CE FACUSI, NICULE? – Uite cine vrea sa ancheteze magistratii! Procurorul DNA Nicolae Marin a certificat o stenograma falsificata grosolan in dosarul Preda-Manolachi, in care s-a incercat inculparea lui Liviu Dragnea. Sintagma “sase cuburi, din start”, inventata de DNA drept limbaj codificat pentru traficul de influenta, a fost infirmata de expertiza. Nicolae Marin era disperat sa-l faca pe Dragnea: “Daca ar fi dupa mine, te-as impusca!... Zi de Dragnea!” (Documente)

Miercuri, 5 decembrie 2018 17:46 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate noi detalii din dosarul in care DNA i-a trimis in judecata pe fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Preda si pe politistul judiciar DNA Emil Manolachi, si in care Directia Nationala Anticoruptie a fortat inculsiv inculparea lui Liviu Dragnea, in conditiile in care parchetul a cautat cu disperare sa obtina declaratii impotriva liderului PSD. Veti vedea cum DNA a falsificat in mod grosolan o stenograma, adaugand cuvinte, doar pentru a da greutate acuzatiilor. Totul s-a intamplat in dosarul instrumentat de procurorul Nicolae Marin (foto) - autor al rechizitoriului din 2014 confirmat de fostul sef al Sectiei a II-a DNA Claudiu Dumitrescu (vezi facsimil 1) -, cel care in prezent conduce DNA Ploiesti si care a socat zilele trecute cand si-a depus candidatura pentru Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie, sperand ca va fi numit intr-o functie din care va putea sa ancheteze magistratii.


Pana in momentul de fata, Lumea Justitiei a publicat pe parcursul mai multor articole o serie de dezvaluiri privind modul de lucru al DNA in acest dosar si presiunile exercitate impreuna chiar si cu ofiteri SRI, in vederea obtinerii unor declaratii impotriva lui Dragnea. Celebru este episodul in care in care politistul Emil Manolachi a relatat in fata Inaltei Curti cum procurorul Nicolae Marin i-ar fi cerut sa dea declaratii impotriva lui Dragnea:

“Legat de declaratiile date, incepand cu luna martie 2013, arat ca la un moment dat, audiat fiind in prezenta aparatorilor mei alesi, procurorul (n.n. - Nicolae Marin) a avut o reactie pe care nu am relatat-o pana acum, respectiv s-a ridicat, a lovit cu pumnul in masa si mi-a spus: 'DACA AR FI DUPA MINE, TE-AS IMPUSCA!' Aparatorul meu ales a reactionat spunand ca nu a mai vazut niciodata asa ceva. Nu am formulat la acel moment plangere impotriva procurorului, fiind intr-o stare psihica marcata de presiunile constant exercitate impotriva mea, dupa inceperea cercetarilor in prezenta cauza. Cand ma refer la presiuni, am in vedere solicitarile repetate ale procurorului, in sensul: 'ZI DE DRAGNEA!', desi eu ii relatasem ca nu il cunosc pe acesta din urma(click aici pentru a citi).

Tot Emil Manolachi a dezvaluit lucruri incredibile si intr-un denunt facut la DNA in 2013, in care a mentionat urmatoarele:

Precizez faptul ca cele declarate la data de 19.02.2013 au fost date sub presiunea celor aproximativ 10 persoane prezente dintre care la interogatorii din cadrul politiei judiciare (n.red. - neinteligibil) punand intrebari despre relatia cu Dragnea Liviu.

Precizez ca cele declarate mi-au fost sugerate de procuror Marin Nicolae in biroul acestuia iar cele declarate nu corespund realitatii. Am fost amenintat in permanenta cu retinerea in caz ca nu declar ceea ce trebuie.

Precizez faptul ca dl. procuror Marin Nicolae a insistat in permanenta sa scriu despre legatura mea cu numitul Dragnea Liviu, despre care eu nu pot declara nimic intrucat nu il cunosc personal, nu m-am intalnit niciodata cu el si nu il cunosc decat de la televizor(click aici pentru a citi).

Eu sunt pregatit cu toate celelalte... din care sase cuburi, din start”

Procurorul Nicolae Marin nu doar ca a facut presiuni pentru obtinerea de denunturi impotriva lui Dragnea (asa cum sustine Manolachi), dar a mai comis un lucru extrem de grav, in opinia noastra, dandu-si girul pentru un fals grosolan. Mai exact, Marin Nicolae a certificat procesul verbal de redare a unei discutii dintre Valentin Preda, Tudor Bohalteanu si Elena Hulubaru, cei doi din urma inculpati la randul lor in dosar. Problema este ca respectiva stenograma contine cuvinte adaugate, care nu au fost rostite in realitate, dar care aveau rolul de a da greutate acuzatiilor. Lucru confirmat, dupa cum vom vedea, chiar de o expertiza a Institutului National de Criminalistica din IGPR.

Astfel, in dosarul DNA se regaseste procesul din 31 martie 2014 privind redarea unei discutii ambientale ce fusese purtata in 26 noiembrie 2012 de Valentin Preda, Tudor Bohalteanu si Elena Hulubaru. Procesul verbal a fost intocmit de comisarul-sef Gabriel Avramescu, iar procurorul DNA Nicolae Marin a semnat si a pus stampila: „Certific autenticitatea”. Discutia contine o sintagma-cheie, prezentata de DNA drept limbaj codificat pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta.

Iata dialogul (vezi facsimil 2):

Preda Raducu Valentin: Bun!

Bohalteanu Tudor Gabriel: Eu sunt pregatit cu toate celelalte...din care sase cuburi, din start, n-am nici o problema”.


Cuburile” au disparut

Ei bine, cele “sase cuburi, din start”, care chipurile potrivit DNA reprezentau limbaj codificat in actiunea de trafic de influenta, s-au dovedit a fi un fals grosolan, menit doar sa dea greutate acuzatiilor. In realitate, Tudor Bohalteanu nu a rostit niciodata aceasta sintagma. Lucru dovedit de o expertiza criminalistica realizata de o institutie a statului, nu de un expert parte, in care nu se mai regasesc cele “sase cuburi”.

Conform expertizei, fraza reala rostita de Tudor Bohalteanu a fost de fapt urmatoarea (vezi facsimil 3):

Eu sunt pregatit cu toate celelalte. La momentu' in care s-a facut (neinteligibil), n-am nicio problema!

Asadar, nici vorba de “sase cuburi, din start”.

De altfel, aceasta sintagma trecuta in interceptarile DNA, despre care Institutul National de Criminalistica a stabilit ca nu exista in realitate, a fost inlaturata din dosar de catre judecatorul fondului.

Accesari:9620