EXCLUSIV – Expertiza prin care Cioaca a picat testul Poligraf! A mintit la intrebarea „Tu ai omorat-o pe Elodia?”

Duminică, 24 octombrie 2010 08:59 | Scris de | pdf | print | email

Lumeajustitiei.ro va prezinta in premiera Raportul de constatare tehnico-stiintifica efectuat in urma testarii politistului Cristian Cioaca la examinarea cu tehnica poligraf (testul poligraf). La 20 septembrie 2007 (cateva zile dupa presupusa crima) Cristian Cioaca a fost examinat de ofiterul de politie – psiholog, Marius Florin Mihaila din cadrul Institutului de Criminalistica din IGPR. Cioaca a fost conectat la un poligraf marca Lafayette LX 4000, dupa ce i s-a luat o declaratie de consimtamant la examinarea poligraf, in cauza privind „Disparitia cu suspiciune de omor, din data de 30.08.2007 a numitei Ghinescu Elodia Marilena”, instrumentata de celebrul procuror Marius Iacob, seful Sectiei de Urmarire Penala din Parchetul General.

 

Testul Poligraf

In declaratia semnata, politistul Cristian Cioaca, nascut in 1976 la Pitesti, absolvent al Academiei de Politie, s-a declarat de acord cu modul de examinare si aparatura prezentata, precum si faptul ca „asupra mea nu s-au efectuat constrangeri fizice sau psihice din partea examinatorului legate de aceasta testare... sunt de acord sa fiu testat cu aparatura poligraf prezentata.”

 

Cele 10 intrebari, la care Cioaca a fost supus in scopul de a se stabili daca prezinta reactii specifice unui comportament simulat, precum si raspunsurile date de acesta au fost urmatoarele:

1 – Te numesti Cristi? - DA

2 – Ai de gand sa minti la acest test referitor la acest caz? - NU

3 – Te-ai gandit vreodata sa omori pe cineva? - NU

4 – Miercuri, 29.08.2007, tu ai omorat-o pe Ghinescu Elodia Marilena? - NU

5 – Locuiesti in Arad? - NU

6 – Inainte de 2004, ai ranit vreodata grav pe cineva in mod intentionat? - NU

7 – In noaptea de 29/30.08.2007, vie sau moarta, tu ai transportat-o undeva pe Ghinescu Elodia Marilena? - NU

8 – Ai fost vreodata atat de nervos incat sa vrei sa omori pe cineva? - NU

9 – Vie sau moarta, sti unde este acum Ghinescu Elodia Marilena? - NU

10 – Ai implinit 40 de ani? - NU

Pe baza diagramelor poligraf, specialistul criminalist a retinut ca la intrebarile 4,7 si 9 relevante cauzei, s-au „produs note specifice comportamentului simulat in traseele fiziologice (inervare neuromusculara la nivel toracic si abdominal, bioelectric GSR, tensiune arteriala) dupa cum urmeaza: modificari ale nivelululi de baza; cresteri in amplitudine si durata a curbei bioelectrice; modificarea tensiunii arteriale.”

Concluziile testului poligraf il obliga pe procurorul Marius Iacob sa nu abandoneze pista Cioaca

In baza celor constatate, concluzia Raportului de constatare tehnico stiintifica nr. 67042 din 21.09.2007 a fost urmatoarea: „Pentru raspunsurile numitului Cioaca Constantin Cristian la intrebarile relevante ale cauzei au fost evidentiate reactii specifice comportamentului simulat.” Cu alte cuvinte, subiectul testului poligraf a mintit!

Impedimentul major din cazul Elodiei, necesar anchetatorilor pentru pentru concentrarea unei anchete pe un anumit suspect este dat de lipsa cadavrului. Pana ce cadavrul nu va fi descoperit, nu se va putea formula o acuzatie concreta de omor la adresa cuiva, pentru ca va exista dubiul ca disparuta Elodia nu e moarta. Exista o posibila strategie in acest caz, ca la trecerea a cinci ani de la disparitie, sa se declare pe cale judecatoreasca decesul avocatei Elodia Ghinescu, iar din acel moment sa se suplineasca „proba cadavrului”. Pana atunci mai sunt aproape doi ani. Pe de alta parte, exista unele supozitii ca trupul Elodiei ar fi fost impachetat si fixat cu greutati, apoi aruncat in apa adanca de 150 metri a unui lac de acumulare din judetul Brasov, unde au mai fost aruncate si alte cadavre nescoase la suprafata (conform declaratiilor de recunoastere a unor ucigasi), insa scafandrii nu pot explora cu succes fundul lacului, atat datorita adancimii foarte mari, cu vizibilitate zero, dar si a unor alge care impiedica explorarea. Intr-o atare situatie, se spera ca in timp „coletul macabru” sa se ridice singur la suprafata.

Ar mai fi de mentionat si faptul ca lucrarea de diploma a politistului Cioaca la absolvirea Academiei de Politie s-a intitulat Crima perfecta”, dar si faptul ca ulterior, Cristian Cioaca nu a mai dorit sa repete testul poligraf, la solicitarea anchetatorilor, dupa ce l-a picat pe primul prezentat de noi mai sus. Explicatia neoficiala pentru intrebarea de ce l-a acceptat pe primul ar fi ca Cioaca era convins ca se va putea controla emotional, pentru a pacali aparatul.

Surse judiciare care l-au studiat din punct de vedere psihologic pe Cioaca, in timpul anchetei din 2007, ne-au marturisit ca din cauza ca judecatorii nu au incuviintat in perioada critica arestarea acuzatului, n-au mai reusit sa-l determine psihologic sa recunoasca fapta, desi Cioaca „parea la un pas de recunoastere”. Pana la un deznodamant, in acest caz marcat de handicapul major al lipsei unui cadavru, anchetatorii vor sta ani de zile sub reflectoarele si presiunea opiniei publice. O pozitie deloc confortabila!

Accesari:19854