BLACK HOLE LA BRD (V) – Smecheria VIP: procurorii DIICOT au fost prostiti cu falsuri ordinare, comise de angajatii BRD, ca sa ii caute in afara Grupul Dorobanti pe vinovatii pentru creditele frauduloase de zeci de milioane euro. Dupa inceperea anchetei penale, ca vina sa fie aruncata exclusiv pe directorii din Centrala BRD, s-au inventat contracte de credit false pe numele afaceristului Relu Aparaschivei ca sa se sustina teoria ca era client VIP (Documente)

Duminică, 7 octombrie 2018 14:27 | Scris de L.J. | pdf | print | email

Continuam dezvaluirile despre mega hotiile din interiorul Grupului Dorobanti BRD, condus de fosta directoare Dana Bajescu, unde s-a dezvoltat in perioada 2009-2010 un sistem de “crima perfecta”, respectiv de acordare de credite de zeci de milioane de euro prin clienti-sageata (care nu aveau una de un leu in buzunar) adusi la banca de afaceristul Cristian Relu Aparaschivei, casatorit la data faptelor cu judecatoarea Gabriela Mazilu. Metoda ingineriilor cu bani fictivi prezentata pe larg de Lumeajustitiei.ro, in editiile trecute, poate pune in pericol orice banca, care poate fi adusa in stare de faliment chiar de catre proprii angajati.


Cu referire la creditele de peste 19 milioane de euro, date prin sapte-clienti sageata pe filiera Dana Bajescu, fosta directoare a Grupului BRD Dorobanti si a cumnatei sale Alice Monac, fosta directoare a Agentiei Europa, precizam ca pentru a fi indusi in eroare procurorii DIICOT, s-a recurs la o metoda securistica de mare efect. Si anume: angajatele BRD s-au transformat in denuntatoare benevole si au aruncat vina pe directorii din Comitetul de Credite din Centrala BRD, care dadeau niste aprobari de principiu pentru creditele de mare valoare, pe baza unor fise inselatoare in care Dana Bajescu le prezenta situatii false, fara ca respectivii directori sa realizeze ca ulterior angajatii BRD nu constituiau garantii reale, acceptau subevaluari de zeci de ori mai mari pentru imobilele depuse drept gaj si, mai ales, le virau clientilor-sageata avansuri fictive de cate 300.000 euro, ca si cand acestia ar fi venit cu bani de acasa, ca sa pacaleasca conditia de creditare a aducerii de aporturi proprii.

In scopul ca procurorii DIICOT sa fie indusi in eroare si pusi pe pista falsa, in sensul ca vina sa cada pe directorii din Comitetul de Credite din Centrala BRD, functionarele din Grupul Dorobanti BRD impreuna cu afaceristul Cristian Relu Aparaschivei (complicele lor) au dat marturii si denunturi ca aceste credite se dadeau doar pe semnatura directorilor din Centrala BRD, adica ceva in sensul ca daca exista semnatura acestora, diregtoarele de la BRD Dorobanti nu mai aveau obligatia sa verifice daca clientii-sageata vin cu aport propriu de 10% de acasa, nici sa depuna garantii reale, nici sa fie beneficiarii reali ai creditelor. Toata aceasta smecherie a fost imbracata in haina “clientilor VIP”, adusi de conducere.

Culmea, strategia a prins si, pentru ca procurorii DIICOT sa fie bine imbroboditi, le-au fost trimise zeci de documente inselatoare, ca sa creada ca cei din Centrala BRD aduceau VIP-urile la Grupul Dorobanti, ca sa ia credite de mare valoare. Opinia noastra e ca procurorii DIICOT nu sunt chiar atat de fraieri cat s-ar putea crede si ca e si ceva putred la mijloc legat de sensul spre care este dirijata ancheta.

Alibi inselator confectionat pentru afaceristul Cristian Relu Aparaschivei

Pentru ca procurorii DIICOT sa mearga dupa fenta, cumnatele Dana Bajescu si Alice Monac, impreuna cu functionarele BRD care le erau complice, au declarat in bloc la ancheta ca afaceristul Cristian Relu Aparaschivei, care a adus sapte clienti-sageata care au dat o teapa BRD de 19,1 milioane euro, ar fi fost adus la banca directorii din Comitetul de Credite din Centrala BRD - care l-ar fi incadrat in categoria VIP - tocmai ca vina sa cada pe conducere in ideea indusa ca daca un client era VIP, nu mai trebuiau indeplinite normele bancii privitoare la constituirea de garantii si aducerea aporturilor proprii.

