TRADAREA TRANSILVANIEI - Inregistrare audio exploziva care demasca modul in care DNA a lucrat cu SRI si serviciul secret din Ungaria pentru executarea fostului sef al CJ Bihor Alexandru Kiss: “Serviciile secrete maghiare, serviciul secret romanesc cu care m-am intalnit si am discutat personal la restaurantul Epi, plus DNA m-au asigurat ca totul va fi 'ok'... Anterior primei chemari la DNA a fost contactat de ofiteri ai serviciului maghiar si i-au fost relatate aspecte din dosar” (Audio)

Luni, 5 noiembrie 2018 15:37 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

DNA si SRI au lucrat cu serviciul secret magiar pentru a executa un presedinte de consiliu judetean din Romania. Este vorba despre fostul sef al Consiliului Judetean Bihor si fostul presedinte al UDMR Bihor, Alexadru Kiss, trimis in judecata de DNA pentru pretinse fapte de coruptie. Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate o inregistrare audio exploziva care demasca planul pus la cale cu DNA, SRI si serviciul secret maghiar pentru infundarea lui Alexadru Kiss. Inregistrarea contine declaratia data in fata instantei de unul dintre inculpatii din dosarul lui Kiss, care arata ca a facut un denunt impotriva presedintelui CJ Bihor la presiunile facute asupra sa de DNA, SRI si serviciul secret maghiar. Acelasi inculpat a solicitat sa fie testat cu aparatul poligraf pentru a lamuri o serie de aspecte precum acela ca inainte sa fie audiat la DNA a fost contactat de ofiteri ai serviciului maghiar de informatii, ocazie cu care i-au fost relatate aspecte din dosarul in care urma sa fie audiat. Totodata, aceiasi ofiteri ai serviciului secret maghiar i-ar fi transmis ca va fi contactat de ofiteri ai SRI care ii vor oferi protectie daca va coopera in sensul dorit de cei din urma.


Astfel, omul de afaceri Bojtor Vilmos Laszlo a relatat in 11 octombrie 2018, in fata judecatorilor Gabriela Tarca si Antik Levente Farkas de la Curtea de Apel Oradea, modul in care s-a inteles cu cele trei institutii de forta – DNA, SRI si serviciul secret maghiar - sa faca denunt impotriva lui Alexandru Kiss. Bojtor Vilmos Laszlo ii indica in declaratia sa pe procurorul de caz Adrian Muntean de la DNA Oradea si pe comisarul sef Traian Surducan, politist judiciar, despre care se afirma ca el este de fapt cel care conduce aceasta structura teritoriala a parchetului anticoruptie, dar si un ofiter ai serviciul secret maghiar, aratand ca este dispus sa dezvaluie si numele ofiterilor SRI cu care a lucrat in acest caz.

Concret, in declaratia data in fata completului format din judecatorii Gabriela Tarca si Antik Levente Farkas, omul de afaceri - reprezentat de avocatul Dorian Senchetru din Baroul Brasov, in substituirea avocatului ales Vladimir Ciolacu din Baroul Brasov - a dezvaluit ca, in schimbul denuntului pe care urma sa il faca impotriva lui Alexandru Kiss – aparat de avocatul Razvan Doseanu coordonator al Societatii profesionale de avocati Doseanu & Asociatii -, comisarul Traian Surducan i-a primis ca va primi o pedeapsa maximum cu suspendare, ca si cum acesta ar fi avut puterea de a influenta judecatorii, in conditiile in care Bojtor nu facuse acord de recunoastere a vinovatiei, si chiar daca ar fi facut se stie ca de multe ori instantele resping aceste acorduri. Totodata, Bojtor Vilmos Laszlo a relatat o intalnire pe care a avut-o la restaurantul “Epy” din Oradea cu ofiteri SRI, precizand ca atat acestia, cat si reprezentantii DNA si ofiterii serviciul de informatii maghiar i-au dat asigurari ca totul va fi bine pentru el in cazul in care il va denunta pe Alexandru Kiss.

Iata declaratia data de Bojtor Vilmos Laszlo:


“Am avut o intelegere, deci practic un deal, cu doamna Radulescu Carmen (n.r. - avocata Carmen Radulescu), cu DNA. La prima declaratie pe care am dat-o in anul 2015, intelegerea a fost urmatoarea... Si de aceea am solicitat, si aici se cupleaza practic cu cererea de probatiune, am solicitat daca se poate sa fie chemat, invitat – ma rog, nu stiu cum se spune mai bine – si domnul fost comisar sef Surducan (sau inca comisar sef, nu stiu), si domnul fost procuror Muntean. Pentru ca practic mi s-a oferit, doamna presedinte, mi s-a oferit de catre DNA la acel moment -, neavand probe impotriva domnului Kiss, deci neavand, erau niste probe facute aiurea, eram singurul om care puteam sa il denunt pe domnul Kiss – deci mi s-a oferit maximum, si repet exact cuvintele domnului Surducan, maximum cu suspendare. Acest lucru as dori sa ma testati la poligraf, sa vina martorii... Parctic despre aceasta este vorba.

Vizavi de al treilea domn, Stanciu Dorica (n.r. - specialist DNA), am tot sustinut, si am sustinut de nenumarate ori in toate instantele, inclusiv la DNA, inclusiv la serviciile maghiare secrete care au stat pe bine doi ani de zile, si vreau sa sublinez acest fapt pentru ca nu a fost un fapt placut, deci normal ca trebuia sa aiba un fel de corespondenta, de protocol, de nu stiu cum se cheama cu partea romana, cu SRI-ul roman. DNA nu cred ca avea dreptul sa faca asa ceva, dar nu ma pronunt pentru ca nu stiu.

