DEMASCAREA LUI COLDEA SI KOVESI – Procurorul Max Balasescu prezinta chipul hidos al politiei politice din procuratura: „Procurorul DNA Catalin Macovei, prieten cu Razvan Murgeanu, i-a spus ca urmeaza sa-l arestez. Acesta, de frica, s-a dus la Basescu... Kovesi imi transmite ca sunt ca un dalmatian, sa am mare grija, ca ar trebui sa renunt la dosar si sa le dau interceptarile... Sub semnatura lui Coldea, a venit raspunsul ca am incalcat legea si ca sunt suspectat de coruptie”

Luni, 7 ianuarie 2019 15:12 | Scris de Valentin BUSUIOC | pdf | print | email

Continua sirul dezvaluirilor despre felul in care Binomul SRI-DNA a nenorocit destine. De data aceasta, este vorba despre fostul procuror Max Balasescu (foto), care a relatat duminica, 6 ianuarie 2019, etapele in care i-a fost distrusa cariera din cauza ca s-a incapatanat sa reziste presiunilor impotriva sa.


Intr-un articol publicat pe blogul Initiativei Romania 3.0 (si intitulat „Chipul hidos al politiei politice din procuratura”), fostul procuror de la Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov expune presiunile facute asupra sa din cauza ca un dosar cu greutate pe care-l instrumenta in 2008 ducea la Liviu Negoita (primarul PDL al Sectorului 3 din anii respectivi), iar cauza penala l-a speriat pe viceprimarul general de atunci al Capitalei, Razvan Murgeanu, care a dat fuga la presedintele Traian Basescu. Atunci a inceput calvarul pentru Maximilian Balasescu, Procurorul General de la acea vreme Laura Kovesi facand presiuni asupra lui, asa cum sustine acesta, ca sa renunte la dosar si sa predea numeroasele interceptari efectuate in cauza.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, si SRI a intrat pe fir, Serviciul Roman de Informatii obtinand retragerea certificatului ORNISS pe care Balasescu il detinea pana atunci. Mai mult: prim-adjunctul SRI Florian Coldea i-ar fi transmis procurorului de la PT Ilfov ca ar fi incalcat legea (fiind suspectat de fapte de coruptie) si acesta ar fi fost motivul pentru care a ramas fara certificatul ORNISS. In lipsa acestui document, orice procuror este lipsit de posibilitatea de a avea acces la interceptari – chiar si la cele efectuate de el insusi.

Mai tarziu, in februarie 2012, Max Balasescu a fost defilat in catuse si arestat preventiv pentru 30 de zile, intr-o facatura de dosar privind presupuse fapte de luare de mita, DNA obtinand chiar condamnarea definitiva a procurorului la 5 ani de inchisoare cu executare, in iunie 2013.

Iata articolul complet semnat de fostul procuror Maximilian Balasescu:

Chipul hidos al politiei politice din procuratura

Vara anului 2008 – dupa aproape 6 luni de audieri, cercetari, filaje, inregistrari ale convorbirilor telefonice, inregistrari ambientale impreuna cu ofiterii judiciaristi din cadrul Politiei Capitalei, ne hotaram sa procedam la declansarea operatiunii de depistare, prindere si conducere a tuturor persoanelor cercetate in cauza la sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, pentru audieri. Deoarece erau aproximativ 70-80 de persoane, am stabilit ca persoanele sa fie audiate la sediul Politei Capitalei. In timpul actiunii de depistare, respectiv perchezitiile domiciliare, am continuat inregistrarea convorbirilor telefonice pentru a ne ajuta inclusiv la localizare in momentul operativ. Conducatorul gruparii infractionale cercetate nu a fost gasit la domiciliu, deoarece fusese avertizat de actiune si reusise sa paraseasca teritoriul Municipiului Bucuresti. Din comunicarile acestuia cu alte persoane din grupare a reiesit ca „Max asta are un mare tupeu ca vine la mine acasa. Cine dracu’ se crede el, nu stie ce pot sa-i fac?”. La acel moment, chiar nu stiam.

Dupa finalizarea perchezitiei la domiciliul acestuia, ma deplasez la sediul Politiei Capitalei pentru inceperea audierilor in cauza, dar, intre timp, datorita actiunii de amploare, se stabileste sa sustinem si o conferinta de presa. Pana la sustinerea conferintei de presa, imi este prezentata o fotografie cu o persoana care seamana izbitor cu seful gruparii si viceprimarul Capitalei de la momentul respectiv, Razvan Murgeanu, in care primul ii dadea celui de al doilea un plic!!! Initial, am crezut ca pozele provin de la un filaj din dosar, deoarece erau facute profesionist.

