TATICU' AVOCATURII SE JURA CA NU E SECURIST – Declaratia prin care presedintele UNBR Gheorghe Florea demonstreaza ca nu a fost colaborator al Securitatii: "Dau prezenta declaratie pe proprie raspundere ca nu am desfasurat activitati de agent sau colaborator al fostelor organe de securitate, ca politie politica, precum si al serviciilor de informatii si nu sunt lucrator operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al vreunui serviciu de informatii, intern sau extern" (Document)

Vineri, 31 mai 2019 16:22 | Scris de E.D. | pdf | print | email

Deunazi, Lumea Justitiei publica cererea pe care avocatul Corneliu-Liviu Popescu a trimis-o Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si prin care solicita presedintelui Gheorghe Florea (foto) sa supuna spre analiza Congresului Avocatilor din 6-7 iunie 2019 si Consiliului UNBR o serie de propuneri privitoare la introducerii expresa a interdictiei ca un avocat sa fie membru ori colaborator al organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale, colaborator cu o alta identitate decat cea reala al organelor de urmarire penala, ori informator al organelor de urmarire penala sau informator al politiei (Click aici pentru a citi). Cererea a fost trimisa Uniunii de catre avocatul Corneliu-Liviu Popescu in data de 29 mai 2019 si inregistrata la UNBR in aceeasi zi. Pe cat de repede a fost inregistrata cererea profesorului Popescu, pe atat de repede i s-a dat si curs in UNBR, raspunsul din partea organelor de conducere fiind cel putin suprinzator.


Sustinem aceasta intrucat, in 31 mai 2019, adica la doua zile de la inregistrarea cererii, pe site-ul oficial al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost publicat anuntul prin care avocatii erau informati despre demersul colegului lor, Corneliu-Liviu Popescu, privitor la interzicerea ofiterilor serviciilor de informatii, acoperiti sau descoperiti, in avocatura, cu riscul excluderii acestora din profesie.

Prin acelasi anunt, UNBR anunta ca a solicitat membrilor organelor de conducere a profesiei "sa aiba in vedere solicitarile/recomandarile facute de catre domnul prof. univ. dr. av. Corneliu-Liviu Popescu". Si nu doar atat!

Presedintele UNBR Gheorghe Florea: "Nu am desfasurat activitati de agent sau colaborator al fostelor organe de securitate"

Data fiind solicitarea facuta de avocatul Corneliu-Liviu Popescu, presedintele UNBR Gheorghe Florea a considerat necesar sa dea un exemplu si sa publice declaratia pe proprie raspundere data in fata unui notar, prin care precizeaza ca nu a fost agent sau colaborator al Securitatii, ca politie politica, ori al serviciilor de informatii, subliniind si ca nu este "lucrator operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al vreunui serviciu de informatii, intern sau extern". Conform documentelor, inregistrate si la Comisia de disciplina a UNBR, declaratia data de avocatul Gheorghe Florea dateaza din 11 mai 2017, si se refera totodata si la declaratia de pastrarea a secretului profesional de catre presedinele UNBR, in calitate de avocat.

Iata anuntul UNBR:

"Publicam solicitarea domnului prof. univ. dr. av. Corneliu-Liviu Popescu din 29 mai 2019, inregistrata la UNBR la nr. 177-DIV-2019 din 29 mai 2019 prin care reia unele propuneri anterioare adresate Congresului avocatilor din anii 2014 si 2016 privind modificarea Statutului Profesiei de avocat, in sensul introducerii exprese, citam: ”…interdictiei ca un avocat sa fie membru al personalului care isi desfasoara activitatea acoperit in cadrul organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale sau al structurilor ministeriale interne de informatii, politist lucrand sub acoperire, investigator sub acoperire, ca lucrator operativ din cadrul politiei judiciare sau ale organelor de stat care desfasoara activitati de informatii, colaborator cu o alta identitate decat cea reala al organelor de urmarire penala, informator al organelor de urmarire penala sau informator al politiei” si a introducerii exprese a indatoririi avocatilor de a depune o declaratie in sensul ca nu fac parte din categoriile enumerate mai sus, inclusiv prin modificarea dispozitiilor Legii nr. 51/1995.

Din actele aflate in arhiva UNBR rezulta ca solicitarile mentionate in scrisoarea de mai sus au fost date publicitatii si au fost aduse la cunostinta organelor profesiei. S-a recomandat ca in conditiile Legii nr. 25/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, membrii organelor de conducere a profesiei sa aiba in vedere solicitarile/recomandarile facute de catre domnul prof. univ. dr. av. Corneliu-Liviu Popescu.

Din verificarile facute in Registrele de evidenta ale UNBR, rezulta ca Presedintele UNBR av. Florea Gheorghe a depus declaratia autentificata nr. 388 din 11 mai 2017.

Declaratia a fost inregistrata la UNBR conform procesului verbal din 11.05.2017 (reprodus AICI in extras). Declaratia – in extras – poate fi consultata AICI."

Publicam in continuare declaratiille date in fata notarului de avocatul Gheorghe Florea:


 

Accesari:3262