20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCANDALUL COTAR – Un razboi crancen se duce intre Primaria Capitalei si firme din Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania, condus de Vasile Stefanescu, fost candidat al lui Traian Basescu la Camera Deputatilor. De ani de zile, Primaria Capitalei este tarata in procese, pe motiv ca a indraznit sa anuleze licentele taximetristilor. De curand, a aparut o noua miza de milioane de euro: infiintarea unui dispecerat unic de taxi

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 April 2017 13:38
Vizualizari: 9089

Bucurestiul a fost paralizat zilele trecute de un protest organizat de mai multe companii de taxi in fata Guvernului Romaniei. A fost un protest cauzat chipurile de nemultumiri pertinente ale taximetristilor, dar care de fapt are la baza temerea anumitor companii ca isi pot pierde monopolul instituit de ani de zile. Interesant este ca, asa cum s-a putut observa din reactiile bucurestenilor de pe retelele de socializare, protestul nu a produs in niciun caz o solidaritate cu taximetristii stransi in fata Guvernului. Actiunea a provocat iritare in randul celor mai multi dintre locuitorii Capitalei, iar asta nu doar din cauza ca taximetristii au dat peste cap traficul rutier, dar si pentru ca exista o nemultumire generalizata in legatura cu serviciile unor companii de taxi si cu modul de comportament al unor taximetristi. In realitate, asistam la un razboi a carui miza, din informatiile pe care le detinem, este de milioane de euro.


Ce nu se stie este ca protestul din Piata Victoriei nu reprezinta decat un nou episod dintr-un conflict mai vechi existent intre mari companii de taxi si autoritatile statului. In special, autoritatile locale. In ceea ce priveste Capitala, ne referim la Primaria Municipiului Bucuresti. De ani de zile, Primaria Capitalei este tarata in instante atunci cand indrazneste sa anuleze licente ale unor companii de taximtere. Sunt procese care dureaza de ani de zile si care probabil nu se vor finaliza prea curand. Iar unele dintre actiunile declansate in instanta privesc interese ale unor firme care au legatura cu unul dintre liderii taximetristilor. Este vorba despre Vasile Stefanescu (foto dreapta), presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania, fost candidat la Camera Deputatilor din partea Partidului Miscarea Populara al lui Traian Basescu. Un personaj si o confederatie despre care presa a facut de-a lungul anilor nenumarate dezvaluiri.

Batalia pe licente

Firme din grupul Rodell, fondat de Vasile Stefanescu in urma cu multi ani, au dat in judecata Primaria Capitalei solictand reactivarea mai multor licente care au fost retrase. Razboiul se poarta de ani de zile, iar in prezent pe rolul instantelor bucurestene exista mai multe litigii intre companii din grupul Rodell si Primaria Capitalei. Spre exemplu, la Tribunalul Bucuresti gasim mai multe dosare in care societatea Rodell Auto Company, in calitate de reclamant, si Primaria Capitalei in calitate de parat. In paralel, in instanta au fost declansate actiuni impotriva Primariei Capitalei si de catre alte societati de taxi, care insa fac parte din COTAR condus de acelasi Vasile Stefanescu.

Interesant este ca, din informatiile pe care le detinem, companiile de taxiuri au gasit o modalitate pentru a ocoli deciziile Primariei Capitalei de retragere a licentelor. Astfel, pentru desfasurarea activitatii au fost folosite certificatele de grefa emise de instantele de contencios administrativ unde au fost inregistrate dosarele, desi nu fusesera emise ordonante presedintiale privind suspendarea masurilor Primariei Capitalei pana la solutionarea definitiva a cauzelor.

O miza uriasa: 4 milioane euro, lunar

Pe langa lupta din instante privind licentele de taxi, mai exista o alta miza. Si nu orice fel de miza, ci una de milioane de euro. Concret, este vorba despre infiintarea unui dispecreat unic de taxi, proiect pe care primarul general al Capitalei Gabriela Firea doreste sa il implementeze: “Am luat in analiza toate aceste sesizari facute si am considerat ca daca Primaria Generala a Capitalei infiinteaza aceasta dispecerizare la care, practic, va avea acces orice firma legal constituita si licentiata de taximetrie, vom elimina impreuna aceste fenomene nesanatoase”. Intentia nu este insa deloc pe placul COTAR si nici pe placul lui Vasile Stefanescu: “Cum sa faci un dispecerat si sa ma obligi sa ma duc acolo? Nationalizeaza afacerile noastre”.

Totusi, ideea Gabrielei Firea nu este deloc una rea, cel putin in opinia noastra, dar culmea si in opinia multor soferi de taxi. Si atunci, de unde aceasta opozitie din partea COTAR? De unde aceasta acuzatie ridicola cum ca s-ar “nationaliza afacerile noastre”? Ei bine, infiintarea unui dispecrat unic de taxi de catre Primaria Capitalei ar putea face ca marile companii de taxi reunite in COTAR sa piarda sume de, atentie, milioane de euro. Explicatia a fost oferita de cunoscutul jurnalist de investigatii Silviu Manastire, de la B1 TV:

Va spuneam ca pentru a face această activitate ai nevoie de un dispecerat de taxi si de o licenta. Dispeceratele de taxi sunt detinute de marile companii. Astfel, in fiecare luna acestea incasează o taxa de la taximetristi ce variaza intre 250 si 300 de lei. Oficial, in Romania ar exista (nimeni nu stie insa cifra exacta) circa 60 de mii de licente de taxi. La un calcul simplu inseamna ca doar din taxa de dispecerat marile companii reunite in confederatia COTAR (si nu numai) ar incasa circa 4 milioane de euro lunar. Si uite asa orice taximetrist devine un mic sclav pe plantatia celor care detin dispeceratele de taxi”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva