UITE CINE FACE JUSTITIE IN ROMANIA – Procurorul sef al DNA Galati, Gheorghe Ivan si judecatoarea ICCJ, Mariana Ghena, beneficiari de locuinte sociale, cu toate ca mai detinusera proprietati. Incredibil, dar adevarat, cei doi magistrati au mintit in declaratiile pe propria raspundere ca nu au mai detinut proprietati (Documente)

Duminică, 7 octombrie 2012 13:37 | Scris de Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print | email

Procurorul sef al Serviciului Teritorial Anticoruptie din Galati, Gheorghe Ivan (foto 1), cel despre care Lumeajustitiei.ro dezvaluia de curand ca a facut scapati sapte persoane care s-au denuntat dupa inceperea urmaririi penale in dosarul in care a fost trimis in judecata Aurel Manea (seful DGIPI Braila), dar Tribunalul Braila a constat nelegalitatea solutiilor de NUP date acestor denuntatori, a beneficiat de o locuinta sociala la Braila, cu toate ca fusese proprietar al unei locuinte de la stat, cumparata in 1992 si vanduta in 1999. Dezvaluirea a fost facuta, in 6.10.2012, de jurnalistul Oana Stancu la emisiunea „Exces de putere” de la Antena 3.


Pe de alta parte, procurorul Ivan, caruia Sectia pentru procurori a CSM i-a respins prelungirea sefiei la DNA Galati in iunie 2012 si luna viitoare, in noiembrie, ii expira delegatia pe aceasta functie, nu este singurul beneficiar de locuinta sociala care a facut declaratii pe propria raspundere ce nu corespund realitatii sau care a beneficiat de locuinta sociala desi mai avea sau detinuse proprietati instrainate anterior primirii de locuinta sociala.

Cum si-a tras locuinta sociala procurorul sef al DNA de la Primaria Braila, dupa ce avusese o proprietate pe care o vanduse cu 35 milioane lei vechi!

O lista intreaga de magistrati si ofiteri de politie judiciara a stat in atentia procurorului Paula Tanase de la Parchetul Tribunalului Galati (n.red. - care candideaza azi pentru sefia DNA). Dosarul a vizat modul in care politisti, procurori si judecatori din Galati si-au cumparat in mod ilegal locuintele sociale sau cele de serviciu. Dupa ce au achizitionat locuintele, acestia le-au vandut, dupa care au primit alte locuinte “sociale” din partea autoritatilor locale, care le-au schimbat statutul in locuinte cu chirie.

Tot asa a facut si procurorul sef de DNA Galati, Gheorghe Ivan, dar pe acesta nu l-a tras nimeni la raspundere pentru modul in care a facut aceasta ”achizitie”. Daca va amintiti, prcorurorul sef Ivan face parte din galeria anchetatorilor care au mers cu Biblia pe la portile oamenilor sa-i intrebe daca au votat si cum au votat la referendumul privind suspendarea Presedintelui din 29 iulie 2012.

Sa incepem, insa, cu situatia „locativa” suspecta a procurorului sef al DNA Galati. In emisiune de vineri, 6.10.2012, jurnalistul Oana Stancu a dezvaluit toate aspectele nelegale legate de acest subiect. Procurorul sef Ivan, impreuna cu sotia sa, Paraschiva, a obtinut in 25.04.1990 un contract de inchiriere pentru un apartament de doua camere de la Primaria Galati, in strada Victor Valcovici, fosta Macaralei. Sotii Ivan au cumparat acest apartament in rate, la data de 18.08.1992, prin contractul de vanzare-cumparare nr. 52683 incheiat cu SC Loconfort S.A. Galati si l-au vandut ulterior, cu suma de 35.000.000 lei vechi, prin contract de vanzare-cumparare nr.1814 din 19.07.1999 incheiat cu cumparatorul Caval Vasilica. Noua zile mai tarziu, in 28.07.1999, procurorul Ivan Gheorghe si sotia au obtinut o locuinta sociala de la Consiliul local al municipiului Braila, situat in Braila, Sos. Buzaului nr.5, Bloc 12 BIS. Numai ca Legea Locuintei, la art.48 stipuleaza foarte clar ca o persoana care a detinut si instrainat dupa 1990 o locuinta proprietate personala, nu are dreptul sa obtina o locuinta sociala sau pe credit de la stat!