Evident, o astfel de aparare nu poate sta in picioare la o analiza atenta, intrucat daca normele bancii s-ar fi respectat de catre angajatele BRD Dorobanti, creditele nu ar mai fi devenit frauduloase, ci doar neperformante, in sensul ca banca ar fi putut sa execute imobilele depuse drept gaj si sa-si acopere paguba.

Astfel, faptuitoarele de la BRD Dorobanti au declarat in bloc ca Relu Aparaschivei ar fi fost adus in banca in 2008 de directorii din Centrala BRD, care l-au bagat incadrat astfel la categoria privilegiata VIP. Si ca sa intareasca aceste declaratii cum ca VIP-ul Aparaschivei a fost adus “de sus”, s-a confectionat un contract de credit fals, datat 21 august 2008, pentru o suma minora de 35.000 lei, intre BRD si Cristian Relu Aparaschivei (pe atunci sotul judecatoarei Gabriela Cristina Mazilu, de care a divortat intre timp), acte depuse in dosarul procurorilor DIICOT.

Dezastru pentru autoarele acestei strategii! VIP-ul Aparaschivei nu a fost adus in 2008 la BRD, asa cum au sustinut faptuitoarele BRD, transformate in denuntatoare, ci avea cont deschis la BRD inca din 2005. Iar contractul de credit din 21 august 2008, servit procurorilor DIICOT, nu este decat un fals, intrucat, asa cum vom arata mai jos, contine in cuprinsul lui, la datele de identificare a lui Aparaschivei, seria unei carti de identitate, care a fost emisa la doua luni dupa data incheierii contractului de credit. Asta demonstreaza ca documentul servit procurorilor DIICOT a fost confectionat in scop inselator.

Sintetic, inainte de a prezenta amanuntele cazului, prezentam mai intai schema ingineriei alibiul:

Alibiul lui Cristian Aparaschivei a fost conceput printr-un contract de credit care apare semnat de fosta directoare a Agentiei Primaverii a BRD Elena Stroe, avand urmatoarea formulare :

In data de 12.08.2008 APARASCHIVEI CRISTIAN si-a deschis contul la Agentia Primaverii prin transfer de la o alta agentie urmare a unei aprobari verbale a unei persoane din conducerea BRD ce l-a incadrat in categoria VIP (client private banking). Gratie acestui statut de VIP i s-a aprobat in 20.08.2008 un credit de 1,5 milioane euro. “

Consolidarea alibiului s-a realizat prin urmatoarea formulare :

Tot in aceeasi zi de 12.08.2008 directoarea Agentiei impreuna cu unele colege tot din Agentia Primaverii si-a adus aminte la DIICOT ca au “acordat” cu de la sine putere un credit de 10.000 euro (echivalent a 35.000 ron) fara a mai cere acordul din centrala BRD, deoarece Aparaschivei era deja incadrat verbal ca si VIP. Contractul de garantie si contractul de credit aferent creditului de 10.000 de euro (35.000 ron) din 12.08.2008 s-a intocmit ulterior pe 21.08.2008.”

Extinderea alibiului a insemnat inducerea anchetatorilor a unei stari similare de incadrare a clientilor-sageata ca si clienti VIP pentru Agentia Europa, pentru a putea beneficia de credite de mari valori.

Nimeni nu si-a pus minima chestiune rationala ca deschiderea unui cont nu are legatura cu aprobarea si acordarea unui credit. Aprobarea creditului s-a facut strict in baza Deciziei fostului presedinte a BRD Patrick Gelin din 29.12.2005 si normei N2I39 a BRD.

Care a fost insa realitatea, conform probelor din dosarul cauzei, probe nevalorificate de procurorul DIICOT Adrian-Petre Todoran: deschiderea de cont reala a activitatii/contului afaceristului Cristian Relu Aparaschivei nu s-a facut in 12.08.2008, iar creditul de 10.000 euro (35.000 ron) nu pare sa fi existat. Incadrarea ca si client VIP impreuna cu deschiderea activitatii/contului in 12.08.2008 apar ca pure inventii.

Iata documentul inselator depus la DIICOT de BRD care ar confirma ca operatiunea de deschidere de activitate/cont la Agentia Primaverii a lui Cristian Aparaschivei s-ar fi produs in data de 12.08.2008.

Documentul inselator:

Stupoare insa, functionarii BRD au ascuns faptul ca in realitate afaceristul Aparaschivei avea contul deschis in Agentia Primaverii inca din anul 2005 !!!

