26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOUL C.P.C. – Reputatul avocat Florentin Tuca sustine ca noul Cod de procedura civila va avea efect pozitiv asupra mediului de afaceri: ”Vechiul cod, in ciuda rigorii lui, are o varsta venerabila, de 100 si ceva de ani. Nu prea poti, oricat ai trage de el ca de o plastelina, sa-l aplici dreptului Internetului, nu prea merge. Era nevoie de o modificare de asemenea anvergura!”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

19 March 2013 15:28
Vizualizari: 12924

 

La Hotel Raddison Blu, din Capitala, a avut loc, in 19 martie 2013, o conferinta organizata de cunoscuta casa de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii si agentia de presa Mediafax, pe tema ”Cum se aplica noul Cod de Procedura Civila de la data de 15 februarie 2012 - Provocarile noilor reglementari si impactul asupra mediului de afaceri”, la care au participat avocati ai acestei case de avocatura, reprezentanti ai Ministerului Justitiei precum si profesori universitari de prestigiu, precum Gabriel Boroi si Traian Briciu (presedintele INPPA) care au si moderat unele sesiuni.


O modificare de anvergura

In debutul conferintei, Florentin Tuca, managing partner la Tuca Zbarcea & Asociatii, a declarat ca noul Cod de procedura civila va avea efect pozitiv asupra mediului de afaceri, insa trebuie asimilat repede si eficient de cei care trebuie sa il aplice, dar a mentionat ca nu poate cuantifica in ce masura acesta va reduce coruptia.

Avocatul Tuca a sustinut ca ”Noul cod va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, dar sub rezerva ca va fi asimilat repede si eficient de catre cei care trebuie sa-l aplice. Este o cazna destul de serioasa sa asimilezi asemenea norme, pentru ca nu vorbim despre 3-4 articole, ci de o modificare de anvergura, care trebuie asociata si cu modificarea Codului Civil si puse laolalta, ceea ce poate crea dificultati de interpretare si aplicare. Dar presupunand ca se va trece cu disciplina si sarguinta peste dificultatile inerente de asimilare a acestor coduri, eu cred ca sunt premise pentru o aplicare mai facila si mai favorabila celor care se duc la instanta”.

Florentin Tuca a subliniat ca ”sunt dispozitii care sunt in bun acord cu modernitatea, cu un mediu de afaceri dinamic, sanatos. Vechiul cod, in ciuda rigorii lui, are o varsta venerabila, de 100 si ceva de ani. Nu prea poti, oricat ai trage de el ca de o plastelina, sa-l aplici dreptului Internetului, nu prea merge. Era nevoie de o modificare de asemenea anvergura si cred ca ea este buna, potrivita si susceptibila sa aduca o schimbare in bine asupra mediului de afaceri".

Florentin Tuca, managing partner al casei de avocatura Tuca Zbarcea&Asociatii, societate care a participat la realizarea unui studiu de impact al noilor coduri, inclusiv cel de procedura civila, in jurisprudenta romaneasca, a aratat ca una dintre concluzii este pozitiva: "Am studiat impactul noilor coduri din perspectiva resurselor umane, bugetara. Nu am vrut sa dam sfaturi despre modelul ideal al unor coduri, ci sa vedem care sunt consecintele acestora. Am transmis un raport la Ministerul Justitiei, iar practica va demonstra daca ale noastre concluzii au fost in acord cu asteptarile juristilor. (...) Exista toate premisele ca toate codurile sa reprezinte un punct bun de plecare, dar vom vedea daca jurisprudenta va doveni acest lucru".

