A FOST NEVOIE SA MOARA OAMENI (II) – Uluitor, buretele N2138 de pe stalpii si peretii Clubului Colectiv nu intretine focul! Se descompune! Se topeste ca smoala! Testele filmate ale redactiei Lumea Justitiei demonstreaza ca este imposibil sa faci foc cu buretele din spuma poliuretanica, chiar daca il bagi direct intr-o flacara de 1000 de grade. Este exact cum scrie in fisa tehnica de la dosar: “Prin incalzire nu se topeste, se descompune” (Video)

Luni, 22 octombrie 2018 18:55 | Scris de L.J. | pdf | print | email

Lumeajustitiei.ro continua seria de teste pirotehnice, prin care am demonstrat in editia anterioara ca incendiul de la Clubul Colectiv (din noaptea de 30 octombrie 2015, in care au murit peste 60 de persoane) nu putea fi declansat de artificiile de scena folosite in timpul spectacolului. In editia de azi prezentam doua noi teste, care releva un fapt si mai ingrijorator si anume, buretele confectionat din spuma poliuretanica tip N2138 cu care au fost capitonati tavanul si unii stalpi ai Clubului Colectiv, nu vrea sa arda. In fapt se descompune, iar flacara de moment generata de torta folosita, dispare imediat in acest proces de descompunere. Practic, din cele doua teste filmate, pe care le prezentam mai jos, puteti vedea ca buretele de tip N2138 procurat de noi de la acelasi caracteristici si de la acelasi producator – firma Eurofoam SRL Sibiu – se incapataneaza sa ia foc, chiar si expus timp indelungat sub o flacara generata de lumanari pirotehnice care depasesc 1000 de grade!


Fata de rezultatul testelor noastre, revenim cu intrebarea legitima: a fost o mana criminala sau un tragic incident creat de o serie de nerespectari ale securitatii la incendii? In opinia noastra, ancheta procurorilor nu convinge. Oricare ar fi ipoteza reala, este cert ca incendiul de la Colectiv a generat miscari de strada ale gruparilor #rezist si ale ONG-urilor finantate din strainatate, la care s-au raliat multi cetateni, care au generat demisia premierului Victor Ponta si caderea Guvernului PSD (inlocuit cu guvernarea Ciolos, “garantata” de fortele de la Bruxelles). Socanta declaratie din noiembrie 2015 a presedintelui Romaniei Klaus Iohanis: "A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca. Daca s-ar fi impus respectarea normelor niciunul nu ar fi trebuit sa moara"a amplificat teoria unei crime premeditate, care a avut drept scop debarcarea guvernului legitim, prin crearea in randul populatiei a unei emotii puternice, secondate de actiuni de strada, dublate de anchete in forta ale DNA impotriva primarului Sectorului 4 Cristian Popescu, zis Piedone, arestat la cateva zile dupa tragedie.

Noile teste ale redactiei cu buretele N2138, de 6 cm grosime, expus in foc

Revenind la cel de-al doilea test, cel de expunere a buretelui N2138 direct in flacara vie a unor lumanari pirotehnice, reamintim ca am procurat la inceputul lunii octombrie 2018 o coala de burete fonoabsorbant de forma piramidala, de 6 cm grosime (vezi foto), prin distribuitorul autorizat GreenVent. Pe factura nu scrie daca buretele este ignifugat sau neignifugat, ci doar “Cofrag profilat N2138 2000x1000x60”. Precizam ca nu am gasit alte specificatii despre produs, si in opinia noastra problema “ignifugat” sau “neignifugat” nu are relevanta pentru ca nici in cazul Colectiv (pe actele produselor identificate de anchetatori) nu exista asemenea specificatii despre burete. Dimpotriva, asa cum am aratat, expertiza tehnica judiciara efectuata in cauza de expertul dr. ing. Sorin Paval, nu a putut identifica trasabilitatea buretelui, retinand ca: “nu au fost identificate documente de calitate care ar fi trebuit sa fie primite de cumparator astfel incat sa se determine trasabilitatea produselor utilizate... pentru spuma poliuretanica expertiza retine ca producatorul emite o fisa de securitate mai ampla, dar nu defineste: restrictiile de utilizare; recomandarile de utilizare...”;

E chiar ciudat cum o ancheta atat de importanta, privind un caz cu peste 60 de morti, sa fie atat de superficiala in privinta stabilirii exacte a naturii buretelui fonoabsorbant cu care a fost capitonat tavanul, precum si unii stalpi si pereti ai clubului. Singurul lucru stabilit cu certitudine de anchetatori este ca sala clubului a fost capitonata cu burete fonoabsorbant din spuma poliuretanica de tip N2138 (in diferite forma: piramidal, cofrat, drept).