Procurorul DIICOT Adrian Petre Todoran fusese informat prin doua memorii de acest fapt. In realitate pe data de 12.08.2008, Aparaschivei Cristian isi deschisese doar doua conturi suplimentare in lire engleze si dolari, el avand activitatea/contul deschis la Primaverii tocmai din 20.01.2005 cu conturi in euro si lei.

Ca atare, Aparaschivei nu si-a deschis activitatea/ contul in 12.08.2008 si nici nu fusese transferat de la o alta agentie asa apare in mod fals in Ordonanta DIICOT. Acest fapt demonteaza sustinerile denuntatoarelor BRD, cum ca afaceristul Cristian Relu Aparaschivei ar fi fost incadrat in 2008, in categoria VIP (privilegiata/private banking) la cererea “verbala” a directorilor din centrala BRD pentru ca el era deja client acolo din 20.01.2005.

Iata si probele care demonstreaza ca Aparaschivei avea activitatea/ contul deschis la Agentia Primaverii inca din anul 2005:

20.01.2005 - Extrasul de cont in euro din Agentia Primaverii unde Aparaschivei depune 110.000 euro. Ce poate fi o proba mai tare ca extrasul de cont? Nimic. Ca atare contul si activitatea lui Aparaschivei erau deschise in Agentia Primaverii din 20.01.2005 si nicidecum din 12.08.2008, cum au sustinut functionarele BRD din Grupul Dorobanti, care s-au inteles intre ele sa dea vina pe conducerea BRD, pentru ceea ce faceau ele in propria ograda. Imediat sub extrasul de cont in euro aveti si extrasul de cont in lei ce era deschis tot la Agentia Primaverii si tot din 20 ianuarie 2005. Aveti chiar si numarul card-urilor judecatoarei lui Gabriela Cristina Mazilu, care pe atunci era inca sotia afaceristului Cristian Relu Aparaschivei:

Putem opina ca functionarele BRD au distrus deschiderea de activitate/cont din anul 2005 si au lasat la dosarul clientului acea fisa din 12.08.2008 si altele similare din acea data.

Creditul fantoma de 10.000 euro (35.000 ron)

In privinta creditului de 10.000 de euro (35.000 ron) din 12.08.2008 sunt toate indiciile ca acesta nu a existat, el fiind o pura inventie construita pe o operatiune de depunere de numerar urmata de un schimb valutar. In nicio tara din lume o depunere de numerar urmata de un schimb valutar nu poate fi considerata un credit bancar, desi la DIICOT se pare ca aceasta este viziunea actuala... toata aceasta constructie nelegala a avut un scop unic si anume acela de consolidare a alibiului, cum ca Aparaschivei si-ar fi deschis contul la Primaverii in 12.08.2008 pentru ca ar fi fost incadrat verbal la categoria VIP si de aceea, vezi Doamne, ar fi beneficiat ulterior de creditul mare de 1,5 milioane euro din 20.08.2008.

Pentru acest asa-zis credit de 10.000 euro (35.000 ron) s-a intocmit un dosar de credit fals, o imputernicire pe cont falsa pentru judecatoarea Mazilu, un contract de garantie fals aferent asa-zisului credit, un contract de credit fals aferent asa-zisului credit si o fisa de conditii derogatorie falsa.

Un alt aspect halucinant pe care procurorii nu l-au observant este faptul ca pentru un credit de 10.000 de euro, care avea un consilier de clientela dedicat prin persoana lui Argentina Surdu, au lucrat trei consilieri de clientela si directoarea Agentiei. Cum e posibil sa lucreze la un dosar de credit mega simplificat trei persoane?

Dosarul de credit avea doar o pagina ca marime si apare intocmit de Lucia Cucu in “12.08.2008”. Fisa de conditii derogatorii are o jumatate de pagina ca marime si apare ca intocmit de Argentina Surdu in “12.08.2008”. Contractul de credit si contractul de garantie apar ca intocmite de Predescu in “21.08.2008”.

Pentru cine cunoaste un minim de banca asa ceva este de neimaginat. Chiar acceptand prin absurd diviziunea muncii, consilierul de clientela care avea clientul in portofoliu era cel care intocmea doasarul de credit si nu altcineva. Lucia Cucu care a intocmit dosarul de credit nu era nici macar inlocuitoarea de drept (desemnata oficial) a Argentinei Surdu. Consilierul care o inlocuia oficial pe Surdu si cu care lucra in binom cu aceasta se numeste Marius Balan.

