MARTURIE DIN INFERN – Fosta procuroare PICCJ Angela Nicolae rememoreaza calvarul de la Targsor si intalnirea cu Mariana Rarinca: „La Targsor se stia ca Rarinca e victima fostei sefe ICCJ, iar eu sunt victima foste sefe DNA... O doamna m-a abordat intrebandu-ma: 'Ma recunoasteti, doamna Nicolae?' Eu i-am raspuns ca nu, la care replica ei a fost: 'Eu sunt judecatoarea care v-a pus in libertate pentru ca sunteti nevinovata'”

Miercuri, 29 mai 2019 14:03 | Scris de V.B. | pdf | print | email

Nu inceteaza sa iasa la lumina amanunte cutremuratoare legate de destinele distruse de catre Directia Nationala Anticoruptie in mandatul Laurei Kovesi (foto dreapta). De data aceasta, fosta procuroare PICCJ Angela Nicolae (foto stanga) a continuat dezvaluirile privind calvarul prin care a fost nevoita sa treaca din cauza dosarului pe care i l-a fabricat DNA in octombrie 2013, la numai 5 luni dupa ce Kovesi preluase conducerea parchetului anticoruptie.


Intr-un articol publicat pe Monitorul Justitiei, Angela Nicolae – cea care i-a fost adjuncta lui Kovesi pe vremea cand aceasta conducea Parchetul General – a relatat emotionanta intalnire in inchisoare cu Mariana Rarinca, pensionara pe care tot DNA a nenorocit-o, ca urmare a unei plangeri penale depuse de fosta presedinta ICCJ Livia Stanciu.

Anterior detentiei in Penitenciarul Targsor, la iesirea din arestul preventiv, Angela Nicolae a intalnit-o pe fosta judecatoare suprema Sofica Dumitrascu (devenita intre timp avocata), cea care o pusese in libertate dupa 8 luni de arest, petrecut partial tot la Targsor:

Eram in penitenciarul Targsor si, dupa 8 luni de umilinta si zgomot de catuse, am fost pusa in libertate pe neasteptate de o judecatoare care inlocuia pe presedinta completului care imi respinsese de zeci si zeci de ori contestatia mea la masura arestarii preventive. Eram la poarta penitenciarului Jilava unde se afla fiul meu incatusat o data cu mine. Deodata, o doamna m-a abordat intrebandu-ma: 'Ma recunoasteti, doamna Nicolae?' Eu i-am raspuns ca nu, la care replica ei a fost: 'Eu sunt judecatoarea care v-a pus in libertate pentru ca sunteti nevinovata'.

Judecatoarea cu suflet de aur devenise intre timp avocat, 'probabil si datorita faptului ca nu mergea pe coridorul justitiei indicat de sistem, avand coloana vertebrala'. Dupa aceasta scurta discutie, judecatoarea cu suflet de aur a plecat, eu nestiind ca este prima si ultima intalnire cu ea, pentru ca la scurt timp a decedat, Dumnezeu chemand-o la el in ceruri”.

Insa de departe cel mai emotionant pasaj al articolului semnat de fosta sefa a Directiei Relatii Internationale din Parchetul General a fost cel referitor la Mariana Rarinca, azvarlita in arest preventiv timp de 6 luni in facatura de dosar de asa-zis santaj la Livia Stanciu. Procuroarea Nicolae o descrie pe Rarinca drept o femeie puternica si sufletista, care mereu o imbarbata. Totusi, apropierea dintre cele doua nu a fost pe placul conducerii Penitenciarului Targsor, care a decis sa le impiedice orice mod de comunicare.

Redam cel mai important pasaj din editorialul Angelei Nicolae (gasiti aici materialul integral):

Dupa revocarea controlului judiciar, am fost dusa la penitenciarul Targsor si in septembrie 2014 am cunoscut-o pe Mariana Rarinca. Prima intalnire cu ea am avut-o la locul unde mi se permitea sa iesim la aer, adica pe niste mici parcele de pamant separate prin garduri de sarma ghimpata care ne aducea in fiecare moment aminte ca ne aflam intr-un penitenciar. Mariana Rarinca mi-a spus: 'Ce ne facem, doamna Nicolae, pentru ca suntem amandoua victimele unor abuzuri?'

