VICTORIE DE RASUNET - Tribunalul arbitral ICSID a decis: Romania si-a respectat obligatiile asumate si nu a incalcat drepturile investitorului Alpiq. Toate capetele actiunii arbitrale au fost respinse. Compania-mama a traderilor de energie Alpiq solicitase obligarea Romaniei la plata a peste 450 de milioane dolari cu titlu de despagubiri, pretinzand incalcari ale drepturilor sale. Statul roman a fost aparat de Zamfirescu Racoti & Partners si Tanasescu Gavrila & Asociatii

Luni, 12 noiembrie 2018 16:35 | Scris de L.J. | pdf | print | email

Romania, reprezentata de catre societatile de avocati Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) si Tanasescu Gavrila & Asociatii (TGA), a repurtat o binemeritata victorie in litigiul arbitral in care a fost chemata in judecata de catre Alpiq AG Elvetia (Alpiq) in fata tribunalului arbitral international, constituit sub egida Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii de la Washington (ICSID).


Prin actiunea arbitrala promovata in fata tribunalului arbitral ICSID, compania-mama a traderilor de energie Alpiq a solicitat obligarea Romaniei la plata a peste 450 de milioane dolari cu titlu de despagubiri, pretinzand incalcari ale drepturilor sale legat de deschiderea procedurii de insolventa a SPEEH Hidroelectrica SA si denuntarea contractelor de vanzare-cumparare de energie incheiate de catre traderii Alpiq cu SPEEH Hidroelectrica SA.

Alpiq a afirmat ca Romania a nesocotit drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investitii dintre Romania si Elvetia (BIT, 1993) si Tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994), invocand, printre altele, motive precum exproprierea investitiei si incalcarea obligatiei statului de a acorda un tratament just si echitabil. Tribunalul arbitral international a retinut ca este competent sa solutioneze litigiul arbitral, respingand exceptiile de necompetenta ridicate de Romania. Totodata, Tribunalul Arbitral a hotarat ca Romania si-a respectat obligatiile asumate si ca nu a incalcat drepturile investitorului Alpiq si, pe cale de consecinta, prin hotararea arbitrala pronuntata la data de 9 noiembrie 2018, a respins toate capetele actiunii arbitrale. Hotararea arbitrala poate fi atacata cu actiune in anulare.

Echipa de avocati care a reprezentat Romania in acest arbitraj international a fost coordonata de catre avocatul Calin-Andrei Zamfirescu -ZRP (foto 1) si avocatul Cosmin Vasile -ZRP (foto 2), alaturi de avocatul Victor Tanasescu -TGA (foto 3) si avocatul Cristian Gavrila -TGA (foto 4).

Din echipa au facut parte: avocatii Calin-Andrei Zamfirescu (Senior Partner), Cosmin Vasile (Managing Partner), Alina Tugearu (Partner), Monica Strimbei (Partner), Cosmin Cojocaru (Managing Associate), Violeta Saranciuc (Managing Associate), Ovidiu serban (Managing Associate) si Laura Retegan (Managing Associate) de la ZRP, si avocatii Victor Tanasescu (Senior Partner), Cristian Gavrila (Managing Partner), Carina Tanasescu (Managing Partner) si Cristina Solcan (Senior Associate) de la TGA.

Calin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner Zamfirescu Racoti & Partners, a declarat:

”Romania a obtinut o binemeritata victorie prin hotararea arbitrala pronuntata de catre tribunalul arbitral international ICSID. Dupa proceduri indelungate, tribunalul arbitral a pronuntat solutia de respingere a actiunii Alpiq, care este o hotarare legala si temeinica, intemeiata pe deplin pe probatoriile administrate in cauza. Succesul de a aduce in fata arbitrilor adevarul este rodul unui urias efort depus de echipa de avocati, care si-a confirmat din nou capacitatea de a asigura reprezentarea clientilor sai in arbitraje complexe de cel mai inalt nivel.”

La randul sau, Cristian Gavrila, Managing Partner Tanasescu Gavrila & Asociatii, a adaugat:

O hotarare echilibrata, care confirma echidistanta cu care tribunalele ICSID inteleg sa trateze acest gen de arbitraje, fara sensibilizare la emotii vocalizate zgomotos. Suntem bucurosi ca, fiind intotdeauna atenti sa discernem esentialul de secundar (calitate fara de care te pierzi in complexitatea unui asemenea dosar), am dat prilej de un asa rezultat”.

Accesari:5088