ARESTATA LA DOMICILIU DUPA RAPORTUL ANAF – Exclusiv: iata ce a depistat Fiscul la magazinul Unirea din Bucuresti, condus de Carmen Adamescu, fosta sotie a patronului Astra, Dan Adamescu: “Administratorul a retras suma de 3.040.264,69 lei, pe care nu a decontat-o si nu a restituit-o, folosind-o in interes personal... Pentru perioada 2014-2017, au fost scoase din societate nejustificat avantaje in natura sau bani in suma totala de 49.914.872 lei” (Document)

Vineri, 12 octombrie 2018 19:17 | Scris de Valentin BUSUIOC | pdf | print | email

Lumea Justitiei va prezinta in exclusivitate un document ce releva nereguli mari descoperite de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala la magazinul Unirea din Bucuresti, condus in calitate de director general de catre Carmen Adamescu (foto), fosta sotie a miliardarului Dan Adamescu, retinuta pentru 24 de ore miercuri, 10 octombrie 2018, si arestata la domiciliu o zi mai tarziu, intr-un dosar de delapidare instrumentat de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, cu un presupus prejudiciu de 43 de milioane de lei.


Asa cum puteti observa din documentul atasat la finalul articolului, este vorba despre un control inopinat efectuat de ANAF in perioada 26 martie – 26 iunie 2018. Cu alte cuvinte, cu mult inainte ca parchetul sa anunte punerea sub urmarire penala a lui Carmen Adamescu. Controlul a fost realizat de Alina Georgiana Balan (inspector superior) si Cristina Tatiana Istratoaie (consilier superior), de la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili – Serviciul de Inspectie Fiscala nr. 15 Bucuresti, in prezenta lui Bogdan Antonescu (director general adjunct al SC Unirea Shopping Center SA). Inspectia a avut ca obiect “stabilirea situatiei de fapt in ce priveste corectitudinea declararii bazelor de impozitare pentru impozitul pe profit si TVA in perioada 2014-2017”. Este vorba, mai precis, de perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2017.

Fiscul sustine ca in cei patru ani, Carmen Adamescu ar fi retras din patrimoniul firmei peste 3 milioane de lei, suma pe care nu ar fi decontat-o si nici nu ar fi restituit-o, folosind-o in schimb in interes personal. Mai mult, in beneficiul unor societati agreate ar fi fost scoase din companie aproape 47 de milioane de lei, asa cum apare la finalul raportului, la capitolul 3 – “Consecinte”.

Iata cele mai importante fragmente din procesul verbal al ANAF:

Administratorul societatii / directorul general a retras din patrimoniul societatii suma de 3.040.264,69 lei (...), pe care nu a decontat-o si nu a restituit-o, folosind-o in interes personal, contribuind astfel la incetarea / intarzierea platilor debitoarei catre furnizori si bugetul statului. (...)

Consecinte

Pentru perioada 2014-2017, echipa de inspectie a constatat urmatoarele aspecte:

- au fost scoase din societate nejustificat, atat in beneficiul administratorului, cat si in beneficiul unor societati agreate, avantaje in natura sau bani in suma totala de 49.914.872 lei, din care TVA 3.339.531 lei;

- calculul eronat al amortizarii aferente cheltuielilor de intretinere si reparatii;

- lipsa documentelor justificative la contractele prezentate, stabilite in sondaj;

- lucrari de investitii si reparatii care se suprapun, realizate de prestatori diferiti si care nu pot fi identificate, in scopul stabilirii realitatii lucrarilor;

- incheierea unor contracte cu obiect de activitate neclar / confuz;

- acordarea de avansuri la nivelul valorii totale a lucrarilor contractate;

- incheierea de contracte cu personalul salariat al societatii al carui obiect de activitate este acelasi cu sarcinile salariatului din fisa postului;

- incheierea de contracte pentru activitati care nu sunt in scopul obtinerii de venituri (inchirieri auto);

- nerespectarea regimului fiscal al contractului de asociere in participare;

- inregistrari contabile nejustificate care influenteaza rezultatul fiscal al societatii in sensul diminuarii obligatiilor fiscale;

- solicitarea esalonarii si amanarii la plata a obligatiilor fiscale, in conditiile in care din societate se scot bani fara justificare si se incheie contracte paguboase;

- inregistrarea eronata in contul de imobilizari prin ascunderea acestora in alte conturi, pentru diminuarea valorii impozabile si a perioadei de amortizare, cu consecinta diminuarii profitului impozabil;

- inregistrarea 'eronata' a cheltuielilor cu confectiile, incaltamintea, bijuteriile, cosmeticele, prin ascunderea in alte conturi decat cele specifice;

- inregistrari contabile neconforme cu normele contabile in vigoare;

- neintocmirea manualului de politici contabile, in conformitate cu prevederile legale;

- nerespectarea prevederilor legale referitoare la functionalitatea conturilor;

- neintocmirea / intocmirea eronata a Registrului de evidenta fiscala cu inscrierea tuturor informatiilor care au stat la determinarea profitului impozabil si a calculului impozitului pe profit cuprins in declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat.

Prezentam comunicatul de joi, 11 octombrie 2018, al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti:

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

In data de 10.10.2018 procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpata Adamescu Carmen, sub aspectul savarsirii infractiunii de delapidare, prevazuta de art. 295 alin. 1 C.pen. raportat la art. 308 C.pen. si art. 309 C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.

In fapt, in perioada octombrie 2004 – iulie 2017, in mod repretat, cu intentie si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, in calitate de presedinte al consiliului de administratie si director general al persoanei vatamate 'U. S. C' (n.r. Unirea Shopping Center) S.A., inculpata Adamescu Carmen a insusit:

a) in favoarea a 4 societati comerciale controlate de aceasta, suma totala de 44.895.390,97 lei, prin incheierea cu aceste societati a unor contracte fictive, de natura a crea aparenta iesirii licite a acestei sume din patrimoniul persoanei vatamate (contracte de management/consultanta in afaceri, contracte de prestari servicii, contracte de intermediere comerciala);

b) in interes personal, suma de 3.049.547,67 lei, fie prin ridicare directa in numerar din casieria persoanei vatamate, fie prin efectuarea unor plati din conturile bancare ale persoanei vatamate.

In data de 10.10.2018, organele de cercetare penala din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane – Directia de Investigare a Criminalitatii Economice au dispus retinerea suspectei Adamescu Carmen pe o perioada de 24 de ore.

In data de 11.10.2018, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au propus Tribunalului Bucuresti luarea masurii arestului la domiciliu fata de inculpata Adamescu Carmen, pe o perioada de 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

* Cititi aici procesul verbal al ANAF

Accesari:5062