A COLABORAT TARCEA CU SECURITATEA? - Nucleara: presedinta Inaltei Curti Cristina Tarcea nu a fost verificata de CNSAS pentru a se stabili daca a avut calitatea de lucratoare sau colaboratoare a Securitatii. Tarcea se afla la conducerea ICCJ de 5 ani, numirea sa de catre Basescu si Iohannis facandu-se in lipsa adeverintei de la CNSAS care sa confirme ca nu a colaborat cu Securitatea dinainte de 1990. Abia acum CNSAS verifica trecutul lui Tarcea (Documente)

Luni, 3 decembrie 2018 13:13 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

A colaborat sefa ICCJ Cristina Tarcea cu Securitatea? Este o intrebare cat se poate de legitima, avand in vedere ca nu exista niciun document care sa ateste ca presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu a fost colaboratoare sau lucratoare a Securitatii lui Nicolae Ceausescu. Practic, in momentul de fata nimeni nu stie daca Tarcea a avut sau nu legaturi cu Securitatea, aspect confirmat pentru Lumea Justitiei chiar de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).


Judecatoarea Cristina Tarcea (foto 1) conduce instanta suprema de mai bine de cinci ani, fara ca la dosarul acesteia sa existe confirmarea faptului ca nu a colaborat cu Securitatea dinainte de 1990 si nici nu a fost lucratoare a Securitatii dinainte de 1990. Cu alte cuvinte, Cristina Tarcea a fost numita in 2013, de Traian Basescu, in functia de vicepresedinte al Inaltei Curti fara sa aiba adeverinta de la CNSAS in sensul ca nu a fost colaboratoare sau lucratoare a Securitatii. Peste alti trei ani, in 2016, Klaus Iohannis a numit-o pe Cristina Tarcea in functia de presedinte al Inaltei Curti, la fel, fara a exista adeverinta de la CNSAS.

Abia acum CNSAS verifica trecutul lui Tarcea

La solicitarea formulata de Lumea Justitiei, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a confirmat ca in momentul de fata nu exista date in legatura cu judecatoarea Cristina Tarcea. Mai exact, ca abia acum se afla in derulare o procedura de verificari care sa stabileasca daca Tarcea a colaborat cu Securitatea dinainte de 1990 ori a fost lucratoare a acesteia.

Iata raspunsul CNSAS:

In ceea ce priveste persoana doamnei judecator Cristina Iulia Tarcea, va informam ca procedurile de verificare se deruleaza inca, rezultatul final urmand a va fi comunicat ulterior”.

Asadar, Cristina Tarcea ocupa functia de presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce anterior a fost vicepresedinta a instantei supreme, fara a exista o adeverinta de la CNSAS care sa ateste ca nu a colaborat si nu a fost lucratoare a Securitatii. Or, Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor in vigoare la momentul numirii in functie a lui Tarcea stabilea clar ca nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au colaborat cu Securitatea:

Art. 48 alin. (10): “Nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecatorii care au un interes personal, ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate şi impartialitate a atributiilor prevazute de lege”.

Noua lege 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede de asemenea la art. 48 alin. (10) ca: “Nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au facut parte din serviciile de informatii sau au colaborat cu acestea ori judecatori care au un interes personal, ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege”.

Ce se va intampla daca in urma verificarilor CNSAS se va constata ca Tarcea a fost colaboratoare sau lucratoare a Securitatii?

Stanciu a trecut de verificarile CNSAS

In schimb, lucrurile stau diferit fata de fosta presedinta ICCJ Livia Stanciu (foto 2). Aceasta a fost verificata de CNSAS in doua randuri, in 2007 si 2008. De fiecare data s-a stabilit ca Stanciu nu a avut legaturi cu Securitatea si serviciile secrete comuniste:

In fapt, doamna Stanciu Livia Doina nu figureaza in bazele de date ale Directiei de Investigatii a CNSAS; SRI a comunicat ca este 'necunoscuta' in evidentele create de securitate; nu au fost identificate dosare sau documente referitoare la persoana sa in arhiva SIE; SIA a raspuns ca nu au fost identificare documente, informatii sau dosare care sa contina numele sau.

Doamna Stanciu Livia Doina nu a fost agent/colaborator al politiei politice comuniste.

Iata raspunsul CNSAS in legatura cu verificarile facute in cazul sefelor ICCJ Cristina Tarcea si Livia Stanciu:


Iata Decizia CNSAS emisa fata de fosta sefa ICCJ Livia Stanciu:


Accesari:10671