BLACK HOLE LA BRD (XII) - Soc la Curtea de Apel Bucuresti. Fosta directoare a Agentiei BRD Europa, Alice Monac, s-a dat de gol ca plateste onorariile avocatiale a patru suspecti din dosarul BRD, carora le-a dat credite fara ca acestia sa le mai returneze. Avocatul Stefan Cismaru a declarat in fata judecatorului Adrian Pacurar ca Alice Monac “plateste onorariile la trei sau patru suspecti din prezentul dosar”. Monac si-a dat cumnata in primire la DIICOT (Documente)

Duminică, 31 martie 2019 14:23 | Scris de L.J. | pdf | print | email

Continuam serialul de dezvaluiri despre fraudele de la BRD, comise de diversi afaceristi prin intermediul unor complici – functionari din Grupul BRD Dorobanti, condus de fosta directoare Dana Bajescu. Ies la iveala noi dovezi ale complicitatilor dintre fostii angajati ai bancii si clientii-sageata, care au luat credite de cate 3 milioane euro, fiecare, doar cu buletinul, fara garantii constituite conform normelor bancare, dupa care nu i-au mai restituit.


Paguba cu care BRD s-a constituit parte civila in dosarul 144/D/P/2013 al DIICOT - declinat la finele anului trecut la Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie, dat fiind faptul ca unul din principalii pioni ai afacerilor este judecatoarea Cristina Gabriela Mazilu, de la Judecatoria Sectorului 4 – este de 53 milioane euro.

Toti invinuitii si inculpatii din dosarul BRD au dat vina unul pe celalalt, insa realitatea nu poate fi ascunsa: creditele acordate fraudulos nu puteau fi date fara implicarea directa si interesata a sefilor BRD din Grupul Dorobanti. Daca acest lucru l-am demonstrat in editiile anterioare, azi prezentam o noua dovada a complicitatii dintre functionarii BRD Dorobanti si clientii – sageata care au luat cu buletinul si fara nicio garantie valida credite de 3 milioane de euro fiecare.

Indivizii s-au dat de gol la Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 6051/2/2018, in care BRD a formulat o contestatie privind durata procesului, in sensul ca ancheta pornita in 2013 nu a fost finalizata nici azi, si a cerut ca DIICOT sa fie obligata ca intr-un termen rezonabil sa dispuna cu privire la trimiterea in judecata a celor vinovati. Asa cum am aratat mai sus, dosarul a fost declinat la finele anului 2018 de la DIICOT, la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

La termenul din 10 septembrie 2018, din procesul in care BRD a contestat durata exagerata a anchetei, Alice Monac (foto stanga) fosta directoare a Agentiei Europa din cadrul Grupului BRD Dorobanti si-a trimis avocatul Stefan Cismaru la dosar, care a facut o declaratie soc. Alice Monac este nimeni alta decat cumnata fostei sefe a Grupului BRD Dorobanti - Dana Bajescu (foto dreapta) cea care in fapt aproba la varf toate aceste credite de mari valori si facea raportari false conducerii din Centrala BRD ca exista garantii consistente si avansuri depuse in mod real de beneficiarii creditelor.

Avocatul Stefan Cismaru, aparatorul lui Alice Monac, a declarat in fata judecatorului Adrian Pacurar, de la Curtea de Apel Bucuresti, ca cere respingerea cererii BRD pe motiv ca ancheta e una complexa, si mai ales, atentie, ca Alice Monac, clienta sa “plateste onorariile la trei sau patru suspecti din prezentul dosar - (vezi facsimil 1 si 2)

Cum adica? Suspecta Alice Monac, care a dat credite frauduloase pe mana cu cumnata sa, plateste avocatul pentru alti patru suspecti din dosar, adica a unor clienti-sageata pe care i-a fericit cu generozitatea ei?

Credem ca fata de aceasta declaratie, anchetatorii de la SIIJ trebuie sa verifice imediat natura relatiilor dintre Alice Monac si ceilalti patru suspecti carora ea le plateste avocatul. Evident ca avocatul nu are nicio vina aici, nefiind interzis ca un avocat sa apere mai multe parti din aceeasi cauza. Revenind insa la fosta directoare a Agentiei BRD Europa, probabil ca pe modelul judecatoarei Cristina Gabriela Mazilu (care facea vacante de lux cu clientii – sageata care tepuiau BRD) si Alice Monac a avut prietenii de acelasi tip. Ceea ce demostreaza o data in plus ca nimic nu a fost intamplator, ci dimpotriva, un plan comun, bine orchestrat, de devalizare a BRD.