Prezenta toata presa la conferinta de presa, prezint succint situatia de fapt si raspund la intrebari. La un moment dat, in timpul conferintei afirm, pe baza inregistrarilor din dosar, ca „oameni politici au fost sprijiniti in campania electorala de lumea interlopa”… Am fost intrebat despre cine este vorba si am raspuns ca este vorba despre un PRIMAR.

Din interceptarile mele rezulta ca, prin intermediul soferului sau, Liviu Negoita, primarul sectorului 3, avea stranse legaturi cu aceasta grupare pe care eu o cercetam pentru violente, santaj, taxe de protectie, tentativa de omor, ultraj contra bunelor moravuri etc..

Dupa incheierea conferintei de presa, fara sa urmaresc reactiile, ma apuc de audierea persoanelor retinute pana atunci. Dupa aproximativ 30 de minute sunt sunat de adjunctul primului procuror care imi spune ca procurorul general vrea sa vorbeasca cu mine, sa ma prezint cu dosarul la ei. Ii spun ca nu am cum, dosarul are aproape 15 volume si am peste 30 de persoane la audiere si eu am doar 24 de ore pentru prezentarea la instanta, daca am propuneri de arestare de facut. Mi-a spus ca nu-i intereseaza si sa ma intorc la sediu.

Ma duc la sediu, fara dosar, si mi se spune: „daca nu te bagai in declaratii politice, acum erai erou national, ca pana la tine nimeni nu a facut asa ceva; dar, pentru ca te-ai bagat, acum esti in cacat cat casa”. Imi spune adjunctul: „Kovesi nu mai vrea sa stea de vorba cu tine, hai la procurorul general de la Curte”. Domnul George Balan imi spune, cu foarte mult calm: „Max, despre ce este vorba?”, ii explic in mare despre ce este vorba in dosar, dar dumnealui imi spune ca Parchetul General este interesat de afirmatiile mele legate de oamenii politici, nu de dosar in sine. Ii spun ca am inregistrarile cu soferul lui Negoita si lumea interlopa si mai am inregistrari care conduc la legaturi intre colegi de-ai nostri cu aceasta grupare si ca eu cred ca avertizarea a plecat de la noi. Si imi spune ca procurorul general Kovesi imi transmite ca „sunt ca un dalmatian si sa am mare grija” si ca mai bine ar trebui sa renunt la dosar si sa le dau interceptarile. Ii spun ca nu sunt de acord, eu nu predau dosarul si munca mea de 6 luni si, daca incearca sa imi forteze mana, organizez o alta conferinta de presa imediat si spun tot ce s-a intamplat. Imi spune ca o sa transmita mai departe raspunsul meu si eu plec sa imi continui audierile.

Dupa 36 de ore de nesomn, pregatirea activitatilor desfasurate, perchezitii, audieri, sesizez instanta de judecata cu propunere de arestare a unora dintre persoanele audiate. Nu stiam nimic din ce se intamplase in spatiul public de la declaratia mea.

Instanta nu emite mandate de arestare preventiva si atunci mi-a trecut orice stare de oboseala si sun sa aflu ce s-a intamplat. Mi se spune ca judecatoarea are cerere de pensionare depusa si nu vrea sa aiba probleme deoarece intre timp a iesit un mare scandal public, oamenii politici reactionand, inclusiv presedintele care a afirmat ca s-a saturat de „procurori James Bond care se intalnesc pe la colturi cu conul Alecu” (referindu-se la un bun prieten al meu, Alecu Racoviceanu).

A doua zi mi se cere imperativ sa predau inregistrarile si filajele care ii priveau pe Negoita si Murgeanu, le spun ca nu am decat cu Negoita si nimic despre Murgeanu, de unde au scos-o cu Murgeanu, imi arata presa si atunci vad acele poze cu Murgeanu pe care le vazusem la Politia Capitalei, le-am spus ca eu nu am dat niciun document presei si o sa verific. Sun la Politia Capitalei sa aflu de unde sunt pozele cu Murgeanu si aflu ca au fost date de un site de presa. Atunci aflu ca Razvan Murgeanu nu avea nicio legatura cu dosarul meu si ca nici cel din poza nu era seful clanului pe care il urmaream eu, exista doar o asemanare izbitoare intre cele doua personaje, era de fapt o intalnire intre seful unui alt clan interlop – Gigi Buba si Razvan Murgeanu si pozele au fost facute in timpul campaniei electorale. Ulterior, ca sa termin cu acest episod, am aflat ca procurorul Catalin Macovei, la acel moment procuror DNA, prieten cu Razvan Murgeanu, fara niciun temei legal i-a spus acestuia ca urmeaza sa il arestez, iar acesta, de frica, s-a dus la presedintele Traian Basescu – aceasta este o afirmatie pe care o fac in urma unor relatari ale unor prieteni ai celor doi.

