SPAIMA MAXIMA LA DNA – Fostul lider PNL Dan Radu Rusanu, tinut 7 luni in arest nevinovat si achitat definitiv pentru “fapta nu exista”, a dat statul roman in judecata si cere daune de 6,5 milioane lei. Va castiga garantat. Din momentul in care raspunderea magistratilor va intra in vigoare, procurorii DNA care au fabricat acest dosar, Marian Gherman si Gheorghe Popovici, precum si judecatorul care a dat arestarea, Mihai Oprescu de la CAB, vor fi buni de plata

Duminică, 21 ianuarie 2018 12:15 | Scris de Razvan SAVALIUC | pdf | print | email

Fostul vicepresedinte al PNL, Dan Radu Rusanu (foto) fost presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, a dat statul roman in judecata, prin Ministerul Finantelor, si cere daune morale si materiale de 6,5 milioane lei pentru faptul ca a fost retinut, arestat si trimis in judecata in mod nejustificat, fara probe, de catre procurorii DNA Marian Gherman si Gheorghe Popovici, seful Sectiei I. Evident, fostul lider al PNL va castiga 100% procesul, magistratii care l-au retinut, arestat si trimis in judecata nejustificat urmand sa raspunda material, intrucat in cateva luni va intra in vigoare noua lege a raspunderii magistratilor, care va obliga Ministerul Finantelor sa faca de indata actiune in regres impotriva magistratilor care cauzeaza prejudicii materiale statului, prin “erorile judiicare” pe care le comit.


Istoria unui dosar fabricat la instigare politica

Fostul sef al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, a fost incatusat de procurorii DNA imediat dupa ce Traian Basescu a declarat public la inceputul anului 2014 caASF este o cloaca ce trebuie curatata”. Retinerea lui Dan Radu Rusanu a avut loc la numai patru zile dupa ce acesta a declarat, la iesirea de la DNA, ca dosarul sau are legatura cu controlul declansat de ASF la societatea ASTRA, detinuta de patronul publicatiei Romania Libera, Dan Adamescu (asasinat in inchisoare), despre care Rusanu a afirmat ca este un prieten de-al lui Traian Basescu: Eu cred ca are legatura mai mult cu Astra decat cu Ordonanta pentru ca ati vazut si dumneavoastra o declaratie a domnului presedinte Basescu in care spune ca pentru actiunea nejustificata la Astra va trebui sa raspunda conducerea incompetenta a ASF-ului. Vom vedea peste doua, trei, patru saptamani daca actiunea incompetentilor de la ASF a fost nejustificata sau domnul presedinte Basescu a conchis ca aceasta actiune e nejustificata ca sa-l apere pe prietenul dansului domnul Dan Adamescu.

Pus initial sub urmarire penala pentru constituire de grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, Dan Radu Rusanu a fost retinut in 25 februarie 2014 de procurorii DNA, dupa ce i-au fost aduse noi acuzatii de favorizarea infractorului si influentarea declaratiilor. Rusanu a fost dus la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva, insa judecatorul Andi Malaliu a respins cererea DNA. Situatia s-a schimbat insa la Curtea de Apel Bucuresti, unde, in 4 martie 2014, judecatorul Mihai Oprescu a dispus arestarea preventiva a lui Rusanu. De la acea data, fostul sef al ASF a stat in arest preventiv pana la 23 iunie 2014 - aproape 4 luni, mai exact 112 zile, dupa care plasat in arest la domiciliu pana in 8 septembrie 2014 – alte 3 luni.

Dan Radu Rusanu a fost trimis in judecata la 24 aprilie 2014, printr-un rechizitoriu semnat de procurorul DNA Marian Gherman si confirmat de seful Sectiei a I-a a DNA, procurorul Gheorghe Popovici – (vezi facsimil)

In final, Dan Radu Rusanu a fost achitat de Curtea de Apel Bucuresti, la 8 martie 2016, in baza art. 16 alin. (1) lit a) Cpp - „fapta nu exista”, respectiv art. 16 alin. (1) lit b) Cpp - „fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. Sentinta a ramas definitiva la Inalta Curte.

Dosarul lui Dan Radu Rusanu a fost unul din dosarele intens mediatizate de DNA ca pe o mare victorie, cu defilari de catuse, care s-a dovedit a fi un urias fals, cu scopul de a nenoroci seful unei importante institutii a statului si asta la scurt timp dupa ce fostul Traian Basescu a declarat public ca “ASF este o cloaca ce trebuie curatata”.

 

 

* Detalii despre Rechizitoriul fabricat lui Dan Radu Rusanu puteti citi aici

Accesari:11057