idealurilor noastre comune: inainte de a fi avocati, suntem, cu totii, romani. Si mai suntem ceva: aparatorii romanilor, in tot acest interval istoric nu lipsit de framantari. Am cerut sa ne purtam, cu mandrie, haina avocatiala! Declaratia de autodeterminare a romanilor din Transilvania, conditia sine qua non a Unirii, s-a semnat la 1918 pe biroul avocatului oradean Aurel Lazar, a carui amintire ne lumineaza in aceste clipe de gratie. La multi ani, dragi colegi!

Dezbaterea - umbrela a acestui Congres istoric, dupa cum lucrarile din dimineata zilei de 20 aprilie au aratat prea bine, a fost „Secretul profesional al avocatului – valoare suprema a profesiei de avocat”. In sala erau, desigur, multi colegi si colaboratori pentru care avocatura nu mai prezinta nici un secret! Am fost de acord cu totii, cred, ca exista, un unic secret, inerent profesiei noastre, pe care il purtam ca pe o icoana, la piept: e vorba de secretul profesional al relatiei avocat – client.

S-a vorbit mult zilele acestea, atat in cabinetele individuale, cat si in marile case de avocatura, dar mai ales in discutiile la nivelul organelor profesiei, si, in mod evident, si la acest Congres, despre cateva chestiuni extrem de serioase si de pertinente: despre implementarea GDPR (General Data Protection Regulation), care a transmis, asa, o unda de soc si de ingrijorare in lumea avocaturii – si am spus asta „de la firul ierbii” -, despre Cambridge Analytica, despre big data si felul in care noi, avocatii, trebuie sa ne aliniem tuturor reglementarilor europene din domeniu, facand totodata fata provocarilor institutionale, dar si riscurilor tehnologice si vulnerabilitatilor etice, care vin cu ele.

Daca anul 2018 ne va invata ceva, acest „ceva” este ca lumea evolueaza, si avocatura romaneasca nu poate merge contra curentului! Organele profesiei, in frunte cu UNBR, sunt pregatite sa gestioneze aceasta evolutie, si sa protejeze – cum au facut-o mereu – statutul avocatului in societatea romaneasca!

Sigur, eu cred ca avocatura nu se face pe Facebook. Informatia – vitala, de multe ori – pe care ne-o incredinteaza clientul n-a fost, si nu va fi niciodata o bagatela in ochii avocatului roman, una de etalat necontrolat si iresponsabil. Este in ADN-ul avocatului roman sa isi protejeze clientul, asa cum un duhovnic isi protejeaza credinciosul, sau cum un medic isi protejeaza pacientul.

Am aparat - si cu toata capacitatea si pregatirea mea, se stie foarte bine - de la rostrul Parlamentului, atatea legislaturi, profesia noastra de imixtiunea anumitor factori de autoritate din aparatul nostru de stat. Nu e nevoie sa amintesc de diverse protocoale, mai mult sau mai putin perimate, care ne-au facut si puteau sa ne faca si mai mult rau! Slava Domnului ca le-am pus zagaz si ne-am pastrat fiinta, in vremuri de restriste, cand avocatul fusese facut – parca voit - stalp de usa la DNA!

Sigur ca, avocati fiind, iubim legea, dar cand iubesti pe cineva, ii mai si vezi defectele. Nu ne permitem ca dragostea noastra fata de lege sa ne faca orbi la abuzurile ei, de catre unii sau altii. Este lunga mana legii, dar ea nu trebuie sa ii persecute pe avocati, periclitand prin aceasta intreg actul de justitie!

In Congres, am fost mesagerul, culegand „de la firul ierbii”, ingrijorarile avocatilor, atat tineri, cat si mai in varsta, cu privire la atentatele asupra secretului profesional, fundamental in exercitarea profesiei noastre. Tinerii, care s-au nascut cu democratia la capataiul leaganului, nu vor sa traiasca cu spectrul supravegherii si interferentei atarnand asupra capului lor ca o sabie a lui Damocles! Generatia mea, cei cu fire albe in cap, vrem sa predam stafeta, in anii ce vin, lasandu-i pe acesti copii frumosi stapani pe o profesie liberala, independenta, in care secretul in relatia avocat - client se prezuma ca o valoare nenegociabila!

Fara a fi fatalist, spun ca fara secret profesional, viitorul profesiei de avocat este inexistent. Este o linie rosie peste care nu se poate trece, si ne revine obligatia sa o aparam prin toate mijloacele legale ce ne stau la dispozitie.

Am avut bucuria, cu prilejul acestui Congres, sa luam aminte la experientele – si sa invatam din tribulatiile - unor colegi avocati din alte zone ale Europei. Salut, pe aceasta cale, contributiile inevaluabile ale domnului avocat Ranko Pelicaric, din Croatia, respectiv a doamnei avocat Maria Slazak, din Polonia.

Cred, am spus-o la inceput, ca este un an al solidaritatii intre noi, avocatii romani. Iata ca problema secretului profesional, problema apararii avocatilor in fata valului de reglementari – unele juste, altele invazive – cu care ne confruntam, urca problema solidaritatii la nivel pan-european.

Doresc numai bine Avocatului Roman, independent, nesurvegheat – vorba lui Caragiale - si integru, pentru urmatorii 100 de ani! Si, in mod special, aceasta urare o adresez colegilor din Baroul Neamt....cei care asigura pentru cetatenii judetului servicii juridice de cea mai buna calitate.

Cu aleasa consideratie,

DECAN,

AV. DR. IOAN CHELARU"

Accesari:3798