APARATI AVOCATURA DE ABUZURILE PROCURORILOR! – Avocatul Antonie Popescu le cere candidatilor la demnitatea de membru CSM ca reprezentant al societatii civile sa reactioneze fata de abuzurile impardonabile comise de mascati in cazul avocatului Danil Matei din Baroul Dambovita: “Sistemul judicar nu poate fi camp de represiune si nici nu poate functiona ca in timpul URSS... Au dispus si efectuat cu scop intimidant si represiv o perchezitie abuziva asupra avocatului” (Scrisoarea)

Joi, 24 noiembrie 2016 16:17 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Avocatul Antonie Popescu (foto), candidat la demnitatea de membru al CSM ca reprezentant al societatii civile din partea Fundatiei Centrul de Resurse Juridice, le cere contracandidatilor sai din cursa pentru Consiliul Superior al Magistraturii sa aiba o reactie prompta pentru stoparea abuzurilor venite din partea autoritatilor judiciare din Ministerul de Interne si Ministerul Public, ca urmare a “abuzului impardonabil” la care a fost supus avocatul Danil Matei din Baroul Dambovita. Intr-o scrisoare transmisa Lumeajustitiei.ro, avocatul Antonie Popescu reclama actiunile la care a fost supus avocatul Danil Matei, fost jurisconsult si judecator, doctor in drept in urma cu mai putin o luna, cand s-a trezit cu “mascatii” in casa, dar si la sediul cabinetului de avocat. Conform scrisorii semnate de avocatul Popescu, procurorii si politistii au dispus si efectuat, in data de 31 octombrie 2016, “cu scop intimidant si represiv” si o perchezitie abuziva asupra avocatului Danil Matei, cu ridicarea tuturor documentelor, calculatoarelor si laptopurilor aflate in cabinetul sau.


Intrucat actiunea reprezentatilor din Ministerul de Interne si Ministerul Public s-ar fi desfasurat cu incalcarea grava a legii avocaturii, a Conventiei EDO si a Jurisprudentei Curtii, avocatul Antonie Popescu apreciaza in scrisoarea sa ca aspectele reclamate de avocatul Danil Matei sunt extrem de grave si nu pot fi trecute cu vederea, motiv pentru care se impune ca atat candidatii la demnitatea de membru al CSM ca reprezentanti ai societatii civile dar si conducatorilor institutiilor judiciare si organizatiilor societatii civile sa aiba reactii adecvate fata de aceste incidente.

Gravitatea actiunilor reclamate de avocatul Danil Matei intr-o scrisoare pe care a transmis-o Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si pe care o prezentam integral la finalul articolului este sporita de evenimente pe care, recent, avocatul Antonie Popescu le-a semnalat si care vizeaza tot abuzuri la adresa avocatilor. Este vorba despre decizia jandarmilor de a-i deposeda abuziv pe avocati de telefoane, laptopuri, memorystickurilor in sediile parchetelor si sectiilor de politie.

Prezentam in continuare apelul adresat de avocatul Antonie Popescu, candidatilor propusi de societatea civila pentru Consiliul Superior al Magistraturii:

"Doamnelor, Domnilor,

In considerarea dorintei sincere a fiecarui candidat din partea societatii civile pentru Consiliul Superior al Magistraturii, de a contribui la recladirea statului de drept si in tara noastra, potrivit aspiratiilor legitime la reintegrarea europeana, va rog sa analizati acest SOS in apararea profesiei de Avocat si a independentei Justitiei care constituie principala prerogativa a CSM, intrucat sistemul judicar nu poate fi camp de represiune si nici nu poate functiona ca in timpul URSS.

Domnul Avocat Danil Matei, fost jurisconsult si judecator, doctor in drept (cu profesori coordonatori Savelly Zilberstein si Viorel Mihai Ciobanu) - aflat in exercitiul firesc al profesiei de aparare a drepturilor unei persoane careia ii acorda asistenta juridica - reclama un abuz impardonabil cu incalcarea grava a legii avocaturii, a Conventiei EDO si a Jurisprudentei Curtii din partea autoritatilor judiciare romane din Ministerul de Interne si Ministerul Public, care au dispus si efectuat cu scop intimidant si represiv si o perchezitie abuziva asupra avocatului cu ridicarea tuturor documentelor Cabinetului.

Intre altele, domnul avocat Daniil Matei a fost reprezentantul la CEDO al reclamantei din cauza Nitulescu contra Romaniei (cererea nr. 16184/06 http://hudoc.echr.coe.int/eng-press?i=003-5177129-6404362,) in care, prin hotararea din 22 septembrie 2015, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat sistemul judiciar din Romania pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil prin folosirea de “probe” obtinute ilegal.

In precedent, ca urmare a unor semnale primite am mai semnalat o suita de restrictii si practici defectuoase extinse impardonabil la nivelul intregii tari, de impiedicare a folosirii de catre avocati a telefoanelor, laptopurilor, memorystickurilor in sediile parchetelor si sectiilor de politie, jandarmii din dispozitivele de paza conditionand in regim cazon accesul de deposedarea de aceasta aparatura absolut necesara comunicarii si exercitarii profesiei de avocat.

Aceste chestiuni nu pot fi trecute cu vederea, necesita dezbateri si reactii adecvate din partea conducatorilor institutiilor judiciare si din partea membrilor CSM si a organizatiilor societatii civile.

In asteptarea unui punct de vedere al celor care aspira la o normalitate in societatea romaneasca inclusiv in plan judiciar si a unei reactii solidare in apararea statului de drept si a independentei Justitiei, care include si independenta si neingradirea exercitiului profesiei de avocat,

Cordial,
Antonie Popescu"

Accesari:5348