VUIETUL SCHIMBARII DIN UNBR – Agitatie generala cu o zi inaintea Congresului in care se va alege noua conducere a UNBR. Surse: actualul presedinte al Uniunii Gheorghe Florea renunta la functie in favoarea avocatului Traian Briciu. Tabara "rebelilor" care vor sa reformeze avocatura contesta candidatura lui Briciu. Daniel Fenechiu: "Sper ca Lovin sa candideze si sa il faca praf pe Briciu. Gheorghe Florea si Traian Briciu sunt ca Putin si Medvedev!"

Miercuri, 5 iunie 2019 20:44 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Zile de foc in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR)! Inaintea inceperii Congresului Avocatilor, organizat in zilele de 6 si 7 iunie 2019 in Bucuresti si chiar in ziua programata sedintei Consiliului UNBR din 5 iunie 2019, avocatura a vuit de informatii pe surse si date privitoare la numele viitorului presedinte al Uniunii. Conform informatiilor pe care le detinem, la Congresul desfasurat la finalul acestei saptamanila care in urma cu circa o luna toti avocatii se asteptau ca actualul presedinte Gheorghe Florea sa candideze pentru cel de-al 4-lea mandat va fi anuntata retragerea din prim-plan a celui care a condus avocatura din Romania in ultimii 12 ani. In locul sau, zic unii, ar urma sa fie anuntata candidatura avocatului Traian Briciu, care asigura de altfel si conducerea executiva a Institutului National pentru Pregatire si Perfectionare a Avocatilor (INPPA).


Posibilitate ca avocatul Traian Briciu sa preia conducerea Uniunii Nationale a Baroului din Romania nemultumeste insa o parte a avocaturii, caci dupa ce s-a lansat informatia candidaturii sale, in mediile avocatilor a inceput sa circule, de cateva zile deja, un Raport intocmit de Traian Briciu in calitate de presedinte al Comisiei Nationale de Examen pentru admiterea in profesia de avocat – sesiunea martie 2019 – care arata ca pentru calitatea de "presedinte de examen" acesta a incasat suma de 5000 euro. Lumea Justitiei l-a contactat pe Traian Briciu pentru a afla pozitia sa fata de criticile aduse de colegii sai in legatura cu sumele pe care le-a incasat pentru examenul de admitere in avocatura, afland cu acest prilej de la acesta ca nu si-a stabilit remuneratia pentru sine, ci suma a fost decisa din anii trecuti de organele de conducere ale profesiei. Candidatura la sefia UNBR, nu ne-a fost confirmata de Traian Briciu, asemenea celor aflati "in schema" pentru sefia UNBR, asteptand parca ziua de maine pentru anunturile oficiale.

Iata ce ne-a declarat Traian Briciu:

"Era stabilit inca dinainte ca eu sa fiu presedinte de examen aceasta practica si aceasta remuneratie. Nu este o remuneratie pentru o zi, ci pentru circa doua saptamni de activitate, in care stai uneori si 14 ore/zi. Nu este o suma pe care am stabilit-o eu, este o suma pe care au stabilit-o organele profesiei. Nu este o suma relevanta pentru mine. Nu este cazul nici sa ma dezic, nici sa dau alte explicatii decat cele pe care le-am dat. Cine ma cunoaste, stie ca este o chestiune care nu are nicio relevanta pentru mine."

Conducerea UNBR disputata de greii din avocatura

Exista insa si alte nume in randul avocatilor, care sunt de asemenea prezentate drept sigure pentru a prelua functia de presedinte al UNBR, in locul lui Gheorghe Florea. Dintre acestia se cade sa ii amintim pe actualul vicepresedinte UNBR avocatul Ion Turculeanu, pe avocatul Daniel Fenechiu, consilier in cadrul Baroului Bucuresti, dar si pe decanul Baroului Ilfov, Serban Lovin, care ocupa si functia de consilier in cadrul UNBR.

Lumea Justitiei a stat de vorba cu fiecare dintre acestia, intrebandu-i daca intentioneaza sa candideze pentru postul de presedinte al UNBR. Daca avocatul Ion Turculeanu "nici nu a confirmat", dar nici nu a infirmat, nu aceeasi pozitie a avut-o avocatul Daniel Fenechiu. In stilu-i caracteristic, avocatul Daniel Fenechiu, cunoscut aparator al drepturilor avocatilor si-a exprimat deschis sustinerea pentru actualul decan al Baroului Bucuresti, avocatul Ion Dragne pentru preluarea functiei de presedinte al UNBR. Luand totusi in calcul posibilitatea ca Dragne sa nu candideze, dat fiind ca se gandeste sa isi depuna candidatura pentru cel de-al doilea mandat la sefia Baroului Bucuresti, avocatul Daniel Fenechiu a precizat ca il va sustine fara rezerve pe decanul Baroului Ilfov avocatul Serban Lovin, despre care si-a exprimat credinta ca este unul dintre avocatii "rebeli" care au curajul si dorinta sa reformeze avocatura.

Din acest motiv, Daniel Fenechiu a afirmat ca isi doreste ca "Lovin sa candideze si sa il faca praf pe Traian Briciu", sustinand ca numirea lui Briciu la conducerea UNBR ar fi similara cu vestitul schimb de functii dintre presedintele Rusiei Vladimir Putin si premierul Dmitri Medvedev din 2008.

Publicam in continuare declaratia lui Daniel Fenechiu:

"Eu am anuntat asa: ca il sustin pe decanul meu, Ion Dragne, daca candideaza. Mi se pare corect sa fie asa. Daca nu candideaza, il voi sustine pe reprezentantul avocatilor "rebeli" Serban Lovin. Sper ca Lovin sa candideze si sa il faca praf pe Traian Briciu. Gheorghe Florea si Traian Briciu sunt ca Putin si Medvedev! Au sustinerea barourilor care sunt ajutate financiar de Baroul Bucuresti. Eu nu am o rezerva sa candidez impotriva lor. Baroul Bucuresti nu este prostul nimanui, suntem solidari, ajutam orice barou care are nevoie de ajutor, dar cand suntem luati de prosti, reactionam. Nu facem jocuri pe banii avocatilor bucuresteni".

Iata ce ne-a precizat avocatul Ion Turculeanu:

"Nu exclud, dar nici nu confirm, Este realitatea. Probabil ca maine ma voi decide. Este o functie de responsabilitate si de raspundere, nu de profit. Este destul de delicat, daca iti asumi o astfel de functie o faci cu simt de raspundere".

Publicam in continuare Raportul criticat in randul avocatilor:


Accesari:3314