CHIPURILE RAULUI – Lista cu judecatorii care l-au condamnat nelegal pe Liviu Dragnea. Sase magistrati l-au executat in dosarul “angajarilor fictive”. Doi dintre ei i-au dat 3 ani si 6 luni inchisoare, la fond, judecand cauza DNA fara sa fie in complet specializat. Alti patru au mentinut condamnarea dispusa de completul nelegal, respingand chiar exceptia lui Dragnea privind nulitatea sentintei pronuntate de un complet nespecializat. Celor sase li se adauga judecatorii din cazul “Referendumului”

Joi, 4 iulie 2019 14:46 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Decizia CCR prin care s-a constatat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a incalcat legea prin lipsa completelor specializate in judecarea cauzelor de coruptie (click aici pentru a citi) a confirmat inca o data ca ex-presedintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat nelegal in dosarul angajarilor fictive in care a primit 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare. Si nu doar in aceasta cauza, ci si in dosarul “Referendumului”, in care Dragnea a fost condamnat la 2 ani inchisoare cu suspendare.


Situatia este deja cunoscuta. Liviu Dragnea, ca multi alti romani, a fost trimis la inchisoare in baza unei sentinte pronuntate de un complet nelegal. Caci, in cazul angajarilor fictive, ex-liderul PSD a fost condamnat la fond la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare, printr-o sentinta data de un complet ce nu era specializat in judecarea faptelor de coruptie. Sentinta a fost mentinuta pe latura penala in integralitate de catre Completul de 5 judecatori ICCJ. Ironia face ca Liviu Dragnea sa fi fost condamnat de un Complet de 5 judecatori ICCJ in conditiile in care in timpul apelului a ridicat o exceptie privind nulitatea absoluta a sentintei pronuntate la fond pe motiv ca aceasta a fost data de un complet nespecializat in fapte de coruptie, asa cum cere Legea nr. 78/2000. Exceptia nici macar nu a mai fost dezbatuta de Completul de 5 judecatori, fiind considerata motiv de apel. In final a fost respinsa, pentru ca la aproximativ o luna de la acel moment CCR sa vina sa confirme practic faptul ca exceptia si deci apelul lui Dragnea erau cat se poate de admisibile, ceea ce nu inseamna altceva decat ca solutia de condamnare este una profund nelegala.

Doi judecatori l-au executat pe Dragnea la fond cu incalcarea legii, alti patru au definitivat executia in apel

Dar iata cine sunt judecatorii care l-au condamnat pe langa lege pe fostul presedinte PSD Liviu Dragnea. In total, in dosarul angajarilor fictive, vorbim despre sase magistrati de la Inalta Curte. Doi la fond, patru in apel.

Astfel, sentinta de condamnare de 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare, data la fond cu incalcarea legii de un complet nespecializat, a fost dispusa de:

-judecatorul Constantin Epure (foto 2) si

-judecatoarea Geanina Cristina Arghir.

Din acelasi complet nelegal care a judecat dosarul DNA care il privea pe Dragnea fara sa fie complet specializat in fapte de coruptie a facut parte si judecatorul Stefan Pistol. Acesta s-a pronuntat insa pentru achitarea politicianului.

Sentinta de condamnare a lui Liviu Dragnea (pronuntata de un complet nelegal, nespecializat in solutionarea faptelor de coruptie asa cum cerea imperativ Legea 78/2000) a fost mentinuta de Completul de 5 judecatori ICCJ. Un complet care a ignorat cu desavarsire tocmai exceptia nulitatii absolute a sentintei, exceptie care trebuia admisa de pe scaun, ca si apelul, daca tinem cont de decizia CCR. Concret, decizia de condamnare definitiva a lui Dragnea, prin mentinerea sentintei nelegale de la fond, a fost data de Completul de 5 judecatori format din:

-judecatoarea Lucia Tatiana Rog (foto 3);

-judecatoarea Luciana Mera (foto 4);

-judecatoarea Simona Encean (foto 5);

-judecatoarea Rodica Aida Popa (foto 6).