In situatia acestui asa zis credit, Argentina Surdu (consiliera afaceristului Aparaschivei) a ajuns sa “intocmeasca” doar un document subsidiar si fara o mare relevanta (o fisa de conditii derogatorii) in conditiile in care creditul trebuia instrumentalizat chiar de ea sau inlocuitorul ei. Argentina Surdu nici macar nu a semnat pe dosarul de credit. Foarte ciudat... Toate aceste detalii extrem de importante de operatiuni complet anormale si atipice nu au fost sesizate nici macar de BRD. Acest asa-zis credit de 35.000 ron a avut rolul de a consolida alibiul asa-zisei deschideri de activitate/cont a lui Cristian Aparaschivei din data de 12.08.2008 ca urmare a pretinsei “incadrarii verbale” la categoria VIP a lui Aparaschivei.

Cum au procedat cei din Agentia BRD Primaverii pentru a crea acest alibi cu creditul?

Au cautat si gasit o suma de 10.000 euro din data de 12.08.2008, in contul numarul RO97BRDE445SV36324714450, suma care reprezenta de fapt o depunere numerar ce fusese schimbata in lei la valoare de 35.300 roni (din care s-au retras 35.100 roni). A nu se pierde din vedere ca acest numar de cont in euro era deschis la BRD Primaverii din 20.01.2005.

Operatiunile de depunere si schimb valutar le puteti vizualiza in extrasele de cont de mai jos la data de 12.08.2008.

Apar astfel indicii temeinice ca suma de 35.300 ron, a fost aproximata la 35.000 ron, la fel ca si alte date financiare, si s-a construit, prin fals, un dosar de credit, utilizand aceasta suma si data de 12.08.2008. Apoi s-a intocmit si semnat in fals un contract de garantie si un contract de credit cu data de 21 august 2008 pentru asa-zisul credit de 35.000 de ron. Ca un facut, functionarele BRD si-au “adus aminte perfect” de acest mini-credit pe card cand au facut declaratiile la DIICOT in primul semestru al anului 2015, de parca acesta fusese acordat cu trei zile inainte.

Contul din contractul de credit este acordat cu contul din extrasul de cont, iar daca parchetul va cauta in extrasul de cont al contului RO97BRDE445SV36324714450, la data de 21.08.2008, o suma similara de 35.000 ron (presupusul credit) asa ceva nu exista.

Functionarele BRD de la Agentia Primaverii au declarat la DIICOT ca au acordat creditul de 35.000 ron in 12.08.2008, dar au intocmit contractele o saptamana mai tarziu (21 august 2008) pentru ca in perioada respectiva “asa ceva s-ar fi putut in BRD”. Adica sa acorzi un credit azi si sa semnezi contractul peste o saptamana... O explicatie ridicola.

Stupoare insa la analiza pe documentele de credite propriu-zise! Falsurile ies ca uleiul la suprafata! Contractul de garantie si contractul de credit sunt din data de 21 august 2008, iar cartea de identitate a afaceristului Cristian Relu Aparaschivei, atentie,  este emisa ulterior acestei date, dupa peste doua luni, mai precis la 27.10.2008.

Iata si probele care vorbesc de la sine! Comparati seria si data emiterii cartii de identitate a lui Aparaschivei, cu data contractului de credit si a contractul de garantie fals:

Ce spuneti despre aceste falsuri ordinare? Noi credem ca acest alibi a fost cap coada conceput special pentru ancheta DIICOT. Chiar ne intrebam cum de nu a vazut nimic din toate astea procurorul DIICOT Adrian Petre Todoran si nu le-a valorificat in Ordonanta din 16 aprilie 2018?

Concluzie: Incadrarea verbala a clientului Aparaschivei la categoria VIP (client privilegiat) a fost o mega-cacealma trasa procurorilor DIICOT, pentru inducerea in eroare a anchetatorilor, pe fondul distrugerii de probe referitoare la deschiderea activitatii clientului Aparaschivei din 2005.

In rest, s-au presarat numai documente inselatoare, mergandu-se pana la inventarea de credite pentru sustinerea teoriei ca sefii din Centrala BRD ar purt vina pentru jaful din Grupul Dorobanti, pentru ca ei ar fi facut, chipurile, incadrarile la categoria VIP. In fapt, daca cineva incadra in categoria VIP vreun client, acea persoana nu putea fi decat grupul Bajescu, Monac & Co, deoarece acesta era cel care, asa cum am demonstrat in editiile precedente, baga sute de mii de euro fictivi in conturile clientilor-sageata inaintea acordarii creditelor, si nu asigura constituirea unor garantii reale ori cine sunt beneficiarii reali ai creditelor.

(va urma)

Accesari:5649