INCOLONAREA DUPA PORTOCALA – Procurorul Ciprian Man, zis “manelistul DNA”, si procurorul Cristian Ardelean, prinsi cand planuiau sa fabrice dosare judecatorilor incomozi, au fost trimisi in judecata disciplinara: ”Limbajul utilizat la adresa unor judecatori este de natura a contraria si indigna opinia publica, fiind vizibila implicarea in activitati care prin natura lor pot crea indoieli cu privire la seriozitatea, independenta, impartialitatea si integritatea procurorilor”

Vineri, 19 iulie 2019 12:59 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Vestitul procuror Ciprian Man (foto 1), zis “manelistul DNA”, risca sa aiba soarta mult mai celebrului Mircea Negulescu, zis “Portocala” sau “Zdreanta”, dat afara din magistratura. La fel si procurorul Cristian Ardelean (foto 2). Asta intrucat ambii au fost trimisi in judecata disciplinara de Inspectia Judiciara.

Ciprian Man si Cristian Ardelean, ambii fosti procurori la DNA Oradea si autori a nenumarate abuzuri, in prezent ambii la Parchetul Tribunalului Bihor, sunt acuzati manifestari ce aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea atributiilor de serviciu. Potrivit unui comunicat al Inspectiei Judiciare de vineri, 19 iulie 2019, actiunea priveste inregistrarile difuzate in urma cu cateva luni de cunoscutul avocat Razvan Doseanu (care pot fi ascultate la finalul articolului) in care Man si Ardelean au fost surprinsi in timp ce planuiau fabricarea unor dosare penale judecatorilor incomozi din Oradea.


Inspectia arata ca cei doi au facut o serie de afirmatii, in prezenta altor colegi, prin care au fost incalcate standardele de conduita impuse magistratilor. De asemenea, limbajul utilizat la adresa unor judecatori de la Curtea de Apel Oradea este de natura a contraria si indigna opinia publica, fiind vizibila implicarea lui Ciprian Man si Cristian Ardelean in desfasurarea unor activitati care prin natura lor pot crea indoieli cu privire la seriozitatea, independenta, impartialitatea si integritatea procurorilor.

De altfel, Inspectia Judiciara ofera si cateva afirmatii pentru care Ciprian Man si Cristian Ardelean au fost trimisi in judecata disciplinara:

Procurorul Ciprian Man: “Daca incepi urmarirea fata de astea doua judecatoare, ii trimite Adi in judecata pe aia trei, o sa mai intre frica”

Procurorul Cristian Ardelean: “Se mai linistesc, da! Suta la suta”, urmata de “Mai, si daca nu se linistesc, macar daca tot o sa le dam motive sa aiba boala, nu asa ca ei considera...”

Trimiterea in judecata a celor doi este de salutat. Totusi, asta nu inseamna ca impotriva lui Man si Ardelean vor fi luate masuri la CSM, in conditiile in care cazul lor va fi “judecat” de Sectia pentru procurori in materie disciplinara formata din Nicolae Solomon, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader si Codrut Olaru, cunoscuta si sub denumirea de “Brigada Nufarul” din cauza spalaturilor pe care le-au facut in legatura cu o serie de paraditori DNA, in frunte cu Laura Kovesi.

Iata comunicatul Inspectiei Judiciare:

Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de Man Ciprian si Ardelean Cristian, procurori la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, pentru manifestari ce aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea atributiilor de serviciu, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

S-a retinut ca in timpul sedintei de analiza, desfasurata intr-un spatiu accesibil mai multor persoane, procurorii cercetati au facut o serie de afirmatii, in prezenta altor colegi, prin care au fost incalcate standardele de conduita impuse magistratilor.

Totodata, limbajul utilizat de procurori la adresa unor judecatori de la Curtea de Apel Oradea este de natura a contraria si indigna opinia publica, fiind vizibila implicarea acestora in desfasurarea unor activitati care prin natura lor pot crea indoieli cu privire la seriozitatea, independenta, impartialitatea si integritatea procurorilor.

Actiunea a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea raspunderii procurorilor in cauza”.

* Ascultati aici inregistrarile in care Ciprian Man si Cristian Ardelean planuiau fabricarea de dosare impotriva judecatorilor incomozi

Accesari:2681