Deci, toate cele trei entitati, toate de notorietate, SRI-ul maghiar, sau ma rog serviciile secrete maghiare, atat serviciul secret romanesc cu care m-am intalnit si am discutat personal la restaurantul Epy, plus DNA prin reprezentantii dansilor m-au asigurat ca totul va fi 'ok'. Va spun foarte sincer ca eu in momentul ala am si crezut, pentru ca daca domnul Kiss, domnul Rus (n.r. - un alt inculpat din dosar), in momentul respectiv au stat in arest, le-au confiscat, pe mine efectiv m-au lasat in pace, deci am zis ca deal-ul sau ma rog afacerea care s-a facut este o afacere cat se poate de corecta”.

Iata consemnarile judecatorilor Gabriela Tarca si Antik Levente Farkas de la Curtea de Apel Oradea facute dupa declaratiile lui Bojor in cuprinsul incheierii din 11 octombrie 2018 (vezi facsimil):

“Astfel, cere audierea in calitate de martori a numitilor Radulescu Carmen – persoana care a avut calitatea de aparator al sau pe parcursul urmaririi penale, Surducan Traian - comisar sef din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Oradea, Munteanu Adrian - procuror de caz in cadrul DNA - Serviciul Teritorial Oradea si Stanciu Dorica - specialist in cadrul DNA - Serviciul Teritorial Oradea la momentul efectuarii urmaririi penale in prezentul dosar.

(…)

Apoi, mai arata ca, incepand cu anul 2013 si pana in anul 2015, Serviciul de Informatii Maghiar l-a contactat in fiecare luna si i-a solicitat sa se intalneasca cu membrii din acest serviciu in restaurante sau in cafenele, putand in acest sens sa ofere instantei de control judiciar numele acestora si numerele de telefoane, exemplificand astfel pe numitul Farkas Victor – ofiter.

(…)

Inculpatul apelant Bojtor Vilmos Laszlo arata ca, asa cum a afirmat mai sus, i s-au luat declaratii de catre trei institutii, respectiv de Serviciul de Informatii Maghiar, de catre Serviciul Roman de Informatii si de catre DNA - Serviciul Teritorial Oradea. Cere ca instanta de control judiciar sa aiba in vedere stresul la care a fost supus in momentul in care s-a intalnit cu ofiterul din cadrul Serviciului de Informatii Maghiar, si anume, cu numitul Farkas Victor in Bruxelles, la fiica sa care lucra in acel moment la Parlamentul European.

(…)

Inculpatul apelant Bojtor Vilmos Laszlo in concluzie, solicita admiterea cererii de probatiune astfel cum a fost formulata. Mai arata ca, la acel moment, intrucat nu existau probe impotriva inculpatului Kiss Alexandru, i s-a cerut un denunt, oferindu-i-se in schimbul acestuia de catre numitul Surducan Traian - comisar sef in cadrul DNA - Serviciul Teritorial Oradea 'maximum cu suspendare'. Cu privire la acest lucru, arata ca doreste sa fie testat cu aparatul poligraf. Mai arata ca s-a intalnit personal cu persoane din cadrul Serviciului Roman de Informatii la restaurantul 'Epy', si acestia si cei din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Oradea asigurandu-l 'ca va fi ok'. Invedereaza foarte sincer imprejurarea ca, la acel moment, i-au crezut datorita faptului ca, daca in cazul inculpatului Kiss Alexandru si al inculpatului Rus Beneamin, acestia se aflau sub puterea unor masuri preventive, in cazul sau insa, l-au lasat in pace, crezand deci ca este o afacere corecta. Mai arata insa ca dupa aceea a primit 6 ani de inchisoare”.


Ofiterii maghiari in cooperare cu “colegii romani”

Declaratia lui Bojtor Vilmos Laszlo a fost data in contextul in care acesta a formulat o cerere de probatiune extrem de interesanta (vezi facsimil 2). Prin intermediul acesteia, asa cum mentionam si la inceputul articolului, omul de afaceri a solicitat sa fie supus testului poligraf pentru a lamuri o serie de aspecte, inclusiv in ceea ce priveste intalnirile pe care le-a avut cu ofiteri ai serviciul de informatii maghiar, care i-au dat detalii din dosar si care i-au transmis ca va fi contactat de ofiteri SRI:

Dorim testarea poligraf cu privire la urmatoarele aspecte:

-Daca ofiterul Surducan Traian din cadrul DNA ST Oradea i-a spus inculpatului Bojtor ca va fi retinut si arestat daca nu accepta sa furnizeze o declaratie.

-Daca acelasi ofiter i-a promis ca va primi o pedeapsa cu suspendare daca va accepta sa formuleze o declaratie incriminatoare la adresa coinculpatului Kiss.

-Daca aceasta promisiune a fost confirmata de procurorul Muntean in prezenta doamnei avocat Carmen Radulescu.

-Daca structura declaratiei a fost creata de ofiterul Surducan.

-Daca anterior primei chemari la DNA a fost contactat de ofiteri ai serviciului maghiar si i-au fost relatate aspecte din dosar, la acea vreme inculpatul nestiind nimic despre dosar.

-Daca i s-a spus de catre acesti ofiteri ca va fi contactat de 'colegii romani' care vor avea grija de el, in sensul bun, daca declara ceea ce i se cere.

-Daca a fost contactat de catre ofiteri ai serviciilor de informatii din Romania cu privire la acest dosar.

-Daca aceste contacte repetate cu ofiterii maghiari si romani i-au indus o stare de teama pe fondul careia a cedat presiunilor exercitate de ofiterul Surducan si procurorul Muntean”.

Iata cererea de probatiune formulata de Bojtor Vilmos Laszlo:


Accesari:16502