Profesorul Gabriel Boroi: “E posibil ca noul cod sa duca la o scurtare a duratei proceselor””

Pe de alta parte, coordonatorul echipei Tuca Zbarcea si Asociatii, avocatul Florentin Tuca a explicat faptul ca nu poate cuantifica aspectele legate de cat de bine vor fi aplicate prevederile codului, cat de mare va fi disponibilitatea juristilor de a-l asimila, cata buna credinta va fi, in ce masura va scadea coruptia sau cat de competenti vor fi judecatorii si procurorii implicati, aratand insa ca noua legislatie creeaza premise in sens pozitiv. Tuca a intrebat reprezentantii Ministerului Justitiei prezenti la conferinta despre impactul modificarilor asupra proceselor comerciale, in ceea ce priveste durata si echitatea acestora: "Ce sa spun eu clientului meu care ma intreaba cat va dura potentialul lui proces in baza prevederilor noului Cod de Procedura Civila? Cat de echitabil va fi judecat, cui este preferabil sa se adreseze, unei instante judecatoresti sau uneia arbitrare? Raspunsul meu este acum ipocrit. Le spun ca o sa fie bine, sa aiba incredere in justitie, le spun despre intrarea Romaniei in UE. Trebuie insa sa argumentez optimismul meu. Va fi procesul mai scurt, mai echitabil, mai preferata instanta decat litigiul arbitrar?"

Prezenta la conferinta, Alina Radoi, director in Ministerul Justitiei, a afirmat ca aceste raspunsuri se vor afla dupa aplicarea noilor prevederi: "Ceea ce am facut noi pe parcursul mai multor ani de zile a fost tocmai identificarea unor solutii care sa imbunatateasca procesul civil, durata, sa aduca o practica unitara, am vizat o arie mai larga de aspecte. Rezultatul activitatii urmeaza sa apara dupa aplicarea practica a codului".

La randul sau, renumitul profesor universitar de drept civil, Gabriel Boroi a adus argumente si clarificari pe articolele din noul cod de procedura civila cu trimitere la vechiul cod, aratand ca ”e posibil ca noul cod sa duca la o scurtare a duratei proceselor, dar si faptul ca e posibil ca ele sa duca la o marire a duratei procesului pentru ca trebuie, inainte de toate, sa asiguri garantiile procesuale ale fiecarei parti din proces. Profesorul a dat si o explicatie: "La o citire sumara s-ar putea sa spuneti ca unele termene sunt mai lungi decat vechile termene, ca au fost introduse concepte sau institutii noi care ar putea conduce la marirea duratei procesului, dar sa nu uitam ca celeritatea este un deziderat, dar mai intai trebuie sa asiguram garantiile pentru toate partile intr-un proces".

Dezbaterea, pe articole!

Prof. Boroi a explicat unele articole care reprezinta o exceptie, cum ar fi alineatul 5 al articolului 22, care priveste acordul scris al partilor pentru schimbarea temeiului juridic. S-au mai pus in discutie si articole din noul cod care fac trimitere la mentinerea dobanditorului cu titlu particular, subliniindu-se necesitatea ca instrainatorul unui bun sa nu fie scos din dosar pentru a fi pastrat doar tertul catre care se instraineaza, pentru ca ar exista o mare problema in cazul in care s-ar ajunge la executare intr-o astfel de speta. O alta problema importanta discutata de participanti cu profesorul Boroi a fost cea legata de actiunile colective si noua reglementare, din articolul 59, prin care reclamantul poate chema in judecata mai multi cleinti contractuali aflati intr-o situatie comuna.

Profesorul de drept civil Gabriel Boroi, care a fost implicat in elaborarea noului Cod de procedura civila, a sustinut ca daca acesta va fi "mai bun", va depinde de actorii justitiei, de modul in care vor fi aplicate noile dispozitii, precizand ca noile prevederi responsabilizeaza mai mult partea din proces.

In ceea ce priveste participantii la proces, profesorul Boroi a sustinut ca sunt texte pe care nu le-a elaborat el direct cand a fost intocmit proiectul (noului Cpc-n.r.), dar in comisie s-a discutat articol cu articol. "Aceasta parte a materiei denota intentia noastra in pimul rand de a valorifica tot ce se poate din legilatie, jurisprundenta, doctrina. In aceasta parte a participantilor din cartea I au fost valorificate, imbunatatite (textele-n.r.) tinandu-se seama de problemele puse in practica, au fost aduse si unele noutati", a adaugat profesorul.