De precizat este ca imediat dupa pronuntarea deciziei de condamnare, judecatoarea Luciana Mera a iesit la pensie. De asemenea, interesant este ca judecatoarea Lucia Tatiana Rog este sotia generalului SRI Anton Rog, directorul unitatii Cyberint. Or, tot in acest context trebuie amintit ca relatiile dintre SRI si Liviu Dragnea nu au fost deloc cordiale in ultimii ani, ex-liderul PSD lansand mai multe atacuri la adresa acestui serviciu secret. In ceea ce o priveste pe Rodica Aida Popa, despre aceasta se stie ca ani de zile a dat pe banda rulanta mandate de interceptare pentru SRI, fiind chiar si sefa structurii de securitate de la Inalta Curte, pe vremea in care ocupa functia de vicepresedinta a instantei supreme.

Singura judecatoare care a dat solutia corecta

Ati observat probabil ca am enumerat doar patru dintre membrii Completului de 5 judecatori ICCJ. Este vorba despre cei patru care s-au pronuntat pentru mentinerea sentintei de condamnare dispuse la fond de un complet nelegal. Cea de-a cincea judecatoare – pe numele ei Alexandra Iuliana Rus – a fost singura care a procedat corect. Mai exact, judecatoarea Rus a facut opinie separata in sensul “desfiintarii sentintei penale apelate, integral, si trimiterii cauzei la Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru rejudecare de catre un complet specializat”.

Aceleasi nelegalitati in dosarul “Referendumului”

Dosarul angajarilor fictive nu este singura cauza in care Liviu Dragnea a fost condamnat nelegal. Printr-o sentinta data la fond de un complet nespecializat (deci constituit fara respectarea legii) si apoi printr-o decizie pronuntata de catre un Complet de 5 judecatori ICCJ, Liviu Dragnea a fost condamnat si in dosarul “Referendumului”. O facatura oribila instrumentata tot de DNA, dar in care a luat la final o pedeapsa mai blanda, de 2 ani inchisoare cu suspendare.

Astfel, in dosarul “Referendumului”, cauza cu pretinse infractiuni de coruptie, Liviu Dragnea a fost condamnat, la fond, la 1 an inchisoare cu suspendare, de un complet nespecializat, format din:

-judecatoarea Corina Jijiie (foto 7);

-judecatoarea Lavinia Lefterache (foto 8);

-judecatoarea Lucia Tatiana Rog (foto 3).

Ulterior, sentinta data de completul nelegal a fost majorata cu 1 an de Conpletul de 5 ICCJ, complet care si in acest caz a ignorat ca solutia de la fond era una nelegala, nefiind dispusa de un complet specializat in fapte de coruptie, obligatie ceruta imperativ de Legea 78/2000. Completul de 5 al ICCJ care a pronuntat condamnarea definitiva a lui Drganea in dosarul “Referendumului” la 2 ani inchisoare cu suspendare a fost format din:

-judecatoarea Livia Stanciu (foto 9);

-judecatoarea Angela Dragne;

-judecatoarea Luciana Mera (foto 4);

-judecatoarea Luminita Zglimbea (foto 10);

-judecatoarea Ioana Bogdan (foto 11).

Doar sase judecatori din dosarele lui Dragnea se mai afla la ICCJ

In final, observam cum doua dintre judecatoare apar in ambele dosare ale lui Dragnea. Este vorba Lucia Tatiana Rog si Luciana Mera. Ambele au intrat in Completul de 5 judecatori care a mentinut sentinta nelegala de la fond din dosarul angajarilor fictive. In ceea ce priveste dosarul “Referendumului”, Lucia Tatiana Rog a dat sentinta de la fond (nelegala, intrucat nu a fost pronuntata de un complet specializat), iar Luciana Mera a facut parte din Completul de 5 judecatori care a majorat sentinta de la fond, cu ignorarea ca aceasta apartinea unui complet nelegal.

In ceea ce priveste cele doua cauze instrumentate de DNA, in ambele la fond au fost pronuntate sentinte de catre complete nelegale, nespecializate in solutionarea faptelor de coruptie conform Legii nr. 78/2000. Singura diferenta este ca in dosarul angajarilor fictive sentinta nelegala de la fond a fost mentinuta integral de Completul de 5 judecatori ICCJ, iar in dosarul “Referendumului” sentinta nelegala de la fond a fost majorata cu 1 an.

Pe de alta parte, solutiile de condamnare din cele doua dosare au fost pronuntate de 12 judecatori ICCJ. Dintre acestia, doar sase se afla in continuare la Inalta Curte. Intre timp, Luciana Mera, Corina Jijiie, Luminita Zglimbea si Angela Dragne au iesit la pensie, Livia Stanciu presteaza la CCR, iar Ioana Bogdan a plecat formator la INM.

Accesari:7882