Vorbe de fumoar – 10.01.2018 – Gruparile din SRI rup in doua PSD

Miercuri, 10 ianuarie 2018 16:30 | Scris de L.J. | pdf | print | email

* Ne-a atras atentia o analiza excelenta facuta de Contele de Saint Germain in legatura cu evenimentele care se petrec in aceste zile in interiorul PSD. Ne referim la lupta pentru putere care se da intre tabara presedintelui PSD Liviu Dragnea si cea a premierului Mihai Tudose. De fapt nu este doar o lupta pentru impunerea controlului asupra partidului de catre unul dintre lideri, asa cum s-a mai intamplat, si nu doar la PSD, ci este mai mult decat atat. Este o batalie pentru preluarea PSD in care ar fi implicate doua factiuni din SRI: cea a lui Coldea si cea a lui Hellvig-Iohannis.

Iata un fragment din analiza Contelui de Saint Germain:

“PSD – campul de lupta si miza factiunilor din SRI

Cand au incercat sa distruga PSD-ul, au fost uniti. N-au reusit decat sa-l subrezeasca pe ici pe colo. Temelia acestuia fiind foarte puternica, de partid de mase, a rezistat.

Acum incearca sa-l preia. si, odata cu el, controlul total asupra tarii. Perspectiva puterii absolute le-a luat mintile. I-a divizat.

In prezent asistam la lupta surda a doua factiuni: factiunea Coldea versus factiunea Hellvig. Este o lupta echilibrata pentru ca se confrunta acumularile trecutului cu forta prezentului.

Factiunea Coldea a simtit gustul puterii absolute. Pe vremea gloriosului binom, cand comandantul operativ al SRI o avea la degetul cel mic pe rasfatata sefa a DNA, iar Traian Basescu nu mai detinea fraie sa-i struneasca, cei doi (Coldea si Kovesi) formau impreuna niste falci inexpugnabile. Sfasiau tot, isi masticau inamicii pana la fibra, le degustau plenar suculenta. Acum, dupa debarcarea lui Coldea din pozitia sa cheie, deliciul asta s-a transformat in amintire. in aminitire dar si in aspiratie.

In jungla locala a aparut un nou mascul alfa. Presedintele Iohannis. Flamand de putere dar si constient de forta adversarilor, a inceput sa actioneze pe principiul cartitei: subteran, cu pasi marunti si fara sa se expuna.

Incet – incet, factiunea Hellvig (luptand sub sceptrul lui Iohannis) a recuperat handicapul de informatie compromitatoare despre adversari, precum si influenta in interiorul SRI, punand in defensiva tabara insurgenta a lui Coldea.

In momentul de fata Hellvig incearca sa preia controlul asupra PSD prin intermediul premierului Tudose, in vreme ce Coldea mizeaza pe Dragnea pentru a-si da sperante la o noua reusita.

Interesanta este si pozitionarea Laurei Kovesi in aceasta disputa. Pentru personaje ca ea, setate cromozomial sa asculte numai si numai de magnetul puterii, aspectele etice sunt un fel de mofturi care nu merita sa fie luate in serios atunci cand se pune problema unor optiuni cardinale. Odata disparuta atotputernicia lui Coldea, patosul devotiunii ei fata de cel care a facut-o mare a intrat vizibil in declin.

Necazul doamnei Kovesi exista, insa, si este unul mare. Faptul ca a fost atat de puternica (si aroganta) la un moment dat a transformat-o, in intimitatea intunecata (de cartita) a lui Klaus Iohannis, intr-o indezirabila pentru acesta. Degeaba ar vrea dansa acum sa sara in barca lui Hellvig, ca sa-si conserve statutul privilegiat; e prea tarziu. Deja, cand inca juca pe o mana cu Coldea, impotriva ei (de fapt a lor, a capilor binomului) se pornise vanatoarea. Cine isi inchipuie ca succesiunea de actiuni demolatoare 'serialul Sebastian Ghita', 'operatiunea Black Cube', 'dezvaluirile lui Dan Andronic', 'asaltul cu probe al lui Daniel Dragomir', 'deciziile CCR despre DNA' ar putea reprezenta rodul hazardului, da dovada de o mare naivitate. Toate aceste actiuni, dar toate, nu ar fi putut ajunge la punctul la care au ajuns daca nu beneficiau de undeva, de foarte de sus, de o binecuvantare muta”.

Cititi aici continuarea analizei

* Oare cat o sa ii mai ia ministrului Justitiei Tudorel Toader pana va anunta decizia in ceea ce o priveste pe sefa DNA Laura Kovesi? Prima data ne-a dat asigurari Tudorel ca hotararea sa va fi anuntata pana in 31 decembrie 2017. Apoi, pe la finele anului trecut, a iesit si ne-a spus ca va fi anuntata in scurt timp. Dupa care, la inceputul lui 2018, a explicat ca a luat decizia, dar trebuie sa o “formalizeze”. Au trecut insa zece zile din acest an si Tudorel nimic, niciun anunt. Poate ca nu a terminat de “formalizat”. Sau poate ca in culise au loc negocieri dure in ceea ce priveste soarta lui Kovesi, iar Tudorel asteapta rezultatul. Dumneavoastra ce credeti?

Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau pamfletului. Luati-le ca atare!

Accesari:7125