 

Comentarii

# un nene date 19 March 2013 23:00 +13

Reputatii avocati Tuca Zbarcea au incasat de la statul roman mai bine de 1.000.000 de EURO pentru studiile de impact pe coduri. Ministerul justitiei a facut legile, este platit sa administreze activitatea instantelor, dar pentru studiile de impact i-a platit regeste pe reputatii Tuca Zbarcea. De ce s-or fi platit atatia bani nu se stie pentru ca o buna parte din munca au facut-o judecatorii obligati sa completeze tot felul de chestionare, iar termenul de finalizare a lucrarii a fost cu mult depasit. Articolele de pe luju sunt de fapt o publicitate mascata domnilor avocati, lucru pe care lege 51 il interzice si este sanctionat, dar UNBR nu se sesizeaza decat in cazul avocatilor mai marunti care traiesc de pe o zi pe alta.

# oooooooooo date 20 March 2013 00:15 +4

ce fac astia ?isi lauda propriile creatii? toata lumea spune ca sunt niste trasnai cu T mare, facute de niste birocrati care habar nu au de practica. ati incarcat tribunalele de dosare, asa ca o sa vedeti judecati de doi bani exact ca la amatorii de la judecatorii.

# Scarbit de atata minciuna date 20 March 2013 01:24 +4

Un mare rahat turcesc (dulce si cu zahar pudra). Asta e codul, astea sunt comentarii lui Tuca si Zbarceste-o pe dreapta. Un cod execrabil, plin ochi de motive de amanare. Mai surprinde pe cineva ca el convine avocatilor? Mi-e scarba de ce a ajuns tara asta!

# doi nene date 19 March 2013 23:19 0

La UNBR - Florea sunt multe lucruri nelalocul lor. De exemplu asta: http://teodorescunicusor.wordpress.com/2013/01/31/6153/extras-chitanta-30-01-2013-barou-traditional-galati-autorizat-in-baza-unui-decret-abrogat/#main . Adica \"barouri\" înfiintate IN BAZA DECRETULUI 281 DIN 21 IULIE 1954 PRIN CARE REPUBLICA PO******RA ROMANA INFIINTA COLEGIUL CENTRAL AL AVOCATILOR DIN ROMANIA!!!!

# unul din lumea cea mare date 20 March 2013 00:56 0

facem pariu ca nu vor merge? stiti de ce? ca.i corupta prea rau s.c /srl justitia si nu doar judecatorii si procurorii si avocatii sa va spun cum avocatii unei parti iau spaga sau dau spaga la partea adversa? la dracu tot ce inseamn justitie numai napalmul o mai curata(din nefericire) justitia a nenorocit romania aveti incredere in sondaje?comandati unul pe 3 categorii ,judecatori,procurori si avocati

# OARE LUJU DOARME ? date 20 March 2013 12:04 +2

tot ce zice nea TUCA E NIMIC ca stire, fata de ................ CONFERINTA de la 18.03.2013 (conf.nati.a asigurarlor) cu organizatori din lumea asig. si CAMERA DEPUTATILOR, participanti din lumea asig., Camera D., avocati, firme de consultanta din R si strainatate, ong-uri, si 60 judecatori din B si din toata tara - tema : BAREMURI pentru daune morale LUJU cand se trezeste poate ia interviu de la toate categ. de particippanti pe tema asta SCOALA LUJU si treci la treaba mintenas, oare auziti ? :-)

# CARE \"REPUTATI\" ??? date 20 March 2013 16:24 +1

Niste copy/paste pe opinii juridice si proceduri. Asta fac \"REPUTATELE\" firme mari de avocatura !!! Va spun din interiorul sistemului !!! NIste spagari care castiga contracte cu insitituiile statului, care deconteaza mai apoi procent la cei care le-au aprobat contractele !!! Ce naiba oamani buni ?!!! Care \"REPUTATI\" ????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva