BERBECEANU IN TREPIDATII – Colaboratorul Laurei Kovesi, comisarul Traian Berbeceanu, face scandal pe Facebook, acuzand ca “greii au fost scapati”. Coincidenta, Berbeceanu se agita dupa decizia CCR privind lipsa completelor specializate la ICCJ, care va duce la desfiintarea dubioasei sentinte de achitare a sa si de condamnare a fostului sef DIICOT Ioan Muresan. Judecat in plina glorie a “Binomului DNA-SRI”, procesul lui Berbeceanu se va relua de la zero

Luni, 8 iulie 2019 15:44 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Intrat de ceva vreme intr-un con de umbra si reusind sa atraga atentia doar prin glumitele de pe Facebook si fel de fel de comentarii privind evenimentele care au avut loc in ultimii ani in Justitie, comisarul Traian Berbeceanu (foto), fost sef al BCCO Alba si fost colaborator al Laurei Kovesi, candva considerat drept un adevarat Corrado Cattani, face scandal, evident tot pe Facebook, acuzand ca "'obiectivele' privind justitia au fost atinse”, iar “greii au fost scapati”. Pentru ca nu prea credem in coincidente, semnalam totusi ca, desi nu face nicio referire la ea, comentariul lui Traian Berbeceanu vine la scurt timp dupa decizia CCR pe lipsa completelor specializate la ICCJ. O decizie care, ce sa vedeti, il afecteaza in mod direct.


In primul rand, iata postarea lui Traian Berbeceanu de pe Facebook, de luni, 8 iulie 2019: “Astia care mai credeati in programe de guvernare cretine, acum, dupa ce 'obiectivele' privind justitia au fost atinse, dupa ce greii au fost scapati, sa va pregatiti de restructurari masive, scumpiri, amanari ale 'majorarilor' salariale si pensiilor concomitent cu furturi, legalizate de asta data, din banul public. Indrazniti sa credeti!”.

Singurul dosar de represiune nedreapta din istoria DNA. Anchetatorii lui Berbeceanu executati sub mandatul lui Kovesi

Asa cum se stie, Traian Berbeceanu a fost trimis in judecata de DIICOT pentru sprijinire a unui grup infractional organizat, fals in declaratii, luare de mita, spalare a banilor, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la infractiunea de delapidare. In paralel, imediat dupa declansarea dosarului impotriva comisarului, DNA sub conducerea Laurei Kovesi – cea cu care Berbeceanu a colaborat fructuos pe cand fosta sefa DNA era la DIICOT si pe care o caracteriza drept un “merituos procuror” - le-a fabricat dosar anchetatorilor lui Berbeceanu. Este vorba despre fostul sef al DIICOT Alba Ioan Muresan, fostul procuror Nicolae Cean si politistul Alin Muntean, acuzati de fapte de abuz in serviciu, fals si represiune nedreapta. A fost de altfel singurul dosar de represiune nedreapta din istoria DNA.

Ambele cauze au fost trimise in instanta, de catre DIICOT, respectiv DNA, iar la Inalta Curte ele au fost reunite intr-un singur dosar. Berbeceanu, Muresan, Cean si Muntean au fost judecati in plina glorie a “Binomului DNA-SRI”, iar in cele din urma, in 30 iunie 2019, instanta suprema a dispus achitarea lui Traian Berbeceanu, si condamnarea lui Ioan Muresan la 7 ani inchisoare cu executare, a lui Nicolae Cean la 2 ani inchisoare cu executare si a lui Alin Muntean la 4 ani inchisoare cu executare. Sentinta, una extrem de dubioasa avand in vedere probele existente, in opinia noastra, impotriva lui Berbeceanu, a fost pronuntata de un complet celebru pentru solutiile pe placul DNA pe care le dispune. Mai exact, un complet format din judecatorii Horia Valentin Selaru (fost consilier al Laurei Kovesi), Iulian Dragomir si Francisca Vasile.

Berbeceanu pierde achitarea

Care sa fie insa de fapt problema lui Traian Berbeceanu care l-a determinat sa acuze ca “greii au fost scapati”. Supararea acestuia ar putea fi explicata de ultima decizie prin care CCR a constatat ca Inalta Curte a incalcat legea atunci cand nu a constituit complete specializate in materia coruptiei care sa judece la fond dosarele de coruptie. Asa cum deja se stie, CCR a decis ca toate dosarele de coruptie solutionate pe fond anterior datei de 23 ianuarie 2019, dar in care nu s-a pronuntat o decizie definitiva, deci aflate in faza de apel, se vor relua de la zero, urmand sa fie judecate de complete specializate: Cauzele inregistrate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si solutionate de aceasta in prima instanta anterior Hotararii Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.14 din 23 ianuarie 2019, in masura in care nu au devenit definitive, urmeaza a fi rejudecate, in conditiile art.421 pct.2 lit.b) din Codul de procedura penala, de completurile specializate alcatuite potrivit art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003.

Si acum sa vedem concret cum se aplica decizia CCR in cazul lui Traian Berbeceanu, cel care a colaborat fructuos cu Laura Kovesi pe cand aceasta era la DNA si care o descria pe fosta sefa DNA drept un “merituos procuror”. Practic, dosarul in care Berbeceanu a fost achitat si anchetatorii sai executati fara mila se incadreaza cat se poate de clar in termenii impusi de CCR. Sentinta a fost data inainte de 23 ianuarie 2019, fiind dispusa de un complet nespecializat, astfel ca se va trece ca urmare a hotararii Curtii Constitutionale la rejudecare din faza de fond.

Desigur, unii ar putea afirma ca Traian Berbeceanu a fost achitat pentru acuzatii ale DIICOT, deci nu ar fi fost nevoie de un complet specializat, astfel incat decizia CCR ar trebui sa se aplice doar pentru Muresan, Cean si Muntean, trimisi in judecata de DNA si care trebuiau sa beneficieze de complet specializat. Nu este insa deloc asa, caci prin reunirea dosarelor atat Berbeceanu, cat si Muresan, Cean si Muntean au fost judecati de un complet nelegal constituit. Practic, reunirea dosarelor care i-a profitat in prima faza lui Traian Berbeceanu se intoarce acum impotriva acestuia.

In final, sa precizam ca aceasta cauza se va rejudeca intr-o perioada in care “Binomul DNA-SRI” si-a pierdut din influenta in actul de justitie.

Accesari:14079