In penitenciar se stia ca Mariana Rarinca este victima fostei sefe ICCJ, iar eu sunt victima foste sefe DNA. Mariana Rarinca era o femeie in aparenta foarte sensibila, dar foarte puternica si inteligenta – sensibilitatea fiind cel mai pretios si important vesmant cu care trebuie imbracata inteligenta. Am admirat-o pentru ca nu renunta nici un moment in a-si dovedi nevinovatia, consultand avocatii sau citind singura dispozitiile Codului Penal si Codului de Procedura Penala pentru a vedea ce posibilitati exista pentru a i se face dreptate.

Multe dintre documentele si plangerile trimise la diverse institutii din tara sau din afara tarii erau scrise chiar de ea cu o forta nebanuita. Mi-a spus ca imi stie povestea de la televizor pentru ca toate posturile de televiziune prezentasera tragedia mea, inclusiv revocarea masurii controlului judiciar. Mariana Rarinca m-a linistit si mi-a spus ca totul o sa se termine cu bine si adevarul va iesi la lumina. Cauta ca o sora sa se aproprie de mine si sa ma linisteasca, dar in acelasi timp sa ma mobilizeze sa merg pana la capat, desi stia ca suntem amandoua in lumina camerelor de luat vederi, iar discutiile noastre erau inregistrate. Era foarte suparata pentru ca mama sa era bolnava si ii spunea mereu telefonic ca se afla la munca in strainatate. In aceeasi zi, eu i-am dat telefonul lui Razvan Savaliuc, care a fost sunat de sotul ei si care a facut public cazul Marianei Rarinca.

Mariana Rarinca era o femeie puternica si ii multumesc foarte mult pentru incurajarile sale, pentru sprijinul moral acordat (se temea sa nu fac vreo depresie grava, ceea ce s-a si intamplat). Si acum imi vin in minte cuvintele ei: 'Va fi bine si ne vom intoarce la familiile noastre. Trebuie sa fie bine. Dumnezeu ne iubeste pentru ca suntem nevinovate'.

Deoarece discutiile noastre erau inregistrate, iar camerele video au surprins intr-o zi momentul in care eu ii dadeam lui Mariana Rarinca un articol scris in presa despre ea, seful de sectie m-a abordat si mi-a spus: 'Doamna Nicolae, sa stati departe de Mariana Rarinca, pentru ca altfel riscati sa va fac la amandoua rapoarte si nu este bine pentru dumneavoastra, mai ales la obtinerea liberarii conditionate'. Mai mult decat atat: celula in care se afla Mariana Rarinca care era alaturata de celula mea a fost evacuata si toate detinutele au fost mutate intr-o alta celula impreuna cu Mariana Rarinca pentru a nu ne mai intalni.

De asemenea iesirile noastre la Biserica din incinta penitenciarului nu se mai faceau impreuna, ci separat pentru a nu mai lua legatura, pentru a nu face ceva ce putea sa afecteze sistemul. Iata cum DNA- ul reusea sa devina stapanul atotputernic si in penitenciare avand o putere diabolica prin intermediul acestora. unul dintre directorii penitenciarului Targsor mi-a spus inainte de condamnarea mea care va fi pedeapsa pe care o voi lua si exact acea pedeapsa am primit-o. m-a rugat sa nu declar colegilor mei de la ICCJ apel si atunci eu i-am spus: 'Dar eu nu am fost colega lor cand m-au arestat pe nedrept si m-au aruncat in penitenciar'. Situatia in care ma aflam era grava, ma imbolnavisem, aveam o depresie puternica, iar baiatul care era acasa avusese doua tentative de sinucidere.

Accesari:6628