VICTORIA AVOCATILOR – Protestul a dat roade: onorariile avocatilor din oficiu vor fi majorate cu peste 140%. Urmeaza sa fie semnat un protocol tripartit intre Ministerul Justitiei, Ministerul Public si UNBR. Prevederea privind plafonarea onorariilor va fi eliminata. Ca o masura de precautie, avocatii vor continua protestul pana la publicarea efectiva a noii intelegeri (Comunicatul)

Miercuri, 13 februarie 2019 16:53 | Scris de Valentin BUSUIOC | pdf | print | email

S-a dovedit productiva revolta celor peste 15 barouri din Romania impotriva onorariilor jenante stabilite prin Protocolul incheiat in 2015 intre Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, revolta ce a culminat cu protestul organizat de catre prodecanul Baroului Bucuresti Mihnea Stoica (foto) luni, 11 februarie 2019, pe treptele Curtii de Apel Bucuresti (click aici pentru a citi).


Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, protocolul existent permite ca acele onorarii chiar si asa mici sa fie taiate prin dispozitie a judecatorului sau a procurorului in fata caruia avocatul din oficiu asista inculpatul ori suspectul.

Miercuri, 13 februarie 2019, ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat ca a acceptat solicitarile avocatilor privind majorarea cu 141,02% a onorariilor cuvenite aparatorilor din oficiu, precum si in legatura cu interdictia diminuarii lor de catre magistrati.

In esenta, barourile si ministrul au convenit incheierea unui nou protocol (de data aceasta tripartit – intre UNBR, Ministerul Justitiei si Ministerul Public). Actul urmeaza nu doar sa creasca onorariile si sa le fereasca de intruziunea magistratilor, ci si sa elimine plafonarea lor, precum si sa introduca onorarii si pentru alte servicii decat cele prevazute in vechiul protocol, in conformitate cu codurile de procedura penala, respectiv civila. Semnarea noului protocol este programata pentru joi, 14 februarie 2019, la ora 9. Totusi, avocatii subliniaza ca protestul lor continua pana la publicarea noului protocol pe site-ul UNBR.

Redam comunicatul Baroului Cluj, care anunta victoria avocatilor:

Comunicat privind intalnirea de la Ministerul Justitiei:

Delegatia avocatilor din Romania care au demarat PROTESTUL, in cadrul intalnirii de astazi, 13.02.2019, ora 13:00, cu Ministrul Justitiei, Domnul Prof.univ.dr. Tudorel Toader, a obtinut urmatoarele modificari importante ale Protocolului privind onorariile pentru asistenta judiciara:

1. semnarea tripartita a noului Protocol, respectiv de catre Ministerul Justitiei, Ministerul Public si UNBR;

2. majorarea cuantumului onorariilor actuale cu 141,02%;

3. reglementarea cuantumului remuneratiei de curator;

4. eliminarea art. 10 din vechiul Protocol (n.r. privind plafonarea onorariilor);

5. reglementarea expresa a interdictiei reducerii onorariilor din noul Protocol;

6. incetarea expresa a delegatiei avocatului din oficiu, la prezentarea avocatului ales;

7. introducerea unor onorarii pentru servicii noi, reglementate de cele doua Coduri de Procedura Penala si, respectiv, Civila.

Semnarea noului Protocol va avea loc maine, 14.02.2019, ora 9:00.

Protestul continua pana la semnarea efectiva si postarea acestuia pe site-ul UNBR”.

Iata ce prevede articolul 10 din protocolul UNBR-MJ deja existent:

Cuantumul onorariilor prevazute de prezentul protocol reprezinta limita maxima a onorariilor cuvenite avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta judiciara in materie penala, pentru prestarea, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta judiciara si / sau reprezentare ori de asistenta extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala”.

Accesari:1956