Daca ne amintim bine, Inspectia de la Paris a BRD a depistat in mailurile Danei Bajescu, fosta directoare a Grupului Dorobanti, ca aceasta beneficia de excursii de lux platite de clientii bancii!!!

Pe de alta parte se naste o intrebare fireasca si anume de unde are atatia bani Alice Monac si ce o impinge sa fie atat de filantroapa cu suspectii din dosar? Din informatiile noastre, Alice Monac nu are serviciu, in BRD a avut un salariu modest, sotul castiga un salariu normal la BRD, are copil de intretinut, etc.

Avem banuiala ca Dana Bajescu, cumnata lui Monac Alice, se afla in spatele acestei filantropii, iar Monac Alice este doar pusa la inaintare, pentru ca prin acelasi avocat sa se stie cum se vor comporta ceilalti suspepcti la ancheta. Cele doua cumnate nu se dezmint si la fel cum au actionat dolosiv in banca, in aceeasi maniera actioneaza cu tupeu si in ancheta VIP-urilor.

Onorariile platite de Alice Monac si legaturile bancare

E bine sa rememoram ce credite a dat Alice Monac, ca director al Agentiei BRD Europa, la intelegere cu cumnata sa:

Alice Monac - “denuntatoare“ si filantroapa – a acordat fraudulos doua credite fiecare de 3 milioane de euro (originate fictiv) pentru Stefan Muntean (client sageata) si Constantin Eugen Pop (client sageata), parte din aceste credite (2.430.591 euro) ajungand prin transferuri in conturile afaceristului Cristian Relu Aparaschivei si a sotiei acestuia Gabriela Cristina Mazilu. Monac Alice l-a angajat pe avocatul Stefan Cismaru si i-a semnat imputernicirea avocatiala nr. 4424252.

Alice Monac este co-autoare, alaturi de cumnata sa Bajescu Dana, la operatiunile de generare a peste 1,6 milioane de euro, fictivi, pentru “aportul propriu” a sase clienti sageata, conditie fara de care creditele nu puteau fi acordate.

Iata in continuare identitatea celor 7 clienti-sageata, adusi de afaceristul Cristian Relul Aparaschivei la BRD Grupul Dorobanti – Agentia Europa, care au primit fiecare cate 3.000.000 euro:

-Anastasia Coconete (mama fostului sef Serviciu Protocol din Ministerul de Interne, Marius Coconete) credit de 3 milioane euro, acordat la 23.10.2009;

-Stefan Muntean, credit de 3 milioane euro, acordat la 12.11.2009;

-Ionut Victor Nicoresteanu (angajat la Serviciu Protocol din Ministerul de Interne, condus pe atunci de Marius Coconete), credit de 3 milioane euro, acordat la 10.12.2009;

-George Gabriel Lisu, credit de 3 milioane euro, acordat la 26.04.2010;

-Niculae Ciumeti, credit de 3 milioane euro, acordat la 26.05.2010;

-Constantin Eurgen Pop, credit de 3 milioane euro, acordat la 22.07.2010;

-Georgiana Mirela Pop, credit de 1,5 milioane euro, acordat la 27.12.2010;

Total: 19,1 milioane euro

Fantastica declaratie data la DIICOT de Alice Monac: “Trebuia sa respect indicatiile sefei mele Dana Bajescu!”

Faptul ca Alice Monac nu era decat un instrument al cumnatei sale Dana Bajescu, si ca indeplinea intocmei indicatiile acestuia, reiese din chiar declaratia ei de suspect data la DIICOT in data de 18 iunie 2015. Desi Monac semna personal creditele cu clientii sageata, ea a pasat responsabilitatea pe cumnata si sefa ei Dana Bajescu, aratand ca nu a facut decat sa-i respecte indicatiile, chiar si atunci cand ii semnala probleme cu evaluatorii imobilelor depuse drept garantie:

Precizez inca o data ca eu in calitate de director al Agentiei nu imi puteam asuma responsabilitatea unor operatiuni de o asemenea amploare si trebuia sa respect indicatiile sefei mele Bajescu Dana... Cand am constatat ca din documentatia primita ca societatea de evaluare nu era in lista agreata de catre BRD, i-am precizat acest lucru lui Bajescu Dana, iar aceasta mi-a indicat sa trec in fisa de aprobare ca exceptie... Garantiile imi erau indicate de catre Bajescu Dana, iar documentele de proprietate ale terenurilor ce urmau a fi luate in ipoteca se aflat la Grup Dorobanti... Am actionat intotdeauna la indrumarea expresa a lui Dana Bajescu - (vezi facsimil 3)

(va urma)

Accesari:5161