Asa fiind, se pune intrebarea cum a putut obtinute procurorul Ivan aceasta locuinta sociala de la Primaria Braila? El ar fi trebuit sa dea o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca nu a mai detinut proprietati sau nu a mai primit locuinta de la stat. Numai ca autoritatile statului nu au facut pana acum nicio verificare cu privire la posibilul fals in declaratii al procurorului sef al DNA Galati, Gheorghe Ivan si nici cu privire la posibilul abuz in serviciu savarsit de functionari publici ai Primariei. Dimpotriva, fostul procuror general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi l-a promovat pe procurorul Ivan si i-a dat si delegatie pe postul actual, pana in luna noiembrie a acestui an.

Sursele noastre confidentiale arata ca procurorul Ivan ar fi fost sprijinit in demersurile sale ”locative” de catre fostul ofiter de politie judicara din DNA-STA Galati, Ionel Bardasi (depistat in urma cu cinci ani cu aceeasi situatie locativa suspecta) si care ocupa functia de sef serviciu taxe si impozite la Primaria municipiului Braila.

Hop si judecatoarea Ghenea de la Sectia penala a ICCJ, cu casa sociala!

Cu privire la ancheta declansata de procuroarea Paula Tanase, in perioada in care era procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati (2007), aceasta a fost blocata, o vreme, de Dinu Galca (n.red.- acesta a decedat), fost procuror general al Parchetului Curtii de Apel Galati. In acest dosar, toti magistratii si politistii asupra carora planau acuzatii de fals in declaratii au fost facuti scapati, desi exista date certe ca ei au beneficiat de locuinte sociale, desi mai avusesera locuinte proprietate pe care le vandusera si dadusera declaratii pe proprie raspundere ca nu au mai detinut nicio proprietate.

Extrem de important este si faptul ca dupa ce dosarul de care se ocupa procurorul Paula Tanase a ajuns pe la DNA-structura centrala, sub pretextul unei anchete privind scurgerea de informatii din acest dosar, datele privind magistratii suspectati ca au incalcat legea, aflate in evidenta fiscala a Directiei de fiscalitate Braila au fost parolate.

In acest dosar, un nume greu aflat pe lista magistratilor suspectati ca au luat nelegal locuinte de serviciu se afla judecatoarea Mariana Ghena (foto 2), de la Sectia Penala Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mariana Ghena (prin casatorie Ghena-Ionescu-Mocanu) este fosta presedinta a Curtii de Apel Galati, iar sotul acesteia este avocat. Sotii Ghena au primit o locuinta sociala in Galati, prin contractul de inchiriere nr.24142 din 9.05.2001 pentru un apartament in str. Tecuci, Bloc V3B, l-au reinnoit in 08.07.2005, iar la baza acestui contract de locuinta sociala a stat o declaratie pe proprie raspundere, comuna, ca nu au detinut si nu detin o locuinta proprietate personala sau din fondul locativ de stat. Cu toate acestea, detineau in proprietate, inca din data de 21.02.2000, un apartament in Galati, in str. Tecuci, Bloc N5. Sotii Ghena au predat acest apartament la Consiliul Local Galati in 22.12.2006. Din datele pe care procurorul Paula Tanase le-a strans la acest dosar reiese ca familia Ghena mai figura cu urmatoarele imobile: Galati, str. Regimenty 1 Siret,. Bl.C31 (din 1997), Galati (str. Miron Costin nr.105). Drept urmare, nu puteau primi locuinta sociala de la primarie. Cumparatorul locuintei de serviciu din strada Tecuci, Bloc V3B, este tatal judecatoarei, Mocanu Virgil.

Cum a fost posibil ca acesti magistrati sa se situeze mai presus de lege si cine i-a ”albit” veti afla in curand! Cert este ca orice alt cetatean ar fi fost prins cu astfel de modalitati de obtinere a unei lucuinte de la primarie ar fi suportat pana acum rigorile legii!

*Cititi aici contractul prin care procurorul sef Ivan Gheorghe a vandut in 1999 apartamentul cumparat in calitate de chirias de la SC LOCONFORT S.A. Galati in 1992

*Cititi aici declaratia pe proprie raspundere a judecatoarei ICCJ Mariana Ghena data pentru ca Primaria Galati sa-i atribuie locuinta sociala in anul 2000

Accesari:10921