CLARIFICARE PE MANDATELE EUROPENE DE ARESTARE – Executarea unei sentinte penale pronuntate de catre o instanta romana pentru cetateni ai statelor UE poate fi preluata de catre tarile respective si in conditiile existentei mandatului european de arestare. Instanta britanica Westminster Magistrates Courts a hotarat, in baza unui raport de expertiza redactat de avocatul Danut Bugnariu, ca un cetatean strain condamnat in Romania la o pedeapsa cu executare poate executa pedeapsa in Anglia

Joi, 4 aprilie 2019 13:17 | Scris de L.J. | pdf | print | email

Instanta britanica Westminster Magistrates Courts a hotarat recent, in baza unui raport de expertiza redactat de Danut Bugnariu (foto), avocat partener si coordonatorul practicii de drept penal din cadrul Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP), ca un cetatean strain condamnat in Romania la o pedeapsa cu executare, cu privire la care s-a emis un mandat european de arestare, poate executa pedeapsa respectiva in Anglia.


Analiza prezentata in raportul de expertiza s-a bazat pe argumente generale decurgand din dreptul european, ceea ce o poate face sa fie aplicabila in spete similare din tarile Uniunii Europene privind mandate europene de arestare emise de instantele romane.

In dosar s-a pus problema daca, in conditiile emiterii unui mandat european de arestare privind executarea unei pedepse cu inchisoarea pronuntata de catre o instanta romana pentru un cetatean britanic, autoritatile britanice pot solicita si obtine de la autoritatile romane preluarea executarii sentintei in Anglia sau trebuie sa execute mai intai mandatul european de arestare, adica sa il predea intai pe cetateanul britanic autoritatilor romane si apoi sa solicite preluarea executarii sentintei penale. Raspunsul dat de instanta britanica a fost ca este posibila preluarea executarii sentintei si in conditiile existentei mandatului european de arestare.

Danut Bugnariu este membru al Legal Experts Advisory Panel (LEAP) al Fair Trials International (FTI) si este recunoscut ca expert pe legea penala romana de catre instantele din Anglia. A redactat pana in prezent un numar semnificativ de rapoarte de expertiza vizand interpretarea si aplicarea legii penale romane in litigii privind cereri de extradare (predarea in baza mandatului european de arestare), drepturile omului, drepturile persoanelor acuzate precum si starea sistemului penitenciar din Romania.

Despre Zamfirescu Racoti & Partners

Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) este acreditata ca una dintre cele mai importante societati de avocatura din Romania, oferind servicii de asistenta juridica atat in sfera litigiilor si a arbitrajului, cat si in domeniul avocaturii de business si al consultantei fiscale.

ZRP are o echipa de 55 de avocati, dintre care 11 asociati – Calin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoti si Stan Tirnoveanu – asociati fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strimbei, Danut-Ioan Bugnariu si Catalin Micu (asociati), si Valerian Cioclei, asociat of counsel.

Accesari:1699