CAPUL LUI VASILACHE VREM – Procurorul General Bogdan Licu a infirmat Ordonanta de clasare a „Dosarului Revolutiei”, dispusa de Sectia Parchetelor Militare condusa de generalul Ion Vasilache: „Am constatat ca solutia este netemeinica si nelegala, cu ignorarea unor informatii esentiale legate de evenimentele din 1989, fapt ce a dus la incadrarea juridica gresita, zadarnicind aflarea adevarului” (Ordonanta)

Marţi, 5 aprilie 2016 18:15 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Dosarul Revolutiei” va fi fi din nou deschis. Anuntul a fost facut, marti 5 aprilie 2016, de Procurorul General interimar al Romaniei, Bogdan Licu. Acesta a explicat ca a dispus infirmarea Ordonanta de clasare a „Dosarului Revolutiei”, rezolutia sa urmand sa fie analizata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Intr-o declaratie de presa sustinuta la sediul Ministerului Public, Licu a explicat ca „Dosarul Revolutiei” nu putea fi inchis pe motiv ca ar fi intervenit prescriptia, iar procurorii nu au valorificat informatii importante cu privire la crimele din 1989. Bogdan Licu a precizat ca solutia de clasare a „Dosarului Revolutiei” este netemeinca si nelegala, iar aflarea adevarului a fost zadarnicita:


Din oficiu, am dispus infirmarea Ordonantei 11/P/204 din data de 14 octombrie 2015 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si redeschiderea urmaririi penale in cauza, redeschidere ce urmeaza a fi supusa judecatorului de camera preliminara din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Am dispus aceasta masura, intrucat am constatat ca solutia de clasare este netemeinica si nelegala, cu ignorarea unor informatii esentiale legate de evenimentele din 1989, fapt ce a dus la incadrarea juridica gresita, zadarnicind aflarea adevarului.

(...)

In cele mai multe dintre cazurile de deces al unor persoane nu s-au facut autopsii. Nu a fost recuperata munitia cu care s-a tras. Putinele expertize balistice au scos la iveala doar munitia si tipul de arma folosite, dar nu si persoanele care au tras”.

Generalul Ion Vasilache trebuie sa raspunda

Dosarul Revolutiei” a fost inchis de mai multe ori in ultimii 26 de ani. Inclusiv actuala sefa DNA, Laura Codruta Kovesi (foto alaturi de Ion Vasilache), in 2009, pe vremea in care era Procuror General al Romaniei, a dispus infirmarea solutiei de incepere a urmaririi penale dispuse de procurorii militari in aceasta cauza. Ultima data, Dosarul Revolutiei” a fost clasat in 14 octombrie 2015, printr-o ordonanta dispusa de procurorii militari Iulian Dinu, Marin Tudor si Codrut Mihalache. Ulterior, in 20 noiembrie 2015, ordonanta de clasare a fost confirmata printr-o ordonanta a sefului Sectiei Parchetelor Militare, general-locotenent Ion Vasilache (foto 1).

Declaratia Procurorului General interimar al Romaniei este extrem de grava, Bogdan Licu vorbind despre o solutie netemeinca si nelegala, care a zadarnicit aflarea adevarului. In aceste conditii, cineva trebuie sa raspunda. Iar cei care ar trebui sa fie trasi la raspundere sunt chiar procurorii mentionati mai sus, in special seful Sectiei Parchetelor Militare, Ion Vasilache. Spunem asta intrucat Ion Vasilache este cunoscut in sistem sub numele de „Groparul Dosarului Revolutiei”, dupa ce Asociatia 21 Decembrie 1989 l-a acuzat in nenumarate randuri ca musamalizeaza crimele produse in urma cu 26 de ani. De altfel, Romania a suferit in ultimii ani mai multe condamnari la CEDO din cauza tergiversarii „Dosarului Revolutiei”.

Bogdan Licu are obligatia de a-l inlatura pe Ion Vasilache de la sefia Sectiei Parchetelor Militare. De asemenea, Procurorul General interimar al Romaniei are obligatia de a sesiza Inspectia Judiciara cu privire la procurorii militari, in frunte cu Ion Vasilache, care au inchis „netemeinic” si „nelegal” dosarul privind crimele din 1989.

*Cititi aici ordonanta de clasare a „Dosarului Revolutiei”

*Cititi aici ordonanta generalului Ion Vasilache, Seful Sectiei Parchetelor Militare

Accesari:8141