Revin la dosarul meu, deci nu vreau sa dau nimic si le spun ca, daca mai insista, chiar fac conferinta de presa. Dupa trei zile, doi judecatori curajosi de la Curtea de Apel Bucuresti la acel moment, in baza recursului formulat dispun arestarea tuturor persoanelor prezentate de mine la mandat. Deci munca mea de 6 luni era rasplatita corespunzator!!!

Dar ma trezesc cu un ordin al Procurorului General Al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, in care se prevede ca le este interzis procurorilor de caz sa mai sustina conferinta de presa sau sa mai dea informatii presei despre dosarele in lucru, iar daca conducerea institutiei apreciaza ca pot fi date informatii presei, acestea vor fi date numai prin intermediul biroului de presa sau procurorului anume desemnat de conducerea institutiei. Deci nu mai puteam sa spun presei nimic pentru ca, daca o faceam, incalcam regulamentul si ordinele interne.

In zilele urmatoare, probabil afland ca nu are nicio legatura Razvan Murgeanu cu dosarul meu, mi se solicita doar inregistrarile cu cele care il priveau pe Liviu Negoita, insist ca nu predau nimic si ma pun pe ganduri aceste insistente. Sincer, eu nu ascultasem inregistrarile telefonice efectuate in dosar, erau aproape 150 de DVD-uri, fiind inregistrate aproape 100 de numere. Identific DVD-ul in cauza si incep sa-l ascult eu.

A doua zi sunt informat de conducerea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti ca Serviciul Roman de Informatii mi-a retras certificatul ORNISS si ca in cel mai scurt timp posibil sa predau toate materialele STRICT SECRET.

Plec din biroul sefei efectiv blocat pentru ca nu se intamplase asa ceva niciodata in istoria procuraturii, deoarece in virtutea functiei de procuror ORNISS era obligat sa iti dea certificat, doar daca nu erai procuror nu aveai certificat ORNISS. Pana sa ajung in birou deja la usa ma astepta grefierul caruia trebuia sa ii predau DVD-urile. Doua zile am inventariat si predat documentele secrete numai din dosarul respectiv. Au fost introduse in biroul de documente secrete si niciodata nu o sa se mai stie ce discutii au fost interceptate. Din acel moment, eu nu mai aveam voie, practic, sa fiu procuror pentru ca majoritatea dosarelor se bazau pe inregistrari, filaje, localizari etc., dar oamenii deja nu mai erau interesati de celelalte dosare si au gasit o formula de compromis – in fiecare dosar in care aveam interceptari mi-a fost repartizat un procuror care certifica inregistrarile.

La acel moment aveam in lucru vreo 150 de dosare, in diferite faze de cercetare, care priveau toate gruparile infractionale din Bucuresti si Ilfov si omor.

Am cerut o audienta la seful ORNISS de la acel moment si i-am explicat ca este o eroare sa imi retraga certificatul pentru ca nu am gresit cu nimic si mi-a comunicat ca retragerea certificatului meu s-a facut la solicitarea expresa a Serviciului Roman de Informatii si, din punctul lor de vedere, prin intermediul conducatorului unitatii mele pot solicita o reanalizare, cu toate ca la acel moment nu exista nicio motivare a retragerii.

Am vorbit cu Procurorul General de la Parchetul Curtii de Apel si mi-a spus ca am perfecta dreptate, deoarece el nu a fost informat despre vreun conflict de securitate cu privire la mine si atunci, motivat, Primul Procuror Adjunct al Parchetului de pe Langa Tribunalul Bucuresti a facut o solicitare pentru reanalizare si, sub semnatura generalului Coldea, a venit raspunsul ca am incalcat legea, ca nu am fost loial institutiei si ca sunt suspectat de fapte de coruptie. Asta oficial, neoficial i s-a spus Primului Procuror Adjunct ca, daca vreodata va mai face vreo revenire pentru certificatul meu, va ramane el fara certificat

Deci, in 2008 eram suspectat de fapte de coruptie de catre SRI, dar eu am fost arestat in 2012 dupa un flagrant asupra unui individ care ceruse niste bani in numele meu si care nu avea nicio legatura cu mine, din 2008 pana in 2011 nu mi-a mai fost repartizat niciun dosar penal, am fost tinut 3 ani doar pe dosarele pe care le aveam in lucru la momentul retragerii certificatului de securitate.

Si acum, off the record: am apucat sa ascult inregistrarile acelea de care erau interesati si care se pare ca le scapasera ofiterilor SRI si, din cate imi mai amintesc, era vorba despre o autorizatie de mediu care trebuia sa ii fie emisa unui investitor roman pentru construirea celui mai exclusivist cartier din nordul capitalei si se discuta de niste sume de bani exorbitante. Ulterior, am auzit de la persoane avizate ca, din cauza mea, Liviu Negoita nu a devenit prim-ministru in 2008 si a trebuit sa vina Boc. Daca asa este sau nu, vom vedea…

Accesari:4088