Procurorii nu au cautat sa depisteze care au fost substantele necunoscute din burete, de care a vorbit expertiza INEC

In editia anterioara am publicat in premiera concluziile socante din Raportul de Expertiza Criminalistica nr. 35 din 10 martie 2016 al INEC, realizat de expertii criminalisti Grigoras Betiu si Gheorghe Pop, care a retinut aspecte contradictorii: “sub rezerva unor noi experimente si determinari ce pot fi facute ulterior... este posibil sa fie identificati si alti factori favorizanti ai producerii incendiului” (...) “Ca viteza de propagare evenimentul se incadreaza in categoria deflagratiilor”.

Credeti ca un burete fonoabsorbant poate arde fulgerator, in cateva secunde pe zeci de metri patrati ca suprafata? Expertii INEC care au folosit aceleasi materiale au sustinut ca in testul lor “viteza de propagare a focului in Clubul Colectiv a fost de 5 ori mai mare decat in cazul simularilor efectuate”. Concluzia naucitoare a expertilor INEC: “Este posibil sa fi existat si o alta substanta (substante) care a contribuit la extinderea rapida a focului... care a avut rolul de accelerator al procesului de ardere (propagare a incendiului)

Ne intrebam de ce, in aceste conditii, nu s-au facut demersurile necesare pentru a se afla ce substante au existat in buretii folositi pentru capitonarea Clubului Colectiv? Foarte ciudat!

Pentru noi este un mister cum de in testele INEC si INSEMEX Petrosani buretele s-a aprins!!!

O explicatie ar putea rezulta chiar din expertize. Si anume ca expertii au folosit in testele lor bucati de burete luate din club, pe care le-au recuperat si bagat in saci. Cat de corecte pot fi oare teste facute pe bucati prelevate de la locul sinistrului - deci contaminate - in ipoteza ca acolo s-ar fi folosit o substanta ucigatoare?

Iata testele noastre cu expunerea buretelui N2138 direct in foc:

Testul 7 – Am incercat sa aprindem buretele N2138 cu o lumanare pirotehnica, care arde circa 20 de secunde, a carei flacara are cel putin temperatura de 1200 grade Celsius

Rezultatul: dupa cum puteti vedea pe filmarea de mai jos, buretele desi a parut ca arde pe moment, s-a aprins imediat cum am retras torta, materialul fiind dependent de sursa de foc, pentru a face flacara. Adica exact cum scrie la fisa tehnica, si anume ca prin ardere el se descompune. Mai precis, parea ca se topeste, si din el curgea un material lipicios, ca smoala topita. A scos un fum inecacios, iar zonele expuse tortei s-au topit efectiv, lasand gauri mari in material.

Testul 8 – Am incercat sa aprindem buretele N2138 cu o lumanare pirotehnica de si mai lunga durata, a carei flacara are cel putin temperatura de 1200 grade Celsius.

Rezultatul: la fel ca si in test anterior, dupa cum puteti vedea pe filmarea de mai jos, buretele s-a comportat identic, desi a parut ca arde pe moment, s-a stins imediat dupa retragerea tortei, materialul fiind dependent de sursa de foc, pentru a face flacara. Adica exact cum scrie la fisa tehnica, si anume ca prin ardere el se descompune.

Fisa tehnica confirma – chiar daca produsul este unul combustibil, la foc buretele se descompune

Prezentam in continuare specificatiile tehnice si fisa tehnica de securitate a produsului burete fonoabsorbant din spuma flexibila poliuretanica N2138. Din aceste documente aflate la dosar, rezulta:punct de inflamabilitate intre 315 si 370 grade... temperatura de descompunere peste 180 grade... punct de auto-aprindere intre 370 – 427 grade... Materialul este un material combustibil. Atunci cand arde emana caldura intensa si fum dens. Prin incalzire nu se topeste, ci se descompune, proces din care pot rezulta produse de descompunere inflamabile - (vezi facsimilele de mai jos)

Ce parere aveti? In editiile urmatoare vom prezenta si testul INSEMEX, cu buretele N2138 pus la propriu in foc, exact ca in conditile din testele noastre. Doar ca rezultatele la ei au fost diferite. Mai sa fie!... Stati pe aproape!

(va urma)

*Cititi aici articolul cu primele teste realizate de Lumea Justitiei

Accesari:25104